Analyse af danske styrkepositioner inden for teknologier, der kan føre til substitution af kemikalier

2 Resultater af screeningsundersøgelsen

Som led i fase 1 i projektet blev der udarbejdet en screeningsvurdering for 12 udvalgte brancher, hvor der sker en væsentlig omsætning af kemikalier i Danmark. Formålet med screeningsvurderingen var at etablere et overblik over, hvilke substitutionstiltag for uønskede stoffer, der er sket inden for de senere år, og identificere de brancher, hvor der kan peges på danske styrkepositioner, for en mere detaljeret undersøgelse i fase 2 af projektet.

For hver enkelt branche blev der gennemgået, hvilke former for substitution, der er gennemført, herunder stof-substitution, nye produktionsprocesser og nye teknologier. Der blev blandt andet søgt informationer i databasen CATSUB og hos brancheforeninger og relevante virksomheder.

Ved beskrivelse af substitution blev der taget udgangspunkt i at beskrive de problematiske stoffer, herunder stoffer der er omfattet af Miljøstyrelsens "Liste over uønskede stoffer" samt stoffer på Kandidatlisten (aktuelle kandidater til bilag XIV i REACH).

For at identificere mulige styrkepositioner blev det ved screeningen på et overordnet niveau forsøgt at besvare følgende spørgsmål:

  • Er der i danske virksomheder og videninstitutioner udviklet unikke miljørigtige løsninger og unik viden sammenlignet med andre lande?

  • Er der danske virksomheder med erhvervsmæssig styrke i international sammenhæng inden for området?

  • Er der et væsentligt potentiale for miljøforbedringer uden for Danmark og potentiale for øget eksport?

På baggrund af screeningen blev det konkluderet, at:

  • Der er i relation til substitution af kemikalier ikke oparbejdet væsentlige erhvervsmæssige styrkepositioner indenfor branchen for elektronik, branchen for jern og metal, branchen for glas, keramik og emalje, den grafiske branche, branchen for mineraluld, branchen for sæbe, parfume og toiletartikler, idet de oparbejdede erfaringer vurderes ikke i væsentlig omfang at kunne sælge produkter eller viden udenfor Danmark.

  • Der kan være tale om at der er oparbejdet en erhvervsmæssig styrkeposition indenfor branchen for farve og lak. Der er tale om en stor producent af skibsmaling, der har arbejdet med substitution og de oparbejdede erfaringer forventes at kunne sælge produkter eller viden udenfor Danmark.

  • Det vurderes, at der er oparbejdet et stort videns grundlag indenfor branchen for køle og varmetransmission (kølebranchen), som potentielt kan være en erhvervsmæssig styrkeposition for Danmark. Det vurderes at nogle af de oparbejdede erfaringer med den rette indsats vil kunne sælge produkter eller viden udenfor Danmark.

  • Det bør tages i betragtning, at der kan blive oparbejdet et vidensgrundlag indenfor anvendelsen af isocyanatfri fugeskum, som måske kan være en erhvervsmæssig styrkeposition for Danmark. Det vurderes, at nogle af de oparbejdede erfaringer med den rette indsats vil kunne sælge produkter eller viden udenfor Danmark.

  • Det vurderes, at der kan være oparbejdet erhvervsmæssige styrkepositioner indenfor branchen for plast og gummi. Det vurderes, at nogle af de oparbejdede erfaringer med den rette indsats vil kunne sælge produkter eller viden udenfor Danmark.

Ud over de tolv brancher blev 3 nicheområder medtaget. Blyfri taginddækning, batterier og bly i fiskeredskaber.

  • Der er i Danmark, som konsekvens af den danske Blybekendtgørelse, oparbejdet en unik i viden omkring alternativer til bly i fiskeredskaber og blyfri taginddækninger. Idet forbuddet mod bly i fiskeredskaber og taginddækninger er specifikt dansk, og der ikke er udsigt til at det vil komme til at gælde generelt i EU, vurderes det, at der aktuelt et begrænset markedspotentiale uden for Danmarks grænser, og at der derfor ikke er basis for at oparbejde en væsentlig erhvervsmæssig styrkeposition. Hvis andre lande får samme fokus på bly, kan der måske blive tale om et øget markedspotentiale, men det vil næppe ske på kort sigt.

  • Ligeledes vurderes der ikke at være en dansk styrkeposition i relation til kviksølvfrie batterier, da alternativer markedsføres og er almindeligt anvendt også uden for Danmark.

 



Version 1.0 Oktober 2009, © Miljøstyrelsen.