Danske husholdningers miljøbelastning

Bilag 6
Andre kilder til fødevaredata

I Danmark er det primært Fødevaredirektoratet og i mindre udstrækning Ernæringsrådet, der har fulgt danskernes kost. Ernæringsrådet har kun foretaget to mindre kostundersøgelser i hhv. 1995 og 1998 over hyppigheden af danskernes indtag af fisk, kød, grøntsager, kartofler, frugt og mælk.

Fødevaredirektoratet er mest interessant i denne sammenhæng, idet de udover kostundersøgelser også følger danskernes kost, hvad angår forbrug, indkøb og vaner. I starten benyttedes data fra både forsyningsstatistikken og forbrugsundersøgelsen fra Danmarks Statistik ved siden af egne kostundersøgelser.

Forsyningsstatistikken er ifølge Fødevaredirektoratet blevet meget mangelfuld i de senere år, f.eks. optræder fisk ikke efter 1977, og den årlige statistik over frugt og grønt er erstattet af stikprøvetællinger, der gennemføres med 3-5 års mellemrum, og som ikke omfatter afgrøder, der udelukkende importeres (banan, appelsin, kiwi m.fl.) Ligeledes er fedtstofblandingsprodukter ikke med i opgørelserne, hvilket giver et forkert indtryk af forsyningen af fedtstoffer i Danmark (Fødevaredirektoratet, 2001).

Forbrugsundersøgelsen har imidlertid også ændret sig, idet undersøgelserne efter 1994 ikke længere omfatter mængden af fødevarer, husstandene køber, men kun de udgifter, husstandene har til fødevarer. Derved fås et indirekte og ret usikkert tal for fødevareindkøbet (Fødevaredirektoratet, 2001).

Fødevaredirektoratet har i stedet valgt at benytte data fra Dansk Husstandspanel fra analyseinstituttet GfK Danmark A/S. Panelets dataindsamling minder om forbrugsundersøgelserne og er et godt alternativ til disse. Ved en hurtig sammenligning af data for udvalgte produkter ser der ud til at være en god overensstemmelse mellem vore data fra forbrugsundersøgelsen og data fra Dansk Husstandspanel.

Det er muligt at foretage en nærmere sammenligning af data, forudsat at der er adgang til begge sæt data. Det rummer også mulighed for at give et mere præcist billede af det svind eller spild, der finder sted fra jord til bord. Spildet kan beregnes, idet den mængde af en given fødevare, der oplyses i forsyningsstatistikken, altid vil være højere end det tilsvarende tal fra forbrugsundersøgelsen på grund af svindet. Tilsvarende vil en mængde af en given fødevare i forbrugsundersøgelsen være højere end det tilsvarende tal i en kostundersøgelse, idet forbrugsundersøgelsen repræsenterer det købte, mens kostundersøgelsen repræsenterer det spiste.

Derudover synes en fremtidig koordinering af dataindsamling om danskernes fødevareforbrug mellem Fødevaredirektoratet og Forbrugerinformation at være en oplagt mulighed ved fremtidige opdateringer.

Notatet er udarbejdet af Jesper Toft, I/S ØkoAnalyse, 2001.