Kommunikation som styringsmiddel til affaldsforebyggelse i husholdninger - En kortlægning af barrierer og muligheder

Forord

Miljøstyrelsen har ønsket at kortlægge barrierer og muligheder ved brug af kommunikation som styringsmiddel til affaldsforebyggelse i husholdningerne.

Følgende fokusområder er blevet kortlagt:

  • Affaldsfraktioner og affaldsforebyggelse
  • Argumenter og dokumentation for affaldsforebyggelse
  • Kortlægning af mulige veje til affaldsforebyggelse
  • Barrierer for affaldsforebyggelse – og veje til at overvinde barriererne
  • Målgrupper og affaldsforebyggelse

I denne rapport beskrives kortlægningens resultater.

Fremgangsmåde

Den metodiske tilgang til projektet har været en kombination af desk research, workshop med en projektgruppe samt telefoninterviews med 25 borgere.

Der er gennemført både national og international desk research. Bl.a. er afrapportering fra fokuseringen på affaldsforebyggelse i 2000 (hvor der blev afholdt workshops og konference samt skrevet debatoplæg) samt relevante rapporter, artikler og planer blevet inddraget.

Hvad angår den internationale desk research, er det blevet undersøgt, om andre lande har erfaringer på affaldsforebyggelsesområdet, som Danmark kan drage nytte af.

Der blev i oktober afholdt en workshop af tre timers varighed med en følgegruppe af fagfolk, der var særligt samlet til dette projekt. Følgegruppen bidrog med viden til de enkelte problemstillinger og fungerede desuden som sparringspartnere på spørgeguiden til telefoninterviews.

Følgegruppen:

Lone Lykke Nielsen, Miljøstyrelsen
Bo Møller Gottlieb, Miljøstyrelsen
Henrik Wejdling, DAKOFA
Julie Svendsen, Center for Miljø, Københavns Kommune
Bernhard Brackhahn, Videncenter for Affald
Mikkel Stenbæk Hansen, Temacenter for Affald

Endelig er der blevet gennemført 25 semi-strukturerede telefoninterviews. Formålet har været at interviewe borgere for at finde ud af, hvilke affalds- og indkøbsvaner danskerne har. Samtidig blev det undersøgt, hvilke forhold der kan påvirke adfærden.

Operate A/S har stået for desk research, praktisk gennemførsel af workshop og interviewundersøgelse samt udarbejdelse af denne rapport.

Projektet er udarbejdet i efteråret 2008 og afsluttet i december 2008.

Rapportens opbygning

Rapporten er opbygget på den måde, at afsnit 1-3 indeholder analyse og konklusioner og kan læses selvstændigt, mens afsnit 4-6 er afrapportering fra de enkelte delelementer, dvs. deskresearch, telefoninterviews og workshop. Nedenfor præsenteres hvert enkelt afsnit:

Afsnit 1 beskriver baggrunden for projektet. Her præsenteres bl.a. udviklingen i affaldsmængder, affaldsforebyggelse set i et EU-perspektiv samt affaldsforebyggelsesindsatsen set i et tiårigt perspektiv. Derudover findes der også den defintion af affaldsforebyggelse, som dette projekt bygger på.

Afsnit 2 er en redegørelse for, hvilke mulige tiltag der kan peges på i forlængelse af researchen. Der skitseres tre forskellige veje: 1) En informationsindsats, 2) Et samarbejde mellem forskellige parter og 3) Strukturelle tiltag og ændringer. Det anbefales at satse på informationsindsatsen.

Afsnit 3 er en kortlægning af, hvilke kommunikationshensyn der skal tages i en informationsindsats rettet mod befolkningen. Her afdækkes indledningsvist barrierer og udfordringer, hvorefter indsatsafgrænsning, målgrupper, faglige argumenter, fokusområder, appelformer, budskabstyper, råd og kommunikationskanaler diskuteres.

Afsnit 4 er en afrapportering af interviewundersøgelsen, hvor resultater fra undersøgelsens 12 spørgsmål præsenteres.

Afsnit 5 er en afrapportering af den workshop, der blev afholdt i oktober.

Afsnit 6 indeholder resultater fra desk researchen, som ikke er placeret andre steder i rapporten.

Endelig følger bilag til rapporten, herunder spørgeguide til interviews.

 



Version 1.0 Juli 2009, © Miljøstyrelsen.