Danske husholdningers miljøbelastning

Sammenfatning og konklusioner

Baggrund og formål
Undersøgelsesmetode
Projektets hovedresultater
Resultat af pilotberegningen
Forbrugsstatistikken som grundlag for løbende opdatering?
Behov for nye miljødata
Hvad kræves for en løbende opdatering?
Forskelle mellem forskellige husstandstyper

Bøf, bil og bolig står stadig for de væsentligste bidrag til miljøbelastningen fra danske husholdninger, og det er stadig brugen af tekstilvaskemidler, der er det mest miljøbelastende, når det drejer sig om kemiske husholdningsprodukter. Den gennemførte pilotberegning af en opdatering baseret på forbrugsstatistikken fra Danmarks Statistik peger på at boligindretning og underholdningselektronik har fået væsentlig større betydning.

Forbrugsstatistikken kan fremover være grundlag for beregning af udviklingen i forskellige husstandes miljøbelastninger. Resultatet vil være mest dækkende inden for fødevareområdet, mens det på andre områder er nødvendigt med mere detaljeret statistik for forbrug af enkeltprodukter. Datagrundlaget for den anvendte livscyklusbaserede beregningsmetode skal løbende opdateres, for at resultaterne afspejler de faktiske ændringer i ressource- og miljøbelastningen.

Baggrund og formål

Projektets overordnede formål er at udvikle en metode til løbende opdatering af det tidligere gennemførte kortlægningsprojekt "Miljøbelastningen ved familiens aktiviteter". Projektet skal tage udgangspunkt i Danmarks Statistiks Forbrugsstatistik og vurdere hvilke andre opdateringer, der er relevante.

Projektet skal ses som en opfølgning på projektet "Miljøbelastningen ved familiens aktiviteter", der blev udarbejdet i 1996 på grundlag af Forbrugerstyrelsens standardbudget for 1994. Projektet har siden udarbejdelsen været et vigtigt grundlag for prioritering af Forbrugerstyrelsens arbejde med miljørådgivning (som siden januar 2000 er overgået til Forbrugerinformationen). Perspektivet ved en løbende opdatering er at kunne tilpasse rådgivningen, når husholdningernes forbrugsmønstre ændres.

En væsentlig forudsætning for "Familiens miljøbelastning" var, at den blev udarbejdet på grundlag af Forbrugerstyrelsens standardbudget. Budgettet er udarbejdet på et normativt grundlag, det vil sige at det er en teoretisk model med indbyggede forudsætninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer et gennemsnitligt forbrug. Forbrugsstatistikken bygger derimod på en repræsentativ opgørelse af det faktiske forbrug i forskellige husstandstyper.

Projektet er et forprojekt, der ved at gennemføre et beregningseksempel på grundlag af forbrugsstatistikken fra Danmarks Statistik skal vurdere hvilke data der skal suppleres med for at gennemføre en løbende kortlægning af danske husstandes miljøbelastning. Det gennemførte beregningseksempel er således baseret på en række data af meget forskellig nøjagtighed. Resultatet skal derfor præsenteres med en række forbehold om usikkerheder ved datagrundlaget.

Undersøgelsesmetode

Metoden til det gennemførte beregningseksempel svarer til Familiens miljøbelastning med nogle få, men væsentlige ændringer. For at kunne sammenligne de to undersøgelser er der lavet en omregning af resultaterne fra Familiens miljøbelastning. Metoden til beregningerne og sammenligningen af de to undersøgelser er grundig beskrevet i projektrapporten. Figur 1.1 gennemgår kort de enkelte trin i beregningsmetoden.

Se her!

Figur 1.1
viser de enkelte trin i den anvendte beregningsmetode

DHI - Vand og miljø har til projektet gennemført en opdatering af den miljømæssige belastning ved kemiske husholdningsprodukter, og resultatet indgår i rapporten.

Udover det gennemførte beregningseksempel, som er udført af COWI A/S, har I/S ØkoAnalyse som en del af projektet lavet en status over undersøgelser af danske husholdningers miljømæssige adfærd. For de mest betydende aktiviteter i husholdningen er det desuden vurderet om der findes relevant materiale fra udenlandske undersøgelser.

Projektets hovedresultater

Projektets resultater falder i 2 dele:

Første del er resultatet af den gennemførte pilotberegning baseret på forbrugsstatistikkens vareforbrug i danske husstande, nye data for anvendelsen af el til forskellige aktiviteter og med nye miljødata for el og varme; men derudover med samme datagrundlag som anvendt i Familiens miljøbelastning.

Anden del er en vurdering af om forbrugsstatistikken kan anvendes som grundlag for en løbende opdatering, og hvilke andre data det er nødvendigt at opdatere for at få et dækkende billede af miljøbelastningen i danske husholdninger.

Resultat af pilotberegningen

Det er stadig "bøf, bil og bolig", der er i fokus, når man kort skal karakterisere typiske danske husholdningers miljøbelastning. Og det er stadig brugen af tekstilvaskemidler, der er det mest miljøbelastende, når det drejer sig om kemiske husholdningsprodukter. Det er det helt overordnede resultat af den nærværende opdatering, hvilket er helt i tråd med den tidligere kortlægning af Familiens miljøbelastning (Forbrugerstyrelsen, 1996). Der ser dog ud til at indretning af boligen med møbler og underholdnings-elektronik har fået en større miljømæssig betydning, hvilket skyldes et langt højere forbrug til disse aktiviteter end forudsat i Familiens miljøbelastning.

De to undersøgelser er imidlertid ikke helt sammenlignelige, og en detaljeret analyse af "udviklingen" i de 5 år der er imellem undersøgelserne, er ikke mulig. Sammenligningen udpeger de væsentlige forskelle på undersøgelserne, som især skyldes ændringer i de anvendte forbrugsdata. Men sammenligningen viser også at ændringer i de anvendte miljødata for el og varme har afgørende betydning for resultatet af miljøberegningen. F.eks. har de nye miljødata for varmekilder betydet at ressource- og miljøbelastningen ved opvarmning i det gennemførte beregningseksempel er noget mindre end i Familiens miljøbelastning, selvom varmeforbruget i boligen er omtrent det samme.

For de kemiske husholdningsprodukter har det vist sig at både forbrugsmængder og produkternes sammensætning er ændrede i forhold til sidste undersøgelse. Tekstilvaskemidler stadig er de mest miljøbelastende kemiske husholdningsprodukter. Generelt er forbruget af kemiske husholdningsprodukter betydelig højere end forudsat i Familiens miljøbelastning.

Forbrugsstatistikken som grundlag for løbende opdatering?

Projektets konklusion er at en samlet opdatering for alle aktiviteter i danske husstande vil være meget omfattende, og at forbrugsstatistikken fra Danmarks Statistik fremover ikke for alle aktiviteter i private husholdninger er tilstrækkelig som grundlag for beregning af udviklingen i miljøbelastning.

I forhold til det tidligere anvendte standardbudget dækker forbrugsstatistikken langt bedre inden for fødevareområdet, hvor statistikken omfatter langt flere varer og giver et nuanceret billede af danske husholdningers fødevareforbrug. Samtidig er fødevareområdet godt dækket ind med hensyn til priser på repræsentantvarer, som er en nødvendig forudsætning for beregningsmetoden. Det er samtidig forholdsvis enkelt at skaffe priser og stykvægt for de manglende repræsentantvarer.

For alle aktiviteter hvor der indgår andre produkter end fødevarer, er forbrugsstatistikken derimod langt mindre specifik end i det tidligere anvendte standardbudget. På områder som beklædning, boliginventar og husholdningskemi er der mange produkter der er samlet i grupper, eller også mangler der priser på repræsentantvarer til brug for omregning til stykvægt. Skal disse områder opdateres løbende, vil der skulle indsamles priser og forbrug for en række specifikke produkter. Dette arbejde vil eventuelt kunne gøres i samarbejde med Danmarks Statistik.

Den sidste gruppe af aktiviteter der er tilknyttet husholdningerne, indgår kun i Forbrugsstatistikken som en samlet sum uden tilknyttede repræsentantvarer. Det drejer sig især om transport samt vedligehold af bolig. Skal disse aktiviteter indgå i opgørelse af danske husholdningers miljøbelastning, vil det kræve input fra andre typer opgørelser, som ikke opdateres løbende.

Forbrugsstatistikken indeholder ikke data til fordeling af el-, vand- og varmeforbrug på de enkelte aktiviteter. Sådanne data findes bl.a. for elforbrug kun for nogle få husstandstyper, f.eks. husstande fordelt efter antal beboere. Skal forbruget af el, vand og varme fordeles på aktiviteter for andre typer husstande, vil det ikke altid være muligt med eksisterende statistik.

Behov for nye miljødata

For at kunne give et tidssvarende billede af miljøbelastningen for enkeltprodukter er det nødvendigt med en opdatering af materiale- sammensætningen for produkterne, nye miljødata for fremstilling af materialerne samt nye data for energiprocesser og affaldshåndtering.

Behovet for nye oplysninger om produkternes sammensætning har bl.a. vist sig ved opdateringen af de kemiske husholdningsprodukter, hvor der er sket store ændringer siden sidste undersøgelse. F.eks. var toiletrens blandt de relativt mest miljøbelastende produkter ved sidste undersøgelse, men er nu placeret væsentligt lavere i rangordenen.

Det er også nødvendigt at anvende nye miljødata for fremstilling af materialer og energiprocesser. Inddragelse af nye el- og varmedata har vist at det kan betyde store ændringer i resultatet. Hastigheden hvormed miljødata kan opdateres, afhænger især af den generelle udvikling af LCA-datagrundlaget. Mens el- og varmedata formentlig opdateres rimelig hurtigt, vil der kunne gå flere år imellem at der offentliggøres nye data for de mange fremstillingsprocesser for materialer.

Affaldshåndtering er et vigtigt område, hvor der ikke er anvendt opdaterede data i pilotberegningen. Datagrundlaget skal opdateres hvad angår den faktiske håndtering af affald, hvis det beregnede deponibehov skal blive et anvendeligt mål for miljøbelastning. Hvis for eksempel affaldsbehandlingen af et produkt ændres fra deponi til genanvendelse, kan det betyde at både deponibehov og ressourceforbruget falder, selvom forbruget af produktet er stigende. Nye data for affaldshåndteringen vil være tilgængelige i løbet af 2002 i kraft af andre igangværende projekter.

Hvad kræves for en løbende opdatering?

Forbrugerinformationen fokuserer på konkret rådgivning om valg af produkter ud fra kvalitet, pris og miljøforhold. Det er derfor ønskeligt at en opdateret beregning af danske husholdningers miljøbelastning er tilstrækkelig specifik til at kunne bruges som grundlag for at prioritere miljøindsatsen ved forskellige typer produkter og forbrugsvalg. Det kræver bl.a mere specifikke data for anvendelsen af produkterne, nye miljødata og evt. også undersøgelser om forbrugernes adfærd ved produktvalg og brugsvaner. I stedet for en opdatering af alle aktiviteter og vareforbrug i en husstand bør der udvælges et indsatsområde, hver gang opdateringen igangsættes. Herved vil det nødvendige datagrundlag om bl.a. produkternes materialesammensætning løbende kunne opdateres.

fødevareområdet vil forbrugsstatistikken sammen med nye data fra igangværende livscyklusprojekter inden for 1-2 år kunne danne grundlag for en produktspecifik opdatering af fødevareområdet. I Sverige er der igangsat projekter der har til formål at afdække forbrugernes adfærd i forbindelse med indkøb og tilberedning af fødevarer i husholdningen. Det projekt kan muligvis give grundlag for konkrete rådgivningsaktiviteter, selvom det kan blive relevant med supplerende undersøgelser af danske forbrugeres præferencer.

For boligindretning og underholdningselektronik vil en gennemførelse af opdateringen i forskellig grad kræve supplerende data, dels vedrørende forbrug af enkelte produkter, og dels om produkternes materialemæssige sammensætning. Desuden vil det være en forudsætning at der kan findes opdateret statistik om bestand af og forbruget ved anvendelsen af f.eks. elforbrugende apparater. Skal området prioriteres som indsatsområde, kan det være hensigtsmæssigt at samarbejde med f.eks. Danmarks Statistik om statistik for specifikke forbrug af enkeltprodukter.

Den tilgængelige viden om materialeforbrug ved fremstillingen af elektronikprodukter vil formentlig blive udbygget, når EU's nye direktivforslag om elektronikprodukters miljøforhold træder i kraft i løbet af de kommende år (EU, 2002). I lyset af det stigende forbrug vil området være interessant at analysere nærmere. Endelig har Miljøstyrelsen i 2001 igangsat nogle flere projekter, der har haft til formål at undersøge forbrugernes viden om miljøforhold og præferencer ved valg af elektronik til hjemmet.

Inden for de kemiske husholdningsprodukter kan de manglende oplysninger om forbrug skaffes fra forskellige markedsundersøgelser. Kræfterne kan i stedet bruges på at følge sammensætning af de enkelte kemiske husholdnings- produkter. Endelig vil miljømæssig vurdering af forskellige alternative produkter være relevant for at give forbrugerne nogle konkrete handlemuligheder.

På områder som vedligehold af bolig samt ferietransport er datagrundlaget meget mangelfuldt, da forbrugsstatistikken kun opgør udgiften som nogle store samlede poster, der ikke er direkte knyttet til et forbrug af varer. Dermed bliver det vanskeligt at knytte oplysninger om materiale- og energiforbrug til disse 2 områder, medmindre der iværksættes særskilte undersøgelser herfor. En undersøgelse af forbrugernes baggrund for valg af ferierejser vil også være nødvendig. En opdatering af disse områder ligger således ikke lige for, da det vil kræve en betydelig indsats.

Forskelle mellem forskellige husstandstyper

Et element i projektet har været at undersøge behov og mulighed for at vise forskelle på miljøbelastningen ved forskellige husstandstyper.

Sammenfattende kan man sige at de statistiske forbrugsdata har givet et bedre grundlag for at vise hvilke husstandstyper der er typiske, og hvordan forbruget varierer. Men forbrugsstatistikken giver ikke oplysninger om hvordan forbruget af el, vand, varme og transport fordeles på de enkelte aktiviteter i forskellige typer og størrelser af husstande. Tilgængelighed af sådanne data vil derfor være en forudsætning for at det er muligt at tegne et dækkende billede af forskellige husstandstypers miljøbelastning.

Forskellene ved ændring i husstandsstørrelser ser ud til at følge den tendens man umiddelbart vil forvente, nemlig højere forbrug pr. person jo mindre husstanden er. Det kan derfor være rimeligt kun at præsentere nogle udvalgte husstande ved kommende opdateringer og især fokusere dataindsamlingen på de områder hvor der er de væsentligste belastninger og på forskellene på diverse husstandstyper.

For eksempel viser den gennemførte beregning at single-husstande vasker mere på fællesvaskeri end familiehusstande, og rådgivning om miljøhensyn ved tøjvask har derfor forskelligt udgangspunkt. En beregning for flere typer husstande kan derfor være relevant for at målrette rådgivningen til forskellige typer husstande.