Programinstruktioner for MVD-DK

3 Forkortelser og definitioner

Allokering, fordeling af miljøudvekslinger fra processer, der bidrager til mere end et produkt/en ydelse, fx når der produceres flere produkter fra én proces eller, hvis materiale fra et produkt genanvendes i et andet produkt.

Informationsmodul, Informationsmoduler er en samling af data, som bruges som grundlag for en MVD, der dækker en eller en kombination af enhedsprocesser, der er del af livscyklen for et produkt (ISO 14025:2006; 3.13).

ISO, International Organization for Standardization, er en verdensomspændende sammenslutning af nationale standardiseringsorganisationer.

ISO 14025, DS ISO 14025:2006 Environmental labelling and declarations – Type III environmental declarations – Principles and procedures.

ISO 14040,DS/EN ISO 14040:2006 Environmental management – life cycle assessment – Principles and framework.

ISO 14044, DS/EN ISO 14044:2006 Environmental management – Lifecycle assessment – Requirements and guidelines.

ISO 14020, DS/EN ISO 14020:2002 Environmental labels and declaration – general principles.

ISO 14021, DS/EN ISO 14021:2001 ; 5, Environmental labels and declarations - Self-declared environmental claims (Type II environmental labelling).

Karakterisering, gruppering af emissioner, som bidrager til samme miljøeffekt og udregning af emissionernes ækvivalente bidrag til den givne miljøeffekt.

Konsekvens LCA, vurdering af den fremtidige miljøkonsekvens, som vil indtræffe ved valg af et givent produkt.

LCA, ”life cycle assessment” på engelsk. Livscyklusvurdering på dansk. En miljøvurdering af de væsentligste miljøbelastninger for et produkt/en ydelses processer i hele dets livsforløb fra ”vugge-til-grav”.

Marginale processer,er de processer, der i praksis berøres i markedet, som konsekvens af en ændret efterspørgsel. Dvs. de processer, der ’skrues op eller ned for’, når markedet for et produkt stiger eller falder.

Miljøpåvirkning, en miljøpåvirkning er enhver påvirkning af miljøet, der stammer fra en virksomhed eller et produkts livscyklus d.v.s. input og output fra processer i form af fx. emissioner, ressourcer og affald m.m. En miljøpåvirkning kan lede til effekter på miljø og menneskers sundhed eller velvære.

Miljøeffekt, betegner de skader eller ændringer i naturen, som miljøpåvirkningerne (emissioner og råstofforbrug) medfører som fx. drivhuseffekt, ozonlagsnedbrydning, eutrofiering, etc.

MVD, Miljøvaredeklaration. Engelsk betegnelse er EPD, Environmental Product Declaration.

mPEEU94 er enheden for de normaliserede miljøeffekter og ressourceforbrug. m står for mili dvs. 1/1000, PE står for personækvivalenter, EU står for Europa og 94 for baggrundsbelastningens refferenceår 1994.

Normalisering, udregning af de karakteriserede miljøeffekters og ressourcers andel i forhold til samfundets baggrundsbelastning for den givne effekt eller ressource. Baggrundsbelastningen er udtrykt som ”belastningen pr. person pr. år” for den givne effekt eller ressource.

Produkt, en vare eller en serviceydelse.

PCR, produktspecifikke retningslinier. Engelsk betegnelse er PCR, Product Category Rules.

Primær energi omfatter procesenergi og brændværdi for materialerne. Brændværdien er den energi, som er bundet i materialerne, og som kan udnyttes ved forbrænding.

Systemafgrænsning er en afgrænsning af det system, som skal miljøvurderes dvs. valg af input og output, som skal medregnes i miljøvurderingen, og angivelse af, hvordan de medregnes samt angivelse af, hvilke miljøeffekter og ressourceforbrug miljøvurderingen skal udtrykkes ved.

Systemudvidelse er en eliminering af et produkts sekundære ydelser. Elimineringen sker ved at miljøbelastningerne for de produkter som de sekundære produkter vil erstatte i markedet fratrækkes i miljøvurderingen.

Teknisk levetid, produktets fysiske levetid dvs. den tid, hvor produktet kan bruges, inden det er slidt op (dvs. ikke kan levere den ønskede funktion).

Teknologisk levetid, den tid produktet forventes at leve i, indtil det reelt bortskaffes af teknologiske årsager fx ny mode, ny teknologi eller nye lovkrav, som medfører at produktet skrottes før det er nedslidt.

UMIP(Udvikling af miljøvenlige industriprodukter) er en dansk metode for livscyklusvurdering, udarbejdet af Henrik Wenzel et al. Engelsk betegnelse er EDIP, Environmental Design of Industrial Production.

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.