Miljømæssige fordele og ulemper ved genvinding af plast

Bilag D:
Rengøring af husholdningsemballage, COD og spildevandsrensning

Rengøring af husholdningsemballage, COD og spildevandsrensning

Se her!

Energiforbrug ved emballagegenbrug

Energiforbrug til spildevandsrensning:
per kg COD

Ifølge (Jørgensen, 2000)(Lynettefællesskabet, 2000)

COD belastning 30400000 kg/år
El -forbrug 28321000 kWh/år 0,932 kWh/kg COD
Fyringsolie* 1832000 l/år 0,051 kg/kg COD
Biogas (intern produktion)* 4367300 Nm3/år 0,144 Nm3/kg COD
Slam til forbrænding 17705000 kg TS/år 0,582 kg TS/kg COD
Fjernvarmeproduktion 26989000 kWh/år 0,888 kWh/kg COD
  
* støttefyring til slamforbrænding

Det antages at energiforbruget på rensningsanlægget hovedsageligt går til beluftning af tankene

* Produkt 9 sættes til 0 da det udvaskede produkt anvendes til dets funktionsformål.

Energiforbrug til vandopvarmning:
pr. Flaske

Produkt

Indhold

liter

65 °C, kJ**

40 °C, kJ**

1

Remoulade

4

1027

560,0

2

Remoulade

4,5

1155

630,0

3

Remoulade

4,5

1155

630,0

4

Mayonnaise

5,5

1412

770,0

5

Mayonnaise

5

1283

700,0

6

Mayonnaise

4,5

1155

630,0

7

Shampoo

4,5

1155

630,0

8

Bodylotion

3

770

420,0

9

Rengøringsmiddel

3

0

0,0

10

Is

2

513

280,0

11

Cultura 150 ml

2

513

280,0

12

Ketchup

3

770

420,0

13

Mælk 2 liter

0,5

0

0,0

14

Yoghurt 1 l

4,5

1155

630,0

15

Honning

1,5

385

210,0

16

Honning

2

513

280,0

17

Sennep

4

1027

560,0

18

Eddike

0,5

0,0

0,0

Cp=4,2 (kJ/kg*°C), effektivitets factor 90% for fyr

** Produkt 9 sættes til 0 da det udvaskede produkt anvendes til dets funktionsformål.

Produkt 13 & 18 er 0 da vask sker i koldt vand.

Energiforbrug ved emballagegenbrug, fortsat

Energiforbrug pr. kg plast vandtemp 65 °C Fordeling af vandopvarmning på brændsel
   

Produkt

Indhold

Vandforbrug*

Vandopvarm-
ning**

Olie, 60%

Naturgas, 40%

 

 

l / kg

MJ / kg

MJ / kg

MJ / kg

1

Remoulade

129

33,1

19,8

13,2

2

Remoulade

141

36,1

21,7

14,5

3

Remoulade

147

37,7

22,6

15,1

4

Mayonnaise

181

46,5

27,9

17,6

5

Mayonnaise

163

41,9

25,1

16,7

6

Mayonnaise

155

39,7

23,8

15,9

7

Shampoo

136

35,0

21,0

14,0

8

Bodylotion

78

20,0

12,0

8,0

9

Rengøringsmiddel

0

0,0

0,0

0,0

10

Is

40

10,2

6,1

4,1

11

Cultura 150 ml

213

54,6

32,8

21,8

12

Ketchup

67

17,2

10,3

6,9

13

Mælk 2 liter

11

0,0

0,0

0,0

14

Yoghurt 1 l

115

29,5

17,7

11,8

15

Honning

73

18,8

11,3

7,5

16

Honning

93

24,0

14,4

9,6

17

Sennep

129

33,1

19,9

13,2

18

Eddike

13

0,0

0,0

0,0

 

Energiforbrug pr. kg plast vandtemp 40 °C Fordeling af vandopvarmning på brændsel
  

Produkt

Indhold

Vand-
forbrug *

Vandop-
varmning**

Olie, 60 %

Naturgas, 40%

 

 

l / kg

MJ / kg

MJ / kg

MJ / kg

1

Remoulade

129

18,0

10,8

7,2

2

Remoulade

141

19,7

11,8

7,9

3

Remoulade

147

20,6

12,3

8,2

4

Mayonnaise

181

25,4

15,2

10,2

5

Mayonnaise

163

22,8

13,7

9,1

6

Mayonnaise

155

21,6

13,0

8,7

7

Shampoo

136

19,1

11,5

7,6

8

Bodylotion

78

10,9

6,5

4,4

9

Rengøringsmiddel

0

0,0

0,0

0,0

10

Is

40

5,6

3,3

2,2

11

Cultura 150 ml

213

29,8

17,9

11,9

12

Ketchup

67

9,4

5,6

3,7

13

Mælk 2 liter

11

0,0

0,0

0,0

14

Yoghurt 1 l

115

13,1

9,6

6,4

15

Honning

73

10,2

6,1

4,1

16

Honning

93

13,1

7,8

5,2

17

Sennep

129

18,1

10,8

7,2

18

Eddike

13

0,0

0,0

0,0

* Produkt 9 sættes til 0 da det udvaskede produkt anvendes til dets funktionsformål.

** Produkt 9 sættes til 0 da det udvaskede produkt anvendes til dets funktionsformål.

Produkt 13 & 18 er 0 da vask sker i koldt vand.

Energiproduktion ved forbrændning af resterende indhold i plastemballagen

Brændværdi

Olie

40

kJ/g

Overfladeaktive stoffer og detergenter

30

kJ/g

Kulhydrater

18

kJ/g

Eddikesyre

15

kJ/g

Vands fordampnings-
varme

2,25

kJ/g


Energi ved forbrænding:

Se her!
  

Energiforbrug ved emballagegenbrug

Energiforbrug pr. kg plast vandtemp 40 (°C)

Se her!
  

Energiproduktion ved forbrænding af resterende  indhold i plastemballagen

Brændværdi

Olie

40

kJ/g

Overfladeaktive stoffer og detergenter

30

kJ/g

Kulhydrater

18

kJ/g

Eddikesyre

15

kJ/g

Vands fordamningsvarme

2,25

kJ/g


Energi ved forbrænding:

Se her!

Der kan praktisk vælges 4 grupper svarende til COD grupperne:

Produkt

COD grupperne

Energigevinst ved forbrænding

 

 

MJ /kg

MJ /kg valgt

1-6; 17

H

> 20

25

8; 14

M

5 - 20

10

7;10-12;15;16

L

1 - 5

3

9;13;18

O

< 1

0