Afbrænding af lettere forurenet træaffald i fyringsanlæg på fx møbelfabrikker

5 Eksisterende emissionsbegrænsende foranstaltninger

Som supplement til kortlægningen af de eksisterende fyringsanlæg, der fyrer med lettere forurenet resttræ, har vi bedt de kontaktede virksomheder oplyse om deres nuværende emissionsbegrænsende foranstaltninger og eventuelt bidrage med aktuelle emissionsdata, hvis de på et tidspunkt har fået foretaget emissionsmålinger.

De hyppigst installerede emissionsbegrænsende foranstaltninger er multicyklon og posefilter.

5.1 Multicyklon

En cyklon anvender centrifugalkraften til at slynge partiklerne ud til siden, således at den rensede røggas kan udledes fra cyklonens centrale rør. Princippet kan sammenlignes med en centrifuge, hvor vandet slynges ud af tøjet. I en cyklon er det afkastluften, der roterer. For at udnytte centrifugalkraften skal diameteren være så lille som mulig og indløbshastigheden så stor som mulig. Derfor anvendes overvejende multicykloner, som er et batteri af mange små cykloner.

Vores kortlægning viser, at på 78 % af fyringsanlæggene er der installeret multicyklon til rensning af røggassen.

5.2 Posefilter

Et posefilter er den mest almindelige teknik, når man taler om filtrerende udskillere. Princippet ved filtrerende udskillere er, at røggassen suges eller trykkes gennem en dug af naturligt eller syntetisk tekstil, hvorpå og hvori støvpartiklerne afsættes. Filtreringsmekanismen er en kombination af egentlig si-virkning, indfangning, diffusion og elektrostatisk tiltrækning. Filterelementet er som hovedregel poseformet, hvilket har givet anledning til navnet.

På omkring hvert tiende anlæg (11 %) er der installeret posefilter som supplerende rensning efter en multicyklon. Dette gælder udelukkende forholdsvis nye kedelanlæg, etableret i slutningen af 1990´erne og senere.

5.3 Ingen rensning

Endelig har vores kortlægning vist, at omkring hvert tiende anlæg (11 %) ikke har installeret nogen form for rensning og leder røggassen urenset til det eksterne miljø. Det er overvejende mindre anlæg af ældre dato, hvor der ikke foretages nogen rensning af røggassen.

Leverandørerne af kedelanlæg bekræfter, at tidligere blev stort set alle fyringsanlæg udelukkende udstyret med cyklon eller multicyklon til rensning af røggassen. I dag vil rensningen af røggassen overvejende foregå med multicyklon efterfulgt af posefilter.

5.4 Emissionsmålinger på eksisterende fyringsanlæg

Vores kortlægning viser endvidere, at på 56 % af anlæggene er der foretaget emissionsmålinger i forbindelse med opstart af anlæggene. Dette gælder både ældre og nyere anlæg. Omkring hver fjerde anlæg (26 %) er senere blevet bedt om at dokumentere sine emissionsforhold ved målinger.

10 af anlæggene har bidraget med oplysninger om aktuelle emissionsforhold. Virksomhederne har givet oplysninger om emissionsforhold ved vidt forskellige referencetilstande.

Vi har omregnet alle oplyste emissioner til referencetilstanden [mg/m³(n,t) ved 10 % O2 ].

5.4.1 Emissionsforhold ved rensning i multicyklon

Efter omregning viser vores kortlægning, at aktuelle emissioner efter rensning i multicyklon ligger på niveauerne:

Partikler (støv):     60 - 270 mg/m³(n,t) ved 10 % O2

NOx :                     600 – 1.200 mg/m³(n,t) ved 10 % O2

CO:                       100 - 450 mg/m³(n,t) ved 10 % O2

5.4.2 Emissionsforhold ved rensning i både multicyklon og posefilter

efter omregning viser vores kortlægning, at aktuelle emissioner efter rensning i både multicyklon og posefilter ligger på niveauet:

Partikler (støv):     < 10 mg/m³(n,t) ved 10 % O2

NOx :                     800 mg/m³(n,t) ved 10 % O2

CO:                       300 - 500 mg/m³(n,t) ved 10 % O2

Emissionsniveauet af stofferne CO og NOx reduceres som forventet ikke yderligere ved rensning i posefilter. Det er udelukkende partikelemissionen, der reduceres yderligere ved supplerende rensning i posefilter.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.