Fytoremediering - Danske forsøgsoprensninger og international litteraturgennemgang.

Forord

I 1998 besluttede Miljøstyrelsen under Teknologipuljen for Jordforureningen at støtte undersøgelser om ”fyto-oprensning”, dvs. rensning af forurenet jord vha. vegetation. Formålet var at afklare, om fyto-oprensning kunne bruges som et økonomisk alternativ til traditionelle og delvis dyre jordrensningsmetoder. Man forventede, at man i feltforsøg efter 5 år ville kunne dokumentere virkningen. I årene før 1998 var der kommet en del begejstrede rapporter, især fra USA, om det store potentiale af den nye in situ teknologi, og derfor ville man gerne afprøve, om forhåbningerne fra udlandet kunne realiseres i Danmark.

Oprindeligt var der tale om rensning af jord for både tungmetaller (fyto-ekstraktion) og organiske forureninger (fytoremediering). Indledende forsøg med bly-, zink-, og cadmium-forurenet jord i vækstkamre viste dog kun meget langsom optagelse af tungmetallerne i planter, så man ville i første omgang ikke gennemføre feltforsøg med denne jordforureningstype. Disse forsøg er rapporteret i et særskilt Miljøprojekt (Miljøstyrelsen, 2000). Til gengæld vurderede man, at der forelå tilstrækkelig dokumentation for effektiviteten af fytoremediering til at sætte feltforsøg i gang.

Resultaterne af de omtalte feltforsøg bliver opsummeret og kommenteret i nærværende rapport.

Denne rapport er udarbejdet af Ulrich Bay Gosewinkel (tidligere Karlson) fra DMU. Forsøgslokaliteterne er stillet til rådighed af Københavns Kommune, det tidligere Frederiksborg Amt og Oliebranchens Miljøpulje, som alle har været medfinansierende på forsøgsoprensningerne.

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.