Indeklimavurdering af alternative rensevæsker i renseribranchen

11. Konklusion

Nærværende projekt har været opdelt i en række faser, der samlet belyser følgende problematikker inden for kemisk tekstilrensning med kulbrinte- og Rynex-rensevæske:
Baggrundsniveauerne i indeklimaet i upåvirkede boliger for udvalgte aktivstoffer i de anførte rensevæsker
Indeklimapåvirkningen i boliger beliggende over tekstilrenserier, som anvender kulbrinte- og/eller Rynex rensevæsker
Residualindholdet af rensevæske i kulbrinte- og/eller Rynex renset tekstil
Betydningen af introduktion af renset tekstil i boliger i relation til overholdelse af luftkvalitetskriterier i indeluften.

Projektet gav følgende resultater:

Baggrundniveauer

Målingerne i de 4 upåvirkede boliger viste følgende baggrundsniveauer:

Rynex-væske (glycolethere) <0,0005 mg/m3
Kulbrinter: 0,042 mg/m3

Indeklimamålinger

Ved målinger i Rynex-renseriet blev det ved analyser konstateret, at det ikke som ventet var 2-propylenglycol-tert-butylether (2PG1tBE) og dipropylenglycolbutylether (DPGBE), der anvendtes som aktivstoffer i Rynex-væsken, men derimod formodentlig dipropylenglycol-propylether (DPGPE).

De tre renserier repræsenterer dog typiske forhold, som kan mødes på danske renserier på nuværende tidspunkt, og det vurderes derfor, at anvendelse af alternative rensevæsker vil kunne udgøre en risiko for overskridelse af luftkvalitetskriterierne i lejligheder over renserier med de nuværende typiske drifts-, bygnings- og ventilationsmæssige forhold.
Substitution af tetrachlorethylen med enten kulbrinter eller glycolethere er således ikke alene tilstrækkelig til at sikre, at luftkvalitetskriterier overholdes i nærtliggende boliger.

Residualindhold

Bestemmelse af residualindhold i tekstil renset med hhv. Rynex- og kulbrinte-rensevæske viste residualindhold på op til knap 0,5 vægt%. Dette er væsentlig højere end konstateret fra tekstiler renset med tetrachlorethylen. Forsøgene viste, at emissionsraten for kulbrinter og glycolethere er større end tilsvarende for tetrachlorethylen.

Betydning af introduktion af renset tekstil i boliger

Modellering af indeklimapåvirkninger ved introduktion af renset tekstil i boligen viste, at introduktion af selv få stykker renset tekstil til boligerne kan betyde en unødig udsættelse af beboerne for Rynex- og kulbrinte-rensevæskerne. Afhængig af boligstørrelse, luftskifte etc. vil der være risiko for koncentrationer, der er større end luftkvalitetskriterierne i op til knap en måned efter introduktion af rensede tekstiler til en bolig. Det bemærkes dog, at luftkvalitetskriterierne ikke kan anvendes i forbindelse med vurdering af, hvad der er en acceptabel eller uacceptabel udsættelse i forbindelse med indeklimapåvirkninger som følge af privatpersoners forbrugsmønstre.

Resultaterne viser, at det for de alternative rensevæsker – tilsvarende for tetrachlorethylenbaseret rensevæske – er afgørende, at tørreprocessen er optimeret.

Anbefalinger

Projektets resultater giver anledning til en række anbefalinger for en målemetodik i forbindelse med eventuelle målinger i f.eks. tidligere renserier eller beboelser beliggende tæt på igangværende renserier. Anbefalingerne er samlet i rapportens diskussionsafsnit (afsnit 10).