Miljømæssige fordele og ulemper ved genvinding af plast

Bilag A:
Bearbejdning af data - "Top 500"

Bearbejdning af data vedr.: "Emballageforsyningen i Danmark – fordelt på varegrupper"

(Miljøstyrelsen, 1997), populært kaldet "Top 500", er bearbejdet således:

  1. Produkter med et årligt potentiale mindre end ca. 300 tons per plastemballagetype er udeladt. I forhold til totalmængden er kun en lille emballagemængde udeladt på denne måde.
  2. Af de 59 varegrupper i top 500 er 16 udeladt fordi de overhovedet ikke indeholder plastemballage eller fordi potentialet er lille, jfr. pkt 1.
  3. Mængden af PET til drikkevareemballage er opjusteret ud fra oplysninger om sodavandsforbrug herhjemme (Danmarks Statistik, 1996) samt vægt, antal skylninger/genbrug og andel af markedet for PET flasker (Person, Ekvall og Weidema 1998)(Kristensen, 2000)1.
  4. En varegruppe for isoleringsmaterialer er tilføjet, da transportemballage hertil udgør en væsentlig andel. Oplysninger er skønnet af (Larsø, 2000) ved ekstrapolation fra Rockwools markedsandel.
  5. Det er for hver af emballagegrupperne for detail (RD) og transport (RT) skønnet om det er relevant (2), måske relevant (1) eller ikke relevant (0) at recirkulere ud fra kriterierne:
    - kan emballagen genvindes uden problemer
    - kan emballagen måske via indholdet give problemer i genbrugsproduktion
    - er kvaliteten af det nye produkt på højde med det primære
    - er emballagen via indholdet uønsket i indsamling og/eller genbrugsproduktion

Det bearbejdede resultat af Top 500 er vist på de næste sider.

For nogle varegrupper er der viden om, at emballager kan være andre materialetyper end anført. Det gælder f.eks. produkter hvor der bruges bøtter og spande, da disse vides for en stor del at være fremstillet af PP i stedet for som anført af PE. For sauce, sennep m.v. er angivet en stor mængde PC selvom dette så vidt vides ikke benyttes til emballager. Andre steder er der mistanke om, at PS i virkeligheden er EPS, eller at HD-PE i virkeligheden er LD-PE. Der er ikke gjort forsøg på at rette disse formodede fejlvurderinger grundet mangel på kvalificerede data at sætte i stedet, men anmærkninger er gjort i tabellen bilag C.

Det har kun få steder været muligt at verificere oplysningerne. Det gælder f.eks. forbruget af HD-PE til mælkeflasker, som ved en markedsandel på 2 % er beregnet til 540 t, som bekræfter referencens 516 t. Forbruget af LD-PE kan være tyndfilm brugt til belægning af mælkekartoner.

Se her!

1 Sodavandsforbrug ca. 500 mill. l/år (100 l/person); PET flaskevægt 50 cl 55 g og 150 cl 109 g; antal skylninger/genbrug 30; markedsandel ca. 70% (regnet med 50/50 på 50 og 150 cl).