Danske pileanlæg

Bilag B - Anbefalede krav for tilladelse til etablering af pileanlæg i den spredte bebyggelse.

Det anbefales, at Kapitel 14 læses som supplerende materiale til nedenstående anbefalinger.

Etablering:

Pileanlæg bør etableres om foråret, med tilplantning senest 1. juni. Hvis etableringen trækker ud, således at tilplantningen kommer til at ske senere end 1. juni, er der mulighed for at plante stiklingerne i potter før 1. juni med udplantning senere i sommerens løb. Bemærk, at sådanne udplantninger er skrøbelige overfor tørkeperioder.

Det anbefales, at der stilles krav om bundfældningstank, svarende til kravene i de eksisterende vejledninger til lavteknologiske anlæg (Miljøstyrelsen 1999a, b og c).

Afstandskrav vil afhænge af lokale forhold. Bemærk, at afstanden til grundvandsspejlet i etableringsfasen bør undersøges. Ved højt grundvandsspejl er der mulighed for at hæve anlægget.

Nærliggende skråninger over det areal, der er tiltænkt som pileanlæg, bør undgås eller drænes. Udbredt læ og skygge bør undgås med henblik på optimering af fordampningen.

Der kan evt. stilles krav om dræn under anlægget med inspektionsbrønd lige udenfor anlæggets kant. Drænet kan dog ikke anvendes som en sikker indikator for anlæggets tæthed.

Der er ikke erfaringer med anvendelse af mindre end 0,5 mm LDPE membraner. Om membraner og membranafdækning i øvrigt: Se Kapitel 14. Jordens indhold af større sten anbefales at være afgørende for, om der stilles krav til både sand og fiberdug som membranafdækning. Bemærk, at udgravningen skal gøres tilsvarende dybere, hvis der stilles krav om sand under membranen, samtidig med at anlæggets volumen skal bevares som planlagt uden sand.

Der bør påregnes ca. 30 cm membran til fæstning langs hver kant af anlægget, hvis udgravningen udføres præcist. Hvor dette ikke er muligt, bør der påregnes yderligere membranmateriale til fæstning af membranen ovenfor anlægget.

Hvis der er usikkerhed om, hvorvidt anlægget kan opmagasinere al den nedbør og det spildevand, der tilledes udenfor vækstsæsonen, kan der stilles krav om en jordvold omkring anlægget. Det anbefales, at en eventuel jordvold er 30 cm høj. En jordvold omkring anlægget hindrer overfladisk afstrømning af regnvand ved kraftige regnskyl. En jordvold øger det areal, hvorfra der opsamles nedbør, uden at det øger fordampningskapaciteten betydeligt. En jordvold øger således i sig selv volumenkravet.

Hvis der ønskes mulighed for overløb ved kraftige regnskyl, kan overfladen lægges svagt skrånende (f.eks. 5%). I så fald bør overfladen glattes ud, uden at jorden udsættes for trykskader. I så fald bør der etableres omfangsdræn, der føres til eksisterende dræn. Der kan desuden stilles krav om etablering af en målebrønd til eventuel analyse af drænvandet for spor af spildevand.

Jord indeholdende op til både 20% ler og 20% silt har vist sig egnet til afløbsfrie pileanlæg. Der er ikke kendskab til anlæg, hvor jorden indeholder mere end 20% ler og 20% silt. Mere svær ler- eller siltjord kan således hverken anbefales eller frarådes.

Det anbefales, at der sættes min. 2 inspektionsrør i hele jordlagets dybde. Det anbefales, at disse er perforerede, således at der kan ske vandudveksling med den omgivende jord flere steder ned gennem jordsøjlen. Vandstanden kan bruges til at holde øje med, om anlægget er læk. Inspektionsrørene kan også etableres som simple brønde, evt. i kontakt med vandrette rør eller et mindre nøddestenslag, hvorfra der kan pumpes væske til analyse eller i forbindelse med fjernelse af opløste salte. I de anlæg, hvor fordelingssystemet ligger i et nøddestenslag i bunden, vil et lodret rør ned til nøddestenslaget bl.a. udgøre muligheden for at pumpe fri væske op.

Der er ikke grundlag for anbefaling af et fordelingssystem fremfor et andet. Fordeling direkte ovenpå jordoverfladen kan dog frarådes med henvisning til lugtgener og risiko for dyrs og menneskers direkte kontakt med spildevand.

Det anbefales, at der anvendes højtydende sorter af pil, med udpræget resistens mod rust. Det anbefales desuden, at det tilstræbes, at variationen i stiklingernes vægt holdes så lav som økonomisk muligt (det vil i praksis sige, at der bestilles ekstra stiklinger hjem, samt at de mindste og de største sorteres fra). Det anbefales, at stiklingerne plantes i et antal på 1,5- 1,8 planter pr. m2.

Der bør aldrig køres med maskiner i anlægget.

Arealbehov:

Det anbefales, at der tages udgangspunkt i følgende konservative model for beregning af arealbehovet (se evt. Afsnit 4.9 for uddybende information):

Arealbehov = m3 vandforbrug/((1200 mm vandsøjle – nedbør i mm)/1000)

Dette arealbehov gælder for anlæg med 45° hældning på anlæggets sider og et jordlag på 1,5 m. Hvis siderne kan graves stejlere eller anlægget graves dybere, nedsættes arealbehovet. I så fald kan tabellen i Bilag C anvendes til information om den procentvise reduktion af anlæggets længde.

Modellen indebærer, at vandforbruget fra spildevandsproducenten skal være kendt. Alternativt kan der påregnes et vandforbrug på 1,2 m3* 5 personer. Dette vil dog oftest indebære krav om så stort et anlæg, at det ikke bliver økonomisk interessant.

Informationer om normal nedbør for lokalområdet kan skaffes på www.dmi.dk.

Det anbefales, at pileanlæg etableres som forsøgsanlæg, indtil der er videngrundlag for udarbejdelse af en egentlig vejledning for afløbsfrie bassinanlæg.

Anlægget kan tinglyses, således at tilladelsen gives på grundlag af et kendt vandforbrug. Ved betydelig stigning i vandforbruget (f.eks. ved ejerskifte) kan der således stilles krav om udbygning af anlægget.

Drift:

I anlæg, der tilledes gråt spildevand, kan der blive behov for gødning af pilen, afhængigt af spildevandets sammensætning og mængde.

Det anbefales, at der stilles krav om opsyn med vandstanden i inspektionsrør (1-4 gange pr. år), samt at der gives retningslinier for håndtering af evt. vand på overfladen.

Hele pileanlægget skal holdes rent for ukrudt hele første vækstsæson.

Pilene skal høstes ca. 10 cm over jordoverfladen efter første vækstsæson. Derefter høstes hver vinter 1/3 eller 1/4 af anlægget. Der høstes hver gang lige over nyeste skudgeneration på stokkene. Pilene høstes ikke rækkevis, men klumpvis for at minimere skygning af de høstede stokke.

Fremtidige undersøgelser vil måske afdække et behov for fjernelse af opkoncentrerede salte i væsken i pileanlæg midt på, eller sidst på, sommeren. Det anbefales derfor, at der i en eventuel tilladelse forbeholdes muligheden for et sådant fremtidigt krav.