Fytoremediering af PAH- og olieforurening på nedlagt asfaltværk

Forord

På et nedlagt asfaltværk i Vassingerød, Allerød Kommune, Frederiksborg Amt, er i maj 1999 igangsat et in situ phyto-oprensningsforsøg til fjernelse af jord- og grundvandsforurening med dieselolie og kultjære (PAH’er). Lokaliteten, kendt som “Villadsens Fabrikker”, har været i drift fra 1957 til 1974 og ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser.

Forsøget er finansieret af Frederiksborg Amt og Miljøstyrelsens teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening. Amtet fungerer som bygherre, Miljøstyrelsen som tilskudsgiver, Skude & Jacobsen som rådgivende ingeniører og Ulrich Karlson, Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) som faglig sekretær.

Forsøget er iværksat som et af flere forsøg til belysning af phytooprensnings egnethed til fjernelse af olie/benzin-, tjære/asfalt- og tungmetalforurening i jord. Lokaliteten Bøgevangen 14 i Allerød er udvalgt på grund af den heterogene forurening, idet grunden er forurenet med både dieselolie og PAH’er. Valget af lokaliteten har desuden været begrundet i muligheden for at undersøge metodens indflydelse på grundvandet.

Projektets formål er formuleret som:

  • At undersøge, hvorledes beplantningen påvirker hastigheden af mikrobiel nedbrydning af olie og tjærekomponenter.
  • At undersøge, hvor lave slutkoncentrationer af olie og tjærekomponenter der kan opnås ved beplantningen.
  • At undersøge hvorledes det hydrologiske kredsløb påvirkes af beplantningen.
  • At dokumentere anlægs- og driftsomkostningerne for en plantebaseret afværgemetode.
  • At afgøre tidsbehovet for en plantebaseret afværgemetode.

Denne rapport er udarbejdet ved projektets afslutning. Med denne rapport gives en opsummering af aktiviteter i projektforløbet, samt resultater og konklusioner for projektet ved udgangen af år 2005 / starten af 2006, som er det sidste år, projektet har været i gang. Rapporten er udarbejdet på baggrund af tidligere undersøgelsesrapporter /10/-/12/ samt statusrapporter og -notater /1/-/9/.


 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.