[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vaskemidler og Kemikalier på offentlige og private vaskerier
Miljø- og sundhedsvurdering

Bilag 3A Scoringsresultater for udvalgte standardvaskerecepter

Der er foretaget scoringer af i alt 9 standardvaskerecepter, 3 inden for hver af grupperne: Sengetøj, Hvide duge og Kulørt arbejdstøj. Scoringen er foretaget ud fra kriterierne i EU-miljømærket, Toxicon-modellen /5/, /3/ og DTI modellen.

Der er følgende bemærkninger til scoringen:

Scoringen er primært baseret på oplysninger fra produktdatablade og stoflisterne, der indgår i kriteriedokumenterne. Der er ikke foretaget nogen vurdering af disse data. Der er desuden suppleret med oplysninger håndbøger, databaser mv.

I nogle tilfælde er der i produktdatablade angivet oplysninger om f.eks. toksicitet og nedbrydelighed, der er forskellige fra de som er angivet i stoflisterne. I de tilfælde er de oplysninger, der fremgår af produktdatablede anvendt.

Der er anvendt følgende forkortelser:

K: Totale kemikalieforbrug baseret på indholdet af aktivt stof, det vil sige fraregnet eventuelt vandindhold (enhed i g/vask).

GN: Score, der integrerer dosering, toksicitet (akut toksicitet over for vand levende organismer) og nedbrydelighed og udtrykker det antal toksicitetesenheder, der udledes med spildevandet (fortyndingsbehov i liter).

CDV: Som GN, blot er der anvendt nul effekt koncentrationen for toksicitet over for vandorganismer i stedet for akut toksicitet samt en reduktionsfaktor for tilbageholdelse i renseanlæg i stedet for nedbrydelighed i standardiserede testsystemer (enhed i liter).

P: Fosfat

SOO: Svært opløselig uorganiske forbindelser (enhed i g/vask).

LOO: Let opløseligt uorganiske forbindelser (enhed i g/vask).

IFN: Ikke fuldstændig nedbrydelige organiske forbindelser, primært polymere forbindelser (enhed i g/vask).

IAN: Ikke anaerobt nedbrydelige forbindelser (enhed i g/vask).

ThOD: Teoretisk beregnet iltforbrug af organiske forbindelser. Dette er i EU-miljømærket kun medtaget for stoffer, der er let omsættelige, og dermed giver et bidrag til iltforbruget af spildevandet i renseanlæg. Parameteren er ikke medtaget i Toxicon-modellen på grund af manglende data (enhed i g O2/vask).

Total: Den pågældende parameter summeret for hele vaskerecepten. Enhed g pr. kg vask. I EU-miljømærket er summen af hensyn til den efterfølgende beregning af scoren tillige angivet pr. vask svarende til 3,5 kg tøj.

figur 3-2 (2,5 kb)

Figur B3-1
Scoring af vaskerecepter efter EU modellen. Score of washing recipes according to EU model.

figur 3-2 (2,5 kb)

Figur B3-2
Scoring af vaskerecepter efter Toxicon-modellen. Score of washing recipes according to the Toxicon model.

figur 3-3 (3,5 kb)

Figur B3-3
Prøvescoring af det foreslåede vurderingssystem. Test score of the proposed

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]