Samfundsøkonomiske omkostningsvurderinger ved                            anvendelsesreguleringer på kemikalieområdet

6. Omkostningsanalyse

Kvantitative resultater
Kvalitative analyser
Forbindelse til data, forudsætninger og virkemidlet

I dette kapitel redegøres for resultaterne af selve omkostningsanalysen, hvor beregningsgangen følger kapitel 6 i paradigmet. Der redegøres først for de kvantitative resultater, hvorefter de mere kvalitative analyser gennemgås. I kapitlet gøres rede for, hvilken usikkerhed, der er i de opnåede resultater, men en egentlig følsomhedsanalyse finder først sted i det efterfølgende kapitel. Eventuelle store og betydende bidrag til omkostningerne identificeres og analyseres. Resultaterne sættes i relation til kapitlet om data, til de antagne forudsætninger og til virkemiddelvalget.

Kvantitative resultater

Her præsenteres de beregnede totalomkostninger, deres fordeling over de fremtidige år og om muligt fordelingen på de enkelte samfundsgrupper. Hvis der er enkeltposter, der udgør store og betydende bidrag til omkostningerne, skal de identificeres og analyseres nærmere.

Omkostninger ved delvis substitution angives. Det er en væsentlig oplysning, hvis det eksempelvis kan lade sig gøre at substituere 75% af kemikalierne væk for 25% af de omkostninger, som en total substitution ville koste.

Omkostninger for forskellige sektorer i industrien kan angives i forhold til omsætningen i sektoren. Det giver et billede af den relative belastning af sektoren. Eventuelle beregnede prisstigninger på produkter angives også.

Usikkerheden ved de forskellige estimater beskrives. Om muligt kvantificeres den vha. konfidensintervaller.

Kvalitative analyser

Nogle af de effekter, der ikke analyseres kvantitativt, kan med rimelighed analyseres kvalitativt. Mange kvalitetsændringer (eksempelvis konsistens- og farveændringer) kan kun beskrives kvantitativt.

Det kan også dreje sig om effekter på det offentlige budget (administrations- og kontrolomkostninger, afgiftsprovenu).

Forbindelse til data, forudsætninger og virkemiddelvalget

Hvis det vurderes, at et andet mere detaljeret og pålideligt datagrundlag ville ændre resultaterne mærkbart, beskrives hvilke ændringer der er forventelige.

På samme måde kan forudsætningerne (jf. afsnit 4.2) og valget af virkemiddel (jf. afsnit 3.2) have en stor grad af indflydelse på omkostningsestimaterne. Der bør kort gøres rede for, i hvilken retning resultaterne/estimaterne ville ændre sig, hvis man ændrede væsentlige forudsætninger eller valgte et andet virkemiddel.