[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vaskemidler og Kemikalier på offentlige og private vaskerier
Miljø- og sundhedsvurdering

Bilag 2 Præsentation af eksisterende miljømærkesystemer

B.2.1 Kriterier for visse stoftyper
B.2.2 Parametre, der indgår i den samlede score for miljøbelastning
B.2.3 Kriterier for tensider
B.2.4 Sengetøj
B.2.5 Hvide duge
B.2.6 Kulørt arbejdstøj
B.2.7 Samlet vurdering af de to scoringsmodeller   

Efterfølgende sammenlignes og diskuteres kriterierne i de eksisterende miljømærkeordninger:

1) EU's miljømærke for vaskemidler /3/,
2) Det nordiske miljømærke (Svanemærket) /4/
3) Scoringssystem udviklet af Toxicon AB for Sveriges Tvätteriforbundet, Landstingstvätterierne: Kriterier for vurdering af erhvervsmæssig anvendelse af vaskemidler (Herefter kaldet Toxicon-modellen) /5/.
4) Den svenske Naturskyddsförening "Bra Miljöval", (Falkemærket) /6/.

1), 2), og 4) er mærkningsordninger for produkter, mens 3) er et miljøscoringssystem tilpasset industrielle erhvervsvaskerier. Der er foretaget en sammenstilling af de nævnte vurderingssystemer i tabel B2.1.

B.2.1 Kriterier for visse stoftyper

Kræftfremkaldende, teratogene eller genotoksiske stoffer
Ingen af de fire systemer tillader anvendelse af disse stoffer.
Stoffer klassificeret som miljø- eller sundhedsfarlige
Svanemærket og Toxicon-modellen har enslydende krav til disse stoffer. Svanemærket stiller desuden krav om, at produkterne ikke må være mærket som miljø- eller sundhedsfarlige efter de gældende regler /4/.

EU-miljømærket har lempeligere krav til indhold af miljøfarlige stoffer, og tillader generelt større mængde pr. vask af stoffer, der klassificeres R50+R53.
Blegemidler
Svanemærket, "Bra Miljøval" og Toxicon-modellen tillader ikke anvendelse af chlorbaserede blegemidler. Toxicon-modellen tillader dog anvendelse af natriumhypochlorit, hvis alternativer mangler, og spildevandet passerer et sedimentationsbassin inden udløb (til kloak). Effekten af et sedimentationsbassin kan dog ikke forventes at være stor, da de fleste reaktionsprodukter ved chloring er vandopløselige.

"Bra Miljøval" tillader endvidere ikke anvendelse af perborater på grund af bors potentielle miljø- og sundhedsfarlighed.

EU-miljømærket har ikke restriktioner på anvendelse af chlorbaserede blegemidler.
Fosfonater, EDTA og NTA
Alle fire vurderingssystemer stiller krav til indholdet af disse chelatorer på grund af stoffernes langsomme nedbrydning (fosfonateter og EDTA) og evne til at kunne mobilisere tungmetaller. EDTA må ikke anvendes ifølge kriterierne for EU-miljømærke, Svanemærket og Toxicon, mens NTA, der nedbrydes hurtigere end EDTA, tillades i et vist omfang (tabel B2-1). NTA er dog mistænkt for at kunne fremkalde kræft hos mennesker og falder derfor ind under ovennævnte kriterium om sundhedsfarlige stoffer. Fosfonater tillades i en vis udstrækning bl.a. fordi de anvendes til at stabilisere perkarbonat baserede blegemidler og i denne sammenhæng hydrogenperoxid (H2O2) baserede blegemidler, som anses for mindre miljøbelastende.
Parfumer, optisk hvidt og farve
Optisk hvidt og farve er ikke tilladt ifølge Svanemærket og "Bra Miljøval", mens farve (men ikke optisk hvidt) tillades af sikkerhedshensyn (for at forhindre forveksling) i Toxicon-modellen. Begge typer stoffer må anvendes ifølge EU-miljømærke.

Alle vurderingsmetoder undtagen EU-miljømærke angiver, at kun IFRA-godkendte parfumer må anvendes.

B.2.2 Parametre, der indgår i den samlede score for miljøbelastning

EU-miljømærket, Svanemærket og Toxicon-modellen omfatter en scoringsmodel, der på baggrund af de enkelte indholdsstoffers egenskaber beregner en samlet score for miljøbelastning. Der er en stor grad af sammenfald mellem de forskellige systemer, idet Svanemærket og Toxicon er ens, og EU-miljømærket stort set anvender samme parametre. Der indgår følgende parametre i scoringsmodellerne:

Totalt kemikalieforbrug
Parameteren angiver det samlede kemikalieforbrug pr. vask eller pr. kg vask. Den miljømæssige relevans kan begrundes i et ønske om generelt at reducere kemikalieanvendelsen (dosering) og dermed spildevandsbelastning og transport.
Økotoksicitet
Der anvendes i scoren en beregning af toksicitetsbidraget fra vaskemidlerne udtrykt som toksicitetsækvivalenter, det vil sige et kritisk vandvolumen, der angiver den fortyndingsfaktor, der kræves, for at udledningen fortyndes til et niveau, hvor det netop ikke er toksisk (akut eller kronisk) ved udledning til et vandområde. Summeres de enkelte indholdsstoffers kritiske vandvolumen (eller CDV = Critical Dilution Volume), fås en samlet værdi for hele produktet eller den anvendte recept. De aktuelle scoringssystemer inddrager desuden en score for stoffernes nedbrydelighed (Toxicon og Svanemærket), mens EU-miljømærket anvender erfaringstal eller beregnede værdier for tilbageholdelse af de enkelte stoffer i renseanlæg. Beregningen udføres efter formelen:

CDV = 3 Dosering i gram x nedbrydning/fjernelse x 1000' Toksicitet

Fosfater
Fosfater udgjorde især før etablering af fosfatfjernelse på danske renseanlæg et betydeligt miljøproblem og straffes i alle de nævnte vurderingssystemer. De fleste større danske renseanlæg er dog forsynet med fosfatfjernelse, hvorfor relevansen af denne parameter ikke længere er til stede.
Opløselige og uopløselig uorganiske stoffer
Den miljømæssige årsag til disse parametre er bl.a. et ønske om at reducere tilledningen af suspenderet stof og salte, der kan give henholdsvis aflejringer og korrosion på kloaksystem og renseanlæg.
Ikke nedbrydelige organiske forbindelser (aerobt og anaerobt)
Det tilstræbes normalt at begrænse anvendelsen af svært eller langsomt nedbrydelige organiske forbindelser, da de kan passere renseanlægget eller ophobes i spildevandsslam. Miljømæssigt fokuseres der især på stoffer, som er toksiske og samtidig ikke letnedbrydelige. En del ikke letnedbrydelige stoffer i vaskemidler har dog en lav toksicitet, f.eks. carboxymethylcellulose og polymerer, og udgør derfor et mindre miljømæssigt problem.

Anaerob nedbrydelighed er relevant for stoffer, der har en tendens til at adsorbere til slamfasen, som domineres af anaerobe forhold og ofte efterbehandles anaerobt i rådnetanke.
BOD, TOC
Begge parametre er et udtryk for vaskemidlets bidrag til mængden af organiske stof i spildevandet. BOD udtrykker den letnedbrydelige fraktion af det organiske stof, mens TOC er et udtryk for det samlede indhold af organisk kulstof. Forholdet mellem BOD og TOC udtrykker, hvor stor en del af det organiske kulstof, der kan forventes at være let biologisk omsætteligt. BOD er i sig selv ikke en relevant vurderingsparameter for spildevand, der passerer et biologisk renseanlæg.
Emballage
Ved vurdering af miljøbelastningen af et produkt er emballage en relevant parameter og indgår derfor i EU-miljømærket og Svanemærket. Parameteren har ingen relevans ved erhvervsmæssig anvendelse af vaskemidler, da emballage udgør en mindre del af produkternes miljøbelastning. Parameteren er ikke anvendt i det efterfølgende.

De enkelte parametre scores og vægtes, inden de summeres til en samlet score for miljøbelastning (høj score = lille miljøbelastning). Vægtningsfaktorerne for de enkelte parametre udtrykker deres betydning i forhold til en miljømæssig vurdering. Således vægtes toksiciteten/nedbryde-lighed højst med en faktor 8 og let- og uopløselige uorganiske forbindelser lavest med en faktor 0,5. For en nærmere gennemgang af scoringssystemerne henvises til /3/, /4/ og /5/.

B.2.3 Kriterier for tensider

Svanemærket og Toxicon-modellen stiller specifikke krav til tensider med hensyn til nedbrydelighed, idet de anvendte tensider skal være let-nedbrydelige under aerobe forhold og nedbrydelige under anaerobe forhold. Med hensyn til toksicitet indgår tensiderne på lige fod med andre stoffer i beregning af toksicitetsækvivalenter (CDV: EU-miljømærke; GN: Svanemærke og Toxicon-modellen). I "Bra Miljøval" grupperes tensiderne efter miljøfarlighed, og kun de mindst miljøbelastende grupper må anvendes. Endvidere må alkylphenolethoxylater ikke anvendes ifølge EU-miljømærke, Svanemærke og "Bra Miljøval".

Ovenstående gennemgang af de fire vurderingsmodeller for vaskemidler er sammenfattet i nedenstående tabel B2-1.

Tabel B2-1:

Sammenligning af miljøvurderinger af vaskemidler: EU-miljømærke /3/, Det nordiske miljømærke (Svanemærket) /4/, den svenske Naturskyddsforenings "bra Miljöval" (Falkemærket) /6/, kriterierne for vurdering af industrielle vaskemidler, udarbejdet for det svenske "Tvätteriförbundet och Landstingstvätterierne i Sverige: Miljøkriterier for industrielle erhvervsvaskerier" (Toxicon) /5/ og DTIs vurderingsmodelforslag. Der er anvendt en omregningsfaktor på 2,5-4,5 kg tøj/vask ved EU’s miljømærke og 3,5 kg tøj/vask ved Nordisk miljømærke "Svanemærket".

Comparison of the environmental evaluation of detergents. EU Eco-label /3/, the Nordic Environmental label (the Swan) /4/, the Swedish Environmental Protection Association "bra Miljöval" /6/, criteria for evaluation of industrial detergents, prepared by the Swedish "Laundry Industry Association and laundries of the Landsting in Sweden: Environmental criteria for industrial laundries" (Toxicon) /5/, and the DTI model proposal. A conversion factor of 2.5-4.5 kg /clothes per wash has been used in the EU Eco-label and a facor of 3.5 kg/clothes per wash in the Nordisk Eco-label "the Swan".

 

EU’s Miljø- mærke

Nordisk miljømærke "Svane- mærket"

Naturskydds- foreningen i Sverige: "Bra Miljøval"

Tvätteri- förbundet og Landstings- tvätterierne i Sverige: Miljøkriterier for erhvervs- vaskerier (Toxicon)

DTI modelforslag til miljø- vurdering af vaskemidler for erhvervs- vaskerier

Generelle kriterier
Kræftfremk., teratogene eller genotoksiske stoffer Må ikke forekomme Må ikke forekomme Må ikke forekomme Må ikke forekomme Må ikke forekomme
Stoffer, der skal klassificeres som miljøfarlige Stoffer tildelt: R50: max. 10 g/vask (2,2-4,0 g/kg)

R50/53:
max. 0,25 g/vask (0,056-0,10 g/kg)

Stoffer tildelt R50: max. 7,5 g/vask
(2,1 g/kg)

R50/53; R51/53; R52/53:
max 0,12 g/vask
(0,034 g/kg)

Produkterne må ikke være mærket miljøfarlig, meget toksisk (Tx), toksisk (T), ætsende(C) eller sundhedsskadelig (Xn) efter gældende regler

- Stoffer tildelt:
R50: max. 2,2 g/kg

R50/53; R51/53; R52/53:
max. 0,05 g/kg

Varierer med tilsmudsningsgrad (let, middel, kraftigt):

Stoffer tildelt R50:
let: max. 2,2 g/kg
middel: max. 2,2 g/kg
kraftigt: max. 2,85 g/kg

Stoffer tildelt R50..52/53
let: max. 0,05 g/kg
middel: max. 0,05 g/kg
kraftigt: max. 0,07 g/kg

Blegemidler - Der må ikke anvendes chlorbaserede blegemidler Der må ikke anvendes chlorbaserede blegemidler eller perborat Natrium- hypochlorit kan accepteres, hvis alternativer mangler og spildevandet passerer et sedimentas- tionsbassin før udløb Chlorbaserede blegemidler bør undgås

Indgår ikke i modellen p.t. men er fremhævet, hvis de er anvendt

Fosfonater Max. 1 g/vask
(0,22-0,4 g/kg)
Max. 0,5 g/vask
(0,14 g/kg)
Må kun anvendes til stabilisering af perkarbonat baserede blegemidler Fosfonater og NTA tilsammen max. 0,15 g/kg Fosfonater max. 0,15 g/kg
EDTA Må ikke anvendes Må ikke anvendes Må kun anvendes til stabilisering af perkarbonat baserede blegemidler Må ikke anvendes Bør undgås. Er fremhævet hvis tilstede
NTA - NTA max. 0,5 g/vask
(0,14 g/kg)
- NTA og fosfonater tilsammen max. 0,15 g/kg. Bør undgås
Parfumer Visse typer må ikke anvendes Kun IFRA godkendte stoffer må anvendes Kun IFRA godkendte stoffer må anvendes Kun IFRA godkendte stoffer må anvendes Kun IFRA godkendte stoffer må anvendes
Fyldstoffer - - < 6.5 % - -
Optisk hvidt - Må ikke anvendes Må ikke anvendes Må ikke anvendes Bør undgås
Farve - Må ikke anvendes Bør ikke anvendes Må kun tilsættes af sikkerheds- hensyn Bør undgås
Kriterier der indgår i scoringsmodeller
Totalt kemikalie- forbrug Max. score v. 60 g/vask
(13-24 g/kg)

Max 200 g/vask (44 - 80 g/kg)

Score udgør op til 19% af pass-level

Vægtning- faktor = 3

Max. score v. 40 g/vask
(11 g/kg)

Max 60 g/vask (17 g/kg)

Score udgør op til 30% af pass level

Vægtnings- faktor = 3

 

 

Max 15 g/kg (pulver)

Max 10 g/kg (flydende, aktivt stof)

Max. score v. 10 g/kg

 

Max. 20 g/kg

Score udgør op til 30% af pass level

 

Vægtning- faktor = 3

Varierer med tilsmudsningsgrad (let, middel, kraftig)

Let: Max. 20 g/kg

Middel: Max. 20 g/kg

Kraftig: Max 40 g/kg

Vægtning- faktor = 3

Øko- toksicitet Beregnes som CDV baseret på kronisk toksicitet og retention i renseanlæg (herunder nedbryde- lighed)

Max. score opnås ved CDV

< 3000 l/vask (670-1200 l/kg).

Max .13000 l/vask

(2900-5200 l/kg)

Score udgør op til 51% af pass-level

Vægtning- faktor = 8

Beregnes som CDV, baseret på akut toksicitet og scoring for nedbrydelighed

 

 

Max. score opnås ved CDV

< 2090 l/vask (ca. 600 l/kg).

Max. 14000 l/vask

(4000 l/kg)

 

Score udgør op til 80% af pass level.

Vægtning- faktor = 8

- Beregnes som CDV, baseret på akut toksicitet, og scoring for nedbrydelighed

 

 

Max. score opnås ved 596 l/kg

 

 

Max. 4000 l/kg

 

 

Score udgør op til 80% af pass level.

 

Vægtning- faktor = 8

Beregnes som CDV, baseret på akut toksicitet, og scoring for nedbrydelighed

Varierer med tilsmudsnings- grad;

Let: Max. 4000 l/kg

Middel: Max. 6000 l/kg

Kraftigt: Max. 12000 l/kg

 

 

 

 

 

Vægtning- faktor = 8

Fosfater Max. score v. 0 g/vask

Max. 50 g/vask (11-20 g/kg)

 

 

Score udgør op til 13% af pass-level.

Vægtning- faktor = 2

Max. Score v. 0 g/vask

Max. indhold af Tot. P. = 4 g/vask (1,1 g/kg)

 

Score udgør op til 30% af pass-level

 

Vægtning- faktor = 3

Fosfater, polymere kompleks- dannere og zeolitter må udgøre højst 5% af den anbefalede dosis (svarende til ca. 0,75 g/kg) Max .score v. 0 g/kg

 

Max. 1,5 g/kg

 

 

Score udgør op til 30% af pass-level

 

Vægtning- faktor = 3

-

Indgår ikke på grund af specielle danske forhold

Uopløselige uorganiske forbindelser

(Svært opløselige uorganiske forbindelser)

Max. score v.

< 15 g/vask

(3,3-6 g/kg)

Max. 50 g/vask (11-20 g/kg)

Score udgør op til 3% af pass-level

Vægtning- faktor = 0,5

Max. score v.

< 5 g/vask

(1,4 g/kg)

Max. 15 g/vask (4,3 g/kg)

Score udgør op til 5% af pass-level

Vægtning- faktor = 0,5

- Max .score v.

1,5 g/kg

 

Max. 5 g/kg

 

Score udgør op til 5% af pass-level

Vægtning- faktor = 0,5

Max .score v.

1,5 g/kg

 

Max. 5 g/kg

 

 

 

 

Vægtningfaktor = 0,5

Opløselige uorganiske forb.

(Letop- løselige uorganiske forbindelser)

Max. score v. < 20 g/vask

(4,4-8 g/kg)

Max. 140 g/vask (31-56 g/kg)

Score udgør op til 3% af pass-level.

Vægtning- faktor = 0,5

Max. score v. < 15 g/vask

(4,3 g/kg)

Max. 35 g/vask (10 g/kg)

Score udgør op til 5% af pass-level.

Vægtning- faktor = 0,5

-  

 

 

Max. 10 g/kg

 

Score udgør op til 5% af pass-level

Vægtning- faktor = 0,5

Varierer med tilsmudsnings- grad;

 

Let: Max. 10 g/kg

Middel: Max. 10 g/kg

Kraftigt: Max. 30 g/kg

Vægtning- faktor = 0,5

Ikke fuldt aerobt

nedbrydelige

organiske forb.

Max. score v. <1 g/vask

(0,2-0,4 g/kg)

Max. 10 g/vask (2,2-4,0 g/kg)

Score udgør op til 6% af pass-level.

Vægtning- faktor = 1

Max. score v. 0 g/vask

 

Max. 4 g/vask (1,1 g/kg)

Score udgør op til 10% af pass-level.

Vægtning- faktor = 1

- Max .score v. 0 g/kg

 

 

Max. 1,5 g/kg

Score udgør op til 10% af pass-level

Vægtning- faktor = 1

Max .score v. 0 g/kg

 

 

Max. 1,5 g/kg

 

 

 

 

Vægtning- faktor = 1

Ikke fuldt anaerobt

nedbrydelige

organiske forb.

Max. score v. < 6 g/vask

(1,3-2,4 g/kg)

Max. 20 g/vask (4,4-8,0 g/kg)

Score udgør op til 10% af pass-level

Vægtning- faktor = 1,5

Max. score v. 0 g/vask

 

Max. 4 g/vask (1,1 g/kg)

Score udgør op til 19% af pass-level

Vægtnings- faktor = 2

- Max .score v. 0 g/kg

 

Max. 1,5 g/kg

 

Score udgør op til 20% af pass-level

Vægtning- faktor = 2

Max. score v. 0 g/kg

 

 

Max. 1,5 g/kg

 

 

 

 

Vægtning- faktor = 2

BOD Max. score v. < 30 g/vask

(6,7-12 g/kg)

Max. 140 g/vask

Score udgør op til 13% af pass-level

Vægtning- faktor = 2

- - - -
TOC - Max. score v. 6 g/vask

(1,7 g/kg)

Max 10 g/vask (2,9 g/kg)

Vægtningsfaktor = 2

- Max score opnås v. 1 g/kg

 

Max. 3 g/kg

Udgør op til 20% af pass-level

Vægtning- faktor = 2

-
Emballage Max. 9 g/vask3

 

 

 

 

 

 

 

Score udgør op til 14% af pass-level

Emballage forbrug beregnes under hensyn til mængde/vask og genbrug

Max. 6 g/vask

(1,7 g/kg)

Score udgør op til 10% af pass-level

Vægtningsfaktor = 1

- - -
Kriterier for tensider
Øko- toksicitet - - Tensiderne tildeles en rang fra 1 - 6 på baggrund af deres toksicitet og nedbrydelighed

Kun tensider fra gruppe 1-3 må anvendes.

- -
Aerob nedbryde- lighed - Tensiderne skal være let- nedbrydelige jf. OECD’s kriterier Indgår i scoring af tensider Tensiderne skal være let- nedbrydelige jf. OECD’s kriterier Tensiderne skal være let- nedbrydelige jf. OECD’s kriterier
Anaerob nedbryde- lighed - Tensiderne skal være anaerob nedbrydelige jf. ECETOC No. 28, el. anden anerkendt metode. Indgår i scoring af tensider Tensiderne skal være anaerob nedbrydelige jf. ECETOC No. 28, el. anden anerkendt metode. -
Alkyl- phenol -ethoxy- later Må ikke anvendes Må ikke anvendes Må ikke anvendes - -
Andet
Vaske- effektivitet Test for vaske- effektivitet kræves Test for vaske- effektivitet kræves Test for vaske- effektivitet forventes at indgå i fremtidige versioner - -

1: CDV = Critical Dilution Volume, se forklaring i tekst.
2: - = Indgår ikke som kriterium.
3: Refill systemer af plastik anvendes 20 gange.
Refill systemer af pap anvendes 10 gange.

Note
Det skal bemærkes i tabel B2-1, at med hensyn til aerob bionedbrydelighed anvender Toxicon begreberne: ILN ("ikke letnedbrydelig" for stoffer, der ikke overholder OECD’s kriterier for "ready biodegradability" /12/ og IFN for stoffer, der ikke nedbrydes fuldstændigt. Nærmere kriterium er ikke angivet, men refererer antageligt til OECD’s begreber "inherent biodegradability"og "non-biodegradability"). Stoffernes nedbrydelighed indgår desuden i den kombinerede score for toksicitet og nedbrydelighed (Toxicon: GN, EU: CDV). I EU-miljømærke indgår i stedet for nedbrydelighed en faktor for fjernelse i renseanlæg, f.eks. 0,03-0,05 for tensider svarende til 95-97% fjernelse (nedbrydning og tilbageholdelse/adsorption i slam). Toxicon-modellen anvender en faktor på 1, 5 eller 10 afhængig af om nedbrydeligheden er let ("ready"), ikke let ("inherent") eller ikke fuldstændig ("non-biodegradable") under aerobe forhold /5/.

Prøvescoring af udvalgte standardvaskerecepter

Der er med det formål at afprøve de eksisterende scoringssystemer foretaget en scoring/vurdering af 3 typer standardvaskerecepter repræsenterende et udsnit af de typer vasketøj, der behandles på industrielle erhvervsvaskerier: sengetøj, hvide duge og kulørt arbejdstøj. For hver af disse har de tre kemikalieleverandører udleveret oplysninger om recepter og produktsammensætning. Scoringen er foretaget ud fra retningslinierne i Toxicon-modellen og EU’s miljømærke, idet Svanemærket og Toxicon-modellen stort set er identiske. Ved sammenligningen er det er forudsat, at der vaskes 3,5 kg tøj pr vask.

Begge systemer er baseret på en vægtet scoring af følgende parametre (se ovenfor):

K: Totalt kemikalieforbrug
GN: Score for toksicitet og nedbrydelighed i Toxicon-modellen og Svanemærket (som CDV)
CDV: Score for toksicitet og nedbrydelighed i EU-miljømærket (Critical Dilution Volume)
P Fosfatindhold
SOO Svært opløselige uorganiske forbindelser (Svår lösliga oorganiska ämnen)
LOO Letopløselige uorganiske forbindelser (Lättlösliga oorganiska ämnen)
ILN, IFN Aerob bionedbrydelighed (se note ovenfor)
IAN Anaerob bionedbrydelighed
TOC Total organisk kulstof er i Toxicon-modellen medtaget som et mål for den organiske belastning af vaskerecepten.
BOD. Biologisk iltforbrug af produktet i g/vask eller g/kg er i EU-miljømærket medtaget som et mål for den organiske belastning af produktet.
TOTAL: Begge systemer opererer med en samlet score, der integrerer de ovenstående parametre. For hver parameter er der fastsat en maksimal tilladt værdi for at opfylde de opstillede kriterier (loftsværdi). Desuden kræves i Toxicon-modellen, at den opnåede samlede score skal udgøre mindst 50% af det maksimalt opnåelige, mens der i EU-Miljømærket skal opnås 85%. Fraregnes emballageparameteren (der ikke er relevant i relation til erhvervsmæssig brug af vaskemidler), skal der i EU-Miljømærket opnås mindst 73-80% af max. scoren.

Den aktuelle scoring er baseret på oplysninger om produktsammensætninger og stofegenskaber indhentet fra kemikalieleverandører, og i tilfælde af manglende data, de stoflister som er vedlagt som bilag til de respektive metoder. Endelig er der i enkelte tilfælde anvendt data fra håndbogslitteratur.

Der har i flere tilfælde manglet tilstrækkelig data i oplysningerne fra kemikalieleverandørerne til at kunne foretage prøvescoringen. Specielt har parameteren for anaerob nedbrydelighed (IAN) været vanskelig at score på grund af utilstrækkelige oplysninger. Desuden har produkternes TOC ikke kunnet beregnes, da indholdsstoffernes kemiske struktur og produkternes fuldstændige sammensætning ofte ikke fremgår af databladene. Endelig er produkternes BOD ofte ikke oplyst. Scoren for IAN, TOC og BOD er derfor udeladt ved præsentationen af scoringsresultaterne.

Til scoringsresultaterne kan der knyttes følgende generelle bemærkninger:

De to modeller viser et meget forskelligt samlet scoringsresultat, idet 7 ud af 9 vaskerecepter klarer EU’s kriterier, mens kun 2 ud af 9 klarer Toxicons kriterier.
Den væsentligste grund til dette er, at mange recepter/produkter straffes hårdt i Toxicon-modellen på grund af tensidernes ofte høje toksicitet. Dette opvejes i Toxicon-modellen kun delvist af stoffernes nedbrydelighed. EU-miljømærket anvender en mere lempelig beregning af udledte toksicitetsækvivalenter (CDV), idet stoffernes forventede tilbageholdelse i et renseanlæg (ofte 90-95%) anvendes i stedet for stoffernes nedbrydelighed.

Resultatet af vurderingerne af recepterne fremgår af figur B2-2 og B2-3. Desuden er de gengivet i Bilag 3A i lidt større forstørrelse. Det bemærkes, at det kun er søjlediagrammer over de kriterier, der indgår i scoringsmodellen der er vist. De generelle kriterier (jf. tabel B2-1) er ikke medtaget..

Figur 2-2 (1,4 kb)

Figur B2-2
Prøvescoring af standardrecepter efter EU-miljømærke.
(Y akse: i % af maks.score. X-akse: K, CDN, P (fosfat), SOO, LOO, ILN, IAN, ThOD, Total).

Test score of the standard washing recipes by the EU Ecolabel system.
(Y axis: in % of max. score. X-axis: K, CDN, P (phosphate), SOO, LOO, ILN, IAN, ThOD, Total).

figur 2-3 (1,3 kb)

Figur B2-3
Prøvescoring af standardrecepter med Toxicon-modellen.
(Y akse: i % af maks.score. X-akse: K, GN, P (fosfat), SOO, LOO, IFN, IAN, Total).

Test score of the standard washing recipes according to the Toxicon model.
(Y axis: in % of max. score. X-axis: K, GN, P (phosphate), SOO, LOO, IFN, IAN, Total).

B.2.4 Sengetøj

Sammenholdes scoringsresultatet for vaskerecepterne for sengetøj i EU-miljømærket og i Toxicon-modellen ses en generel og markant forskel på de to scoringssystemer, idet alle recepter har opnået 89-99% af maksimal opnåelig score i EU-miljømærket (høj score indikerer at produktet er miljøvenligt), mens scoren i Toxicon-modellen giver scorer fra 0% og op til 91 %. Forskellen skyldes bl.a., at Toxicon-modellen straffer produkternes indhold af ikke letnedbrydelige og toksiske nonioniske tensider (især "Sengetøj 2"). Kationiske tensider, der anvendes i skyllemiddel, har kun et lille toksicitetsbidrag. De anvendte kationiske tensider er alle diesterforbindelser, de såkaldte esterquater, der nedbrydes lettere end de tidligere anvendte kationiske tensider.

Recepten for "Sengetøj 2" overskrider i Toxicon-modellen den opstillede loftsværdi for toksicitet og nedbrydelighed (GN). I forhold til de generelle krav er der i recepterne "Sengetøj" 1 og 2 en overskridelse af loftsværdien for indhold af miljøfarlige stoffer på grund af indholdet af ikke letnedbrydelige tensider. I recepten "Sengetøj 3" indgår anvendelse af natriumhypochlorit som blegemiddel.

I EU-miljømærket er det kun de ikke letnedbrydelige organiske stoffer (ILN) i recepterne "Sengetøj 1" og "Sengetøj 2", der trækker ned i miljøscoren, mens de andre parametre ligger på - eller tæt på - 100% score. Recepten "Sengetøj 2" overskrider loftsværdien for indhold af miljøfarlige stoffer.

B.2.5 Hvide duge

Ved scoring af recepterne for vask af hvide duge ses tilsvarende, at den samlede miljøscore er over 70% for alle tre recepter i EU-miljømærket, mens Toxicon-modellen vurderer de tre recepter forskelligt med en variation i den samlede miljøscore fra en negativ samlet score for det dårligste til 19% af maksimal scoren for det bedste resultat.

Hovedårsagen til de dårlige scoringsresultater i Toxicon-modellen er primært indholdet af tensider med høj toksicitet i kombination med ikke letnedbrydelighed. Desuden bidrager indholdet af letopløselige uorganiske stoffer (LOO) til en lav samlet miljøscore, herunder fosfater, silikater og carbonater, foruden det samlede kemikalieforbrug (K).

Ingen af de tre recepter overholder kriterierne i Toxicon-modellen, idet loftsværdien for toksicitet og nedbrydelighed (GN) er overskredet for to af tre recepter og loftsværdien for miljøfarlige stoffer overskredet i alle recepter. Det ses endvidere, at alle recepterne overskrider et eller flere af loftsværdierne for de almene krav i Toxicon-modellen. Det gælder indhold af miljøfarlige stoffer ("Duge" 1, 2 og 3), anvendelse af chlorbaserede blegemidler ("Duge" 2 og 3) samt indhold af ikke letnedbrydelige tensider ("Duge" 2 og 3). Tættest på at opfylde kriterierne er "Duge 1", der kun overskrider indholdet af toksiske men letnedbrydelige stoffer marginalt.

Den eneste parameter EU-miljømærket tildeler en lav score er indholdet af ikke letnedbrydelige organiske stoffer (0-57% af maksimalt opnåelige score). Dette skyldes indholdsstoffer som carboxy methyl cellulose, paraffinvoks, polymerer og i mindre omfang ikke letnedbrydelige tensider. Desuden overskrider recepterne "Duge 2 og 3" loftværdien for indhold af miljøfarlige stoffer.

B.2.6 Kulørt arbejdstøj

Kulørt arbejdstøj er vasketøjstypen med det største forbrug af tensider og hjælpestoffer, hvilket ses af den samlede miljøscore, der i begge systemer er den laveste for de tre typer vask. Igen opnås den dårligste samlede score i Toxicon-modellen (-1100% til -100% af maksimalscoren), mens EU-miljømærket giver samlede scorer fra 52% til 70%.

I Toxicon-modellen skyldes de lave samlede miljøscorer primært toksiske tensider (GN-scoren). Desuden ses generelt lave scorer for det samlede kemikalieforbrug (K) og letopløselige uorganiske indholdsstoffer (LOO) f.eks. silikater, carbonater, fosfater og lud.

Ingen af de scorede recepter overholder Toxicon-modellens kriterier, idet loftsværdierne for det samlede kemikalieforbrug (K), toksicitet og nedbrydelighed (GN) og letopløselige uorganiske indholdsstoffer (LOO) er overskredet i alle tre tilfælde. Alle recepter overskrider desuden loftsværdierne for miljøfarlige indholdsstoffer. "Arbejdstøj 2 og 3" indeholder desuden ikke letnedbrydelige tensider.

I EU-miljømærket ses lave scorer for det samlede kemikalieforbrug (K) og letopløselige uorganiske indholdsstoffer (LOO) i recepterne "Kulørt Arbejdstøj 1" og "Kulørt arbejdstøj 3" hovedsageligt på grund af silikater, carbonater, fosfater, salt og lud. "Kulørt arbejdstøj" 1, 2 og 3 opnår desuden 0% miljøscore for ikke letnedbrydelige organiske indholdsstoffer (ILN) primært på grund af tensider og polymere forbindelser.

Alle recepterne for kulørt arbejdstøj overskrider EU-miljømærkets loftsværdier for indhold af miljøfarlige stoffer.

B.2.7 Samlet vurdering af de to scoringsmodeller

Toxicon-modellen
I Toxicon-modellen er der stor forskel på de opnåede miljøscorer for de tre typer vask, og desuden på de vurderede recepter inden for hver type vask. Generelt falder den samlede miljøscore og indikerer dermed en stigende miljøbelastning i retningen: sengetøj < duge < kulørt arbejdstøj. Årsagen er primært den stigende dosering af tensider.

Generelt vejer scoren for toksicitet og nedbrydelighed (GN) tungest i den samlede miljøscore i Toxicon-modellen, mens de lave scorer for kemikalieforbrug og uorganiske stoffer, der blev opnået ved vask af arbejdstøj, ikke bidrager tilsvarende. Scoringsresultatet viser, at blandt de ni scorede recepter overholder kun to ("Sengetøj" 1 og 3) loftsværdien for toksicitet og nedbrydelighed. Alle recepterne på nær en ("Sengetøj 3") overskrider Toxicons loftsværdier for indhold af miljøfarlige stoffer, svarende til R50 eller R50-52/R53.

Det skal bemærkes, at scorer for anaerob nedbrydelighed, BOD, TOC og emballage ikke er medtaget i denne prøvescoring.

EU-miljømærket
Generelt er resultatet af de foretagne scoringer, at EU-miljømærket ikke er i stand til at differentiere tydeligt mellem den miljømæssige påvirkning af de undersøgte recepter. De mest følsomme parametre er det samlede kemikalieforbrug (K), letopløselige uorganiske stoffer (LOO) og ikke letnedbrydelige organiske stoffer (ILN). Af disse vurderes ikke letnedbrydelige organiske stoffer at være den miljømæssigt set mest kritiske, da den omfatter potentielt miljøfarlige forbindelser som enten udledes med det rensede spildevand eller ender i slamfasen. Det samlede kemikalieforbrug (K) og indhold af uorganiske stoffer (LOO) skyldes i praksis de samme indholdsstoffer, som ikke i sig selv er miljøfarlige, men som kan være uønskede i kloaksystemet af hensyn til korrosion (f.eks. lud og uorganiske hydroxyder, carbonater, silikater og fosfater). I EU-miljømærket vægtes scoren for toksiske indholdsstoffer lavt uanset de potentielt kan have en effekt på renseanlæg og recipient.

I alt 6 ud af de 9 recepter overskrider EU-miljømærkets fastsatte loftsværdier for indhold af miljøfarlige stoffer, det vil sige stoffer med en toksicitet svarende til klassifikationskravene for miljøfarlighed jf. risikosætningerne R50 eller R50/53 /6/. Denne loftsværdi er på baggrund af de udførte scoringer det mest restriktive krav.

Samlet vurdering af de to modeller
I ovenstående gennemgang er det vist, at Toxicon-modellen generelt er mere følsom over for anvendelse af toksiske og ikke letnedbrydelige stoffer (GN-scoren) end EU-miljømærket. Toxicon-modellen er desuden bedre i stand til at differentiere mellem de enkelte typer af vask og mellem recepterne indenfor vasketyperne.

De restriktive krav til miljøfarlige og toksiske stoffer i Toxicon-modellen betyder imidlertid, at ingen af de vurderede recepter overholder alle modellens kriterier. For at et vurderingssystem kan være brugbart i praksis, kræves der imidlertid, at den forholder sig til den gældende praksis på erhvervsvaskerierne og præmierer eksisterende muligheder for miljøoptimering gennem kemikalievalg og dosering. Desuden bør systemet åbne mulighed for, at også vaskerier med en relativ høj miljøbelastning i kraft af typen af det behandlede vasketøj har en realistisk mulighed for at opfylde de opstillede kriterier.

Den mest enkle måde at sikre dette på er at gå bort fra anvendelsen af loftsværdier og i stedet anvende vejledende værdier, der er tilpasses kemikalieanvendelse for forskellige typer af vask og kan anvendes som pejlemærker for, hvad der er opnåeligt med tilgængelig teknologi. De vejledende værdier kan endvidere justeres efterhånden, som der opnås erfaring med anvendelse af systemet og sker ændringer i kemikalieanvendelsen og den anvendte teknologi. Målet er således, at systemet til stadighed kan anvendes til at differentiere mellem vaskerier med forskellig relativ miljøbelastning.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]