Danske pileanlæg

16. Sammenligning med andre rensningsformer til den spredte bebyggelse

Den væsentligste forskel på pileanlæg og de øvrige eksisterende rensningsmetoder for husholdningsspildevand er, at pileanlæg er afløbsfrie.

Dette indebærer, at pileanlæggene kan betragtes som en 100% rensning i forhold til recipienten, samt at pileanlæg kan etableres i områder med grundvandsinteresser. Pileanlæg opfylder således rensekravene i alle de renseklasser, der nævnes i spildevandsbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 501 af 21/06/1999). I Tabel 16.1 sammenlignes de renseklasser, pileanlæg opfylder, med de renseklasser, de øvrige systemer til behandling af spildevand fra den spredte bebyggelse opfylder. Det ses, at pileanlæg, nedsivningsanlæg, samt rodzoneanlæg og biologiske sandfiltre til gråt spildevand angives at opfylde alle renseklassers rensekrav.

Tabel 16.1:
Renseklasser og tilhørende rensekrav, samt hvilke anlægstyper, der opfylder rensekravene og således kan klassificeres. Det antages,at rodzone- og nedsivningsanlæggene, samt de biologiske sandfiltre, etableres i henhold til Miljøstyrelsen 1999a, b og c. "O": Reduktion af organisk stof. "OP": Reduktion af organisk stof og fosfor. "SO": Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation. "SOP": Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation.

Renseklasse

SOP

SO

OP

O

Rensekrav

 

 

 

 

BI5

95%

95%

90%

90%

Total fosfor

90%

 

90%

 

Nitrifikation

90%

90%

 

 

Opfylder renseklasse(-r)

 

 

 

 

Pileanlæg

X

X

X

X

Nedsivningsanlæg

X

X

X

X

Rodzoneanlæg med sort spildevand

 

 

 

X

Rodzoneanlæg med gråt spildevand

X

X

X

X

Sandfilter med sort spildevand

 

X

 

X

Sandfilter med gråt spildevand

X

X

X

X

Det er ikke muligt at sammenligne rensegrad på samme måde med minirenseanlæg, da der til disse er knyttet udlederkoncentrationer for hver renseklasse (Miljøstyrelsen 1999d). Da pileanlæg er afløbsfrie, vil de i sammenligning med minirenseanlæg opfylde alle renseklasser.

For at opnå fordampning af spildevand, kræves typisk 50-100 m2 anlæg/person. Dertil kommer, at det er sandsynligt, at fordampningen øges ved placering af anlægget i åbent terræn, hvilket i sig selv kan medføre behov for plads. Pileanlæg fylder således, i deres nuværende form, 10-20 gange mere pr. enhed husspildevand, der skal behandles, end både minibiologiske rensningsanlæg, biologiske sandfiltre, rodzoneanlæg og nedsivningsanlæg.

Det store volumen, samt pilenes evne til at vokse i metal- og organisk forurenet jord, medfører, at pileanlæg er relativt tolerante overfor
hydrauliske spidsbelastninger,
perioder uden tilledning af spildevand,
forurening med forbindelser, der normalt betragtes som toksiske,
iltforbrugende forbindelser, der kan slamme fordelingssystemet til og hindre infiltration af spildevandet

Pileanlæg i den beskrevne form kan således betragtes som relativt robuste og driftsstabile.

Driftskravet er renholdelse for ukrudt i første vækstsæson samt ca. 2 timers høstarbejde/år. Driftsarbejdet kan planlægges og kræver ingen forudsætninger eller avanceret udstyr. I denne henseende adskiller pileanlæggene sig fra de øvrige lavteknologiske renseanlæg, der – i princippet – ikke stiller krav til driften.

De høstede stokke har en brændværdi. Det er dog tvivlsomt, om høsten kan få økonomisk betydning.

Købsprisen for pileanlæg varierer i øjeblikket meget, fordi nogle entreprenører giver et godt tilbud for at komme ind på markedet, mens andre entreprenører tager sig dyrt betalt for at løbe risikoen ved etablering af en ny, ubeskrevet anlægstype. Pileanlæg vil således i nogle situationer være konkurrencedygtige, i andre ikke.

I den samlede pris indgår også driftsudgifter og afgifter. Alle de undersøgte pileanlæg er blevet fritaget for grønne afgifter, fordi der ikke er noget afløb fra anlæggene. Der er et elforbrug på 10 kWh/år*husstand i de pileanlæg, hvor spildevandet pumpes til anlægget. Dette elforbrug modsvares af elforbruget til rodzone- og nedsivningsanlæg samt biologiske sandfiltre, mens elforbruget til minirenseanlæg er væsentligt højere.