Analyse af danske styrkepositioner inden for teknologier, der kan føre til substitution af kemikalier

Forord

Regeringen har i sin handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi fra 2007 formuleret en række pejlemærker for den fremtidige indsats (Regeringen 2007). Regeringen har fokus på, at indsatsen skal bidrage til løsningen af det globale samfunds miljøudfordringer, samt at der skabes synergi mellem Danmarks og EU's arbejde med miljøeffektiv teknologi. Et af pejlemærkerne for indsatsen er, at der skal mere fokus på virksomheder og iværksættere; og indsatsen skal tage afsæt i de danske styrkepositioner - dvs. områder, hvor danske miljøvirksomheder har bevist, at de har forudsætninger for at være blandt de bedste i verden. Dette betyder samtidig, at der er fokus på at fremme dansk eksport på miljø- og energiområdet.

Denne undersøgelse bidrager med en kortlægning af eksisterende og mulige fremtidige danske styrkepositioner inden for teknologier, der kan føre til substitution af problematiske kemikalier. Undersøgelsen er en opfølgning på, og udbygning af, FORA-analysen fra 2006, som så bredt på danske virksomheder inden for miljøteknologi. I FORA-analysen blev der identificeret en dansk kemikalieklynge bestående af 54 virksomheder, herunder 22 som beskæftiger sig med industriel bioteknologi (Rosted et al. 2006).

Denne undersøgelse adskiller sig især fra FORA-analysen ved at gå mere i detaljer med hensyn til kemikalieanvendende brancher, hvor der de senere år er sket nogle landvindinger i Danmark i sammenligning med andre lande inden for substitution af uønskede stoffer. Der fokuseres derfor på specifikke delområder af kemikalieklyngen; områder der ofte består af kun én eller få danske virksomheder. Beskrivelsen af en dansk styrkeposition tager således udgangspunkt i de anvendte og potentielle miljøteknologiske løsninger i disse virksomheder, men ser også på, hvorvidt der involveres danske underleverandører og/eller videns- og forskningsinstitutioner i disse løsninger.

Undersøgelsen fokuserer på substitution af problematiske stoffer, d.v.s. stoffer der er optaget på Miljøstyrelsens "Liste over uønskede stoffer", samt stoffer der er på listen over kandidater til bilag XIV (stoffer, der er underlagt godkendelse) af REACH.

Følgegruppe
Projektet bliver fulgt af en følgegruppe med følgende sammensætning:

  • Lotte Kau Andersen, Miljøstyrelsen
  • Rikke Traberg, Miljøstyrelsen
  • Frank Jensen, Miljøstyrelsen
  • Vibeke Plambeck, DI
  • Lise Emmy Møller, COWI
  • Carsten Lassen, COWI
  • Peter G. Madsen, COWI

Arbejdsgruppe
Projektet er gennemført af et team bestående af følgende personer: Lise Emmy Møller, Jakob Maag, Peter G. Madsen og Carsten Lassen, COWI.

 



Version 1.0 Oktober 2009, © Miljøstyrelsen.