Fytoremediering af kulbrinte- og anden forurening på nedlagt slamdepot

6 Tidsbehov og slutkoncentrationer

Som det kan ses af resultatafsnittene er der generelt meget høje koncentrationer af både tungmetaller og organiske forureningskomponenter på forsøgslokaliteten tillige med anaerobe forhold i forholdsvis ringe dybde p.g.a. deponering af slam med et meget højt organisk indhold. Det er derfor også klart, at det ikke inden for en overskuelig tidsramme vil være muligt at komme ned under niveau af jordkvalitetskriterierne. På denne måde er lokaliteten mindre egnet til at besvare spørgsmål vedr. tidsbehov og slutkoncentrationer for oprensning ved hjælp af planter.

I løbet af undersøgelsesperioden ses det, at der, med forbehold for den ikke helt konsekvente prøvetagningsdybde, er opnået reduktioner i total kulbrinte indholdet i plantefelterne på i størrelsesordenen 50% mod ca. 20% i referencefeltet. På grund af usikkerheden omkring prøvetagningen i 2005 er det ikke til at sige, om der er sket en stagnation i omsætningen eller ikke, men dette ville dog være forventeligt. De vanskelige forhold for udvikling af rødder i dybden (p.g.a. slam og slagger) kan også med tiden give problemer for videreudvikling og vækst af træerne.

Det er ikke i denne sammenhæng undersøgt, om en træbeplantning vil reducere indholdet af forurening, der er tilgængeligt for nedsivning eller optag i forbindelse med spisning af jord. Ud fra den foreliggende viden er der ting, der taler for, at dette vil være tilfældet. Man kan dog forestille sig, at der i hvert fald fra visse planter udsendes enzymer, der øger frigivelsen af forureningsstofferne fra jorden, hvorved f.eks. nedsivning kan øges, såfremt ikke hele den frigivne stofmængde optages af planten.

Det kan dog konkluderes, at der inden for en forholdsvis kort tidsperiode (5 – 6 år) kan opnås en væsentlig større reduktion af jordens indhold af tunge kulbrinter, såfremt der plantes træer, i forhold ti, hvis dette ikke sker. Ud fra de forholdsvis ekstreme betingelser på lokaliteten kan det ikke vurderes, hvor længe en phyto-oprensning generelt vil være om at reducere indholdet i jorden til under kriterieniveauet.

De øvrige undersøgte forureninger reduceres ikke eller kun meget langsomt, hvorfor det heller ikke for dem er muligt ud fra den foretagne undersøgelse at sige noget om tidsbehovet for en oprensning af stofferne. Resultaterne tyder dog på, at Cd vil kunne reduceres til et niveau under kvalitetskriteriet på 0,5 mg/kg TS i løbet af en 30- årig periode. Dette svarer til resultater opnået i andre undersøgelser.

 



Version 1.0 april 2009, © Miljøstyrelsen.