Håndtering af lettere forurenet jord - Konsekvensvurdering

7 Genanvendelse af kategori 2-jord uden membran

7.1 Grundlag for at fastsætte volumen af kategori 2-jord til genanvendelse uden membran

Med de grænseværdier, der er fastsat i det foregående kapitel, kunne det overvejes, at etablere genanvendelsesprojekter af en mindre udstrækning uden membran. Til vurdering af konsekvenserne for grundvandet, er der gennemført modelberegninger for en række scenarier med genanvendelsesprojekter af varierende størrelse. Jf. opgavebeskrivelsen er der for størrelser mindre end 10 m udstrækning anvendt en kubisk form af scenariet, mens der for større scenarier er anvendt en højde på 10 m og en kvadratisk udbredelse, med undtagelse af model G, hvor der er anvendt en højde på 5 m. De anvendte størrelser af genanvendelsesprojektet er vist i tabel 7.1.

Tabel 7.1 Dimensioner af scenarier for genanvendelsesprojekter.

Model nr. Højde (m) Bredde (m) Længde* (m)
A 10 140 140
B 10 100 100
C 10 60 60
D 10 32 32
E 10 12 12
F 8 8 8
G 5 100 100
H 4 4 4

*: Længden i grundvandets strømningsretning.

Beregningerne er gennemført på samme måde som de modelberegningerne, der er foretaget i forbindelse med implementeringen af Rådsbeslutningen 2003/33/EF og som også er anvendt i DHI (2007). Ved beregningerne er anvendt samme metoder og forudsætninger som anført i Bilag 1 til DHI (2007), dog med følgende modifikationer:

  • Infiltration igennem kilden og ned i umættet zone er sat til 350 mm/år
  • POC er sat til 30 m nedstrøms genanvendelsesprojektet
  • Umættet zone er ca. 2 m tyk, og der er anvendt modellagtykkelser på 15-25 cm
  • Ved beregningen af den maksimale udvaskning ved L/S = 2 l/kg er der for Hg og Pb anvendt grundvandskvalitetskriterier på henholdsvis 0,1 µg/l og 1 µg/l, hvor der ved fastsættelsen af kriterierne for deponering er anvendt henholdsvis 1 µg/l og 5 µg/l (Bilag 1 i DHI (2007)).

Resultaterne af beregningerne i form af den forventede fortynding (1/fa) er anført i tabel 7.2, mens tabel 7.3 viser koncentrationsniveauet af forureningsstoffer for POC=30 m opgivet i procent af startkoncentrationen C0 i kilden.

Som det fremgår af tabel 7.2, er beregningerne for de organiske samleparametre (sum af PAH og kulbrinterne) baseret på et modelstof. Valget af modelstoffet er gjort ud fra forsigtighedsprincippet, og beregningerne er derfor en konservativ betragtning (se endvidere DHI 2007).

Ved vurderingen af, hvilket volumen af kategori 2-jord, der må anbringes i et afgrænset projekt, vurderes stofkoncentrationen i POC=30 m i forhold til grundvandskvalitetskriteriet. Den estimerede porevandskoncentration ved starttidspunktet i kilden (C0) multipliceres med stofbelastningen for POC=30 m (se tabel 7.3), og det vurderes, om grundvandskvalitetskriteriet kan overholdes.

Vurderingen foretages på baggrund af det indsamlede datamateriale, som vist i kapitel 4. For uorganiske parametre anvendes kun datasæt, hvor pH i eluat ligger på 6<pH<9.

I dette tilfælde, hvor belastningen er beregnet ved POC, og hvor reduktionen som følge af stoftilbageholdelse i jord/grundvand er indregnet, er der anvendt et krav om, at grundvandskvalitetskriteriet skal være overholdt i POC=30 meter for 100% af jordprøverne.

Tabel 7.2 Fortyndingsfaktorer, 1/fa, for POC=30 m.

Klik her for at se Tabel 7.2

Tabel 7.3 Stofbelastning for POC=30 m i procent af startkoncentrationen ved kilden (=attenueringsfaktor fa).

Klik her for at se Tabel 7.3

7.2 Vurdering af anlægsstørrelser

Vurderingen indledes med model A: 10 m x 140 m x140 m, som beskriver det største afgrænsede projekt, der er beregnet med modellen. Sammenlignet med de resterende syv modeller kan der for model A forventes den største stofbelastning ved POC=30 m, dvs. at model A fra et miljøbeskyttelsessynspunkt repræsenterer det værst tænkelige tilfælde af de otte beregnede modeller.

Som det ses af resultaterne i tabel 7.4, er det for størstedelen af parametrene ved en anlægsstørrelse på 10 m x 140 m x 140 m ikke muligt at overholde grundvandskvalitetskriteriet 30 m nedstrøms lokaliteten, når der anvendes et krav om, at 100% af prøverne skal kunne overholde grundvandskvalitetskriterierne.

Dernæst er det undersøgt, om grundvandskvalitetskriteriet kan overholdes 30 m nedstrøms lokaliteten, hvis anlægsstørrelsen begrænses til 4 m x 4 m x 4 m (model H). Resultaterne fremgår af tabel 7.5, og som det ses, kan grundvandskvalitetskriteriet ikke overholdes for Ni, Zn, Sb og kulbrintefraktionen C6-C10.

Øges anlægsstørrelsen til 8 m x 8 m x 8m (model F), er det tillige grundvandskvalitetskriteriet for sum af PAH, naphthalen og benz(a)pyren, der ikke overholdes 30 m nedstrøms lokaliteten (se tabel 7.6 ). Øges volumenet yderligere til 10 m x 12 m x 12 m (model E), er det desuden kriteriet for dibenz(a,h)anthracen, der overskrides (se tabel 7.7), mens det ingen betydning har for kulbrinterne og de uorganiske komponenter.

Ud fra de gennemførte modelberegninger og vurderinger ses det, at selv med den mindste af de gennemregnede anlægsstørrelser på 4 x 4 x 4 meter, dvs. 64 m³ eller ca. 100 tons jord, kan grundvandskvalitetskriterierne ikke overholdes med de grænseværdier for kategori 2-jord, som er foreslået for jord udlagt på membran. Det vurderes ud fra beregningerne, at en anlægsstørrelse på 3 m x 3 m x 3 m ville kunne overholde kravene.

Kravet om at alle jordprøver overholder grundvandskvalitetskriteriet i POC 30 m kan i visse tilfælde synes at være et restriktivt krav, men for områder med drikkevandsinteresser vurderes det, at det er rimeligt med krav til en høj sandsynlighed for at beskyttelsesniveauet er tilstrækkeligt til at beskytte grundvandet mod uacceptabel påvirkning. For områder uden drikkevandsinteresser kunne det overvejes at acceptere et en lavere sandsynlighed for at beskyttelsesniveauet overholdt i POC 30. Sagt med andre ord, kunne det overvejes at acceptere lidt større genanvendelsesprojekter i områder uden særlig drikkevandsinteresser, vel vidende at dette datamateriale viser at enkelte jordprøver vil overskride grundvandskvalitetskriteriet i POC 30 m.

Tabel 7.4 Vurderingen af overholdelse af grundvandskvalitetskriteriet ved POC=30 m for en anlægsstørrelse på 10 m x 140 m x 140 m (Model A) for kategori 2- jord uden membran, baseret på forslag til grænseværdier for faststofindhold for kategori 2-jord på membran. For Pb vurderes en grænseværdi på 40 mg/kg TS, svarende til JKK.

Klik her for at se Tabel 7.4

Tabel 7.5 Vurderingen af overholdelse af grundvandskvalitetskriteriet ved POC=30 m for en anlægsstørrelse på 4 m x 4 m x 4 m (Model H) for kategori 2-jord uden membran, baseret på forslag til grænseværdier for faststofindhold for kategori 2-jord på membran. For Pb vurderes en grænseværdi på 40 mg/kg TS, svarende til JKK.

Klik her for at se Tabel 7.5

Tabel 7.6 Vurderingen af overholdelse af grundvandskvalitetskriteriet ved POC=30 m for en anlægsstørrelse på 8 m x 8 m x 8 m (Model F) for kategori 2-jord uden membran, baseret på forslag til grænseværdier for faststofindhold for kategori 2-jord på membran. For Pb vurderes en grænseværdi på 40 mg/kg TS, svarende til JKK.

Klik her for at se Tabel 7.6

Tabel 7.7 Vurderingen af overholdelse af grundvandskvalitetskriteriet ved POC=30 m for en anlægsstørrelse på 10 m x 12 m x 12 m (Model E) for kategori 2- jord uden membran, baseret på forslag til grænseværdier for faststofindhold for kategori 2- jord på membran. For Pb vurderes en grænseværdi på 40 mg/kg TS, svarende til JKK.

Klik her for at se Tabel 7.7

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.