Danske pileanlæg

15. Pris

Prisen for et pileanlæg har varieret i projektperioden (1999 og 2000). Der er registreret priser mellem 5000 og 15000 pr person, eller op til 60.000 for en husstand. Den lave pris var et godt tilbud til et anlæg, der kun skulle modtage gråt spildevand. Priserne er inklusive pumpebrønd og rørføring fra pumpebrønden, men eksklusive moms, bundfældningstank og rørføring før pumpebrønden.

Prisen afhænger af entreprenørvalg, fordi entreprenørerne giver forskellige tilbud, afhængigt af om de meget gerne vil ind på markedet eller vurderer, at den nye anlægstype indebærer risici.

Prisen afhænger også af flere lokale forhold. Prisen vil bl.a. afhænge af,
klimatiske forhold; nedbør, indstråling, vind (dvs. mængder jord, der skal graves),
jordtype og dermed mulig hældning på siderne (dvs. mængder jord, der skal graves),
grundvandsforhold (skal anlægget hæves),
om den opgravede jord kan lægges i nærheden af udgravningen,
afstanden fra bundfældningstank eller pumpebrønd til pileanlægget,
hvor stor en maskine, der kan komme til (Eks: De sidste 2 af 8 m bredde skulle fyldes i et anlæg vha. minigraver, hvor man kun kunne komme til fra den ene side. Det tog lige så lang tid som de første 6 m),
valg af membrantype og type membranafdækning,
anlæggets bredde (Eks: 2 stk. 8 m brede anlæg er billigere end 1 stk. 16 m bred, fordi gravemaskinen ikke skal ned i anlægget efter hver skovlfuld, og fordi der ikke skal svejses plastruller for at tætne den store bund).

Udgifterne til drift af et pileanlæg indeholder regelmæssig tømning af bundfældningstank samt evt. udgifter til en eventuel pumpes drift (ca. 10 kr./år i 2000).

I de økonomiske overvejelser bør muligheden for fritagelse for spildevandsafgift inddrages. Alle de i projektet undersøgte pileanlæg er fritagede for spildevandsafgift.