Danske husholdningers miljøbelastning

1. Opdatering af familiens miljøbelastning

1.1 Formål og metode til afprøvningen
1.1.1 Formål
1.1.2 Metode
1.2 Resultater og rapportindhold

1.1 Formål og metode til afprøvningen

1.1.1 Formål

Projektets overordnede formål er at udvikle en metode til løbende opdatering af det tidligere gennemførte kortlægningsprojekt "Miljøbelastningen ved familiens aktiviteter". Projektet skal tage udgangspunkt i Danmarks Statistiks Forbrugs-undersøgelse og vurdere hvilke andre data og opdateringer, det er nødvendigt at supplere med for at give et dækkende billede af danske husstandes miljøbelastning.

1.1.2 Metode

En væsentlig forudsætning for "Familiens miljøbelastning" var at kortlægningen blev udarbejdet på grundlag af Forbrugerstyrelsens standardbudget. Standardbudgettet var fra starten dannet på et normativt grundlag, som blev udarbejdet i 1993. Det blev indtil 1998 opdateret med hensyn til priser, men ikke i forhold til forbrugsmængder og repræsentantvarer. Datamaterialet er i dag forældet med hensyn til forbrugsdata, og der er i 2001 igangsat et opdateringsarbejde.

Forbrugerstyrelsen bad medio 1999 I/S ØkoAnalyse udarbejde en forundersøgelse til hvordan kortlægningen kan opdateres. Undersøgelsen gjorde klart at der fra primo 2000 eksisterer et nyt datamateriale fra Danmarks Statistik, der vil kunne anvendes som grundlag for beregning af miljøbelastningen fra forskellige typer danske husholdninger. I modsætning til det tidligere anvendte normative grundlag vil det nu være muligt at basere undersøgelsen på et statistisk grundlag for forskellige typer husstande.

Forundersøgelsen pegede på at der var behov for et projekt, som dels omfatter en konkret afprøvning af datamaterialet, dels vurderer behovet for opdatering af kortlægningens øvrige datagrundlag, herunder især de anvendte miljødata.

Metoden til gennemførelse af opdateringen tager udgangspunkt i en praktisk afprøvning af datagrundlaget (se Bilag 4 med en kort beskrivelse af metoden til miljøberegning). Afslutningsvis vurderes omfanget af en løbende opdatering af kortlægning på grundlag af forbrugsstatistikken. Desuden udpeges en række områder, der vil kunne belyses ved en mere detaljeret dataindsamling.

Sideløbende med afprøvning af datamaterialet udarbejder I/S ØkoAnalyse ved Jesper Toft en undersøgelse af behovet for dataindsamling vedr. forbrugernes handlemuligheder. Undersøgelsen skal indgå i en diskussion om hvilke indsatsområder der vil være relevante at fokusere på ved kommende opdateringer af kortlægningen.

I forbindelse med kortlægningen af familiens miljøbelastning viste der sig et behov for en specifik opgørelse af miljøbelastningen ved de kemiske husholdningsprodukter. Undersøgelsen blev gennemført af VKI (nu DHI), som også forestår en opdatering på grundlag af nye data. Opdateringen indgår i nærværende afrapportering som et selvstændigt kapitel (og tilhørende bilag), der præsenterer en økotoksisk screening af de kemiske husholdningsprodukter.

1.2 Resultater og rapportindhold

Resultaterne af opdateringsprojektet falder i 2 dele. Først præsenteres resultatet af en konkret afprøvning ("pilotberegning") af det nye datamateriale ved at gennemføre en beregning af miljø- og ressourcebelastningen (kap. 3-4). Derefter vurderes en række indsatsområder, der kan sættes i fokus ved en eventuel videreførelse af opdateringerne fremover (kap 5-6).

Ved gennemførelse af beregningen har der vist sig en række forhold ved de tilgængelige data, der har krævet en vurdering og i nogle tilfælde supplerende dataindsamling hvilket er uddybet i bilag 1. Desuden har det været nødvendigt med en tilpasning af dataværktøjet til gennemførelse af beregningen, hvilket er opsummeret i kapitel 2 og uddybet i Bilag 4.

Ved præsentationen af resultaterne af opdateringen i kapitel 3 er der lagt vægt på at sammenligne med resultatet fra sidste kortlægning. Bemærk venligst at de anvendte livscyklusbegreber og enheder er forklaret i ordlisten i kapitel 7. Formålet er dels at vurdere hvilken betydning de ændrede forbrugs- og miljødata har på resultatet, men også at vurdere behovet for yderligere dataindsamling. Modelfamilien bestod af en veldefineret husstand med 2 voksne og 2 børn. I afsnit 3.3 er der desuden præsenteret ressource- og miljøbelastning ved en single-husstand, og forskellene kommenteres.

I kapitel 4 præsenteres resultatet af DHI's screening af de kemiske husholdnings-produkter sammenholdt med Forbrugsstatistikkens forbrugsmængder. Forskellen til den tidligere gennemførte rangordning i forbindelse med Familiens miljøbelastning kommenteres, og muligheden for en løbende opdatering vurderes.

Forslag til indsatsområder samt supplerende opgaver ved gennemførelse af kommende opdateringer behandles i kapitel 5, som er udarbejdet af I/S ØkoAnalyse.

I kapitel 6 vurderes resultaterne fra undersøgelsen. Desuden foretages en vurdering af omkostningerne ved gennemførelse af opdateringer fremover samt en prioritering af de mest relevante indsatsområder.