Konsekvenser af REACH for elektronikvirksomheder – krav til downstream brug af præparater og fremstilling af artikler

1 Indledning

En ny regulering, som omhandler “Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH)”, blev foreslået af EU-kommissionen den 29. oktober 2003. Lovgivningen, der trådte i kraft den 1. juni 2007, lægger et større ansvar på industrien for at dokumentere sikker produktion, import og anvendelse af kemiske stoffer. Ansvaret for sikker håndtering af kemikalier vil blive delt mellem virksomheder, som indtager forskellige positioner i forsyningskæden. De største arbejdsopgaver under REACH vil typisk blive udført af producenter og importører, som skal registrere kemiske stoffer, der produceres eller importeres i mængder over 1 t/år i form af kemiske stoffer og produkter eller i artikler, hvorfra frigivelse af stofferne er tilsigtet.

Virksomhederne inden for elektronikbranchen vil ofte være både producenter eller importører af artikler og industrielle brugere af kemikalier. Der vil også være virksomheder, som importerer kemikalier fra lande uden for EU. De artikler, der produceres i elektronikbranchen, vil sjældent indeholde stoffer med tilsigtet frigivelse. Artiklerne vil hovedsageligt omfatte transformatorer, printkort, telefoner, mikroovne, navigationsudstyr, antenner, computere osv., hvor fokus i forhold til REACH vil være de forpligtelser, der stilles til artikler med et indhold af særligt problematiske stoffer.

Projektets overordnede mål har været at afklare og formidle, hvordan kravene til kemiske stoffer i produkter og artikler under REACH skal implementeres i elektronikvirksomheder. Formålet var yderligere at formidle den generelle viden, der blev opbygget under projektet om kemiske produkter og artikler, til danske virksomheder. Projektet skulle bl.a. afklare, hvor ressourcekrævende implementeringen af REACH kan forventes at blive på dette område. Endelig var målet at udnytte og formidle erfaringer fra europæiske REACH implementeringsprojekter især RIP 3.8 (European Chemicals Bureau 2006), der omhandler artikelproducenters og -importørers forpligtelser under REACH og RIP 3.5 om downstream-brugere (European Chemicals Agency 2008)12.

Erfaringerne fra andre REACH-projekter, der er gennemført i Danmark, blev også formidlet gennem projektet. Det drejede sig især om to projekter om REACH-kompetenceudvikling, inden for områderne rengøringsmidler og kosmetik samt kemikaliedistributører, der ligeledes var igangsat med midler fra Miljøstyrelsens Virksomhedsordning.

Projektet har omfattet følgende aktiviteter:

  1. Seminar
  2. Kortlægning af forbrug af kemiske stoffer
  3. Vurdering af aktioner som følge af kortlægning
  4. Casestudier
  5. Webside som formidler projektets generelle resultater
  6. Rapportering der beskriver generelle resultater

Projektets aktiviteter blev gennemført af de seks elektronikvirksomheder i samarbejde med DHI. Ved projektets start blev der nedsat en REACH ERFA-gruppe bestående af repræsentanter for hver af virksomhederne, samt ITEK, DI, DHI og Miljøstyrelsen. ERFA-gruppen mødtes fem gange under projektforløbet fra 12. december 2006 til 27. februar 2008 for at udveksle erfaringer, resultater og planlægge det videre forløb. Derudover holdt hver enkelt virksomhed 2-3 bilaterale møder med DHI.

Indholdet af aktiviteterne samt de generelle erfaringer og ikke-fortrolige resultater fra projektet er beskrevet i de følgende kapitler. Bilag A indeholder et tekstforslag til en webside målrettet en virksomheds leverandører. Bilag B indeholder en beskrivelse af et fælles casestudie med deltagelse af fem virksomheder.


[12] Arbejdet i RIP 3.8. er senere offentliggjort i kemikalieagenturets vejledning ”Guidance on requirements for substances in articles. Arbejdet I RIP 3.5. er offentliggjort I vejledningen for downstream brugere. Se http://guidance.echa.europa.eu/guidance_en.htm

 



Version 1.0 September 2009, © Miljøstyrelsen.