Punktkilder i relation til overfladevande og beskyttede naturområder

7 Konklusion

I forbindelse ned nærværende analyse er alle regionernes kortlagte forureningslokaliteter indsamlet med geografisk kodning af de forurenede arealer. I alt er mere end 22.000 lokaliteter indsamlet og knyttet til ROKA databasen. Analysen er dermed baseret på et stort datagrundlag.

Lokaliteterne er ved hjælp af en afstandsanalyse i et GIS miljø knyttet til nærmeste overfladevande og beskyttede naturtyper. På denne baggrund er 17% af alle lokaliteter fundet beliggende inden for 10 m til nærmeste overfladevand eller beskyttet naturtype. 39% af lokaliteterne er fundet beliggende inden for 100 m til nærmeste overfladevand eller naturtype.

På baggrund af den samlede dataanalyse har det ikke været muligt at entydigt udpege specielle brancher eller stofgrupper, der skiller sig ud i forhold til de øvrige, ud fra en afstandsbetinget risikobetragtning i forhold til overfladevand og beskyttede naturtyper.

De lokaliteter der ikke er omfattet af indsatsområderne iht. Jordforureningslovens § 6, skiller sig alene ud, ved at vidensgrundlaget for lokaliteterne er mindre end for de lokaliteter, der er omfattet af indsatsområderne. Antallet af stoffer på den enkelte lokalitet og antallet af lokaliteter med tilknyttede stoffer er fundet lavere på lokaliteter udenfor end indenfor de offentlige indsatsområder.

De nuancer indenfor branchefordeling eller fordeling af stofparametre, der adskiller disse lokaliteter fra det samlede datagrundlag, er relateret til et lavere vidensgrundlag.

De konklusioner der drages for lokaliteter, der ikke er omfattet af indsatsområderne, er dermed ikke anderledes end de tilhørende konklusioner der er omfattet af indsatsområderne.

Stofgruppen Olie, benzin og BTEX’er er fundet på knap 80% af samtlige lokaliteter, mens Klorerede opløsningsmidler og Pesticider er fundet på hhv. 15% og 2% af lokaliteterne. Lossepladsperkolat findes på 5% af lokaliteterne mens kategorien Andet (andre stoffer) findes til 8% af lokaliteter. De ikke mobile stoffer i kategorien Tjære og tungmetaller er fundet på godt halvdelen af lokaliteterne. Repræsentationen af de enkelte andele reduceres når lokaliteterne uden for offentlig indsats betragtes særskilt, hvilket skyldes det lavere vidensgrundlag.

Disse fordelinger ændres ikke væsentligt når lokaliteter inden for 100 m til de respektive overfladevande og beskyttede naturtyper betragtes. Olie/benzin/BTEX’er er dog fundet en anelse lavere repræsenteret i forhold til alle lokaliteter, mens Tjære og tungmetaller er en anelse højere repræsenteret. Den mest markante forskel i fordelingen er andelen af lokaliteter med lossepladsperkolatet nær kysten. Andelen er her under 1%, hvilket er langt lavere end de tilhørende andele for de øvrige naturtyper.

Mht. brancher udgør branchefordelingen Fyld- og lossepladser 10% af samtlige brancher. Ca. 45% af branchefordelingen udgøres af brancherne Benzin- og servicestationer, Autoreparationsværksteder og Andre virksomheders oplag af olie og lign. 2% udgøres af Asfaltfabrikker (herunder tjærepladser).

I relation til de naturtypenære lokaliteter udgør Fyld- og lossepladser en fordelingsmæssig højere repræsentation i forhold til alle lokaliteter. Den mest markante forskel findes imidlertid for branchen Asfaltfabrikker (inkl. tjærepladser), hvor der konstateres en højere repræsentation for de kystnære og Natura2000områdenære lokaliteter.

For de øvrige brancer er der blot konstateret nuanceforskelle i forhold til alle data i ROKA databasen. Ligeledes er der blot konstateret nuanceforskelle i mellem lokaliteter indenfor og udenfor indsatsområder.

 



Version 1.0 Februar 2009, © Miljøstyrelsen.