Øget genanvendelse af gråt spildevand i fællesanlæg i større bysamfund

7. Anbefalinger til fremtidig genbrug af gråt spildevand

7.1 Generelle anbefalinger til fremtidig planlægning af fællesanlæg med henblik på udnyttelse af gråt spildevand
7.2 Anbefalinger til fremgangsmåde for planlægning af genbrug af gråt spildevand i eksisterende fællesanlæg
7.2.1 Afklaringsfasen
7.2.2 Undersøgelsesfasen
7.2.3 Detailplanlægningsfasen

7.1 Generelle anbefalinger til fremtidig planlægning af fællesanlæg med henblik på udnyttelse af gråt spildevand

Undersøgelsen har vist, at der ligger et stort genanvendelsespotentiale af gråt spildevand fra store vandforbrugende fællesanlæg, som af hygiejniske årsager har vanskeligt ved selv at bruge sit eget lettere forurenede grå spildevand, og som dermed nødvendigvis må forsynes med vand af drikkevandskvalitet.

En forudsætning for, at der kan skabes muligheder for en bæredygtig udnyttelse af vandressourcerne – i dette tilfælde genanvendelse af gråt spildevand - er imidlertid, at der i forbindelse med fremtidig byplanlægning tages højde for placeringen af potentielle primær- og sekundæranlæg. Dette projekt har vist, at afstanden ikke nødvendigvis er udslagsgivende for en økonomisk realistisk model med en fornuftig tilbagebetalingshorisont. Det har vist sig, at udgifterne i forbindelse med opsamling og distribution af gråvandet på virksomhederne kan være så betydelige, at projektøkonomien bliver uacceptabel dyr i forhold til besparelsespotentialet af rent vand.

Anbefalingerne til fremtidig byplanlægning, som tilgodeser genanvendelse af gråt spildevand, går derfor i ligeså høj grad på en hensigtsmæssig etablering af afløbssystemer i fremtidige fællesanlæg, der muliggør en ukompliceret og dermed billig opsamling af gråt spildevand. En sådan hensyntagen til indretning af afløbssystemet vil ikke være særligt fordyrende i en etableringsfase, men særdeles omkostningskrævende at indrette efterfølgende.

Derfor anbefales det, at der ved fremtidig planlægning af større vandforbrugende fællesanlæg i lige så høj grad fokuseres på en hensigtsmæssig etablering af afløbssystemer i bygningerne som på den geografiske placering af potentielle primær- og sekundæranlæg i en byplanlægningsfase. Sådanne hensyn vil utvivlsomt fremme mulighederne for fremtidig vandgenbrug mellem vandforbrugende fællesanlæg.

7.2 Anbefalinger til fremgangsmåde for planlægning af genbrug af gråt spildevand i eksisterende fællesanlæg

På baggrund af de erfaringer, som er gjort gennem projektet, gives der i det følgende en anbefaling til, hvorledes et projektforløb (forundersøgelse) omkring udveksling af gråt spildevand mellem større vandforbrugende virksomheder vil kunne føres ud i livet. Der gives i det følgende forslag til en fremgangsmåde, der starter med de indledende projektforberedelser og ender med et forslag om udarbejdelse af en detailplan med tilhørende projektøkonomi.

Den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde vil være en inddeling af forundersøgelsen i tre faser: En afklaringsfase, en undersøgelsesfase og en detailplanlægningsfase. Der foretages en projektevaluering efter hver fase, således at der på de givne tidspunkter kan tages stilling til, om projektforløbet skal fortsætte. Udgifterne til gennemførelsen af en forundersøgelse vil være gradvist stigende, således at en indledende afklaringsfase vil kunne gennemføres indenfor en meget begrænset økonomisk ramme, såfremt virksomhederne selv kan stå for indsamlingen af relevante oplysninger og kun i begrænset omfang har brug for ekstern rådgivning.

7.2.1 Afklaringsfasen

I afklaringsfasen indsamles data ud fra eksisterende oplysninger omkring vandforbrug, vandkvalitet, logistiske forhold mv., som måtte findes ved de implicerede virksomheder. Formålet med denne fase er at tilvejebringe vigtige centrale oplysninger, som kan danne grundlag for, om en videreførelse af projektet er fornuftig. Når afklaringsfasen er tilendebragt, vil det stå forholdsvist klart, om der kan gennemføres en teknisk, økonomisk og arbejdsmiljømæssig forsvarlig løsning for etablering af et gråvandsudvekslingssystem mellem et givent primær- og sekundæranlæg. I det følgende gennemgås de elementer, som er vigtige at få belyst i afklaringsfasen. Det vigtigste element omkring et projekt, der omhandler udveksling af gråt spildevand mellem to virksomheder, er, at der på forhånd indgås en samarbejdsaftale mellem virksomhederne, og at virksomhederne i fællesskab er indstillet på at arbejde hen imod at løse alle problemer i og efter projektforløbet.

7.2.1.1 Vandforbrugsoplysninger

  1. Kortlægning af nuværende vandforbrug hos (P) og (S)
Årligt vandforbrug, fremtidigt forventet vandforbrug
  1. Opdeling af nuværende vandforbrug på virksomheder
Procesvand, kølevand, sanitært vandforbrug, rengøringsvand
  1. Potentielt gråvandsressource hos (P)
Ud fra 2) bedømmes, hvor stor en potentiel gråvandskilde, der kan tilvejebringes fra (P)
  1. Potentiel vandbehov for (renset) gråt spildevand ved (S)
Ud fra 2) bedømmes, hvor stort et behov der kan skønnes at være hos (S) af en vandkvalitet, som er ringere end svarende til drikkevandskvalitet
  1. Dagligt forbrugsmønster af vand
Dagligt gennemsnitsforbrug, hverdags- og weekendforbrug, spidsbelastningsforbrug

7.2.1.2 Vandkvalitetsoplysninger

  1. Nødvendigt krav til vandkvalitet ved (S)
Ved (S) beskrives et foreløbigt forventet krav til vandkvaliteten i den givne proces. Foretages så specifikt som muligt (f.eks. ingen lugtgener, ingen partikler, ingen udfældning/aggressivitet osv.)
Stilles der krav om drikkevandskvalitet i produktion?
  1. Eventuelt eksisterende kontrolprogram af drikkevand ved (S)
Analysetyper, hyppighed, kravværdier, normal interval
  1. Eventuelt eksisterende kontrolprogram af spildevand ved (P)
Analysetyper, hyppighed, kravværdier, normal interval
  1. Spildevandssammensætning fra (P)
Ud fra 3) angives oplysninger om gråvandsspildevandssammensætning

7.2.1.3 Logistiske oplysninger

De logistiske oplysninger skal belyse omfanget af et indgreb, der er nødvendigt for en overførsel af gråt spildevand mellem to virksomheder. Herunder skal det undersøges:

  1. Om adskillelse af gråt og sanitært spildevand er mulig ved (P)
      
  2. Installationsomfang i forbindelse med vandopsamling ved (P)
      
  3. Om der er mulighed for etablering af vandudligningssystem (udligningstank) i eller uden for (P)
Eksisterende udligningsmuligheder
Mulig fysisk placering af tank indendørs/udendørs
  1. Afstandsforhold mellem (P) og (S)
      
  2. Vandrensningsfaciliteter og vanddistributionssystem ved (S)
Eksisterende rensningsfaciliteter?
Kompliceret vanddistributionssystem?
Nødvendigt rørtræk?
Pladsforhold?

7.2.1.4 Indledende arbejdsmiljømæssige oplysninger

Der foretages en indledende arbejdsmiljømæssig vurdering af projektet. Herunder skal følgende forhold indledningsvist belyses:

  1. Genanvendelse af gråvandet i åbne eller lukkede systemer ved (S)
     
  2. Risiko for kontakt med det genanvendte gråvand ved (S)
     
  3. Skadelige indholdsstoffer i gråvandet
     
  4. Patogene (sygdomsfremkaldende) mikroorganismer i gråvandet
     
  5. Mulighed for fjernelse af skadelige stoffer og mikroorganismer fra gråvandet i en given rensningsproces

7.2.1.5 Indledende økonomiske betragtninger

Der foretages indledende overslagsberegninger på baggrund af de indsamlede oplysninger. Herunder beregnes:

  1. Potentialet for den økonomiske besparelse i form af reduceret vandforbrug
Vandprisen, der tages udgangspunkt i, udgør vandtilledningsprisen og vandafledningsafgiften. Der medtages ikke moms og statsafgift
Estimeret gråvandsmængde, der kan genanvendes
  1. Den forventelige økonomiske udgift til etablering af et gråvandsudvekslingssystem mellem virksomhederne
Installationsomkostninger, eventuelt estimeret på baggrund af denne rapports talmateriale
Mulig afskrivning på anlægsinvestering
  1. Tilbagebetalingshorisont for investeringen i forhold til besparelse
  1. Mulig finansieringsplan for gennemførelse af projektet
Undersøgelse af støttemuligheder
Virksomhedsfinansiering mulig?

På baggrund af de foregående kortlægningsmæssige, tekniske og økonomiske undersøgelser tages der stilling til, om der er grundlag for en fortsættelse af projektforløbet. Afklaringsfasen formodes at kunne gennemføres alene af de implicerede virksomheder, eventuelt understøttet af rådgivningsbistand i begrænset omfang. Afklaringsfasen vil dermed ikke være omkostningskrævende, såfremt der i virksomheden kan afsættes tid til arbejdet i en sådan projektgruppe. Derimod tilvejebringes et værdifuldt og forsvarligt grundlag for fortsættelsen af projektet.

7.2.2 Undersøgelsesfasen

I undersøgelsesfasen foretages en mere uddybende analyse af vandtyper, vandkvalitetsbehov og opgraderingsbehov. Desuden foretages en mere omfattende arbejdsmiljømæssig konsekvensvurdering af projektet. Undersøgelsesfasen ender op med et skitseprojekt, som giver et bedre og mere nøjagtigt teknisk og økonomisk overblik over omfanget af projektet. I undersøgelsesfasen vil der være behov for rådgivningsbistand i forbindelse med valg af rensningsfaciliteter samt bistand til opstilling af prøvetagningsprogram samt prøvetagning og analyse af den grå spildevandskilde. Undersøgelsesfasen vil være mere omkostnings-krævende end afklaringsfasen, idet det antages, at der i større omfang er brug for ekstern rådgivnings- og teknikerbistand. Desuden vil der være udgifter i form af analyseomkostninger. Undersøgelsesfasen vil forløbe over en længere tidsperiode, antageligt ½ - 1 år, inden der er tilvejebragt et tilstrækkeligt grundlag. Undersøgelsesfasen vil udmønte sig i en endelig beslutning om, hvorvidt projektet skal detailprojekteres og dermed føres ud i livet.

Følgende elementer vil skulle indgå i en undersøgelsesfase:

  1. Analyseprogram
Der opstilles analyseprogram for fysiske, kemiske og mikrobielle parametre i gråvandskilden ved primæranlæg
Der foretages en vurdering af analysefrekvensen, som er nødvendig for dannelse af et billede af variationen i vandkvaliteten af det grå spildevand
Der tages stilling til, over hvor lang en tidshorisont analyseprogrammet bør foregå (årstidsvariationer?)
  1. Vandkvalitet ved sekundæranlæg
Der foretages en indgående teknisk vurdering af den nødvendige og acceptable vandkvalitet ved (S)
Der foretages eventuelle analyser af procesvandet med hensyn til relevante vandkvalitetsmæssige parametre ved (S)
  1. Rensningsbehov
På baggrund af 1) og 2) vurderes behovet for opgradering af gråvandet fra (P)
Der tages højde for mulig eftervækst i gråvandet efter opsamling fra (P) i en oplagringssituation
  1. Uddybende arbejdsmiljømæssig undersøgelse
Relevante myndigheder inddrages i projektforløbet (Arbejdstilsynet, kommunen, eventuelt embedslægeinstitutionen, sundhedsmyndighederne)
  1. Skitseprojektering af vandudvekslingssystem
Nødvendigt vandopsamlingssystem ved (P)
Udligningstanksystem
Ledningsnet mellem (P) og (S)
Rensningsanlæg til opgradering af vand ved (P) eller (S)
Gråvandsdistributionssystem på (S)
Driftsforhold (mandskab, strøm, vedligehold, eventuelle kemikalier mv.)
  1. Økonomi
Overslagspris på baggrund af skitseprojekteringsberegningerne

7.2.3 Detailplanlægningsfasen

Ud fra et foreliggende skitseprojekt foretages den endelige planlægning på detailplanlægningsniveau. Dette projekt resulterer i en detailplan, hvori følgende elementer bør indgå:

  1. Eventuelle forundersøgelser
Jordbundsforhold
Særlige forhold ved etablering
Test af vandrensningsudstyr for sikring af vandkvalitet hos (S)
  1. Forslag til indgriben i eksisterende installationer ved (P) og (S)
Detailplan, udarbejdet af rådgivningsfirma
  1. Endelig rørføring mellem virksomheder
Detailplan, udarbejdet af rådgivningsfirma
  1. Indhentning af diverse myndighedsgodkendelser
Kommunen, Arbejdstilsynet, sundhedsmyndigheder, eventuelt embedslægeinstitutionen
  1. Udarbejdelse af juridisk bindende vandudvekslingsaftale mellem virksomheder
Aftale om vandmængdeudveksling
Registrering af vandmængder
Sikring af vandkvalitet
  1. Samlet økonomisk beregning
Eventuelt udarbejdelse af udbudsmateriale, udarbejdet af rådgivningsfirma