Håndbog til hjælp ved sortering af PVC-affald

Hvordan genanvendes PVC?

PVC-affald kan genanvendes på flere måder. Kasserede produkter af hård PVC kan hakkes i småstykker (granuleres), hvorefter de neddelte produkter anvendes ved fremstilling af nye PVC-produkter. Disse kan f.eks. være haveborde og -bænke, reflekspinde til veje, støjværn ved motorveje eller andre produkter, som ikke stiller de helt stor krav til råmaterialets renhed.

Der er en ny teknologi på vej, som kan behandle alt PVC-affald - dvs. både det bløde og det hårde PVC. Den nye teknologi er i stand til at omdanne de kasserede PVC-produkter til genanvendelige materialer såsom tøsalt, der kan anvendes til saltning af veje, samt et koksprodukt og et oliekondensat, som begge kan udnyttes som energikilde. Herudover dannes der i processen et blyholdigt produkt, som kan forarbejdes yderligere med henblik på at udvinde blyet. Teknologien er p.t. (december 2001) dog ikke klar til at køre fuldskala.

Hvordan deponeres PVC?

Ikke-genanvendeligt PVC skal frasorteres til deponering. Miljøstyrelsen anbefaler, at ikke-genanvendeligt PVC-affald deponeres i særskilte celler på lossepladsen. En anden mulighed er at deponere PVC-affaldet sammen med ikke-forbrændingsegnet affald.