Programinstruktioner for MVD-DK

2 Indledning

En miljøvaredeklaration (MVD) er en kvantitativ dokumentation for et produkts miljøegenskaber, som indeholder livscyklusbaserede miljødata, men som også kan indeholde andre ikke livscyklusbaserede miljøinformationer. En MVD i den danske ordning for miljøvaredeklarationer (kaldet MVD-DK) skal følge kravene i den internationale standard for miljøvaredeklarationer ISO 14025 - Type III deklarationer. Det betyder bl.a., at MVD’en skal være objektiv og neutral. Der må ikke være subjektive udtalelser fx at produktet har ”en god miljøprofil”, og der må heller ikke være en sammenligning med andre produkters miljøprofil. En MVD betyder ikke, at produktet er miljøvenligt, men at der er samlet oplysninger der giver mulighed for at vurdere produktets miljøprofil og foretage en miljømæssig prioritering blandt flere produkter med MVD indenfor den sammen ordning og den samme produktgruppe.

En MVD kan bruges til flere formål, men et af hovedformålene er, at MVD’erne skal kunne anvendes af kunder (produktudviklere, indkøbere m. fl.) til sammenligning af alternative produkters miljøprofil. MVD'en kan således understøtte beslutninger om køb af et produkt, og skal derfor så vidt muligt vise miljøkonsekvensen af efterspørgslen og anvendelsen af dette produkt.

Det er således brugeren fx indkøbere og produktudviklere og ikke afsenderen af miljøvaredeklarationen, der skal foretage den sammenlignende vurdering blandt flere produkter.

Foruden at indgå som led i grønne indkøb, kan MVD’er også bidrage i andre situationer, som figuren nedenfor illustrerer:

Figur 1: Anvendelsesmuligheder for en MVD

Figur 1: Anvendelsesmuligheder for en MVD

MVD’en skal som udgangspunkt omfatte alle produktets livscyklusfaser fra ”vugge til grav” d.v.s. fra råstofudvinding til og med bortskaffelsen af det udtjente produkt. Der er dog to undtagelser herfor:

  1. Hvis en eller flere af produktets livscyklusfaser kan påvises ikke at være af væsentlig betydning for produktets miljøprofil kan disse udelades
  2. Hvis produktet er et delprodukt vis skæbne efter egen produktion er ukendt i den forstand, at det udgør et delprodukt, hvor slutproduktet og dermed den endelige brug ikke kendes på forhånd. Et delprodukt kan være et materiale fx. en spånplade som efterfølgende kan indgå som byggeplade i et hus eller som plade i et møbel, hvorved en evt. tilskæring, overfladebehandling, vedligehold og levetid ikke kendes. For den slags delprodukter kan MVD’en begrænses til at omfatte faserne fra ”vugge til port” d.v.s. fra råstofudvinding til og med produktionen af delproduktet. En sådan MVD kaldes i ISO 14025 for et ”informationsmodul”.

MVD’erne udarbejdes ifølge nogle generelle og nogle produktspecifikke retningslinier.

Programinstruktionerne er reglerne i MVD-DK
Programinstruktionerne, som er beskrevet i nærværende dokument, er de regler, som er fælles for alle produkttyper uanset produkternes sammensætning og anvendelse, herunder krav til:

  • Definition af produktgrupper
  • Funktionel enhed
  • Systemafgrænsning for miljøvurderingen bag miljøvaredeklarationerne (MVD)
  • Minimumskrav til data og de præsenterede miljøparametre
  • Metode og beregningsfaktorer for miljøpåvirkninger og -effekter
  • Allokeringsregler
  • Krav til følsomheds- og usikkerhedsvurderinger
  • Layout for MVD
  • Vejledning til verifikation af PCR og MVD
  • Registrering under ordningen, betaling for deltagelse i ordningen, organisationen bag ordningen

Den danske ordning er internationalt orienteret og opfylder kravene i de internationale standarder:

  • DS ISO 14025:2006 Environmental labelling and declarations – Type III environmental declarations – Principles and procedures (kaldes ISO 14025)
  • DS/EN ISO 14040:2006 Environmental management – life cycle assessment – Principles and framework (kaldes ISO 14040)
  • DS/EN ISO 14044:2006 Environmental management – Lifecycle assessment – Requirements and guidelines (kaldes ISO 14044)
  • DS/EN ISO 14020:2002 Environmental labels and declaration – general principles (kaldes ISO 14020)
  • DS/EN ISO 14021:2001 Environmental labels and declarations - Self-declared environmental claims (Type II environmental labelling) (kaldes ISO 14021)

De produktspecifikke retningsliner for en MVD inden for produktgruppen
Sammenligning af MVD’er kan kun ske for produkter, som har samme funktion og således kan erstatte hinanden, dvs. inden for samme produktkategori. MVD’en skal kun indeholde de væsentligste miljøbelastninger. For at undgå, at der ikke bruges unødige ressourcer på at beregne ubetydelige miljøbelastninger og for at sikre et ensartet grundlag for produktkategorien, udarbejdes der produktspecifikke retningslinier (PCR – på engelsk: product category rules) for hver produktkategori.

Miljøvaredeklarationerne skal udarbejdes ud fra en identisk funktionel enhed og systemafgrænsningen skal være ens og entydig blandt produkter i kategorien. Dette er udgangspunktet for sammenligneligheden af MVD’er. Udover livscyklusbaserede miljøoplysninger kan der i de produktspecifikke retningslinier også stilles krav om at medtage andre udvalgte miljødata og supplerende miljøoplysninger, som ikke nødvendigvis er livscyklusbaserede.

Den danske miljøvaredeklarationsordning vil være åben for alle produktkategorier i form af såvel varer som serviceydelser. De produktspecifikke retningslinier udarbejdes af brugerne selv, dvs. virksomheder og organisationer skal selv, en gang for alle, i henhold til programinstruktionerne og tilhørende vejledning for udarbejdelse af produktspecifikke retningslinier udarbejde grundlaget for miljøvaredeklarationerne. De produktspecifikke retningslinier for den specifikke produktgruppe udarbejdes som et selvstændigt dokument og verificeres og godkendes efter faste regler. Som led i udviklingen af retningslinierne involveres relevante interessenter ved at retningslinierne sendes i åben høring.

MVD’er skal baseres på livscyklusvurderinger
Standarden ISO 14025 for miljøvaredeklarationer kræver bl.a., at deklarationernes miljøoplysninger skal være livscyklusbaserede i henhold til de internationale ISO standarder for LCA, ISO 14040 og ISO 14044. Der er i ISO standarderne ikke stillet krav om brug af en specifik LCA-metode. Der er metodefrihed, men metoden skal være anerkendt og generelt accepteret. I den danske MVD-ordning anvendes den danske UMIP-metode, udvikling af miljøvenlige industriprodukter, med seneste opdateringer. Beregningstrinnene i UMIP-metoden er nærmere beskrevet i kapitel 9.5 og bilag 1. En overordnet forudsætning for sammenlignelighed er, at produkterne leverer samme ydelse til brugeren. I mange produkters livsforløb vil der forekomme ”sekundære” produkter eller ydelser. Det kan fx være forekomst af biprodukter fra råstofproduktion eller produktets egen produktion, eller det kan være varmeafgivelse og materiale genbrug ved bortskaffelse af affald fra livsforløbet. Disse sekundære produkter skal elimineres fra systemet, således at det kun er det primære produkt, der er omfattet af MVD’en. Elimineringen skal ske ved at udvide systemgrænsen i den forstand, at de ydelser, som det sekundære produkt erstatter, skal fratrækkes i miljøvurderingen, se evt. afsnit 9.2.

MVD’er for produkter i samme produktgruppe skal opgøres for produktets primære ydelse, dvs. den funktionalitet i produktet, som kunden køber. Som fælles referenceenhed, defineres der i PCR’en en såkaldt ”funktionel enhed”, der beskriver ydelsens kvalitet, kvantitet og varighed.

I de senere år er der i flere livscyklusvurderinger anvendt en såkaldt ”konsekvens-tilgang”. Det vil sige, at det er miljøbelastningerne for de processer, der i praksis berøres i markedet, som konsekvens af et ændret forbrug af det givne produkt, som vurderes. Sådanne processer kaldes de berørte eller marginale processer. Ved brug af data for disse processer afspejler MVD’en konsekvensen af tilvalg af et givent produkt (kaldet konsekvens LCA).

Principperne ”konsekvens LCA” og ”systemudvidelse”, er nærmere beskrevet i kapitel 8 og 9.

2.1 Målgruppe og afgrænsning for MVD-DK

Den danske miljøvaredeklarationsordning er åben for alle produktkategorier såvel varer som serviceydelser, og alle kan få registreret en MVD i henhold til ordningen, uanset hvilket land de er fra.

MVD’erne under den danske ordning er af kommunikationsmæssige årsager i første omgang målrettet professionelle brugere dvs. business-to-business, B2B.

I ISO 14025 er der et ekstra krav til verifikationen, hvis MVD’en skal kunne anvendes til ikke-professionelle indkøbere m.m. altså fra business-to-consumer, B2C. De vigtigste ekstra krav er, at forbruger- og miljøorganisationer skal involveres i opbygningen af ordningen, og at verifikationen af MVD’en skal være udført af en af MVD’en uafhængig 3. part. Begge krav er opfyldt i MVD-DK, så MVD’en kan således godt anvendes til B2C, hvis det ønskes.

2.2 Fordele ved en MVD

Fordele for udbydere- miljøvaredeklarationer giver mulighed for at vise en kvantitativ og verificeret beskrivelse af produktets miljøprofil. Der er ikke miljømæssige præstationskrav til produkterne, alle produkter kan få en miljøvaredeklaration uanset niveauet for deres miljøbelastning.

De væsentligste fordele er:

  • International orienteret - miljøvaredeklarationerne under den danske ordning er baseret på den Internationale ISO standard 14025:2006
  • Objektivitet-miljøvaredeklarationen bygger på accepterede metoder
  • Neutralitet - miljøvaredeklarationen giver neutral miljøinformation til brug for produktudvikling, design og dialog i produktkæden
  • Fleksibilitet -miljøvaredeklarationen giver en mangeartet information om produktets miljøprofil, som kan anvendes i forskellige markedsføringsaktiviteter, og der er mulighed for at samle mange forskellige miljøoplysninger i et dokument.

Fordele for brugerne - miljøvaredeklarationer er et redskab til at sammenligne faktabaseret miljøinformation. Blandt miljøvaredeklarationens mange informationer kan brugeren fokusere netop på de informationer, som er relevant i den aktuelle situation. De kan i et dokument få samlet mange forskellige oplysninger.

De væsentligste fordele er:

  • Sammenlignelighed- miljøvaredeklarationer udarbejdet under samme ordning giver information, der er indsamlet og beregnet på samme måde og som gør en sammenligning mellem produkter med samme funktion mulig.
  • Adderbarhed– Flere MVD’er udformet under samme ordning kan summeres og bruges som ”byggeklodser” i en større vurdering (fx halvfabrikata i forhold til en færdigvare).
  • Troværdighed- informationer i miljøvaredeklarationer er verificerede af uafhængig 3. part.
  • Godt udgangspunkt for dialog - miljøvaredeklarationen giver et bredt udgangspunkt for dialog om miljøforbedringer med leverandøren og andre interessenter.

2.3 Involvering af interessenter

Selve udviklingen og afprøvningen af MVD-DK er sket ved involvering af en lang række interessenter, som er listet under ”Forord”. I selve driften af MVD-DK involveres der interessenter i MVD-Rådet (som planlægges nedsat) og ved høring af PCR udkast.

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.