Analyse af danske styrkepositioner inden for teknologier, der kan føre til substitution af kemikalier

7 Alternativer til problematiske stoffer i plast

Der er i Danmark i relation til plastbranchen blevet udviklet en række miljørigtige løsninger, som har haft til formål at mindske brugen af problematiske stoffer.

På grundlag af den indledende screening af forskellige substitutionstiltag er tre områder nærmere undersøgt:

  • Alternativer til phthalater i PVC;

  • Installationskabler og ledninger uden bly, PVC, phthalater og chlorparaffiner;

  • Alternativer til HFC til opskumning af polyuretan (PUR) til fjernvarmerør.

Perspektivet i relation til phthalater er at udfase disse blødgørere, som har været i fokus på grund af stoffernes mulige skadelige effekter på forplantningsevnen og hormonforstyrrende effekter. Nogle af phthalaterne, DEHP, DBP og BBP, er klassificeret som skadelige for forplantningsevnen, og må ikke længere anvendes i legetøj, men stofferne bruges stadig i en samlet mængde på omkring 300.000 tons på europæisk plan til andre formål. De tre phthalater i er vid udstrækning blevet erstattet af andre mindre problematiske phthalater, især DINP og DIDP. Disse stoffer er ikke fareklassificerede og ikke på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, men er forbudte i legetøj, der kan komme i munden. På Europæisk plan anvendes der omkring 900.000 tons phthalater, med blødgøring af PVC som den primære anvendelse (ECPI 2008).

Perspektivet i relation til HFC'erne, der er kraftige drivhusgasser, er nærmere beskrevet i kapitel 5 om alternative midler til køle- og varmetransmission.

Installationskabler har traditionelt været fremstillet med plastisolering lavet af PVC med blystabilisatorer. Blystabilisatorer udgør ifølge den Europæiske brancheorganisation omkring 70% af det europæisk forbrug af stabilisatorer på 170.000 tons (år 2000 tal), og blystabilisatorer anvendes i vid udstrækning i fleksibel PVC til elektriske kabler og ledninger (ESPA 2008). Bly må ifølge RoHS direktivet ikke indgå i som stabilisator i elektriske og elektroniske produkter. Blystabilisatorer må generelt godt anvendes i installationskabler i EU, men denne anvendelse er forbudt i Danmark. Kabelkapper af bly må i Danmark ikke længere bruges i jordkabler. I det øvrige Europa og i resten af verden har der været et faldende forbrug af bly til kabler, men forbruget var i 2003 stadig på omkring 70.000 tons til dette formål (UNEP 2008).

I nærværende undersøgelse er der gennemført telefoninterview med 12 virksomheder og 1 brancheforening. Virksomhederne, der er kontaktet, fremstiller blødgørere, vandsenge, teltduge/presenninger, medicinsk udstyr, kabler, fjernvarmerør, fødevareemballage i plast samt metaldåser til fødevarer.

7.1 Virksomheder og brancher

Danisco er en stor producent af fødevareingredienser med ca. 10.000 ansatte og hovedkvarter i Danmark. Virksomheden introducerede i 2005 en plantebaseret plastblødgører kaldet Soft-n-safe på verdensmarkedet. Blødgøreren produceres på virksomhedens fabrik i Grindsted. Soft-n-safe er en del af Daniscos produktområde " Plastics & paper", hvor der også produceres en række andre plastadditiver.

Coloplast koncernen er en danskejet virksomhed med ca. 7.000 ansatte (heraf knapt 2.000 i Danmark) og med hovedkvarter i Danmark. Coloplast leverer plastprodukter til tre produktområder inden for medico-området: urologi, kontinens og hud- og sårpleje. Virksomheden operer globalt og primært på niche-markeder med få store leverandører, herunder Coloplast. Hovedparten af produktionen eksporteres. Coloplast arbejder med alternativer til phthalater og er foran på nogle produktområder.

Unomedical A/S med dansk hovedkvarter og 4,700 medarbejdere verden over har specialiseret sig i at udvikle, fremstille og distribuere engangsartikler til hospitaler og sundhedssektorer over hele verden. Unomedical har en førende markedsposition inden for infusionssæt, der primært bruges i insulinpumpebehandling. Ifølge virksomhedens hjemmeside har virksomhedens udviklingsarbejde resulteret i infusionssæt, som er fri for PVC og phthalater.

Installationskabler uden PVC er udviklet og producers af NKT Cables Group, som med 3.300 ansatte med produktion i Danmark og fem andre lande er blandt de større aktører på det europæiske marked for kabler. NKT Cables vurderes at være i front, hvad angår blyfri og halogenfri kabler og ledninger. PEX kabler er noget dyrere end PVC kabler og virksomheden producerer også PVC-kabler, hvor blystabilisatorer og chlorparaffiner er udfaset og DEHP er blevet erstattet af phthalaterne DINP/DIDP.

De øvrige danske aktører er i området små til mellemstore virksomheder.

Melitek med 14 ansatte producerer compounds af fleksible polyolefiner som anvendes som alternativ til blødgjort PVC. Omkring 90% af omsætningen eksporteres. Virksomheden er unikke til at fremstille visse polyolefin compounds, der kan anvendes som alternativer til PVC.

Der er flere andre mindre producenter af produkter, hvor phthalater er blevet erstattet, eksempelvis Akva Waterbeds, som producerer vandsenge (40 ansatte) og PeVeCette, der bl.a. producerer phthalat-fri regntøj.

Det er vanskeligt at sætte tal på omsætningen i relation til produkter af blød PVC og blødgørere, da dette område kun udgør en del af virksomhedernes aktiviteter. Et forsigtigt bud, med skelen til især Coloplasts omsætningstal vil være i størrelsen 2-10 mia. kr. om året.

7.2 Miljøeffektive produkter og teknologier i relation til substitution af problematiske kemikalier

7.2.1 Alternativer til phthalater og bly i plast

I slutningen af 1990'erne blev en række projekter om udvikling af alternativer til phthalater i PVC til medicinske anvendelser, fødevareemballage og legetøj støttet af Miljøstyrelsen, bl.a. med midler fra puljerne vedrørende renere teknologier og renere produkter. Formålet med udviklingsprojekterne var at finde eller udvikle alternative blødgørere eller alternative materialer til blød PVC. Et andet område var at finde eller udvikle alternativer til bly som stabilisator i PVC.

Der er pågået substitution af de omtalte stoffer ved en lang række danske virksomheder og det har inden for projektets rammer kun været muligt at kontakte nogle af de centrale aktører på området.

Alternativ blødgører: Danisco® Soft-n-safe
De fleste alternativer til phthalater produceres af udenlandske kemikoncerner. Danisco introducerede imidlertid i 2005 en plantebaseret plastblødgører kaldet Soft-N-Safe på verdensmarkedet. Soft-N-Safe kan erstatte phthalater til en række formål og er produceret ud fra fuldhærdet castor olie og eddikesyre. Castor olie udvindes af castor plantens frø og er også kendt som amerikansk olie. Castor olie benyttes i forarbejdet form til mange andre formål, blandt andet i chokolade, margarine og kosmetik.

Ifølge Danisco erstatter Soft-n-safe phthalaten DEHP fuldt ud, hvad angår dens funktionalitet. DEHP er klassificeret på grund af dets effekter på forplantningsevnen og er omfattet af forbud mod anvendelse i f.eks. legetøj. Der er ifølge Danisco ikke fundet tegn på hormonforstyrrende effekter af Soft-n-Safe. Produktet er fuldstændigt biologisk nedbrydeligt og er godkendt til brug i materialer med fødevarekontakt (Danisco Faktaark).

Soft-n-Safe er 3-4 gange dyrere end DEHP på grund af den arbejdsintensive produktion af castor olien, og der er ikke umiddelbart udsigt til en lavere råvarepris. Produktet forventes på den baggrund fortrinsvis anvendt i blød PVC, hvor der er særlig fokus på sundhed, f.eks. i legetøj, indlæg i flaskekapsler, indlæg i skruelåg til eks. marmelade, børns bideringe, madfilm, slanger og transportbånd i fødevareindustrien samt medicinsk udstyr (Danisco faktaark 2008). Kunderne i dag er virksomheder, der ser at produkterne passer ind i deres grønne profil.

Blødgørere i medico-produkter
Phthalater, og i særlig grad DEHP, bruges til fremstilling af blød PVC til medico-formål, bl.a. blodposer of transfusionsslanger. EU's tekniske videnskabelige komite har i 2008 vurderet DEHP og en række alternativer med hensyn til deres sundhedseffekter ved brug i relation til nyfødte børn og andre risikogrupper (SCENIHR 2008). Komiteen konkluderer, at DEHP i undersøgelser på dyr resulterer i mere alvorlige effekter end flere af alternativerne, og angiver at der er grundlag for særlig bekymring for eksponering til DEHP i relation til nyfødte drengebørn.

En stor danske producent af plast til medicobranchen, Coloplast A/S, arbejder på at erstatte de mest problematiske phthalater med alternative blødgørere og har en overordnet politik om, at der ved udvikling af nye produkter ikke må anvendes phthalater. Coloplast har bl.a. samarbejdet med Danisco om brugen af den alternative blødgører omtalt ovenfor.

Der har for en årrække siden været gennemført et studie om mulighederne for erstatning af phthalater i PVC til medicinsk udstyr, som konkluderede, at der krævedes mange flere data, før man kunne erstatte DEHP i medicinsk udstyr (Karbæk 2003), men der er siden da sket en væsentlig udvikling af alternativer.

Alternativer til blød PVC i medicinsk udstyr
Special-plastblandinger (compounds), som kan anvendes som alternativer til blødgjort PVC i medicinsk udstyr fremstilles af virksomheden Melitek A/S på basis af importerede plastråvarer. Granulaterne består af blandinger af polyolefiner (PE og PP) og indeholder ikke blødgørere som phthalater idet sammensætningen af polyolefinerne i sig selv medfører flexible egenskaber. Granulatblandingerne sammensættes og tilpasses den funktion kunden ønsker at opnå ved den endelige produktion af det medicinske udstyr.

Alternativer til phthalater i andre produkter
Phthalater er udfaset i en række andre produkter. Til de undersøgte produkter bl.a. vandsenge, fødevareemballage og teltduge/presenninger er der benyttet alternative blødgørere eller alternative plastmaterialer produceret af internationale kemikoncerner, og der er ikke tale om en unik dansk teknologi. De danske produkter konkurrerer dog med udenlandsk producerede produkter, der kan indeholde uønskede phthalater.

Kabler og ledninger uden bly, PVC og phthalater
Der er i Danmark udviklet installationskabler og ledninger, hvor PVC er erstattet af tværbunden polyethylen, PEX, der ikke indeholder blystabilisatorer, phthalater eller chlorparaffiner. Udover ikke at indeholde bly og phthalater har PEX kabler nogle fordele i forhold til de chlorholdige PVC kabler i forbindelse med brand, hvor PVC-kablerne udvikler mere røg, og der er risiko for dannelse af dioxiner.

Installationskabler og ledninger uden PVC er udviklet og producers af NKT Cables Group.

Med udviklingen af de halogenfrie (uden chlor og brom) installationskabler og ledninger vurderer virksomheden, at den væsentligste udvikling med hensyn til substitution af problematiske stoffer har fundet sted, og det er nu primært et spørgsmål om at øge efterspørgslen efter produkterne, der er dyrere end kabler og ledninger med PVC. PVC-fri installationskabler har fået en væsentlig markedsandel, mens en barriere for brugen af PVC-fri kabler til andre formål har været, at de apparater der anvendes til af-isolering af ledningerne hos producenter af elektriske og elektroniske produkter, ikke kan har kunnet klare den PVC-fri isolering.

Desuden er der sket en udfasning af metallisk bly til jordkabler.

7.2.2 Alternativer til HFC til opskumning af polyuretan (PUR).

Fjernvarmerør er isoleret med opskummet polyurethan (PUR), som traditionelt har været opskummet ved hjælp af HFC. Forskning og udvikling indenfor alternativer til HFC til opskumning af polyurethan (PUR) har været støttet af både nationale og internationale offentlige udviklingsprogrammer, primært Miljø- og Energistyrelsen. Formålet med udviklingsarbejdet har været at udvikle nye produktionsteknologier baseret på bl.a. cyclopentan og CO2 som opskumningsmiddel. De gennemførte projekter har primært fokuseret på substitution af de fluorerede drivhusgasser efterfulgt af et ønske om reduktion af energiforbrug.

Fremstilling af fjernvarmerør foregår ved to virksomheder i Danmark: Starpipe (120 ansatte) og Logstor (1.200 ansatte). Sidstnævnte har produktionsenheder i mange lande. Samlet omsætning er omkring 2 mia. kr. Danske virksomheder har en meget væsentlig andel af det globale marked for fjernvarmerør.

I dag produceres danske fjernvarmerør med brug af cyclopentan i stedet for HFC, men de interviewede virksomheder vurderer, at HFC også er udfaset i fremstillingen af produkter fremstillet i de andre nordiske lande og formentligt i hele EU.

Der anvendes i dag isocyanat til fremstilling af den opskummede PUR, idet der endnu ikke findes et alternativ, men der arbejdes på at finde det. Producenterne deltager i arbejdsgrupper om PUR-skum i Danmark, men samarbejder også internationalt. De deltager desuden i udvikling af standarder. Virksomhederne samarbejder med leverandør af polyoler, der er eksperter indenfor plast og skum og vurderer, at det er her den største viden er at finde. De samarbejder i et vist omfang med konsulenter, der har speciale indenfor opskumning. Force og Teknologisk Institut foretager relevante målinger i forbindelse med dokumentation. Konkurrencehensyn kan være en barriere for øget samarbejde, og det vurderes ikke, at der et større potentiale for samarbejde.

De danske rørproducenter har satset meget på minimering af varmetabet i rørene, udtrykt ved den såkaldte lambda-værdi, og producenterne vurderer, at de dansk producerede produkter adskiller sig fra konkurrenternes på denne parameter. Men det er en udfordring, at dokumentere den forbedrede lambda-værdi af måletekniske årsager, idet den eksisterende måleteknik er tilpasset én rør dimension. I relation til energibesparelser er der således et væsentlig potentiale for miljøforbedringer ved øget eksport af danske fjernvarmerør, men dette ligger uden for fokusområdet for denne undersøgelse. Fjernvarmerør vil derfor ikke omtales yderligere her.

7.3 Viden og relationer

I Danmark foregår der forskning i polymerer på Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet og på Forskningscenter Risø. Ingen af de adspurgte virksomheder nævner specifikke samarbejder med universiteterne.

Der er sket et samarbejde mellem danske plastproducenter og Danisco omkring brugen af Soft-N-Safe, som stadig kun bruges i et begrænset antal produkter, men der er klart et potentiale for større anvendelse, men prisen er begrænsende faktor.

Der er samarbejde mellem virksomheder, rådgivere og forskningsinstitutioner omkring livscyklusvurderinger og miljøvaredeklarationer. Én af de interviewede virksomheder udtrykte, at der klart var et potentiale for større samarbejde eksempelvis omkring miljøvaredeklarationer samt affalds- og sundhedsaspekter and alternativer kontra PVC/phthalater.

Én af virksomhederne har et PhD studie sammen med Copenhagen Business School om DEHP, der skal afdække, hvor klar markedet er til alternativerne.

Herudover nævnes samarbejde med Force og Teknologisk Instituts afdeling for Plastteknologi.

Der synes ikke at være et forum for mere kontinuerlig udveksling af erfaringer omkring udviklingen af alternativer til blød PVC og phthalater.

Én af de interviewede virksomheder ser, at forskning i miljørigtige plasttyper kan være med til at fremme danske styrkepositioner på dette område.

7.4 Potentiale for eksport

Blødgørere
Eksportpotentialet for Soft-N-Safe er væsentligt, men dog aktuelt begrænset af pris og mangel på yderligere incitamenter for kunder. Danisco regner med, at Soft-n-Safe kan bidrage med et trecifret millionbeløb på toplinjen efter en introduktionsperiode på tre til fem år. Hvis Danisco kan tage omkring en procent af verdensmarkedet for phthalater med Soft-n-Safe, betyder det en omsætning i størrelsesordenen en halv mia. danske kroner (Sørensen, 2006). Det samlede verdensmarked for phthalater er ifølge Danisco 2-3 millioner tons, men det samlede verdensmarked for blødgørere anslås samlet til op mod 4 millioner tons om året (Danisco 2008). Produktet forventes fortrinsvis anvendt i blød PVC, hvor der er særlig fokus på sundhed, f.eks. i legetøj, indlæg i flaskekapsler, indlæg i skruelåg til eks. marmelade, børns bideringe, madfilm, slanger og transport-bånd i fødevareindustrien samt medicinsk udstyr.

PVC-fri plastråvarer
Der vurderes, at være et potentiale for øget eksport af PVC-fri compounds (plastråvarer). Især ses en øget efterspørgsel i Kina til hospitalsområdet, hvor der er en stigende efterspørgsel efter de sundhedsmæssige og miljømæssige bedste produkter. Samtidig med en øget kinesisk efterspørgsel efter compounds, må der forventes at ses et øget udbud af kinesisk produceret PVC-fri medicinsk udstyr, som kan være en væsentlig konkurrent til dansk producerede produkter.

Medicinsk udstyr
Der er helt klart et stort potentiale for eksport af medicinsk udstyr lavet af alternativer til PVC eller af PVC med alternative blødgørere, men en begrænsende faktor er den højere pris. Direktivet for medicinsk udstyr arbejder mod mærkning af udstyr, der ikke indeholder DEHP, og det vil kunne være med til at gøre indkøbere og brugere opmærksomme på, at der findes alternative produkter uden DEHP og efterspørge disse. DEHP forventes at komme på listen over stoffer under REACH, som kun må anvendes med en særlig godkendelse, og det forventes, at dette også vil kunne få en indflydelse på efterspørgslen efter alternativer. Hvorvidt en øget efterspørgsel efter alternative produkter vil kunne øge danske virksomheders markedsandel, eller snarere resultere i en ændring af de dansk producerede produkter, er vanskeligt at vurdere.

EU har udmeldt at det er et politisk mål at 50% af det offentliges indkøb inden for 10 produktgrupper er grønt i 2010. Medicinsk udstyr indgår som en af de 10 produktgrupper. Det er ved udarbejdelsen af nærværende rapport endnu uklart, hvordan EU’s kriterier vil forholde sig til phthalater i sygehusartikler.

Kabler og ledninger
Der vurderes, at være et væsentligt potentiale for øget eksport af PVC-fri kabler og ledninger, men en barriere er den højere pris af alternativerne. Så længe der ikke er afgifter eller forbud mod brug af PVC, phthalater og bly til dette område, vil der ikke være stærke incitamenter for et større skift på det internationale marked mod de miljøvenlige alternativer.

Andre produkter
Potentialet for øget eksport af andre produkter er ikke undersøgt, men vil formentlig være småt sammenlignet med de omtalte produktområder.

7.5 Barrierer

Alle adspurgte virksomheder nævner, at den største barriere for øget eksport af produkter med alternativer er prisen. Der er ikke udsigt til, at prisforskellen mellem alternativer og phthalaterne vil mindskes i den nærmeste fremtid.

En barriere er, at produkter, der indeholder DEHP, ikke er mærket som sådan, så indkøbere og brugere ikke bliver opmærksomme på problematikken. Efter at DEHP er udpeget som kandidat til listen over stoffer, der kræver særlig godkendelse under REACH må det forventes, at der kommer øget fokus på brugen af stoffet.

Virksomhederne nævner, at der er behov for øget information især til eksportmarkederne. Nogle indkøbere ved, at DEHP er problematisk, men der mangler ofte en holdning til, hvad der kan gøres, hos både indkøbere og brugere.

7.6 Initiativer til fremme af styrkepositioner

Én af de interviewede virksomheder ser, at forskning i miljørigtige plasttyper kan være med til at fremme danske styrkepositioner på dette område.

Initiativer til at fremme danske virksomheders position i relation til eksport af produkter med alternativer til phthalater er ifølge forfatternes opfattelse klare danske positioner på området og en offentlig indkøbspolitik, der fremmer efterspørgslen efter alternative produkter. I en markedsføring på eksportmarkederne, kan det være af stor værdi at kunne pege på, at produkterne anvendes i Danmark, og at der f.eks. i den danske sundhedssektor er en politik i forhold til at anvende produkter uden phthalater, hvor det er teknisk muligt og forsvarligt.

Siden offentliggørelsen af Miljøstyrelsens "Status for phthalater" fra 2003, der blandt andet beskriver daværende og kommende reguleringer af phthalater og de foreløbige konklusioner fra EU risikovurderingerne af fem af phthalaterne, har der været relativt stille omkring problematikken. Der er ikke sat nye initiativer i gang og initiativer som f.eks. " PVC-Fri Indkøb – hvordan? En håndbog til offentlige indkøbere om PVC-fri produkter" er ikke fulgt op. EU's risikovurderinger er nu færdige, og der er et behov for klare udmeldinger og eventuelt initiativer i forhold til phthalat problematikken. I miljøministerens udmelding om en styrket indsats for grønne indkøb 2008-2009 er sygehuses grønne indkøb nævnt som et indsatsområde. Der et igangsat et samarbejde mellem Miljøministeriet og Danske Regioner på området, som blandt andre temaer vil drøfte problematikkerne omkring phthalater i indkøb.

Forfatterne foreslår endvidere, at overveje at tilskynde til et samarbejde (eller partnerskab) mellem industrien (fx Coloplast, Unomedical A/S, Danisco og Melitek), myndighederne (herunder Miljøstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen) og sygehusene, samt brugere af det medicinske udstyr, omkring udvikling af phthalatfri produkter til medicoområdet. De implicerede offentlige instanser kan foruden økonomisk støtte til test og demonstration af teknologiske løsninger, indgå med deres ekspertise, netværk og faciliteringsydelser. Samarbejdet kan evt. senere udvikles til at omfatte flere anvendelsesområder af blødgjort PVC.

Etablering af et videncenter i relation til PVC-området, som pendant til Videncenter for HFC-fri køling kunne overvejes og diskuteres med relevante parter. Videncentret kunne bidrage med information omkring miljømæssige løsninger på plastområdet. Det skal dog anføres, at der på plastområdet allerede er adgang til meget viden, eksempelvis gennem PVC informationsrådet. Sammenlignet med køleområdet, hvor der er mange mindre kølemonteringsvirksomheder, som det er relevant at sprede viden om lovgivning og tekniske løsninger til, er der på PVC-området få større virksomheder, med meget specifikke spørgsmål i relation til produktudvikling, og som må forventes primært at få den nødvendige viden gennem leverandører og samarbejde med viden-institutioner. I relation til at styrke de erhvervsmæssige styrkepositioner ville centret formentlig ikke have en central betydning.

 



Version 1.0 Oktober 2009, © Miljøstyrelsen.