[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Københavns kommunes erhvervsaffaldsregulativ

Sammenfatning

Nærværende rapport gengiver resultaterne af undersøgelsen af, hvilke økonomiske konsekvenser Københavns Kommunes erhvervsaffalds- regulativ har haft for virksomhederne i kommunen.

Det samlede projekt har været inddelt i 3 faser. Resultaterne i denne hovedrapport er hovedsageligt baseret på spørgeskemaundersøgelsen (fase 3) koblet sammen med konklusionerne og erfaringerne fra de to tidligere faser (metodefastsættelse og interviewundersøgelsen).

Spørgeskemaundersøgelsen har været tilrettelagt som en telefoninterviewundersøgelse, hvor analyseinstituttet Gallup har stået for selve gennemførelsen af interviewene. Der er i alt blevet interviewet 843 virksomheder. Bortfaldet har været 180, således at der i denne afrapportering er medtaget og behandlet oplysninger fra 663 virksomheder, alle beliggende i Københavns Kommune.

Undersøgelsesgrupper
Undersøgelsen omfatter alene private virksomheder, dog ikke bygge- og anlægsvirksomheder. Virksomhederne har været inddelt i grupper defineret ved følgende to karakteristika: Antallet af ansatte og branchetilhørsforhold.

Antal ansatte
Virksomhederne har været inddelt i tre grupper: 1-9 ansatte, 10-49 ansatte og over 50 ansatte. Ved fastsættelse af udvælgelseskriterierne blev det bestemt, at der skulle foretages flest interviews med mellemstore og store virksomheder, mens der kun skulle foretages få interviews med små virksomheder, da erfaringerne viser, at disse ikke i så høj grad er påvirket af erhvervsaffaldsregulativet.

Branchetilhørsforhold
Der er anvendt følgende brancheinddeling af de virksomheder, der indgår i undersøgelsen:

Bank/Finansiering
Detail
Engros
Fremstilling
Hotel/Restauration
Tjenesteydelser
Transport

Interviewene
Det centrale princip har været at opgøre omkostningsudviklingen i procent hos de virksomheder, der i målperioden fra 1990 til 1994 har gennemført ændringer på enten kildesortering eller valg af transportør, samlet betegnet affaldshåndtering.

Undersøgelsens hovedresultater
Undersøgelsen har haft følgende hovedresultater:

Hovedparten af virksomhederne er ikke blevet økonomisk påvirket ved gennemførelse af Københavns Kommunes erhvervsaffaldsregulativ. Kun 20% af de interviewede virksomheder har oplevet en omkostningsforøgelse til affaldsbortskaffelse.

Figur 1.1 Omkostningsudviklingen for de interviewede virksomheder

Figur 1.1

Vægtes undersøgelsens resultater i forhold til den faktiske virksomhedsfordeling på brancher og størrelsen i Københavns Kommune, vil 93% af virksomhederne ikke være påvirket af erhvervsaffaldsregulativet. Kun 7% vil opleve øgede omkostninger til sortering og bortskaffelse af affald.
Der er ingen brancher, som skiller sig væsentligt ud fra det generelle billede af den økonomiske påvirkning af regulativet.

Figur 1.2 Omkostninger fordelt på brancher

Figur 1.2

Det er primært de store og mellemstore virksomheder, som er blevet påvirket økonomisk ved gennemførelse af erhvervsaffaldsregulativet.
Halvdelen af virksomhederne har foretaget en ændring i form af sortering af affald, ændring af transportør eller begge dele.
Ca. 40% af virksomhederne har ændret på sorteringen af affald.
Ca. 15% af virksomhederne har ændret transportør.
Alle brancher er i overvejende grad påvirket af kravet om at sortere pap og papir fra til genanvendelse.
Indgående kendskab til erhvervsaffaldsregulativet er ikke afgørende for, om virksomhederne handler efter reglerne.
Den primære årsag til virksomhedernes adfærdsændring er direkte eller indirekte regulativet samt miljøhensyn.

Øvrige kommuner
I forhold til øvrige kommuner skal det bemærkes, at undersøgelsens resultater kan bruges til at udpege nogle generelle forhold i tilknytning til forventningerne til den økonomiske påvirkning af virksomheder i andre kommuner ved gennemførelse af en erhvervsaffaldsregulering svarende til den, der er gennemført i Københavns Kommune.

Erhvervsstrukturen i Københavns Kommune er imidlertid præget af mange virksomheder inden for brancherne detail, bank/finansiering og tjenesteydelser i forhold til erhvervsstrukturen på landsplan. Det er derfor vigtigt, at der ved anvendelse af undersøgelsens resultater, f.eks. i forbindelse med indførelse af lignende ordninger i andre kommuner, tages hensyn til de lokale forhold så som erhvervssammensætning, geografiske forhold m.v.

Generelt kan det forventes, at der vil være en overvejende del (75%) af erhvervslivet, der ikke vil blive økonomisk påvirket af gennemførelse af erhvervsaffaldsregulativer svarende til Københavns Kommunes. En mindre del af erhvervslivet kan forventes at få faldende omkostninger (ca. 5%), mens ca. 20% kan forventes at få stigende omkostninger. Omkostningsændringen afhænger dog af virksomhedsstørrelse og branchesammensætning.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]