Forberedelser til REACH og udvikling af relevant kompetence inden for tekstilindustrien

Bilag M REACH vejledning for artikelproducenter

Forpligtelser for artikelproducenter

Dette notat beskriver i korte træk essensen af, hvad artikelproducenter har af forpligtelser i henhold til REACH. Som artikelproducent skal man naturligvis henholde sig til den fulde reach tekst, men i nedenstående notat er der primært taget udgangspunkt i Artikel 7 og Artikel 33.

Hvis et stof er til stede i artiklen med totalmængder over 1 ton/producent/år, samt stoffet har en tilsigtet frigivelse, skal stoffet i henhold til Artikel 7 Registreres.

Stoffet skal Anmeldes til kemikalieagenturet, hvis alle følgende punkter er opfyldt (selv om det ikke frigives tilsigtet):

  • stoffet identificeres som et særligt farligt stof
  • stoffet er til stede i artiklen med totalmænger over 1 ton/producent/år
  • stoffet forekommer i koncentrationer over 0,1% (w/w) i artiklen
  • producenten kan ikke udelukke eksponering af mennesker og miljø

De to ovenstående afsnit kan udelukkes, hvis stoffet allerede er registreret til anvendelsen i den aktuelle artikel. Dette kan og skal ’Downstream Useren’ sikre sig ved kommunikation til sin leverandør af det pågældende kemikalie/produkt

En oversigt over særligt problematiske stoffer findes på Annex XIV eller på kandidatlisten til Annex XIV. Annex XIV er endnu ikke offentliggjort, men forventes at blive bekendtgjort senest 1. juni 2009.. Følgende kategorier af stoffer er kandidater for de kommende lister:

  • CMR, Cat. 1 & 2
  • PBT, vPvB
  • Hormonforstyrrende stoffer og stoffer som har lignende effekter som CMR og PBT stoffer (kriterierne for hvornår stoffer er PBT og vPvB er for tiden under revision)

Hvis man som artikelproducent selv producerer et stof der inkorporeres i den pågældende artikel skal artikelproducenten i henhold til Artikel 5 selv sørge for at få stoffet registreret.

I henhold til Artikel 33 er der krav om Kommunikation af information om stoffer i artiklen, hvis stoffet forekommer på listen over særligt problematiske stoffer, samtidig med at det forekommer i koncentrationer over 0,1% (w/w) i artiklen.

Som artikelproducent skal man således sammen med artiklen kunne fremsende information om sikker anvendelse af den pågældende artikel med specifik henvisning til det ’særligt problematiske’ stof. For at artikelproducenten kan opfylde dette krav, er det nødvendigt, at artikelproducenten modtager de nødvendige oplysninger fra leverandøren. De nødvendige oplysninger er således dels de miljø- og sundhedsmæssige oplysninger der er årsagen til at stoffet er ’særligt problematisk’, samt oplysninger omkring sikker brug af stoffet (forhold omkring håndtering og opbevaring, personlig beskyttelse; bortskaffelse, førstehjælp og brandslukning samt transport information).

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.