Danske pileanlæg

9. Salte

Det spildevand, der tilledes pileanlæggene, indeholder forskellige salte, som kun delvist optages. Et eksempel er gruppen af næringssalte, der tilføres i så betydelige mængder, at de kun delvist optages og høstes (se afsnit 7, "Næringsstoffer"). Dertil kommer bl.a. bordsalt fra urin, mad og kogevand, samt salte fra vaske- og rengøringsmidler.

Fordampningen medfører, at koncentrationen af salte i pileanlæggene vil stige. Da pilen er en ferskvandsplante, vil en vis koncentration af salte virke toksisk på pilene (Burg 1989). Før denne koncentration nås, vil saltkoncentrationen nedsætte fordampningen (Dobson 1991).

I nærværende projekt er ledningsevnen målt gentagne gange i det vand, der er tilgængeligt for planterne i pileanlæggene. Ledningsevnen er et mål for saltenes aktivitet i vandet i pileanlæggene. Resultaterne er samlet i Figur 9.1, opstillet efter anlæggenes alder.

Figur 9.1:
Ledningsevnemålinger fra alle anlæg, set i forhold til anlæggenes alder på måletidspunktet. De indcirklede værdier repræsenterer ledningsevnen nær overfladen i 4 anlæg, der var oversvømmede med overvejende nedbørsvand.

Figur 9.1 illustrerer, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem alder og ledningsevne, selvom det er i forskellige anlæg. Variationerne skyldes forskelle i tilledte spildevandstyper og -mængder, samt at koncentrationen i hvert anlæg bliver højere i løbet af sommeren, hvor der sker en nettofordampning. Det er også muligt, at jorden i anlæggene i udgangspunktet har medført varierende ledningsevne.

Der er endnu ikke nogen ydre tegn på bladene på, at koncentrationen af salte er toksisk for planterne. Der er derimod indikationer for, at tørstofproduktionen er faldet i anlæg 1,2, 3 og 6 (se Figur 6.1) , evt. på grund af stigende koncentrationer af salte i anlæggene.

Der er ikke fundet data i litteraturen, der sammenholder ledningsevne med vækst eller fordampning fra pil. Simple tests for fytotoxi, f.eks. som Trapp 2000, kan afdække sammenhængen mellem på den ene side vækst og fordampning, og på den anden side ledningsevne eller saltkoncentration af specifikke salte.

Den stigende koncentration af salte kan måske vise sig at være afgørende for anlæggets levetid. I nogle anlæg er der dog mulighed for at udnytte, at saltene er vandopløselige og følger vandstandssænkningen om sommeren, således at forholdsvis få kubikmeter koncentreret væske kan pumpes op sidst på sommeren med års interval, hvorved opkoncentreringen i anlæggene forsinkes.