Kortlęgning af migration af nikkel fra mobiltelefoner

1 Kortlægning

1.1 Formål

Formålet med kortlægningen er at identificere, hvilke mobiltelefoner med metaldele i coveret der sælges i Danmark, samt hvorvidt producenterne har en politik vedrørende nikkel i mobiltelefoner. Kortlægningen skal danne grundlag for udvælgelsen af telefoner til analyse.

1.2 Fremgangsmåde

Udgangspunktet for kortlægningen var www.mobilpriser.dk, der angiver en lang række telefonproducenter og telefonmodeller. På hjemmesiden figurerer 18 producenter og cirka 700 mobiltelefoner.

Samtlige producenter fra listen med kundeservice i Danmark er blevet telefonisk kontaktet med henblik på at få vished om:

  1. har producenten en nikkelpolitik
  2. er producenten vidende om, hvorvidt der er nikkel i deres telefoner
  3. er der mulighed for at rekvirere telefoncovers direkte fra producenterne, således at udgifterne til telefoner minimeres.

Der er taget kontakt til kundecentrene for mobiltelefonfirmaerne, hvor spørgsmålene er blevet forelagt. I flere tilfælde blev oplysningerne givet direkte fra kundecenteret, mens der i andre tilfælde blev henvist til marketingsafdelingen.

De kontaktede producenter er:

Alcatel, Apple, ASUS, Ben Q/Siemens, HP, HTC/QTEK, LG Electronics, Motorola, Nokia, Palm, Panasonic, Samsung og Sony Ericsson.

Sony Ericsson, Motorola og HTC oplyste, at de havde en nikkelpolitik. Nokia har efterfølgende oplyst, at de havde en nikkelpolitik.

Ingen af producenterne mente at have mulighed for at oplyse, hvilke af deres telefoner, der indeholder nikkel. Der var heller ikke mulighed for at få tilsendt covers.

Der blev derpå efter aftale med Miljøstyrelsen foretaget besøg hos de 4 største telefonbutikker i Århus. De besøgte butikker er hhv. Telekæden, Sonofon, Telia og TDC

I butikkerne blev der foretaget en visuel vurdering af, hvilke telefoner, der havde metaldele i coveret. Det samlede antal tilgængelige mobiltelefoner i de fire butikker var 80, som alle blev vurderet.

Udfra den vurdering blev der i samarbejde med Miljøstyrelsen udvalgt 19 telefoner med metaldele i coveret. Udvalget repræsenterer de forskellige producenter, i forhold til det antal telefoner med metaldele i coveret de har på markedet.

De 19 udvalgte telefoner er markeret i oversigten over de besigtigede telefoner.

Derudover blev Nokia E65 udvalgt til analyse af Miljøstyrelsen. Modellen findes ikke længere i butikkerne, hvorfor en brugt model blev fremsendt af Miljøstyrelsen til analyse.

Fra hver af de 20 telefoner er der udtaget flere metaldele/metallignende dele, således at der i alt er foretaget test på 53 metaldele.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.