Indsamling af plastflasker og -dunke fra husholdninger

Bilag D: Virksomhedernes vurderinger af genanvendelsesmulighederne for HDPE-materialer

Notat om besigtigelse af udsorterede flasker/dunke af HDPE hos Reno Fyn I/S

I forbindelse med gennemførelsen af projektet: "Indsamlingssystemer for plastflasker og –dunke", gennemføres en forsøgsindsamling af disse materialer i Nyborg af I/S Reno Fyn.

Finn Hjøllund fra DanRec ApS og Arne Christensen fra Replast A/S har den 18. januar 2001 besigtiget de udsorterede materialer og har følgende kommentar vedrørende genanvendelsesmulighederne for HDPE-materialerne.

Begge virksomheder har erfaring med oparbejdning af indsamlede flasker/dunke fra det tyske DSD-system og fra Plastkretsen i Sverige.

De materialer, vi besigtigede i Nyborg, adskiller sig fra ovennævnte derved, at man her har accepteret eller ønsket at lade skruelåg og andre kapsler være på emnerne.

Sorteringsteknisk er dette naturligvis mere renligt ved håndsortering, fordi eventuelle rester ikke kan løbe ud og snavse personalet og sorteringsbåndene.

Desværre er kapselmaterialerne og flasker/dunke ikke lavet af det samme materiale, hvorfor værdien af materialerne er lavere med lågene på.

Ved at beholde lågene på vil der desuden være gode muligheder for forrådnelse; bl.a. har vi konstateret, at der i Nyborg indsamles mange brugte mælkeflasker af plast med et restindhold af sur mælk.

Sorteringen hos Reno Fyn I/S synes foretaget med stor omhu, og fraktionerne så ud til at være godt sorterede i relation til materialernes art.

Både DanRec ApS og Replast A/S foretrækker at modtage materialerne uden låg på.

Dette forudsættes at være muligt ved en permanent ordning.

Materialerne kan afsættes til genanvendelse hos ovennævnte virksomheder mod at betale et tilskud på 1,00-1,50 kr. /kg frit leveret i relation til det øjeblikkelige prisniveau.

Begge virksomheder vil være nødsaget til at foretage betydelige investeringer i rensning af spildevand på grund af indholdet af tensider i afløbsvandet.