Fytoremediering af kulbrinte- og anden forurening på nedlagt slamdepot

3 Baggrund

Miljøstyrelsen gav i 1999 under Teknologiudviklingsprogrammet for jord og grundvandsforurening tilsagn om afprøvning af planteassisteret oprensning, såkaldt phyto-oprensning, af organiske forureninger på udvalgte lokaliteter, herunder arealer i Valbyparken i Københavns Kommune.

Tilsagnet blev givet til Københavns Kommune, Miljøkontrollen, der udpegede DHI – Institut for Vand og Miljø som konsulent i forbindelse med beskrivelse og gennemførelse af projektet. Projektet er finansieret af Miljøkontrollen med tilskud fra Miljøstyrelsen.

Formålet med projektet har været at afprøve planteassisteret oprensning som teknologi til oprensning af organiske forureninger i jord. På den konkrete forsøgslokalitet i Valbyparken har det været formålet at tilvejebringe et vidensgrundlag for anvendelse af pil og poppel på lokaliteter forurenet med olie og PAH’er, herunder:

  • at undersøge beplantningens betydning for nedbrydningen af olie og PAH i jorden.
  • at undersøge hvor lave slutkoncentrationer af olie og PAH, der kan opnås ved beplantningen.
  • at dokumentere anlægs- og driftsomkostninger for en planteassisteret oprensningsteknologi.
  • at afgøre tidsbehovet for en planteassisteret oprensningsteknologi.

Projektet blev påbegyndt i foråret 1999 og har forløbet frem til og med 2005. Aktiviteterne gennemført i 1999, 2000, 2001, 2002/2003 og 2004 er beskrevet i statusrapporterne VKI (1999), DHI (2001), DHI (2002), DHI (2004) og DHI (2005).

Nærværende rapport er dels en status over de aktiviteter, der er gennemført i 2005 og dels en samlet gennemgang og opsummering af aktiviteter og resultater i hele projektperioden.

Følgende medarbejdere har deltaget i projektet: Lizzi Andersen, Dorthe Lærke Baun, Anke Oberender, Olaf W. Asmussen, Nikolaj Lehmann, Robert E. Poulsen. Rodtællinger er udført af Danmarks JordbrugsForskning, Afd. for Plantevækst og Jord.

 



Version 1.0 april 2009, © Miljøstyrelsen.