[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Massestrømsanalyse for dichlormethan, trichlorethylen og tetrachlorethylen

1 Indledning

Formål

Formålet med denne massestrømsanalyse har været at beskrive anvendelsen, forbruget og spredningen af de tre chlorerede opløsningsmidler dichlormethan, trichlorethylen og tetrachlorethylen i Danmark.

Der har ved undersøgelsen været fokuseret på stoffernes anvendelse i sammensatte produkter, mens der for stoffernes anvendelse i ren form er foretaget en opsummering af resultater fra tidligere undersøgelser. Der er således kun i begrænset omfang indhentet nye oplysninger om sidstnævnte.

Der er tillige på orienterende niveau indhentet oplysninger om kendte alternative produkter uden indhold af de tre chlorerede opløsningsmidler. Disse oplysninger er samlet i forbindelse med de øvrige henvendelser til leverandører mv. Den viden, der er tilvejebragt på denne måde, er præsenteret i rapporten, men det er dog ikke tilstræbt at give et fuldstændigt dækkende billede af substitutionsmulighederne.

Metode

Undersøgelsen er gennemført, og i hovedtræk afrapporteret, i overensstemmelse med Miljøstyrelsens paradigma for massestrømsanalyser /1/. Forbrugsopgørelsen er tilstræbt gennemført på et detaljeret niveau (jævnføre paradigmets definitioner), mens tabsopgørelsen er gennemført på overbliksniveau.

Baggrund

De tre chlorerede opløsningsmidler er mistænkt for at kunne fremkalde kræft hos mennesker (Carc3, EU). Trichlorethylen og tetrachlorethylen er desuden klassificeret som formodet kræftfremkaldende, i IARC (klasse 2A). Stofferne er omfattet af Arbejdstilsynets bekendtgørelse om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisiko ved arbejder med stoffer og materialer m.v.

Stofferne udgør en risiko for grundvandskvaliteten ved nedsivning og er toksiske i vandmiljøer. Danmark har ved Helsingfors-konventionen bundet sig til at reducere emissionerne af trichlorethylen og tetrachlorethylen til miljøet.

Stofferne er optaget på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer /2/. Der er pr. 1. januar 1996 indført afgift på salg af de tre chlorerede opløsningsmidler i Danmark.

Miljøstyrelsen har ønsket at danne sig et opdateret overblik over forbrug og spredning af hver af de tre stoffer, især med sammensatte produkter, samt indhente oplysninger om kendte alternativer til stofferne for de aktuelle anvendelsesområder.

Datakilder

Den viden, der er præsenteret i denne rapport bygger hovedsageligt på oplysninger fra Danmarks statistik, fra Produktregistret, samt fra andre offentlige institutioner og private virksomheder, uden hvis velvillige indstilling denne viden ikke ville foreligge.

Der er desuden anvendt data fra tidligere undersøgelser, der alle hovedsageligt har beskæftiget sig med anvendelsen af de rene stoffer.

Kronologi

Arbejdet er udført i efteråret 1996 og sommeren 1997. De anførte oplysninger vedrører som hovedregel 1995, men der er også anvendt oplysninger vedrørende 1996 fra Produktregistret. De angivne forbrug af rene stoffer er baseret på importoplysninger for perioden 1994-1996 fra Danmarks Statistik.

Finansiering og styring

Projektet er finansieret af Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi og har været fulgt af en styregruppe med følgende sammensætning:

Elisabeth Paludan, Kontoret for Renere Teknologi og Produkter, Miljøstyrelsen.
 
Elly Kjems Hove, Dansk Industri
 
Mette Herget, Det Danske Handelskammer
 
Ole Honoré, Produktregistret, Arbejdstilsynet (fra april 1997)
 
Erik Hansen, COWI Rådgivende Ingeniører as
 
Jakob Maag, COWI Rådgivende Ingeniører as

Forfatter

Undersøgelsen er udført og afrapporteret af Jakob Maag, COWI. Ansvarlig for COWIs kvalitetssikring har været Erik Hansen.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]