Fytoremediering af olie- og benzinforurening på nedlagt benzinstation

2 Sammenfatning og konklusioner

2.1 Baggrund og formål

Med henblik på at vurdere potentialet for fytooprensning af olie- og benzinforureninger på nedlagte tankstationer blev der i april 1999 igangsat et in situ fytooprensningsprojekt af jord- og grundvandsforurening primært med dieselolie på et nedlagt tankanlæg i Rønnede på Sjælland.

Det vurderedes, at området var egnet til at udføre forsøg med fytooprensning, da der på arealet var en betydelig, velafgrænset forurening af både benzin og diesel som var beliggende overfladenært.

I foråret 1999 blev det forurenede areal beplantet med i alt ca. 2.500 pilestiklinger og ca. 500 poppelstiklinger samt en randbeplantning af læplanter.

Oprensningen var finansieret af Oliebranchens Miljøpulje (OM). Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening ydede tilskud til supplerende overvågning af projektet.

Formålet med supplerende overvågning var:

  • at undersøge hvorledes det hydrologiske kredsløb påvirkes af beplantningen,
  • at undersøge hvorledes beplantningen påvirker hastigheden af mikrobiel nedbrydning af olie og benzin,
  • at undersøge hvor lave slutkoncentrationer af olie der kan opnås ved beplantningen,
  • at dokumentere anlægs og driftsomkostningerne for en plantebaseret afværgemetode,
  • at afgøre tidsbehovet for en plantebaseret afværgemetode.

2.2 Undersøgelsen

Der er fortaget monitering af følgende forhold:

Klima

På grund af lokalitetens særlige beliggenhed ca. i kote +100 og de særlige klimatiske forhold dette medfører og fordi der ikke fandtes egnede klimatiske data fra andre kilder, var der på lokaliteten opstillet en klimastation der indsamlede klimatiske data.

Jordforurening

I marts 2001 og december 2005 er udført screeninger af hot-spot områderne på arealet med henblik på at vurdere restforureningen i jorden. Ved begge lejligheder er der prøvetaget i 20 prøvepositioner.

Grundvand

Der er foretaget løbende registrering af grundvandsspejlet i 4 niveauer under lokaliteten, dels i det frie sekundære magasin der udgøres af de tidligere tankgrave, dels i 3 niveauer i sandslirer i morænen, endvidere er der foretaget pejlinger af alle øvrige filtersatte boringer i forbindelse med prøvetagning.

Grundvandsforurening

Fra 5 boringer i det forurenede, frie sekundære magasin er udtaget vandprøver til analyse for følgende komponenter:

  • BTEX
  • Total kulbrinter
  • Total N
  • Total P
  • Kalium
  • Total jern
  • Ferro-jern

Fra dybere grundvand under lokaliteten er analyseret vand fra 6 filtre. Analysepakken var ens for alle filtre og bestod af følgende komponenter:

  • BTEX
  • Total kulbrinter

Plantevækst

Efter hver vækstsæson er foretaget en forstmæssig vurdering af beplantningen, med henblik på en vurdering af sygdomsangreb og eventuel væksthæmning som følge af påvirkningen fra forureningen.

I alt er gennemført 14 moniteringsrunder i perioden 07-10-1999 til 17-11-2005.

2.3 Hovedkonklusioner

De grundvandskemiske data antyder en generel reduktion af kulbrinteindholdet. Den største reduktion er sket i perioden 1999-2001. Årsagen til dette kan ikke tilskrives planternes effekt på jorden, da rodsystemet kun har været ringe udviklet men snarere en accelereret mikrobiel nedbrydning som følge af tilførslen af store mængder gødning inden plantningen.

De gentagne screeninger af indholdet af kulbrinter i jorden på lokaliteten viser en reduktion i perioden 2001-2005 på mellem 37 % og 50 % af det oprindelige kulbrinteindhold. Kun en ubetydelig del af restforureningen udgøres af BTEX-komponenter.

Beplantningen af arealet med pil ikke har været i stand til at sænke det terrænnære grundvandsspejl signifikant. Beplantningen har således ikke som forudset kunnet medføre en væsentligt øget tilførsel af elektronacceptorer (ilt) til den forurenede jord.

Igennem driftsperioden har beplantningen vist en betydelig højdetilvækst af piletræerne, således at beplantningen i 2005 har en højde på mellem 7 og 10 m. Tilvæksten synes ikke relateret til jordens forureningsgrad, men snarere betinget af læforhold.

2.4 Projektresultater

Projektet har vist:

  • at på den aktuelle lokalitet har plantevæksten ikke væsentligt påvirket det hydrogeologiske kredsløb,
  • Den væsentligste faktor for hastigheden af mikrobiel nedbrydning af olie og benzin har været den indledende tilførsel af gødningsstoffer til jorden,
  • at der ved afslutningen af moniteringen er sket en væsentlig reduktion af forureningen, men at der stadig i begrænsede områder findes høje kulbrintekoncentrationer,
  • De samlede anlægs og driftsomkostninger for en plantebaseret afværgemetode på den aktuelle lokalitet har været ca. 1.500.000 kr. inklusive de af Miljøstyrelsen afholdte udgifter,
  • Det er ikke muligt på baggrund af moniteringsresultaterne fra den aktuelle lokalitet at afgøre tidsbehovet for en plantebaseret afværgemetode.

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.