Konsekvenser af REACH for elektronikvirksomheder – krav til downstream brug af præparater og fremstilling af artikler

Bilag A ”REACH forordningen” (Tekstforslag til en virksomheds hjemmeside udarbejdet under projektet. Teksten er målrettet virksomhedens leverandører)

Nedenstående tekst er et forslag til tekst til en virksomheds hjemmeside. Teksten er målrettet virksomhedens leverandører og er udarbejdet som en del af projektet.

REACH forordningen

EU’s nye kemikalielov trådte i kraft 1. juni 2007

Det betyder, at YYY’s leverandører inden for EU fremover skal leve op til de nye EU-krav for kemikalier.

Lovgivningen omfatter både kemiske råvarer (stoffer og stofblandinger) og artikler som f.eks. elektronisk udstyr.

Kemiske stoffer og blandinger

Den 1. juni 2008 skal alle virksomheder, der producerer eller importerer et nyt kemisk stof til EU i en årlig mængde på 1 ton eller derover registrere stoffet i EU's Kemikalieagentur.

De eksisterende kemiske stoffer skal også registreres. Men registreringen af disse stoffer kan foregå over en såkaldt indfasningsperiode på 11 år. Registreringen skal ske efter 3½, 6 eller 11 år afhængig af stoffets farlighed og den producerede eller importerede mængde.

Det er kun virksomheder, som har præregistreret deres kemikalier, der kan gøre brug af indfasningsperioden for eksisterende stoffer. Præregistreringen kan foretages fra 1. juni til 30. november 2008.

Artikler

Elektronisk udstyr, fittings, pakninger, slanger, beholdere osv. betegnes artikler i REACH forordningen.

REACH stiller særlige krav til producenter og importører af artikler. Indeholder en artikel et særligt farligt stof i en koncentration over 0,1 vægtprocent skal leverandøren levere oplysninger om stoffet til modtageren af artiklen.

Producenter og importører af sådan en artikel skal også sende en anmeldelse til agenturet, når den totale mængde af det særligt farlige stof i artiklerne overstiger 1 ton pr. år.

En liste over de særligt farlige stoffer vil blive publiceret på Kemikalieagenturets hjemmeside. Den første liste vil sandsynligvis blive publiceret i efteråret 2008. Det er dog allerede i dag muligt at vurdere om en artikel indeholder et stof af den type, der kan blive placeret på agenturets liste.

Nye sikkerhedsdatablade (leverandørbrugsanvisninger)

Krav om sikkerhedsdatablade for kemikalier er blevet en integreret del af REACH allerede fra 1. juni 2007. I løbet af de næste 11 år vil der gradvist skulle inkluderes flere oplysninger på sikkerhedsdatabladet, efterhånden som de eksisterende kemiske stoffer bliver registreret.

Yderligere oplysninger

Lovteksten og vejledninger til loven kan hentes på Kemikalieagenturets hjemmeside http://ec.europa.eu/echa/.

 



Version 1.0 September 2009, © Miljøstyrelsen.