Forberedelser til REACH og udvikling af relevant kompetence inden for tekstilindustrien

Bilag D Eksempel på referat fra dialogmøde

Referat af besøg på Firmanavn d. 24/10-2006

Deltagere: Medarbejdere, Gitte Petersen og Lisbeth Frisenborg

Der blev indgået følgende aftaler:

Medarbejder havde udarbejdet en foreløbig liste over kemikalier indeholdende navnet på råvaren, leverandør, anvendelse, ja/nej til MSDS og klassificering af nogle af dem.
Vi foretog en prioritering af råvarerne – se herunder.

  1. Første prioritet var at undersøge flammehæmmeren Handelsnavn fra Leverandør. Den bliver brugt til stof i tilfælde, hvor der er særlige krav til brandbarhed. Derfor er stoffet essentielt for salg til disse kunder. Hvis stoffet giver et problem skal der findes et alternativ hurtigt. Det består af 100% stof X. Andelen i den færdige artikel undersøger Medarbejder, men det menes at der er cirka 3% - altså langt over grænsen på 0,1%.
  2. De øvrige farvestoffer. Hvis der er nogle problemer med disse kræver det lang indkørsel med nye farverecepter og vil altid give afvigelser i farven. Derfor har de høj prioritet.
  3. Samtidigt med ovenstående skal der hurtigst muligt sættes gang i at skaffe oplysningerne for stofferne brugt i Udlandet, da de kan være problematiske. Her regner vi med at få hjælp fra de ’store’ forhandlere, men de udenlandske forhandlere kan godt være et problem at få oplysningerne fra.
  4. Resten af stofferne efterfølgende.

Vi aftalte at Medarbejder skal

  • indsætte råvarerne i arket fra DHI med mængde forbrugt per år
  • for hvert indholdsstof i råvaren inkludere oplysninger om CAS-nr.
  • samt foretage worst-case vurderinger af enkeltstoffer, så det fremgår hvilke stoffer der forekommer i artiklerne over 0,1%.

Tidsfristen blev aftalt til 2 måneder.

Vi aftalte at Gitte og Lisbeth skulle samle oplysninger fra alle virksomhederne i projektet og skrive et ’fællesbrev’ til de store producenter for at få de nødvendige oplysninger (fx. de for det videre forløb vigtige CAS-nr.). I brevet vil vi tilbyde at leverandørerne kan give oplysningerne under fortrolighed, så kun DHI ser dem.

De to sidste actions skal foregå sideløbende for at sikre at øge sandsynligheden for at opnå de nødvendige oplysninger.

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.