Miljømæssige fordele og ulemper ved genvinding af plast

1. Indledning

Plastgenvinding i Danmark sker i dag med begrænset viden om, hvilke fraktioner det er miljømæssigt hensigtsmæssigt at recirkulere under samlet hensyntagen til mængde, miljøomkostninger og kvalitet af det recirkulerede produkt. Man risikerer derved at satse på plastgenvinding, hvor f.eks. mængdepotentialet eller den resulterende produktkvalitet er ringe, hvilket bevirker en ineffektiv genvindingsgrad, og at f.eks. affaldsforbrænding måske er et bedre alternativ.

Ved recirkulering forstås i denne sammenhæng sortering, rensning og granulering af plastaffald.

Formålet med projektet er gennem eksempler at belyse, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at recirkulering af plast set som helhed er miljø- og ressourcemæssigt fordelagtigt frem for affaldsforbrænding eller evt. andre former for materialegenvinding end recirkulering. Dette belyses ved at se på:

  1. indsamlingspotentialet, dvs. mængder og typer af plastfraktioner, der kan indsamles
  2. afsætningspotentialet, dvs. mængder og typer, som det recirkulerede plast kan anvendes/afsættes til, herunder om der sker downcycling.
  3. udvalgte genvindingsscenarier, dvs. energiforbrug og miljøeffekter

De omtalte betingelser kan f.eks. relateres til plasttype, mængde, skrotkvalitet (urenheder, nedbrydning), energiforbrug til genvinding, kvalitet af regranulat, afsætning, etc.

Projektet udføres ved hjælp af miljøvurdering på screening niveau efter livscyklusprincippet. Eksemplerne udpeges blandt aktiviteterne:
transportemballage
plastflasker og -dunke fra husstande og erhverv

Projektet er opdelt i 4 faser:

Fase 1: Kortlægning af genvindingspotentialer
Fase 2: Dataindsamling og opstilling af scenarier
Fase 3: Miljøvurdering af udvalgte scenarier
Fase 4: Konklusion


Genvinding af plast er omfattet af affaldsbekendtgørelsens § 36 stk. 2, hvoraf det fremgår, at kommunalbestyrelsen skal anvise genanvendeligt transportemballageaffald af plast fra virksomheder til genanvendelse. Miljø- og Energiministeren, Dansk Industri, Plastindustrien i Danmark og Emballageindustrien i Danmark indgik i 1994 en aftale om genanvendelse af transportemballager af plast. Der var enighed om, at det er hensigtsmæssigt at koncentrere indsatsen om transportemballager frem for de plastemballager, der indgår i dagrenovation. Derfor har alle danske kommuner pr. 1. juli 1998 skullet iværksætte indsamling af transportemballager af plast, for at opfylde de danske genanvendelsesforpligtelser i henhold til EU, som foreskriver 15 % genvinding. Dette mål synes indenfor rækkevidde i 2000/2001, men det kan forventes, at der fremover vil blive krav om større genvinding.

Ifølge Miljøstyrelsens handlingsplan "Affald 21" skal kommuner udarbejde en redegørelse for initiativer til forebyggelse og genanvendelse af emballageaffald. En mulig kommende genanvendelsesordning for plastflasker og -dunke forventes at bidrage til en større genvinding, som projektet skal undersøge. I "Affald 21" er der primært satset på indsamling fra private husstande; men det må anses for nødvendigt også at se på indsamling af tilsvarende materialer fra erhverv.