Danske husholdningers miljøbelastning

Bilag 7
Miljøvurdering af kemiske produkter i husholdningen

Dette kapitel er udarbejdet af Trine Thorup Andersen og Torben Madsen, DHI - Institut for Vand og Miljø i forbindelse med opdateringsprojektet af Familiens Miljøbelastning, som gennemføres af COWI og I/S Økoanalyse og er finansieret af Miljøstyrelsen og Forbrugerinformationen.

7.1 Indledning

Formålet med dette kapitel er at bidrage med en ajourført miljøvurdering af kemiske produkter i husholdningen i forbindelse med opdateringsprojektet af Familiens Miljøbelastning. Det aktuelle projekt tager udgangspunkt i en tidligere vurdering af miljøbelastningen af en families aktiviteter (Miljøstyrelsen 1996), men ny tilgængelig viden om kemiske husholdningsprodukters sammensætning og aktuelle indholdsstoffer har medført behov for en opdateret miljøvurdering af de kemiske husholdningsprodukter. Flere produkter har siden 1996 ændret sammensætning således, at visse miljøskadelige indholdsstoffer er blevet erstattet med mindre miljøbelastende indholdsstoffer. Dertil har der de seneste år været mere detaljerede oplysninger til rådighed om indholdsstoffer, der ofte grupperes under mindre præcise fællesbetegnelser som fx. "anioniske tensider". I afsnit 4.4 beskrives en række modelrecepturer for produkter, der vurderes at have ændret sammensætning siden 1996. I disse modelrecepturer indgår en beskrivelse af indholdsstoffer og koncentrationer i et typisk produkt, idet der dog i flere tilfælde ikke er medtaget stoffer, der er uden indflydelse på miljøvurderingen.

Miljøvurderingen af kemiske produkter i husholdningen er baseret på en kortlægning af produkternes indholdsstoffer og en screening af stoffernes potentielle effekter i vandmiljøet. I forhold til det tidligere projekt er metoden til miljøvurdering tilpasset således, at den er i overensstemmelse med de internationalt accepterede kriterier for miljøfarlighedsvurdering, der normalt anvendes af DHI - Institut for Vand og Miljø. Den anvendte metode er desuden i forlængelse af den metode til miljøvurdering, der aktuelt benyttes i forbindelse med Forbrugerinformationens undersøgelse af håndopvaskemidler.

7.2 Ordforklaring og definitioner

Nedenfor er angivet ordforklaringer og definitioner på en række begreber, som anvendes i forbindelse med miljøvurderingen.

BCF biokoncentreringsfaktor
  
log Kow oktanol-vand fordelingskoefficient
  
"N" miljøfarlig
  
NOEC nul-effekt-koncentration (No Observed Effect Concentration)
  
QSAR Quantitative Structure - Activity Relationships
  
"R50" meget giftig for organismer, der lever i vand
 
"R52" skadelig for organismer, der lever i vand
 
"R53" kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet
  
"R50/53" meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet
 
"R51/53" giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet
  
"R52/53" skadelig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet

Aerob bionedbrydelighed

Ved aerob bionedbrydelighed forstås en fuldstændig nedbrydning (mineralisering) af et stof under forhold, hvor der er ilt til stede. Når et stof betegnes som "let bionedbrydeligt", betyder det, at stoffet opfylder kriterier for let bionedbrydelighed i en OECD test (OECD 301A-F). Det indebærer, at der opnås mindst 60% af det teoretiske iltforbrug eller den teoretiske CO2-produktion eller 70% fjernelse af opløst organisk kulstof (DOC) i løbet af 28 dage. Teoretisk iltforbrug eller CO2-produktion bestemmes som de værdier, der opnås ved 100% mineralisering af stoffet. Niveauet for let bionedbrydelighed skal være nået senest 10 dage efter, at nedbrydningen overstiger 10%, et såkaldt 10 dages vindue. Ofte anvendes betegnelsen aerob nedbrydelig eller let nedbrydelig, der også omfatter ikke-biologiske processer, herunder omdannelse af uorganiske forbindelser.

Anaerob bionedbrydelighed

Ved anaerob bionedbrydelighed (eller anaerob nedbrydelighed) forstås en fuldstændig nedbrydning af et stof under forhold, hvor der ikke er ilt tilstede. Anaerobe miljøer findes fx. i akvatiske sedimenter (sø- og havbund) og i renseanlæg, hvor der benyttes anaerob behandling af spildevandsslam. Der er endnu ingen internationalt fastlagte kriterier for, hvornår et stof karakteriseres som bionedbrydeligt under anaerobe forhold. I denne rapport betegnes et stof som fuldstændigt, anaerobt bionedbrydeligt, når der opnås >60% af den teoretisk mulige CO2 + CH4-produktion i løbet af 60 dage. Den metode, der er beskrevet af ISO (ISO 11734), eller tilsvarende metoder anses for at være anvendelige til undersøgelse af anaerob bionedbrydelighed.

LC50 og EC50

LC50 (Lethal Concentration) og EC50 (Effect Concentration) anvendes til at beskrive et stofs giftighed over for forskellige organismer og angiver den koncentration af stoffet, der medfører en nærmere defineret effekt. LC50 er den koncentration af et stof, hvor halvdelen af en gruppe forsøgsorganismer forventes at dø efter kortvarig, akut eksponering over typisk 96 timer (fisk; OECD 203). EC50 angiver den koncentration, hvor der observeres andre effekter på 50% af forsøgsorganismerne efter en kortvarig, akut eksponering over typisk 72 timer (alger; OECD 201) eller 48 timer (krebsdyr; OECD 202 ell. ISO 14669). Sådanne effekter kan fx. være hæmning af væksten (alger) eller mobiliteten (krebsdyr).

Bioakkumulerbarhed

Et stofs bioakkumulerbarhed beskriver stoffets evne til at ophobes i en organisme. I eksperimentelle forsøg bestemmes en biokoncentreringsfaktor (BCF), der angiver forholdet mellem stofkoncentrationen i en organisme og det omgivende miljø. Når der ikke er forsøgsmæssige data, kan bioakku-mulerbarheden i nogle tilfælde estimeres ud fra stoffets oktanol-vand fordelingskoefficient (log Kow), der udtrykker stoffets opløselighed i olie/fedt i forhold til opløseligheden i vand (OECD 117). Er BCF for et stof >500, eller er log Kow ³ 4, anses stoffet for at være potentielt bioakkumulerbart.

7.3 Metode til miljøvurdering

Den sammenlignende miljøvurdering af produkterne er foretaget på baggrund af vurderinger af indholdsstoffernes iboende egenskaber. Miljøvurderingen bygger på de principper, der anvendes i de produktvurderinger, som DHI udfører for Forbrugerinformationen. De specifikke kriterier for vurdering af indholdsstoffernes miljøegenskaber er i overensstemmelse med principperne i det globale klassificeringssystem, der er offentliggjort af OECD (OECD 2002). Med udgangspunkt i OECD’s harmoniserede system for klassificering af kemiske stoffer efter deres farlighed over for vandmiljøet tildeles de enkelte stoffer en miljøscore fra 1-5, hvor 1 er bedst (mindst miljøfarlig). Denne rangordning er baseret på de kemiske stoffers bionedbrydelighed, potentielle bioakkumulerbarhed og toksiske effekter over for vandlevende organismer (tabel 7.1). Miljøvurderingen er foretaget for enkeltstoffer, så vidt det har været muligt, eller for grupper af stoffer, hvor ligheder i den kemiske struktur gør det rimeligt at anvende samme vurdering. Indholdsstoffer, der forekommer i produktet i en koncentration ³ 1,0 vægtprocent, medtages generelt i vurderingen. Særligt miljøfarlige stoffer medtages dog, når deres koncentration i produktet ³ 0,1 vægtprocent (dette gælder for kemiske stoffer, der opfylder kriterierne for klassificering og mærkning med anvendelse af symbolet "N").

Tabel 7.1
Scoringssystem for miljøvurdering af indholdsstoffer

Miljøscore

Forklaringer

Klassificering

5

Akut akvatisk giftighed: EC/LC50 £ 1 mg/l.
Stoffet er ikke let nedbrydeligt
og/eller
Stoffet er potentielt bioakkumulerbart, da log Kow ³ 4,0, med mindre den eksperimentelt bestemte BCF <500

N; R50/53

4

Akut akvatisk giftighed: 1 mg/l < EC/LC50 £ 10 mg/l.
Stoffet er ikke let nedbrydeligt, og/eller stoffet er potentielt bioakkumulerbart, da log Kow ³ 4,0, med mindre den eksperimentelt bestemte BCF <500
(med mindre de kroniske NOEC-værdier er >1 mg/l)

N; R51/53

3

Akut akvatisk giftighed: 10 mg/l < EC/LC50 £ 100 mg/l.
Stoffet er ikke let nedbrydeligt, og/eller stoffet er potentielt bioakkumulerbart, da log Kow ³ 4,0, med mindre den eksperimentelt bestemte BCF <500
(med mindre de kroniske NOEC-værdier er >1 mg/l)

R52/53

2

Stoffer med lav vandopløselighed, hvor der ikke er data for akut toksicitet i koncentrationer op til vandopløseligheden, og som ikke er ikke let nedbrydelige og er potentielt bioakkumulerbare (log Kow ³ 4,0), rangordnes i denne klasse med mindre anden videnskabelig dokumentation viser, at dette er unødvendigt. En sådan dokumentation skal omfatte en eksperimentelt bestemt BCF <500, eller en kronisk NOEC >1 mg/l eller dokumentation for hurtig nedbrydning i miljøet.

R53

2

Akut akvatisk giftighed: EC/LC50 £ 1 mg/l

N; R50

1

Stoffet opfylder ingen af ovenstående kriterier og vurderes ikke at være skadeligt for vandmiljøet på baggrund af tilgængelige undersøgelser

Evt.

R52

Produkternes relative farlighed over for vandmiljøet er bedømt ved at kombinere miljøvurderingen af indholdsstofferne med stoffernes koncentration i produktet (tabel 7.2). Der regnes i denne sammenhæng med den summerede koncentration af produktets indholdsstoffer, der opfylder kriterierne for en given miljøscore, fx. miljøscoren 3; hertil lægges koncentrationen af indholdsstoffer med højere iboende miljøfarlighed, fx. miljøscore 4 og 5 (stoffer, der opnår miljøscoren 4 eller 5, opfylder også kriterierne for miljøscoren 3). Denne beregning fører til en miljøscore for produktet, der er afledt af miljøegenskaberne for de enkelte indholdsstoffer og deres koncentration. Miljøscoren for produktet angives ved anvendelse af en skala fra 1-6, hvor 1 er bedst (mindst miljøfarlig). Da der sjældent er tilgængelige oplysninger om den kemiske sammensætning af parfumeblandinger, udelades parfumer generelt af miljøvurderingen.

Tabel 7.2
Scoringssystem til miljøvurdering af produkter

Miljøscore og summeret koncentration (K) af kemiske stoffer i produktet

Miljøscore for produkt A

Koncentrationen af indholdsstoffer er lavere end de nedenfor angivne grænser

1

Miljøscore 3: 0,25% £ K < 2,5%
eller
Miljøscore 2: 2,5% £ K < 10%

2

Miljøscore 3: 2,5% £ K < 10%
eller
Miljøscore 2: 10% £ K < 25%

3

Miljøscore 5: 0,10% £ K < 0,25%
eller
Miljøscore 4: 0,25% £ K < 2,5%
eller
Miljøscore 3: 10% £ K < 25%
eller
Miljøscore 2: K ³ 25%

4

Miljøscore 5: 0,25% £ K < 2,5%
eller
Miljøscore 4: 2,5% £ K < 25%
eller
Miljøscore 3: K ³ 25%

5

Miljøscore 5: K ³ 2,5%
eller
Miljøscore 4: K ³ 25%

6

  
A
   
Produkter, der indeholder en samlet mængde på ³ 2,5 vægtprocent af et eller flere kemiske stoffer, som ikke er fuldstændigt anaerobt nedbrydelige, og hvor EC/LC50 £ 10 mg/l, tildeles en miljøscore, der er et point højere end score, der opnås ved sammenkædningen af indholdsstoffernes miljøscore og koncentration i produktet.

7.3.1 Bioakkumulerbarhed og bionedbrydelighed

Bioakkumulerbarhed

Stoffernes potentielle bioakkumulerbarhed, der vurderes ud fra BCF eller log Kow, indgår som parameter i forbindelse med rangordningen af indholdsstofferne (jf. tabel 7.1). Bioakkumulerbarheden vurderes på følgende måde:

  1. Data fra eksperimentelle forsøg prioriteres højest. Specielt for tensider vil der normalt kun findes undersøgelser udført med specifikke modelstoffer. Når der ikke foreligger en BCF for de konkrete tensider i de aktuelle produkter, foretages om muligt en estimering af BCF på grundlag af forsøgsmæssigt bestemte BCF-værdier for strukturelt nært beslægtede tensider (eventuelt ved anvendelse af QSAR).
        
  2. Når der ikke foreligger BCF-værdier fra eksperimentelle forsøg, anvendes log Kow (og kriteriet log Kow ³ 4,0 som udtryk for potentiel bioakkumulerbarhed). Denne tilgang er ikke ideel, men tages i anvendelse, når der ikke findes et bedre grundlag for vurdering af bioakkumulerbarhed som angivet ovenfor. De kemiske egenskaber for tensider betyder, at der ikke kan opnås en troværdig bestemmelse af log Kow i forsøg. Derfor anvendes en beregnet log Kow, der udtrykker stoffernes relative hydrofobicitet og dermed deres tendens til bioakkumulering i akvatiske organismer.

Anaerob bionedbrydelighed

I miljøvurderingen indgår også en vurdering af stoffernes biologiske nedbrydelighed under iltfrie (anaerobe) forhold. Når stofferne ikke nedbrydes ved fravær af ilt, vil de fx. kunne ophobes i sedimenter i vandmiljøet, der er overvejende anaerobe. Vurderingen af den anaerobe bionedbrydelighed foretages ud fra resultater i standardiserede screeningstest (ISO 11734) eller på baggrund af mere realistiske undersøgelser af stoffernes nedbrydning i lave koncentrationer. Problemet med screeningstest er, at produktionen af CO2 og CH4 bruges som mål for nedbrydningen, hvilket forudsætter at der anvendes en høj koncentration af teststof. Dette medfører, at stoffer, der er giftige for bakterier, enten ikke nedbrydes i testen, eller at nedbrydningen maskeres af teststoffets hæmmende virkning på produktionen af CO2 og CH4. Vurderingen af den anaerobe bionedbrydelighed foretages derfor ofte ved anvendelse af resultater fra flere forskellige test og fra kendskabet til den anaerobe nedbrydning af strukturelt beslægtede stoffer. Dette gøres for at undgå, at resultater, der vurderes at være påvirket af metodiske problemer i screeningstesten, ukritisk indgår i bedømmelsen af stoffernes anaerobe bionedbrydelighed.

Produkter, der indeholder en samlet mængde på ³ 2,5 vægtprocent af et eller flere kemiske stoffer, som ikke er fuldstændigt anaerobt nedbrydelige, og hvor EC/LC50 £ 10 mg/l, tildeles en miljøscore, der er et point højere end scoren, der opnås ved sammenkædningen af indholdsstoffernes miljøfareklasser og koncentration i produktet (jf. tabel 7.2).

Problemer med screeningtest for let bionedbrydelighed

I screeningtest for let bionedbrydelighed under aerobe forhold (fx. OECD 301A-F) bestemmes nedbrydningen af det kemiske stof ved målinger af iltforbrug, udviklet CO2 eller fjernelse af opløst organisk kulstof (DOC). Dette medfører, at der anvendes en høj koncentration af teststoffet til undersøgelse af nedbrydeligheden. Den høje koncentration i disse test kan i nogle tilfælde bevirke, at der opnås et fejlagtigt, negativt resultat på grund af toksiske effekter, eller fordi stoffet ikke er tilgængeligt for mikroorganismerne i testopløsningen. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at anvende videnskabelige undersøgelser (simuleringstest) som grundlag for vurderingen af stoffets bionedbrydelighed i det akvatiske miljø.

7.4 Modelrecepturer

De angivne modelrecepturer illustrerer forventede typiske produkter inden for de enkelte produkttyper. Modelrecepturerne indeholder ikke nødvendigvis alle ingredienser, men vurderes at indeholde de kemiske stoffer, der er udslaggivende for miljøvurderingen. Imidlertid er parfumestoffer generelt udeladt af vurderingen som følge af manglende oplysninger om sammensætningen af kommercielle parfumeblandinger. Det understreges, at modelrecepturerne er hypotetiske, og enhver lighed med faktiske produkter er tilfældig.

Tabel 7.3
Modelreceptur for colorvaskemiddel til tekstiler (husholdning); kompakt pulver (70 g/vask; 3-4 kg tekstil)

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

C12-15 alkylsulfat

Anionisk tensid

68855-56-1

5,6

2

C12-14 alkoholethoxylat, 3/9EO

Nonionisk tensid

68439-50-9

11,1

2

Natriumtripolyfosfat

Kompleksbinder

7758-29-4

15,0

1

Natriumcitrat

Kompleksbinder

6132-04-3

5,0

1

Polykarboxylat, copolymer af malein/acrylsyre

Kompleksbinder

52255-49-9

2,5

1

CMC

Dispergerings-middel

9004-32-4

2,2

1

Natriumkarbonat

Alkali

497-19-8

10,0

1

Natriumsulfat

Hjælpestof

7757-82-6

5,0

1

Amylase, cellulase, lipase, protease

Enzymer

-

1,1

1

Parfume

-

-

0,33

-

Miljøscore for produkt: 3

   
Tabel 7.4
Modelreceptur for hvidvaskemiddel til tekstiler (husholdning); kompakt pulver (70 g/vask; 3-4 kg tekstil)

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

C12-15 alkylsulfat

Anionisk tensid

68855-56-1

5,6

2

C12-14 alkoholethoxylat, 3/9EO

Nonionisk tensid

68439-50-9

11,1

2

Natriumtripolyfosfat

Kompleksbinder

7758-29-4

22,2

1

Natriumcitrat

Kompleksbinder

6132-04-3

5,0

1

HEDP fosfonat

Kompleksbinder

3794-83-0

0,56

3

CMC

Dispergeringsmiddel

9004-32-4

1,1

1

Natriumkarbonat

Alkali

497-19-8

5,0

1

Natriumsulfat

Hjælpestof

7757-82-6

10,0

1

Natriumperborat tetrahydrat

Blegemiddel

10486-00-7

13,3

2

TAED

Blegemiddelaktivator

10543-57-4

3,9

1

Amylase, cellulase, lipase, protease

Enzymer

-

1,1

1

Parfume

-

-

0,33

-

Miljøscore for produkt: 4

   
Tabel 7.5
Modelreceptur for håndopvaskemiddel (husholdning); 5 g/5 l vand

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

C12 alkylethersulfat, 1-3EO

Anionisk tensid

9004-82-4

12,5

1

C12-16 alkylpolyglycosid

Nonionisk tensid

110615-47-9

11,5

1

Natriumklorid

Viskositetsjustering

7647-14-5

1,75

1

Citronsyre

Justering, pH

77-92-9

0,20

1

2-bromo-2-nitropropan
-1,3-diol

Konserveringsmiddel

52-51-7

0,02

5

Parfume

Parfume

-

0,1

-

Vand

Opløsningsmiddel

-

73,9

1

Miljøscore for produkt: 1

   
Tabel 7.6
Modelreceptur for universalrengøringsmiddel (husholdning); 5 g/5 l vand

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score (1-5)

C12 alkylsulfat

Anionisk tensid

151-21-3

5,0

2

C12-14 alkoholethoxylat, 3/9EO

Nonionisk tensid

68439-50-9

3,0

2

C12-14 alkoholalkoxylat, 5EO, 4PO

Nonionisk tensid

68439-51-0

1,5

2

Ethanol

Fedtopløser

64-17-5

3,0

1

Butoxydiglycol

Fedtopløser

112-34-5

1,0

1

Natriumcitrat

Stabilisator, pH

6132-04-3

1,5

1

Natriumkarbonat

Alkali

497-19-8

0,2

1

Vand

Opløsningsmiddel

-

84,8

1

Miljøscore for produkt: 2

   
Tabel 7.7
Modelreceptur for hårshampoo

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

C12 alkylethersulfat, 1-3EO

Anionisk tensid

9004-82-4

12,0

1

Cocamidopropylbetain

Amfoterisk tensid

61789-40-0

3,8

1

C12 alkoholethoxylat, 10EO (Laureth-10)

Nonionisk tensid

9002-92-0

0,4

2

C12 alkoholethoxylat, 4EO (Laureth-4)

Nonionisk tensid

5274-68-0

0,3

2

Phenoxyethanol

Konserveringsmiddel

122-99-6

0,5

1

Methylparaben

Konserveringsmiddel

99-76-3

0,1

1

Citronsyre

Justering, pH

77-92-9

0,1

1

Vand

Opløsningsmiddel

-

82,8

1

Miljøscore for produkt: 1

   
Tabel 7.8
Modelreceptur for hårbalsam

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

Cetearylalkohol

Emulgeringsmiddel

8005-44-5

4,5

1

Propylenglykol

Skin conditioner

8005-44-5

2,0

1

Cetyltrimethylammonium-
klorid

Conditioner

112-02-7

1,5

2

Phenoxyethanol

Konserveringsmiddel

122-99-6

0,3

1

Methylparaben

Konserveringsmiddel

99-76-3

0,1

1

Ethylparaben

Konserveringsmiddel

120-47-8

0,05

1

Propylparaben

Konserveringsmiddel

94-13-3

0,05

1

Citronsyre

Justering, pH

77-92-9

0,15

1

Vand

Opløsningsmiddel

-

91,35

1

Miljøscore for produkt: 1

   
Tabel 7.9
Modelreceptur for flydende håndsæbe

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

C12 alkylethersulfat, 1-3EO

Anionisk tensid

9004-82-4

8,0

1

Cocamidopropylbetain

Amfoterisk tensid

61789-40-0

4,5

1

Glycerin

Fuftighedsbevarende middel

56-81-5

5,0

1

Natriumklorid

Fortykkelsesmiddel

7647-14-5

2,0

1

Mælkesyre

Buffer

50-21-5

0,5

1

Tetranatrium EDTA

Kompleksdanner

64-02-8

0,2

3

2-brom-2-nitropropan
-1,3-diol

Konserveringsmiddel

52-51-7

0,025

5

Parfume

 

-

0,3

-

Vand

Opløsningsmiddel

-

79,5

1

Miljøscore for produkt: 1

   
Tabel 7.10
Modelreceptur for toiletrens

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

Citronsyre

 

77-92-9

11,0

1

Mælkesyre

 

50-21-5

3,0

1

C12-14 alkoholethoxylat, 9EO

Nonionisk tensid

68439-50-9

3,5

2

C12-14 alkylpolyglykosid

Nonionisk tensid

141464-42-8

2,0

1

Vand

Opløsningsmiddel

-

91,35

1

Miljøscore for produkt: 2

   
Tabel 7.11
Model receptur for kalkfjerner

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

Citronsyre

Kompleksdanner

77-92-9

8,0

1

Eddikesyre

Kompleksdanner

64-19-7

3,0

1

C12-14 alkoholethoxylat, 9EO

Nonionisk tensid

68439-50-9

4,0

2

Vand

Opløsningsmiddel

-

85,0

1

Miljøscore for produkt: 2

   
Tabel 7.12
Modelreceptur for afspændingsmiddel

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score
(1-5)

Citronsyre

Kompleksdanner

77-92-9

4,0

1

C12-14 Aalkoholethoxylat, 9EO

Nonionisk tensid

68439-50-9

5,0

2

C12-14 alkoholalkoxylat, 5EO, 4PO

Nonionisk tensid

68439-51-0

2,0

2

Isopropanol

 

67-63-0

3,5

1

Vand

Opløsningsmiddel

-

85,5

1

Miljøscore for produkt: 2

   
Tabel 7.13
Modelreceptur for maskinopvaskemiddel

Kemisk navn

Funktion i produkt

CAS nr.

Konc. (%)

Score

(1-5)

Natriumtripolyfosfat

Kompleksdanner

7758-29-4

20,0

1

Polycarboxylat, copolymer af malein/acrylsyre

Kompleksdanner

52255-49-9

5,0

1

C12-15 alkoholethoxylat, 7EO

Nonionisk tensid

68439-50-9

4,0

2

Natriumperkarbonat

Blegemiddel

 

10,0

1

Natriumkarbonat

Alkali

497-19-8

10,0

1

Silikater

 

 

10,0

1

Enzymer

-

 

0,3

1

Miljøscore for produkt: 2

7.5 Resultater

Resultatet af miljøvurderingen af typiske sammensætninger af kemiske husholdningsprodukter er angivet i tabel 7.14. Af tabellen fremgår det, hvilke indholdsstoffer (i vægtprocent) der har givet anledning til den opnåede miljøscore for produkter, hvor der ikke er opstillet en modelreceptur.

Tabel 7.14
Miljøscoring af kemiske husholdningsprodukter

Produkt

Udvalgte indholdsstoffer

Miljøscore

Sæbespåner

>30% fedtsyresæber (1)

1

Skyllemiddel (tøjvask)

15% esterquater (1)

1

Eddikesyre

32% eddikesyre (1)

1

Vinduespudsemiddel

5% alkylethersulfater (1)

1

Sprit

93% denatureret ethanol (1)

1

Fast håndsæbe

Fedtsyresæber (1)*

1

Hårshampoo

Se afsnit 4.4

1

Hårbalsam

Se afsnit 4.4

1

Flydende håndsæbe

(brusebadssæbe)

Se afsnit 4.4

1

Håndopvaskemiddel

Se afsnit 4.4

1

Skurepulver

2,5% alkoholethoxylater (2)

2,5% alkylsulfater (2)

2

Klorholdigt rengøringsmiddel

5% Na-hypochlorit (2)

2

Kalkfjerner

Se afsnit 4.4

2

Toiletrens

Se afsnit 4.4

2

Afspændingsmiddel

Se afsnit 4.4

2

Maskinopvaskemiddel

Se afsnit 4.4

2

Universalrengøring

Se afsnit 4.4

2

Tandpasta A

10% alkylsulfater (2)

3

Ammoniak

24,5% ammoniak (2)

3

Colovaskemidler (tøjvask)

Se afsnit 4.4

3

Hvidvaskemidler (tøjvask)

Se afsnit 4.4

4

Rensebenzin

100% alkaner/alkener (4)

6

  
*
    
Parenteser angiver miljøscore for indholdsstoffer.
A Triclosan er ikke medtaget i miljøvurderingen af tandpasta. Det skal dog bemærkes, at triclosan indgår i flere af de produkter, der i dag er tilgængelige på markedet.