Konsekvenser af REACH for elektronikvirksomheder – krav til downstream brug af præparater og fremstilling af artikler

2 Seminarer

2.1 Introduktionsseminar

Der blev afholdt et REACH introduktionsseminar den 10. oktober 2006 med det formål at forberede deltagerne til projektet, give dem en større forståelse for deres forpligtelser under REACH samt afpudse planerne for projektets aktiviteter. Inden afholdelsen af seminariet blev der udarbejdet materiale, der bygger på erfaringerne fra tilsvarende seminarer, der er gennemført i de tidligere nævnte projekter i samarbejde med brancheforeningen for vaske- og rengøringsmidler (SPT) og distributører af kemikalier (Dansk Erhverv).

Emnerne på introduktionsseminariet omfattede:

  • REACH i hovedtræk og status for tekniske vejledninger
  • Stoffer, kemiske produkter og artikler inkl. gruppearbejde
  • Roller og kommunikation i produktkæden
  • Artikler og REACH
  • Gruppearbejde om REACH aktør-roller i virksomheden
  • Casestudier – plenumdrøftelse af muligheder og ideer

Forskellen på kemiske produkter og artikler blev diskuteret herunder grænsetilfældene og muligheden for at afgøre overgangen fra kemisk produkt til artikel, f.eks. for metaller. Der blev henvist til ”Manual of decision”, samt til REACH implementeringsprojekt (RIP 3.8) om stoffer i artikler13.

På baggrund af en præsentation af roller og kommunikation i produktkæden fik virksomhederne til opgave at overveje deres potentielle roller under REACH. Det blev fundet, at samtlige virksomheder er downstream-brugere af kemiske stoffer og hører til begge underkategorierne artikelproducenter og industrielle brugere af kemikalier. Hovedparten af virksomhederne er endvidere importører af artikler.

Tabel 2.1 De forskellige roller under REACH

REACH aktør-roller Definition
Producenter og importører af stoffer
Producent af stoffer Fremstiller et stof inden for EU
Importør af stoffer Importerer et stof til EU
Artikelimportør Importerer stoffer til EU i artikler
Downstream-brugere
Formulator Producerer kemiske produkter ved blanding af kemiske stoffer og/eller produkter.
Slutbruger Anvender et kemisk stof eller produkt i en industriel eller professionel aktivitet, men leverer det ikke videre ned i forsyningskæden.
Industriel bruger En slutbruger, som anvender et kemisk stof eller produkt i industrielle aktiviteter, hvor kemikaliet ikke bliver en del af et produkt.
Artikelproducent En slutbruger, som inkorporerer et kemisk stof eller produkt i en artikel, hvorved de bliver en integreret del af artiklen.
Håndværker, udøver af professionel service En slutbruger, som anvender et kemisk stof eller produkt til en professionel aktivitet, som ikke betragtes som en industriel proces.
Re-importør Importerer kemiske stoffer og produkter, som oprindeligt er produceret i EU.
Omhælder Omhælder kemiske stoffer eller produkter fra én emballage til en anden.
Andre roller, som ikke hører under downstream-brugere
Distributør Opbevarer og sælger kemiske stoffer, kemiske produkter eller artikler inden for EU og gør dem tilgængelige for tredje part.
Detailhandler En undergruppe af distributøren. De opbevarer og lagrer kemiske stoffer, kemiske produkter eller artikler i varehuse til forbrugere og/eller professionelle brugere.

Læs mere om de forskellige roller under REACH i Kemikalieagenturets vejledning for downstream brugere. http://guidance.echa.europa.eu/guidance_en.htm

På introduktionsseminariet blev der arbejdet med en ide om at udvikle en fantom-case, der inkluderer produkter fra samtlige virksomheder. Denne ide blev allerede fremført på projektets første styregruppemøde (4. oktober 2006). Hovedparten af de deltagende virksomheder henholdsvis sælger og køber produkter dvs. artikler af hinanden. Det var derfor naturligt at arbejde med en fælles case, hvor virksomhederne interagerede med hinanden.

2.2 Seminar for elektronikindustrien

Erfaringer fra projektet blev formidlet for en større kreds af elektronikvirksomheder ved et seminar den 14. november 2007, hvor der deltog ca. 60 repræsentanter fra elektronikbranchens virksomheder. Programmet for seminaret indeholdt følgende emner:

  • Hvorfor REACH når vi nu har RoHS?
  • Hvad er omfattet af REACH? – Hvilke pligter?
  • Hvorfor skal elektronikvirksomheder interessere sig for REACH?
  • Hvordan kan REACH påvirke arbejdsgangen i en elektronikvirksomhed? – Et kig i krystalkuglen?
  • Hvad betyder REACH for Dantrafo Horsens A/S?
  • Hvad betyder REACH for Bang & Olufsen A/S?
  • Sådan kommer du i gang med REACH – og hvor finder du hjælp?

[13] Resultaterne af arbejdet I RIP 3.8 er offentliggjort i kemikalieagenturets vejledning: Guidance on requirements for substances in articles www.echa.eu

 



Version 1.0 September 2009, © Miljøstyrelsen.