Opfølgning på implementering af den ny metode til analyse for olie i jord - Supplerende undersøgelser

2 Dataindsamling

I perioden juni til september 2008 modtog DHI analyseresultater for 97 jordprøver. Disse resultater blev vurderet og afrapporteret til Miljøstyrelsen i oktober 2008. Siden oktober har DHI modtaget analyseresultater for 63 jordprøver via et udsendt indrapporteringsskema. I oktober 2008 iværksatte Miljøstyrelsen endvidere analyse af omkring 50 jordprøver omfattende analyse for indhold af biogene kulbrinter. En oversigt over det samlede datamateriale er vist i Tabel 2.1.

Tabel 2.1 Oversigt over indkomne anvendte data.

Antal jordprøver i alt* 209
Antal dataleverandører 25
Antal prøver analyseret for biogene kulbrinter i henhold til Reflab metode 4 51


* 10 af jordprøverne – fra det oprindelige datasæt – er analyseret på to forskellige laboratorier, og analyseresultaterne fra begge laboratorier er medtaget i det samlede prøveantal.

I forbindelse med igangsættelsen af de supplerende undersøgelser blev analyselaboratorierne i Danmark kontaktet med henblik på at kortlægge status for implementering af Reflab metode 4 inklusiv analyse for biogene kulbrinter. Det viste sig, at i oktober 2008 havde tre laboratorier indkørt metoden i fuldt omfang. Disse tre laboratorier blev derfor bedt om at udvælge og analysere 13 jordprøver hver efter følgende program:

  • Bestemmelse af kulbrinter i jord (resultat for sum af kulbrinter og fraktionerne C6-C10, >C10-C15, >C15-C20 og >C20-C40) efter Reflab metode 4 inklusiv bestemmelse af biogene kulbrinter til korrektion
  • Bestemmelse af kulbrinter i jord (resultat for sum af kulbrinter og fraktionerne C6-C10, >C10-C25 og >C25-C35) efter Reflab metode 1 (VKI-metoden)

Desuden blev laboratorierne bedt om hver at sammensætte de 13 prøver på bedste vis ud fra følgende anvisninger:

  • Fordeling mellem jordtyper: 2/3 muldprøver og 1/3 andre jordtyper (moræneler, sand eller andet)
  • Både prøver, som vides at være forurenede, og prøver der ikke forventes at være forurenede
  • For muldprøverne må der gerne være en overvægt af prøver, der forventes at kunne klassificeres som ikke forurenede

Endvidere har enkelte rådgivere leveret jordprøver til analyse efter ovennævnte program, og fem prøver er specifikt udtaget fra en olieforurening.

Af de i alt 51 prøver, der er analyseret for biogene kulbrinter, er 29 prøver karakteriseret som muldjorde, tørvejorde eller jorde med et betydeligt indhold af muld eller organisk materiale. Sytten af prøverne er lerprøver, én prøve består af sand og én er fyldjord. Derudover er der tre prøver, hvor jordtypen ikke er angivet.

Det første datamateriale fra 97 jordprøver stammede fra et begrænset antal lokaliteter, idet flere af prøverne var udtaget fra samme lokalitet. Denne begrænsning er med de seneste analyseresultater elimineret, idet resultaterne er opnået på jordprøver fra mere end 50 lokaliteter.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.