Indeklimavurdering af alternative rensevæsker i renseribranchen

5. Fase 2: Målinger for alternative rensevæsker i danske boliger – normalniveauer

5.1 Baggrundsniveauer fra litteraturen
5.2 Præsentation af datamaterialet
5.3 Målingernes gennemførelse
5.4 Resultater af indeklimaundersøgelserne
5.5 Diskussion af måleresultater fra indeklima-målingerne

5.1 Baggrundsniveauer fra litteraturen

Der findes stort set ikke danske undersøgelser, som dokumenterer indholdet af flygtige forureninger i et typisk dansk indeklima. Fra udlandet kendes der enkelte undersøgelser af denne type (f.eks. Schleibinger et al., 2001).

Et af formålene med den foreliggende undersøgelse har været at få information om, hvorvidt de udenlandske erfaringer adskiller sig markant fra danske forhold. Med det formål er der igangsat målinger i 4 boliger. Resultatet af disse målinger præsenteres i det følgende afsnit.

5.2 Præsentation af datamaterialet

Alle fire målesteder er fundet blandt ansatte ved MILJØ-KEMI, Dansk Miljø Center A/S.

Det meget sparsomme materiale har ikke gjort det muligt at foretage opdelinger efter f.eks. boligform, alder eller beskæftigelse. De fire målesteder er dog udvalgt, så der er to målesteder fra landzone og to målesteder i tæt bymæssig bebyggelse (etageejendomme i hhv. København og Odense).

Brugen af MILJØ-KEMI´s medarbejdere kan indebære en potentiel risiko for skævvridning (bias) af resultaterne i forhold til den samlede danske befolkning.

Der har imidlertid været flere grunde til at anvende de valgte personer i denne undersøgelse.

For det første krævede den stramme tidsplan for projektet, at målestederne kunne udpeges nærmest øjeblikkeligt. For det andet sikrede brugen af MILJØ-KEMI´s personale en stor måleteknisk sikkerhed og dermed troværdighed af prøveopsamlingen. For det tredje tillod projektets budget- og tidsrammer ikke, at prøvetagningen blev udført af måleteknisk personale. De aktuelle stoffer anvendes kun til analyseformål – og dermed i meget små mængder - på MILJØ-KEMI´s laboratorier. Risikoen for fejlbehæftede resultater som følge af, at personerne transporterede stoffet hjem fra arbejdspladsen i f.eks. tøj vurderes at være meget minimal.

Boligerne er udvalgt således, at afstanden til et renseri er mindst 200 meter.

5.3 Målingernes gennemførelse

Til måling er anvendt passive kulmonitorer typen 3M. Monitorerne er fordelt til målestederne via MILJØ-KEMI´s interne postsystem. Sammen med monitorerne modtog beboerne på målestederne en udførlig instruks i, hvordan de skulle anbringes, ligesom måletiden var specificeret.

Rørene blev ophængt i boligens dagligstue.

14 dage efter ophængning blev monitorerne nedtaget, lukket og returneret til MILJØ-KEMI.

Efter modtagelse hos MILJØ-KEMI blev monitorerne analyseret ved gaskromatografi (GC/FID). Indholdet af glycol-ethere blev bestemt som enkeltkomponenter og angivet som dipropylenglycol-mono-alkyl-ethere. Analysen medtager alle de anførte glycolethere omtalt i tabel 4.1. For detaljeret metodebeskrivelse henvises til bilag 4.

5.4 Resultater af indeklimaundersøgelserne

Undersøgelsens resultater er summeret i nedenstående tabel 5.1.

Tabel 5.1:
Måleresultater fra indeklimamålinger i 4 udvalgte boliger til bestemmelse af normalniveauer for aktivstofferne i kulbrinte-rensevæske og Rynex-rensevæsker

Målested nr.

Beliggenhed

Kulbrinter
(C9 og højere)
mg/m3

Dipropylenglycol-mono-alkyl-ethere
mg/m3

1

Landzone

0,031

<0,0005

2

Landzone

0,048

<0,0005

3

Bymæssig

0,073

<0,0005

4

Bymæssig

0,014

<0,0005

<: betyder mindre end den angivne detektionsgrænse

Kulbrinterne svarer til de stoffer, som kan findes i mange væsker, som anvendes i husholdninger (petroleum, gulvolier etc.) og til motorbrændstof. Automobiltransport og lignende kan dermed være en kilde til forurening.

5.5 Diskussion af måleresultater fra indeklima-målingerne

Der findes ingen nyere danske undersøgelser af normalniveauer for de målte stoffer. Schleibinger et al. (2001) har samlet en lang række resultater fremkommet ved undersøgelser foretaget i perioden 1989 til 1999 i Berlin, Tyskland. For kulbrinter er der tale om 700 enkeltmålinger, mens dipropylenglycolmonobutylether er målt i alt 31 steder. Dipropylenglycolmonobutylether er her valgt som sammenligningsgrundlag, fordi stoffet er opgivet som et væsentligt indholdstof i Rynex og fordi der ikke er baggrundsværdier for dipropylenglycolpropylether i den tyske undersøgelse. For de aktuelle stoffer viser undersøgelsen følgende:

Tabel 5.2:
Indeklimamålinger fra Berlin (Schleibinger et al., 2001)

Stofnavn

Aritmetisk gennemsnit
mg/m3

Median
mg/m3

Nonan

0,014

0,002

Decan

0,023

0,003

Undecan

0,020

0,003

Dipropylenglycolmonobutylether

0,004

<0,001

De fire målesteder i denne undersøgelse viser resultater, som for kulbrinternes vedkommende er sammenlignelige med det aritmetiske gennemsnit i den tyske undersøgelse. Bemærk, at tabel 5.1 angiver summen af C9-C11 dvs. nonan til undecan. Dipropylenglycolmonobutylether er ikke påvist ved de danske målinger, og dette svarer til erfaringen fra Tyskland, hvor såvel gennemsnitskoncentration som median ligger meget lavt.

Specielt for kulbrinternes vedkommende viser den tyske undersøgelse, at der kan forekomme særdeles høje koncentrationer i enkeltstående tilfælde (1-2 mg/m3 for enkeltstoffer). Noget tilsvarende kan forventes for danske forhold, fordi disse stoffer anvendes regelmæssigt i husholdningen og til hobby-aktiviteter.

Der forekommer således uden tvivl boliger med væsentligt højere indeklimakoncentrationer af kulbrinter i Danmark end det er set i denne undersøgelse. Glycolethere findes derimod næppe i særligt høje baggrundskoncentrationer nogen steder, med mindre lokaliteten er direkte knyttet til renseridrift.