Udvikling af demonstrations- og modulopbygget vandkøleaggregat med NH3 som kølemiddel

Indledning

I forbindelse med udfasning af HFC’erne fra 1. januar 2007, kaldte det danske kølemarked på nye og bedre løsninger med naturlige kølemidler, som erstatning for de kraftige drivhusgasser. Allerede nu og 2-3 år frem vil der sandsynligvis opstå et vakuum på det danske kølemarked med færre udbydere af produkter, der på en omkostnings- og energieffektiv måde kan leve op til de gældende regler, da markedet i Danmark, der jo som bekendt har valgt at gå enegang, ikke er stort nok til at de store udenlandske producenter vil fremstille de nødvendige komponenter/aggregater, der behøves på det danske marked.

Udfordringerne for de NH3-baserede vandkøleaggregater ligger på områderne dimensioner, vægt og olieretursystemer samt i at finde komponenter, så aggregaterne kan blive konkurrencedygtige.

En undersøgelse hos brugerne viser, at der ved udskiftning af eksisterende anlæg er behov for aggregater, der har samme fysiske mål som ”freon”-anlæg. Behovet for pasning og service skal ligeledes være på linje med hvad der kræves til de eksisterende HFC-anlæg.

NH3 har sammenlignet med de øvrige naturlige kølemidler, som kan anvendes i forbindelse med vandkøleanlæg (chillere) flere fordele, herunder en relativ høj COP, som er baseret på velkendt teknologi.
Traditionelt har NH3-anlæggene dog et noget større behov for pasning af service end HFC-anlæggene, hvilket hænger sammen med oliens uopløselighed i NH3 kølemidlet, der udelukker samme oliehåndtering som på anlæg med syntetiske kølemidler. Det har traditionelt medført behov for olieaftapning på anlæggets lavtrykside og efterfyldning af olie på kompressorerne, som gerne skulle gøres ugentligt. Denne proces har som oftest været forbundet med store lugtgener fra NH3 anlægget som har udelukket installation af denne type anlæg i forbindelse med områder hvor folk arbejder, f.eks i kældre, under kontorer, etc.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.