Opfølgning på implementering af den ny metode til analyse for olie i jord - Supplerende undersøgelser

1 Baggrund

Der er i 2008 indført en ny metode til analyse af olie i jord (Reflab metode 4 /1/). Behovet for en ny analysemetode skyldtes, at den hidtil benyttede metode (VKI-metoden /2/) var behæftet med tre væsentlige problemer, særligt for jordprøver domineret af højtkogende kulbrinter /3;4/.

  • Utilfredsstillende præcision
  • Utilfredsstillende genfinding for højere kulbrinter fra olieprodukter
  • Naturlige kulbrinter medtaget i analysen som olieprodukter

I et projekt for Miljøstyrelsen udvikledes derfor en ny analysemetode med forbedret præcision og genfinding, samt med mulighed for at kompensere resultaterne for en del af bidraget fra naturlige (biogene) kulbrinter /3/.

Udviklingsprojektets analysemetode blev efterfølgende tilpasset rutinemæssig anvendelse, og det eksisterende jordkvalitetskriterium for sum af kulbrinter blev justeret for at sikre, at beskyttelsesniveauet ikke ændredes som følge af metodeskiftet /4/. Ved denne lejlighed blev der indført jordkvalitetskriterier for kulbrinter opdelt i fire fraktioner uafhængig af olieforureningstypen samt for sum af kulbrinter. Der blev endvidere opstillet et forslag til afskæringskriterier for olie i jord. Tabel 1.1 giver en oversigt over jordkvalitetskriterier for olie i jord, baseret på både den ny metode og den hidtil anvendte metode (VKI-metoden /2/).

Tabel 1.1 Jordkvalitetskriterier for olie i jord.

VKI-metode Fraktion Kvalitetskriterium
Jordkvalitetskriterier C6-C10: 25 mg/kg TS
  Sum af kulbrinter, C6-C35: 100 mg/kg TS
Reflab metode 4 Fraktion Kvalitetskriterium
Jordkvalitetskriterier C6-C10: 25 mg/kg TS
  C10-C15: 40 mg/kg TS
  C15-C20: 55 mg/kg TS
  C20-C40: 150 mg/kg TS
  Sum af kulbrinter, C6-C40: 150 mg/kg TS
     
Forslag til afskæringskriterier C20-C40: 450 mg/kg TS
Sum af kulbrinter, C6-C40: 450 mg/kg TS


Som det fremgår af Tabel 1.1, har en justering af jordkvalitetskriterierne resulteret i, at kriteriet for sum af kulbrinter er hævet med en faktor 1,5 fra 100 til 150 mg/kg TS. En detaljeret beskrivelse af implementering af den ny analysemetode - RefLab metode 4 - findes i Miljøprojekt Nr. 1225 /4/.

Fra flere sider har der efter overgang til den ny analysemetode været gjort opmærksom på, at nogle jordprøver – analyseret efter den nye metode – viste væsentligt højere indhold af olie end forventet ud fra resultater opnået efter den gamle analysemetode. Med andre ord har der været en indikation af, at de omregningsfaktorer, der er benyttet til justering af jordkvalitetskriteriet, for nogle jordprøver kunne være for lave. Det skal dog bemærkes, at der i disse tilfælde så vidt vides ikke har været foretaget den kompensation for indhold af biogene kulbrinter, som den ny metode tillader.

Der blev derfor i efteråret 2008 gennemført en indsamling af erfaringer vedrørende anvendelse af de to analysemetoder. Indsamlingen omfattede analyseresultater for jordprøver, hvor olieindholdet var analyseret efter både den nye og gamle analysemetode (Reflab metode 4 og VKI-metoden), i videst muligt omfang med inddragelse af effekten af kompensation for naturlige kulbrinter. Resultatet af denne dataindsamling blev rapporteret i et notat til Miljøstyrelsen dateret oktober 2008.

I notatet blev det konkluderet, at Reflab metode 4 for det indsamlede datamateriale medførte, at betydeligt flere prøver vurderedes som værende over jordkvalitets-kriterierne, end med den tidligere anvendte analysemetode (VKI-metoden), når korrektion for biogene kulbrinter ikke blev inddraget i vurderingen. Det var ikke muligt at korrigere for biogene kulbrinter, idet denne del af analysen kun var gennemført for to ud af 97 prøver. På den baggrund var det derfor uklart, hvorvidt anvendelsen af hhv. Reflab metode 4 (i fuldt omfang) og VKI-metoden ville medføre forskel i klassificeringen for et betydeligt antal af jordprøverne.

Miljøstyrelsen besluttede derfor at igangsætte en supplerende undersøgelse af ca. 50 jordprøver, som blev analyseret for kulbrinter i henhold til VKI-metoden og Reflab metode 4, inklusiv bestemmelse af indhold af biogene kulbrinter. Dette notat beskriver resultaterne af de supplerende undersøgelser. Notatet indeholder endvidere en opsamling af alle data, som DHI har modtaget i perioden juni til december 2008.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.