Udvikling og anvendelse af screeningsmetoder til bestemmelse af krom(VI) og bromerede flammehæmmere i elektrisk og elektronisk udstyr

Forord

RoHS direktivet
For at begrænse den langsigtede belastning af mennesker og miljø med farlige stoffer, er der på EU plan med RoHS direktivet indført et forbud mod markedsføring af elektriske og elektroniske produkter, der indeholder mere end 0,1 vægtprocent bly, kviksølv, hexavalent krom, polybromerede biphenyler (PBB) og polybromerede diphenylethere (PBDE) eller mere end 0,01 vægtprocent cadmium. Samlet betegnes de omfattede stoffer i denne sammenhæng "RoHS stoffer".

Direktivet omfatter indtil videre ikke medicinsk udstyr, måle- og overvågningsudstyr og større industrielt udstyr, og der er endvidere givet en lang række dispensationer til anvendelser, hvor substitution ikke er mulig, eller hvor den negative miljø- eller sundhedsmæssige belastning som følge af substitutionen forventes at være større end fordelene herved. Kommissionen har dog den 16. december 2008 sendt et forslag til medlemsstaterne om omarbejdning af direktivet, så medicinsk udstyr, samt måle- og overvågningsudstyr vil blive omfattet af direktivet.

RoHS direktivet trådte i kraft den 1. juli 2006 og direktivet er i Danmark gennemført med "Bekendtgørelse om begrænsning af import og salg af elektrisk og elektronisk udstyr, der indeholder visse farlige stoffer", BEK nr. 873 af 11/08/2006.

RoHS stofferne har traditionelt været brugt til en lang række formål, og da elektrisk og elektronisk udstyr indeholder mange enkeltdele, som hver især skal overholde RoHS bestemmelserne, er det en omfattende opgave at bestemme, om et produkt overholder bestemmelserne i direktivet.

Til bestemmelse af bly, cadmium og kviksølv findes der en anvendelig screeningsmetode, hvor man ved hjælp af røntgenfluorescens spektrometri (XRF) hurtigt og ikke-destruktivt kan undersøge forekomsten af stofferne i de enkelte materialer. For hexavalent krom og de to grupper af bromerede flammehæmmere PBDE og PBB er XRF metoden ikke umiddelbart anvendelig, og der har derfor været et behov for udvikling af relativt enkle og billige screeningsmetoder.

Udvikling af screeningsmetode for hexavalent krom
Som led i udarbejdelsen af denne vejledning er der udviklet en enkel screeningsmetode, som kan anvendes til at få en indikation af, om produkterne indeholder hexavalent krom. I forbindelse med udviklingsarbejdet er metodens præcision og pålidelighed undersøgt og dette arbejde danner grundlag for beskrivelsen af metoden i denne vejledning.

Udvikling af screeningsmetode for PBDE og PBB
Det er endvidere forsøgt at udvikle en screeningsmetode for PBDE eller PBB baseret på tyndtlagskromatografi. Udviklingsarbejdet er beskrevet i bilag 1 til denne vejledning. Det er lykkedes at udvikle en screeningsmetode til bestemmelse af PBDE i ABS plast med tyndtlagskromatografi. For andre plasttyper er ekstraktionen af stofferne fra plastmaterialerne  meget vanskelig, og kræver metoder der ikke er velegnede til brug uden for analyselaboratorier. Den udviklede screeningsmetode vil derfor kun kunne dække en lille del af anvendelserne af PBDE i elektriske og elektroniske produkter. På grund af det begrænsede anvendelsesområde det derfor vurderet, at det ikke er realistisk at anvende metoden som en generel screeningsmetode.

Formål med vejledningen
Det overordnede formål med denne vejledning er at hjælpe importører, producenter og kontrolmyndigheder i deres inspektion af elektriske og elektroniske produkter ved at beskrive, hvor stofferne mest sandsynlig forekommer og beskrive en prisbillig screeningsmetoder til bestemmelse af hexavalent krom.

Udførende virksomheder
Screeningsmetoder og vejledning er udarbejdet af Teknologisk Institut og COWI A/S med tilskud fra Miljøministeriets virksomhedsordning.

Forbehold
De beskrevne screeningsmetoder kan kun bruges til indikation og kan ikke erstatte egentlige laboratorieanalyser udført efter gældende standarder. I de tilfælde hvor resultatet af screeningsanalyserne kan give anledning til økonomiske omkostninger for tredjepart, anbefales det derfor at verificere resultaterne med laboratorieanalyser udført af et akkrediteret laboratorium. Oplysninger om anvendelserne af krom(VI), PBDE og PBB i elektrisk produkter er udtryk for den viden, der har været tilgængelig for forfatterne på det tidspunkt rapporten blev skrevet, men det kan ikke afvises, at der er anvendelser af stofferne, som ikke indgår i beskrivelsen.

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.