Håndtering af lettere forurenet jord - Fase 1

Forord

Der skal udarbejdes et nyt regelsæt for genanvendelse af lettere forurenet jord, som for jordens vedkommende vil afløse den eksisterende restproduktbekendtgørelse (Miljøministeriet, 2006b).

Til de nye regler om genanvendelse af lettere forurenet jord skal der udarbejdes et bilag, som angiver, hvilke stoffer jorden må indeholde, og hvilke maksimalkoncentrationer (i jord eller eluat fra udvaskningstests på jord) de må forekomme i. De eksisterende grænseværdier for lettere forurenet jord (afskæringskriterierne) er defineret ud fra hensyntagen til risikoen for indtagelse eller afdampning (opad), men ikke ud fra et hensyn til beskyttelse af grundvandet. I dette projekt, som er udført for Miljøstyrelsen af DHI, vurderes mulighederne for opstilling af kriterier, som sikrer beskyttelsen af grundvandskvaliteten i forbindelse med genanvendelse af lettere forurenet jord.

Projektarbejdet er udført af Ole Hjelmar (projektleder), Jesper Holm, Erik Aaagaard Hansen, Jette Bjerre Hansen og Anke Oberender, DHI.

Projektet har været fulgt af en styregruppe med følgende medlemmer:

Lone Kielberg, Miljøstyrelsen (formand indtil 1. maj 2007)
Ulla Højsholt, Miljøstyrelsen (formand fra 1. maj 2007)
Arne Rokkær, Miljøstyrelsen
Jørgen G. Hansen, Miljøstyrelsen
René Møller Rosendal, RenoSam
Eric Fauli, Herning Kommune
Jens Nord, DSV
Jesper Holm, DHI
Jette Bjerre Hansen, DHI
Ole Hjelmar, DHI

Det arbejde, der er beskrevet i denne rapport, blev gennemført i 2006/2007, og førte til en række efterfølgende undersøgelser, som er beskrevet i følgende rapporter, som er udgivet 2009:

Håndtering af lettere forurenet jord – Supplerende data for udvaskning af uorganiske og organiske stoffer

og

Håndtering af lettere forurenet jord - konsekvensvurdering

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.