Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 18, 2002

Miljøkonsekvenser af levetidsforlængelse af elektronikprodukter

Indholdsfortegnelse

Forord
   
Sammenfatning og konklusioner
    
1 Baggrund
1.1 Projektets baggrund
1.2 Teoretisk baggrund
     
2 Udvælgelse af referenceprodukter
2.1 De mulige referenceprodukter
2.2 Udvælgelsesmetode
2.3 Udvælgelse
2.3.1 Højt salgsvolumen
2.3.2 De væsentligste parametre dækkes
2.3.3 LCA data er tilgængelige
2.3.4 De væsentlige produktgrupper dækkes
2.3.5 Kritiske komponenter og funktionsenheder
2.4 De udvalgte referenceprodukter
     
3 Basisscenarier
3.1 Opstilling af standardmodel
3.2 Typiske basisscenarier
3.2.1 Køb af nyt produkt med lavere variabel miljøbelastning
3.2.2 Køb af nyt produkt med højere variabel miljøbelastning
3.2.3 Reparation eller køb af nyt produkt
3.2.4 Om opgradering
    
4 Realmodeller
4.1 Filosofi bag valget af realmodeller
4.2 Indsamling af data
4.3 Den fremtidige udvikling
4.3.1 PC
4.3.2 TV
4.3.3 Mobiltelefon
4.3.4 Frekvensomformer
    
5 LCA screening af realmodeller
5.1 Metode til LCA screening
5.2 Screeningsresultater
5.2.1 Internet PC
5.2.2 TV
5.2.3 Mobiltelefon
5.2.4 Frekvensomformer
     
6 Levetidsdynamik og konklusioner
6.1 Levetidsdynamik og konklusioner for de fire produkter i fire generationer
6.1.1 PC
6.1.2 TV
6.1.3 Mobiltelefon
6.1.4 Frekvensomformer
    
7 Litteratur


Bilag A - Realmodeller

Bilag B - Basis data for standard bortskaffelse scenario

Bilag C - Opstilling af produktmodeller

Bilag D - Detaljerede beregningsresultater

Bilag E - Scenarier for Internet PC

Bilag F - Scenarier for TV

Bilag G - Scenarier for mobiltelefon

Bilag H - Scenarier for frekvensomformer

Forord

Formålet med dette projekt har været at undersøge de miljømæssige konsekvenser af opgradering, reparation eller nyanskaffelse af produkter for udvalgte elektronikprodukter, under betragtning af den udvikling der forventes at ske med produkterne indenfor en overskuelig tidshorisont.

Projektet er udført under og finansieret af Miljøstyrelsens Program for renere produkter m.v., Udviklingsordningens 3. ansøgningsrunde pkt. 1.1. Elektronik

Projektet er udført af.:

Jens Brøbech Legarth, RAMBØLL Life Cycle Management
Johan C. Gregersen, Instituttet for Produktudvikling
Ole Willum, Instituttet for Produktudvikling

Sammenfatning og konklusioner

Når et elektronikprodukt går i stykker kan det måske repareres eller opgraderes. Herved forlænges produktets levetid. En anden strategi kan være at udskifte produktet med en nyere generation. Dette projekt er sat i værk for at kaste lyse over denne problematik for en række typiske elektronikprodukter.

De produktcases, som i dette projekt har tjent som eksempler, er som udgangspunkt valgt mellem typiske elektronikprodukter fra de overordnede produktgrupper konsumelektronik, kontorelektronik og industrielektronik.

Udvælgelse af produkter til nærmere undersøgelse i dette projekt er foretaget ud fra en udvælgelsesmetode med følgende elementer:

  1. Produktet eller produktgruppen skal have et højt salgsvolumen
  2. De udvalgte produkter skal være repræsentative for produkter med hhv. højt og lavt energiforbrug og kort og lang levetid.
  3. LCA data skal være tilgængelige
  4. De valgte produkter skal dække konsumelektronik, kontorelektronik og industrielektronik
  5. Kritiske komponenter og funktionsenheder skal være repræsenteret

De to væsentligste parametre, som styrer den centrale problematik i dette projekt er produktets energiforbrug under brug og produktets levetid.

I nedenstående tabel er "kandidat-produkterne" fordelt efter om de har et forholdsvist højt eller lavt energiforbrug og efter om de har en forholdsvis kort eller lang levetid.

 

Kort levetid

Lang levetid

Højt energiforbrug

PC’er
Printere
Scannere
Servere

TV-apparater
DVD-afspillere
Videomaskiner
Bilstereo
Styreelektronik
Autoelektronik

Lavt energiforbrug

Mobiltelefoner

Fastnet telefoner
Trådløse telefoner
Kameraer

Produkter med lang levetid og lavt energiforbrug er fravalgt, da de er vurderet til at være mindre interessante i relation til nærværende problematik.

De valgte produkter er:
Internet PC
TV
Mobiltelefon
Frekvensomformer,

Herved er både konsum-, kontor- og industrielektronik repræsenteret.

Til præsentation af miljøbelastningen arbejdes med en simpel model, som beskriver den disponerede miljøbelastning over tid, dvs. miljøbelastningen tilskrives produktet idet den disponeres. Herved tilskrives den samlede miljøbelastning forbundet med råvareudvinding, præ-produktion, produktion og bortskaffelse (inkl. genvinding) i år nul, udfra den filosofi, at når produktet produceres disponeres ikke alene råvareudvinding, præ-produktion og produktion, men også bortskaffelsen/genvinding, idet produktet jo en dag skal bortskaffes når det først er produceret. Disse engangsbelastninger kan man kalde den faste miljøbelastning.

Det er antaget i modellen at produktets variable miljøbelastning, altså miljøbelastningen i brugsfasen, groft set er proportional med brugen af produktet, f.eks. energiforbruget. Summen af de variable miljøbelastninger stiger nogenlunde proportionalt med levetiden, idet det antages, at produktets brug og dermed f.eks. energiforbrug, er jævnt fordelt over levetiden.

Beregningerne i dette projekt bygger på indsamlet viden om hvordan produkterne så ud en generation bagud, hvordan de ser ud i dag og forventningerne til de næste to produktgenerationer frem. Denne viden eller forventede udvikling er klarlagt ved desk research og gennem interviews med udviklings- og marketingsfunktioner hos en række producenter. I dette projekt er det valgt, at kigge på den teknologi, som er eller vil være langt fremherskende i den brede masse af produkter, som sælges til en gennemsnitspris, altså et gennemsnitsprodukt. De generationer der arbejdes med er skitseret nedenfor:

Generation -1

En produktgeneration bagud

Generation 0

Som produktet ser ud i dag

Generation +1

En produktgeneration frem

Generation +2

To produktgenerationer frem

Dataindsamlingen har fokuseret på at indsamle viden om hvordan de enkelte funktionsenheder vil udvikle sig i størrelse, om de vil forsvinde eller nye vil komme til. Arbejdsmetoden har været ganske simpel, idet funktionsenhederne i generation 0 er sat til et index 100 og generation -1 og fremtidsgenerationerne 1 og 2 er skaleret i forhold til dette index, idet der tages højde for introduktionen af nye funktionsenheder og udfasningen af eksisterende. Yderligere er der taget stilling til produkternes forventede energiforbrug

Til LCA screeningen af de forskellige produktmodeller er anvendt PC-værktøjet "A Designer's Guide to Eco-Conscious Design of Electrical & Electronic Equipment", version 1.0.

Med dette værktøj er der beregnet 2 parametre til at repræsentere miljøpåvirkningerne. Disse er:
Energiparameteren (E-parameter)
Ressourceparameteren (R-parameter)

Energiparameteren er det primære energiforbrug målt i MJ. Denne værdi er beregnet på grundlag af de indsamlede livscyklus-data. Dette tal er en indikator for det træk der er på den globale energireserve og den miljøpåvirkning i form af drivhuseffekt, forsuring, næringssaltbelastning, affaldsdannelse m.m. som energiproduktionen giver anledning til. E-parameteren er en værdi der er aggregeret over hele livscyklus.

Ressourceparameteren er en indikator for det samlede træk på jomfruelige "ikke-energi ressourcer". Energiressourcer er omfattet af E-parameteren og er derfor ikke inkluderet i dette tal. R-parameteren er beregnet ved hjælp af UMIP PC værktøjet, og er summen af de vægtede ressourceforbrug for "ikke-energi ressourcer".

Ved beregning af de enkelte produkters miljøbelastning i form af E- & R-parametre kompenseres for den genvinding af materialer, der forventes at finde sted, når produktet bortskaffes. På samme måde "krediteres" også for at nogle materialer forbrændes under energiudvinding.

De væsentligste konklusioner, der kan uddrages af de gennemførte sammenligninger er:

Internet PC

Omdrejningspunktet for levetidsdynamikken for Internet PC’erne er skærmen. De nye flade TFT-skærme har et væsentligt lavere energiforbrug end de hidtil mest anvendte CRT-skærme. Dette kan i nogle situationer betyde, at det miljømæssigt er fordelagtigt at foretage et skift eller en opgradering. Dette gælder især hvis man ved en nyanskaffelse skal vælge mellem en CRT- eller en TFT-skærm.

Ellers vil det altid være miljømæssigt fordelagtigt at reparere sin PC og fastholde sit gamle produkt så længe som muligt.

TV

Udviklingen for TV er præget af et faldende energiforbrug i stand-by efter at der i forskellige sammenhænge har været fokus på dette. Til gengæld "opvejes" dette forhold af at de nye (og større) plasma-skærme, der forventes at være dominerende for tv af generation +1 (2006) og generation +2 (2011) har et større energiforbrug.

Den væsentligste konklusion er derfor at det miljømæssigt kan betale sig at fastholde sit gamle apparat, så længe som muligt og om nødvendigt lade det reparere.

Mobiltelefon

For mobiltelefoner er udviklingen præget af at hver ny generation har udvidet funktionalitet, som igen udløser et øget energiforbrug. Der er derfor ikke nogen reduceret miljøbelastning i brugsfasen, der kan begrunde udskiftningen af en ældre mobiltelefon med én af nyere generation.

Den væsentligste konklusion er derfor, at det er miljømæssigt fordelagtigt at beholde sin mobiltelefon så længe som muligt og om nødvendigt skifte batteriet eller lade den reparere.

Frekvensomformer

Det scenario, der er regnet på, omfatter udover produktion og bortskaffelse af frekvensomformer og elektromotor også energiforbruget af det system frekvensomformeren er den del af.

Dette betyder at den miljøbelastning, der er forbundet med at producere "hardwaren" er marginal i forhold til energiforbruget af det samlede system.

Udviklingen i frekvensomformere går mod at det tab der afsættes i selve frekvensomformeren reduceres. Tillige bliver energiforbruget af det samlede system mindre.

Den væsentligste konklusion er derfor at det ofte vil kunne betale sig ud fra et miljømæssigt synspunkt at skifte sin gamle frekvensomformer ud med én af nyere generation, når dette er muligt.

1 Baggrund

1.1 Projektets baggrund
1.2 Teoretisk baggrund

1.1 Projektets baggrund

Når et elektronikprodukt går i stykker kan det måske repareres. Herved forlænges produktets levetid. En anden strategi for at forlænge levetiden af et elektronikprodukt er, at opgradere produktet, således, at det funktionsmæssigt kan bruges et stykke tid endnu.

Men hvad er egentlig det miljømæssigt rigtige valg? At udskifte produktet, eller at lade det reparere eller opgradere? Det er ikke så ligetil at svare på, idet elektronikprodukter er aktive produkter, dvs. de forbruger energi i løbet af deres liv, og forårsager dermed en miljøpåvirkning under brug. Og et nyt produkt kan have et lavere energiforbrug, og dermed forårsage færre miljøpåvirkninger, som måske kan kompensere for miljøbelastningerne forbundet med produktion og bortskaffelse af produktet. Eller et nyt produkt kan have et højere energiforbrug, hvilket kan gøre det mere miljømæssigt korrekt at reparere det eksisterende produkt. Der må foretages en specifik afvejning i hvert tilfælde.

Dette projekt er iværksat for at afklare denne problematik for en række typiske elektronikprodukter, idet bl.a. Elektronikpanelet har ønsket et bedre grundlag for diskussioner og beslutninger. Elektronikpanelet har ønsket at se de miljømæssige konsekvenser af en række typiske beslutninger om udskiftning, opgradering eller reparation af elektronikprodukter.

1.2 Teoretisk baggrund

Elektronikprodukter er aktive produkter, dvs. de forbruger energi i brug. Man kan derfor sige at deres totale miljøbelastning består af en fast miljøbelastning og en variabel miljøbelastning. Den faste miljøbelastning defineres af miljøbelastningen ved præ-produktion, produktion og bortskaffelse (inkl. genvinding). Disse er alle en-gang-for-alle belastninger. Mens den variable miljøbelastning er proportional med brugen, og derfor ca. med levetiden. Dette gælder f.eks. elektricitetsforbruget i brugsfasen.

Hvis det antages, at et produkt har en "naturlig" levetid i brug, typisk defineret ved en kombination af at produktet slides og at der kommer nye, mere attraktive produkter på markedet, kan en miljømæssig gevinst opnås ved enten at forkorte eller forlænge den faktiske levetid i forhold til den "naturlige"levetid.

En miljømæssig gevinst kan opnås ved en forkortning af den faktiske levetid, hvis udskiftningen af en komponent eller hele produktet, med en komponent eller et nyt produkt, som medfører f.eks. et lavere energiforbrug i drift, samlet fører til en miljømæssig gevinst på de variable belastninger. Man kan kalde dette scenario for "levetidsforkortelse".

 

Figur 1.1
Princippet i miljøgevinst ved levetidsforkortelse

Omvendt kan det være en fordel at udskifte en eller flere komponenter, hvorved produktet funktionelt set kan få yderligere levetid i brug, og man derved sparer en del af de faste miljøbelastninger i forhold til køb af et helt nyt produkt. Man kan kalde dette scenario for "levetidsforlængelse".

 

Figur 1.2
Princippet i miljøgevinst ved levetidsforlængelse

Set lidt dynamisk er der i faktisk tale om to yderligheder af den samlede problematik ved udefra kommende levetidsregulering i forhold til at bevare den "naturlige" levetid. I virkelighedens verden, med dens teknologiske og adfærdsmæssige muligheder og begrænsninger, vil der ofte være tale om en kombination af disse to scenarier. Det bør dog siges, at afhængigt af den teknologiske og adfærdsmæssige situation kan et givet scenario også medføre en øget miljøbelastning.

Det er denne "levetidsdynamik", som dette projekt afklarer, idet en række scenarier opstilles for fire generationer af fire typiske elektronikprodukter.

2 Udvælgelse af referenceprodukter

2.1 De mulige referenceprodukter
2.2 Udvælgelsesmetode
2.3 Udvælgelse
2.3.1 Højt salgsvolumen
2.3.2 De væsentligste parametre dækkes
2.3.3 LCA data er tilgængelige
2.3.4 De væsentlige produktgrupper dækkes
2.3.5 Kritiske komponenter og funktionsenheder
2.4 De udvalgte referenceprodukter

2.1 De mulige referenceprodukter

De produktcases, som i dette projekt vil tjene som eksempler, skulle som udgangspunkt vælges mellem typiske elektronikprodukter fra de overordnede produktgrupper konsumelektronik, kontorelektronik og industrielektronik.

De fire referenceprodukter eller produktcases kan i princippet findes blandt alle slags elektronikprodukter inden for disse tre overordnede produktgrupper, mens elektriske produkter ikke indgår i projektet.

2.2 Udvælgelsesmetode

Udvælgelse af produkter til nærmere undersøgelse i dette projekt er foretaget ud fra en udvælgelsesmetode med følgende elementer:

  1. Produktet eller produktgruppen skal have et højt salgsvolumen
  2. De udvalgte produkter skal være repræsentative for produkter med hhv. højt og lavt energiforbrug og kort og lang levetid.
  3. LCA data skal være tilgængelige
  4. De valgte produkter skal dække konsumelektronik, kontorelektronik og industrielektronik
  5. Kritiske komponenter og funktionsenheder skal være repræsenteret

2.3 Udvælgelse

2.3.1 Højt salgsvolumen

Et referenceprodukt i dette projekt skal være et typisk produkt solgt i Danmark, og kun produkter eller produktgrupper med et højt salgsvolumen ses derfor som kandidater.

Følgende produkter eller produktgrupper har et højt salgsvolumen:

Tabel 2.1
Bruttoliste af produkter og produktgrupper

Konsumelektronik

Kontorelektronik

Industrielektronik

TV-apparater

PC’er

Styreelektronik

DVD-afspillere

Printere

Autoelektronik

Videoapparater

Scannere

 

Audiosystemer

Servere

 

Bilstereo

 

 

Kameraer

 

 

Mobiltelefoner

 

 

Fastnet telefoner

 

 

Trådløse telefoner

 

 


2.3.2 De væsentligste parametre dækkes

De to væsentligste parametre, som styrer den centrale problematik i dette projekt er produktets energiforbrug under brug og produktets levetid.

Produkter eller produktgrupper i tabel 2.1 er her fordelt efter om de har et forholdsvist højt eller lavt energiforbrug og efter om de har en forholdsvis kort eller lang levetid.

Tabel 2.2
Produkternes fordeling efter energiforbrug og levetid

 

Kort levetid

Lang levetid

Højt energiforbrug

PC’er
Printere
Scannere
Servere

TV-apparater
DVD-afspillere
Videomaskiner
Bilstereo
Styreelektronik
Autoelektronik

Lavt energiforbrug

Mobiltelefoner

Fastnet telefoner
Trådløse telefoner
Kameraer


2.3.3 LCA data er tilgængelige

De grundlæggende beregninger i dette projekt udføres efter et LCA screeningsprincip, som er nærmere beskrevet i afsnit 5.1. Det er derfor af praktisk betydning i valget af referenceprodukter, at LCA data er tilgængelige for projektgruppen.

Der eksisterer let tilgængelige LCA data fra tidligere undersøgelser for de produkter eller produktgrupper, som er markeret i tabel 2.3 nedenfor.

Tabel 2.3
LCA data er let tilgængelige for de markerede produkter

 

Kort levetid

Lang levetid

Højt energiforbrug

PC’er
Printere
Scannere
Servere

TV-apparater
DVD-afspillere
Videomaskiner
Bilstereo
Styreelektronik (frekvensomformer)
Autoelektronik

Lavt energiforbrug

Mobiltelefoner

Fastnet telefoner
Trådløse telefoner
Kameraer


2.3.4 De væsentlige produktgrupper dækkes

Feltet er hermed snævret ind til de seks produkter eller produktgrupper markeret med fed skrift i tabel 2.3. To produkter eller produktgrupper skal således fravælges. Fastnet telefoner og trådløse telefoner er karakteriseret ved at have en forholdsvis lang levetid og et forholdsvist lavt energiforbrug, mens de markante miljømæssige fordele og ulemper i forbindelse med dette projekts problematik må forventes at være knyttet til produkter med enten et højt energiforbrug eller en kort levetid/hyppig udskiftning. Det blev derfor besluttet af projektets følgegruppe at fravælge fastnet telefoner og trådløse telefoner. Dette fører til valget af de følgende fire produkt- eller produktgruppecases: PC’er, TV-apparater, mobiltelefoner og endelig frekvensomformere, den sidste produktgruppe som et eksempel på styreelektronik.

Herved er både konsum-, kontor- og industrielektronik repræsenteret:

Tabel 2.4
De fire produktgrupper, som der fokuseres på

Konsumelektronik

Kontorelektronik

Industrielektronik

TV-apparater
Mobiltelefoner

PC’er

Styreelektronik - frekvensomformere


2.3.5 Kritiske komponenter og funktionsenheder

Følgende kritiske komponenter er repræsenteret i de fire produktgrupper:

Tabel 2.5
Repræsentationen af kritiske komponenter i de fire produktgrupper

Kritisk komponent

PC’er

TV-apparater

Mobiltelefoner

Frekvensomform.

Strømforsyning

X

X

X

X

Billedrør & displays

X

X

X

X

Printkort

X

X

X

X

Opladelige batterier

X

 

X

 

Powerelektronik

 

X

 

X

Elektronisk lagring

X

X

X

X

Køling af elektronik

X

X

 

X


Det ses i tabel 2.5, at de mest kritiske komponenter er godt repræsenteret af de fire produktgrupper.

2.4 De udvalgte referenceprodukter

Herved er produktgrupperne PC’er, TV-apparater, mobiltelefoner og frekvensomformere udvalgt til at være referencegrupperne. For produktgruppen PC’er vælges mere specifikt den stationære Internet PC, som stadig er det mest solgte PC produkt. Nedenfor ses de faktiske referenceprodukter, som er brugt specifikt som udgangspunkt i dette projekt.

Tabel 2.6
De faktiske referenceprodukter

Produktgruppe

Referenceprodukt

PC’er

Generisk PC defineret iht. ref. 6

TV-apparater

Schneider DTV-3 (28")

Mobiltelefoner

Telital GM 410

Frekvensomformere

Danfoss VLT 3004

 

3 Basisscenarier

3.1 Opstilling af standardmodel
3.2 Typiske basisscenarier
3.2.1 Køb af nyt produkt med lavere variabel miljøbelastning
3.2.2 Køb af nyt produkt med højere variabel miljøbelastning
3.2.3 Reparation eller køb af nyt produkt
3.2.4 Om opgradering

3.1 Opstilling af standardmodel

Der er igennem projektets beregninger og de opstillede scenarier, som er beskrevet i hhv. kapitel 5 og kapitel 6, opereret med en simpel model for miljøbelastningerne i et produkts livscyklus.

En skematisk fremstilling af denne simplificerede model kan ses i figuren nedenfor.

 

Figur 3.1
En simpel model for akkumuleringen af den disponerede miljøbelastning over tid.

Den simple model beskriver den disponerede miljøbelastning over tid, dvs. miljøbelastningen tilskrives produktet idet den disponeres. Herved tilskrives den samlede miljøbelastning forbundet med råvareudvinding, præ-produktion, produktion og bortskaffelse (inkl. genvinding) i år nul, udfra den filosofi, at når produktet produceres disponeres ikke alene råvareudvinding, præ-produktion og produktion, men også bortskaffelsen/genvinding, idet produktet jo en dag skal bortskaffes når det først er produceret. Man kan lidt populært sige, at disse livscyklusfaser udgør produktets faste miljøbelastning, dvs. den miljøbelastning fra produktets livscyklus, som ikke afhænger af levetid og brug.

Omvendt kan man lidt populært tale om de variable miljøbelastninger, som er groft set proportionale med brugen af produktet, f.eks. energiforbruget. Summen af de variable miljøbelastninger stiger nogenlunde proportionalt med levetiden, idet det antages, at produktets brug og dermed f.eks. energiforbrug, er jævnt fordelt over levetiden. Med andre ord: Jo længere levetiden, jo højere summen af de variable miljøbelastninger.

Denne model bygger på følgende antagelser, som er tilnærmelser til virkeligheden:

  1. Miljøbelastningen i en given livscyklusfase varierer ikke med årene. Dvs. miljøbelastningen for fasen ses som værende uafhængig af hvornår fasen forløber. Dette er en god antagelse for faserne råvareudvinding, præ-produktion og produktion, idet disse faser ligger tidsmæssigt tæt på hinanden, mens det ikke er til at sige hvor god antagelsen er for bortskaffelsesfasen, idet den jo ligger ude i fremtiden. Det er dog en almindelig antagelse i udførelsen af LCA studier, at tilskrive bortskaffelsen/genvindingen nutidens miljøbelastning. Antagelsen er også rimeligt god for brugsfasen, idet produktets energiforbrug er fastlagt af produktets design og miljøbelastningerne fra f.eks. elektricitetsproduktion kun ændrer sig langsomt.
  2. Brugsmønsteret for et produkt ændrer sig ikke over tid, dvs. f.eks. det årlige energiforbrug for et givet produkt ændrer sig ikke over tid. Dette er også en normal antagelse i LCA sammenhæng.
  3. I sammenligninger mellem produkter antages det, at den primære funktion fastholdes mellem produktgenerationer, og at den såkaldte funktionelle enhed ikke ændres. Den funktionelle enhed er et mål for produktets funktionalitet. Der justeres altså ikke i dette projekt for tillægsfunktioner i kommende produktgenerationer.

3.2 Typiske basisscenarier

Med udgangspunkt i den simple model i figur 3.1 kan man opstille det generiske forløb af den samlede disponerede miljøbelastning over tid, afhængig af forbrugerens handling når et produkt går i stykker eller forbrugeren ønsker sig mere funktion af produktet. I det efterfølgende er opstillet en række typiske situationer – basisscenarier.

3.2.1 Køb af nyt produkt med lavere variabel miljøbelastning

Skulle forbrugeren ønske sig et nyt produkt med f.eks. en bedre funktionalitet, kan forbrugeren købe et nyt produkt og lade det gamle bortskaffe. Hvis det nye produkt har en lavere variabel miljøbelastning end det gamle, vil forløbet skematisk se ud som i figur 3.2.

 

Figur 3.2
Køb af en nyt produkt med lavere variabel miljøbelastning

Ved køb af et nyt produkt disponeres et nyt bidrag af faste miljøbelastninger, men da det nye produkt har en lavere variabel miljøbelastning, indhentes det faste bidrag på et tidspunkt – de to kurver skærer hinanden. Det kan derfor være en samlet miljømæssig fordel at købe et nyt produkt selvom det gamle stadig virker. Om der er en miljøgevinst vil afhænge af hvor langt tid man beholder det nye produkt eller hvor langt tid man ville have beholdt det gamle produkt.

3.2.2 Køb af nyt produkt med højere variabel miljøbelastning

Køber forbrugeren derimod et nyt produkt med en højere variabel miljøbelastning end det gamle, opstår situationen i figur 3.3.

Se her!

Figur 3.3
Køb af nyt produkt med højere variabel miljøbelastning

Her vil hældningen af kurven for den variable miljøbelastning stige, og der opnås ikke et skæringspunkt. Derfor vil det generelt ikke være en miljømæssig fordel, at købe at nyt produkt i denne situation.

3.2.3 Reparation eller køb af nyt produkt

Hvis er produkt går i stykker, kan det måske repareres. Men forbrugeren kan også, f.eks. af økonomiske årsager, vælge at købe et nyt produkt. Hvis det nye produkt har en højere variabel miljøbelastning end det gamle, vil situationen typisk være som i figur 3.3, dvs. det vil ikke miljømæssigt være en fordel at købe et nyt produkt. Dette skyldes, at selvom der er et fast bidrag til den akkumulerede miljøbelastning ved reparation (produktion af den nye del og bortskaffelse af den defekte del), vil det faste bidrag næsten altid være større ved produktion mv. af et helt nyt produkt.

Hvis derimod det nye produkt har en lavere variabel miljøbelastning, vil en situation meget lig den i figur 3.2 opstå – dette er vist i figur 3.4 – og det kan være en samlet miljømæssig fordel at købe et nyt produkt frem for at lade det gamle reparere. Om det er en miljømæssig fordel afhænger igen her af restlevetider og andre tidshorisonter.

 

Figur 3.4
Reparation eller køb af nyt produkt?

3.2.4 Om opgradering

En måde at sikre sig ny funktionalitet på vil være at lade sit eksisterende produkt opgradere. Herved kan forbrugeren muligvis opnå den samme funktionalitet som et nyt produkt vil have, og derved formentlig spare omkostninger. Denne situation er ganske lig situationen ved reparation inden for dette projekts modelverden, og de generelle basisscenarier for reparation gælder altså også for opgradering.

4 Realmodeller

4.1 Filosofi bag valget af realmodeller
4.2 Indsamling af data
4.3 Den fremtidige udvikling
4.3.1 PC
4.3.2 TV
4.3.3 Mobiltelefon
4.3.4 Frekvensomformer

4.1 Filosofi bag valget af realmodeller

Mens kapitel 3 fremsatte teorien bag behandlingen af problematikken i dette projekt, vil kapitel 4 indlede behandlingen af de virkelige forhold, idet projektets realmodeller opstilles og diskuteres.

Med realmodeller menes de produkter, nutidige og fremtidige, som indgår i overvejelserne. Det er i projektet valgt at kigge på egentlige produktgenerationer, som kan adskille sig væsentligt fra hinanden mht. den brugte teknologi. For hvert referenceprodukt opstilles fire realmodeller, som repræsenterer fire produktgenerationer. Udgangspunktet er en generation -1, som i essensen er de fire produkter, som er givet i tabel 2.6, og som er den forrige generation i forhold til generation 0, som er den nutidige generation. Herfra gås to generationer frem (generation +1 og generation +2), og der kigges således på fire generationer for hvert produkt.

Når det er valgt at kigge på egentlige produktgenerationer, er det fordi de væsentligste ændringer i produkternes miljømæssige opførsel forventes at være knyttet til større teknologiske ændringer af produkterne, som typisk vil finde sted i forbindelse med udviklingen af en ny generation, mens der typisk kun vil ske små ændringen inden for produktgenerationerne.

4.2 Indsamling af data

Beregningerne i dette projekt bygger på indsamlet viden om hvordan produkterne så ud en generation bagud, hvordan de ser ud i dag og forventningen de næste to produktgenerationer frem. Denne viden eller forventede udvikling er klarlagt ved desk research og gennem interviews med udviklings- og marketingsfunktioner hos en række producenter. Da ny teknologi typisk introduceres først i de meget dyre produkter, og så spreder sig til flere produkter efterhånden som teknologien bliver billigere, kan det være svært entydigt at bestemme den enkelte produktgenerations teknologi. I dette projekt er det derfor valgt, at kigge på den teknologi, som er eller vil være langt fremherskende i den brede masse af produkter, som sælges til en gennemsnitspris, altså et gennemsnitsprodukt, som hverken er "high-end" med meget moderne teknologi eller "low-end" med teknologi, som er på vej ud.

Dataindsamlingen har fokuseret på at indsamle viden om hvordan de enkelte funktionsenheder vil udvikle sig i størrelse, om de vil forsvinde eller nye vil komme til. Arbejdsmetoden har været ganske simpel, idet funktionsenhederne i generation 0 er sat til et index 100 og generation -1 og fremtidsgenerationerne 1 og 2 er skaleret i forhold til dette index, idet der tages højde for introduktionen af nye funktionsenheder og udfasningen af eksisterende. Yderligere er der taget stilling til produkternes forventede energiforbrug. Bilag A gengiver denne fremtidsviden for de fire produkter (PC, TV, mobiltelefon og frekvensomformer) i form af realmodeller. Den fremtidige udvikling diskuteres yderligere nedenfor.

4.3 Den fremtidige udvikling

I dette afsnit diskuteres den fremtidige udvikling af de fire produkter, sådan som den er afdækket ved projektets dataindsamling. Dette afsnit omhandler kun de to fremtidsgenerationer, generation +1 og generation +2, idet generation 0 (den nuværende generation) og generation -1 (den forrige generation) begge er velkendte. Realmodeller for de fire generation kan ses i Bilag A.

4.3.1 PC

Generationstiden er typisk 1,5 år for Internet PC’er, dvs. der går 1,5 år mellem at en ny generation af produkter kommer på markedet. Levetiden derimod er længere, typisk 3-5 år.

4.3.1.1 PC generation +1

Generation +1 er præget af, at TFT fladskærme overtager skærmmarkedet fuldt ud, og at standardskærmen bliver en 17" fladskærm. Den traditionelle CRT skærm forventes at forsvinde fra bredden af det danske PC marked. Der vil ses en svagt begyndende integration af kabinettet i skærmen, en tendens som vil slå fuldt igennem i generation +2. Da skærmen er godt 30 % større end i generation 0, ses også et stigende energiforbrug til skærmen, stigningen sættes til 33%. Stand-by forbruget til skærmen forventes at være uændret fra generation 0 til generation +1. Derimod vil stand-by forbruget til CPU enheden falde fra 5 W for generation 0 til skønsmæssigt 3 W for generation +1, mens driftsforbruget for CPU enheden vil være uændret.

Kabinet/motherboard, dvs. den enhed, som er selve PC’en, forventes i øvrigt ikke at ændre sig. Heller ikke keyboard/tastatur, mus og mængden af ledninger forventes at ændre sig mellem generation 0 og generation +1.

4.3.1.2 PC generation +2

Der forventes at ske lidt større ændringer i designet af generation +2. Indmaden i den enhed, som i dag er selve PC’en, såsom hard disc og drives, forventes at blive integreret i skærmenheden, således at kabinettet som vi kender det i dag vil forsvinde. Yderligere forventes den såkaldte blue tooth teknologi at spille en rolle for kommunikationen mellem enhederne. Blue tooth er en teknologi til trådløs kommunikation mellem individuelle elektronikprodukter, og indførelsen af blue tooth teknologi vil reducere mængden af ledninger væsentligt – her til ca. 40 % af det tidligere omfang. (Selvom blue tooth teknologien vil indebære store fordele for både drift af kontorer og i hjemmet, vil den formentlig ikke have den store indflydelse på produkternes miljømæssige opførsel.) Skærmstandarden vil formentlig stadig være en 17" fladskærm, men skærmens energiforbrug vil være delvist optimeret – der regnes her med et energiforbrug på 35 W til drift af skærm, mod 40 W for generation +1. Også stand-by forbruget for skærmen vil falde fra 3 W til skønsmæssigt 2 W. Energiforbruget til drift af CPU enheden forventes at være uændret, mens stand-by forbruget vil falde væsentligt pga. teknologioptimering til 0,5 W for generation +2 mod 3 W for generation +1 og 5 W for generation 0.

Indmaden i selve PC’en, såsom hard disc og drives, forventes ikke at ændre sig, Heller ikke tastatur/keyboard og mus forventes at ændre sig væsentligt.

4.3.2 TV

Generationstiden for TV-apparater er ca. 5 år, mens levetiden er ca. 10 år. Udgangspunktet for disse modeller har været et standard 28" CRT TV i formatet 4:3, som vi kender det i dag.

4.3.2.1 TV generation +1

Den alt overvejende ændring i den fremherskende teknologi er for generation +1, at størstedelen af markedet forventes at være plasmaskærme – fladskærme. Disse vil være lidt større end i dag – 32" og i 16:9 format, det såkaldte bredformat. Skiftet til plasmaskærme indebærer en væsentlig stigning i energiforbruget til drift, fra 90 W for det traditionelle 28" CRT TV til ca. 200 W for denne første generation af plasma TV. Stand-by forbruget forventes derimod at halveres fra 4 W for generation 0 til 2 W for generation +1. De to andre væsentlige ændringer er en 4 gange så stor strømforsyning, idet energiforbruget er steget væsentligt, og at der nu vil være et indhold af aluminium i kabinettet pga. behovet for øget styrke.

4.3.2.2 TV generation +2

Ændringerne fra generation +1 til generation +2 er mere beskedne. Standarden vil stadig være et 32" plasma TV i bredformat, men apparatet vil nu også indeholde en indbygget DVD enhed, og energiforbruget vil være optimeret i nogen grad – energiforbruget forventes at falde til 150 W i drift og 1 W i stand-by.

4.3.3 Mobiltelefon

Generationstiden for mobiltelefoner er ca. 1 år, mens levetiden er 2-3 år i gennemsnit. Udviklingen inden for mobiltelefoner forventes at gå i retningen af væsentlig større funktionalitet, med flere integrerede funktioner og ikke mindst ændringer i transmissionsteknologien.

Generation 0 er den såkaldte HSCSD telefon (High Speed Circuit Switched Data), som lidt populært kan kaldes SMS telefonen.

Generation +1 er den såkaldte GRPS telefon (General Packed Radio Services), som lidt populært kan kaldes Internet telefonen.

Generation +2 er den såkaldte EDGE telefon (Enhanced Data rates for Global Evolution), som lidt populært kan kaldes videotelefonen.

4.3.3.1 Mobiltelefon generation +1(GRPS)

Pga. den øgende sendeeffekt forventes generation +1 at have en ca. 25 % større batteripakke end generation 0. Det samme gælder antennens størrelse. Mængden af diskrete komponenter forventes at falde til 90 % af niveauet i generation 0, idet der vil ske yderligere integration.

De nok væsentligste ændringer er indførelsen af farve-displays og ikke mindst, at energiforbruget er kraftigt stigende, 50 % højere end generation 0.

4.3.3.2 Mobiltelefon generation +2 (EDGE)

Batteripakken vokser yderligere, nu til 150 % af størrelsen i generation 0. Litium polymer batterier vil også så småt blive introduceret. Yderligere integration af de elektroniske funktioner vil føre til yderligere en 10 % reduktion af mængden af diskrete komponenter i forhold til generation +1.

Energiforbruget vokser igen kraftigt til ca. 250 % af forbruget i generation 0, og et videodisplay indføres som generationsstandard. Dette display vil være ca. dobbelt så stort som i tidligere generationer. Man vil også se trådløse head sets pga. indførelsen af blue tooth teknologi.

4.3.4 Frekvensomformer

Generationstiden for frekvensomformere er ikke så regelmæssigt fastlagt, som for konsumprodukterne. Der er her valgt at følge generationsskiftene for VLT 5000 serien fra Danfoss, som eksempel. Den nuværende generation VLT 5000 kom på markedet i 1995 og er stadig den fremherskende generation af Danfoss frekvensomformere. Generation +1 forventes at komme på markedet i 2003 og generation +2 i 2009. Generation +2 vil formentlig optræde i to varianter – med eller uden en integration af omformer og motor. Disse kaldes i det efterfølgende generation +2 og generation +2 Int.

4.3.4.1 Frekvensomformer generation +1

Kabinettet forventes at ændre sig en del sammenlignet med generation 0. Indholdet af aluminium bliver halveret, indholdet af plast fordobles og indholdet af jern falder til 10% af niveauet i generation 0.

Kølemæssigt vil kølefinnens størrelse falde til 80% af størrelsen i generation 0, og der vil ikke være nogen blæser.

Optionskortet vil være dobbelt så stort, mens DC spolen bliver lidt mindre – 80 % af størrelsen i generation 0 produkterne.

Styrekortet vil gradvist få flere funktioner, men den fysiske udformning vil være den samme. Power-printet ændres heller ikke.

Der vil ske en gradvis optimering af energiforbruget, som falder med 2 % til 98% af generation 0 niveauet. Kigger man på systemet af omformer og motor, vil omformeren være bedre tilpasset motoren, og energiforbruget for systemet vil falde med 5 % til 95 % af niveauet i generation 0.

4.3.4.2 Frekvensomformer generation +2

Den væsentligste ændring i produktets sammensætning sammenlignet med generation +1 vil være, at optionskortet vokser yderligere til 3 gange størrelsen i generation 0.

Tendensen til optimering af energiforbruget fortsætter. Forbruget for omformeren alene vil være på 96 % af niveauet i generation 0, mens systemforbruget vil være nede på 90 % af systemforbruget i generation 0.

4.3.4.3 Frekvensomformer generation +2 Int.

Her er motor og omformer integreret til en enhed. Kabinettet forsvinder, idet omformeren indbygges i motoren. Optionkortet forsvinder, mængden af ledninger falder til 25 % i forhold til generation +2, og der er yderligere lidt at hente på energisiden pga. yderligere tilpasning mellem motor og omformer – systemforbruget er nu nede på 89 % af niveauet for systemforbrug i generation 0.

5 LCA screening af realmodeller

5.1 Metode til LCA screening
5.2 Screeningsresultater
5.2.1 Internet PC
5.2.2 TV
5.2.3 Mobiltelefon
5.2.4 Frekvensomformer

5.1 Metode til LCA screening

Den metode der er anvendt til screeningen er udviklet i projekterne "Miljødata på elektronikkomponenter"(1) og "Konstruktionsprincipper og vejledninger for mindre miljøbelastende elektronikprodukter"(2). Disse 2 projekter er udmundet i PC-værktøjet "A Designer's Guide to Eco-Conscious Design of Electrical & Electronic Equipment", version 1.0 (5).

De to projekter havde til formål at skabe et værktøj til elektronikkonstruktører til udvikling af mindre miljøbelastende elektriske og elektroniske produkter, samt at tilvejebringe livscyklusdata for elektronikkomponenter, og præsentere disse på en overskuelig måde.

I projektforløbet er indsamlet livscyklus-data for elektronikkomponenter. Disse er udmundet i UMIP PC værktøjets database (3) i overensstemmelse med UMIP metoden (4). På grundlag af disse data og UMIP PC værktøjet er beregnet 2 parametre til at repræsentere miljøpåvirkning og ressourcetræk. Disse er:
Energiparameteren (E-parameter)
Ressourceparameteren (R-parameter)

Energiparameteren er det primære energiforbrug målt i MJ. Denne værdi er beregnet på grundlag af de indsamlede livscyklus-data. Dette tal er en indikator for det træk der er på den globale energireserve og den miljøpåvirkning i form af drivhuseffekt, forsuring, næringssaltbelastning, affaldsdannelse m.m. som energiproduktionen giver anledning til. E-parameteren er en værdi der er aggregeret over hele livscyklus.

Ressourceparameteren er en indikator for det samlede træk på jomfruelige "ikke-energi ressourcer". Energiressourcer er omfattet af E-parameteren og er derfor ikke inkluderet i dette tal. R-parameteren er beregnet ved hjælp af UMIP PC værktøjet (3), og er summen af de vægtede ressourceforbrug for "ikke-energi ressourcer". R-parameteren har enheden mPRW90 (milli-Person-Reserve i 1990), og er et mål for andelen af den mængde af en given ressource, der var tilbage til en person og dennes efterkommere i 1990. Normalt refereres enheden som mPR.

På grundlag af de indsamlede data er opbygget en database, som indeholder E- & R- parametre samt materialesammensætninger for typiske elektronikkomponenter.

Desuden er beregnet og tilføjet E- & R-parametre for materialer og processer som er relevante for elektriske - og elektroniske produkter.

Strukturen i databasen fremgår af figur 5.1.

Se her!

Figur 5.1
Struktur for database

Databasen og de tilhørende beregningsværktøj er opbygget i alment tilgængelige software (MS Excel og MS Access).

Ved beregning af de enkelte produkters miljøbelastning i form af E- & R-parametre kompenseres for den genvinding af materialer, der forventes at finde sted, når produktet bortskaffes. På samme måde "krediteres" også for at nogle materialer forbrændes under energiudvinding. Grundlaget for det anvendte bortskaffelses- scenario fremgår af Bilag B.

Fordelen ved den anvendte metode er, at den er forholdsvis overskuelig at arbejde med og resultaterne kan præsenteres på en overskuelig måde. De anvendte indikatorparametre er baseret på livscyklus data.

Miljøbelastningen som følge af udledning af toksiske stoffer er ikke så godt belyst. I de tilfælde, hvor der er mulighed for at udarbejde en regulær LCA, vil dette dog i praksis også være et svagt punkt fordi datagrundlaget for udledning af toksiske stoffer ofte vil være svagt.

Der er ikke umiddelbart noget svar på hvordan man skal forholde sig i den situation, hvor "Alternativ 1" har et større energiforbrug men et mindre ressourceforbrug end "Alternativ 2". De to parametre er i sagens natur ikke adderbare, og kan ikke uden videre omregnes til værdier som er sammenlignelige og som har samme enhed. Dette dilemma kan man også komme i når man laver en regulær LCA, hvor man ikke umiddelbart kan sammenligne de vægtede miljøeffektpotentialer og de vægtede ressourceforbrug. Forfatterne opfatter det som værende uden for rammerne af nærværende projekt at gå dybere ind i denne problematik.

For yderligere detaljer om E- & R- parametrene og den anvendte beregningsmetode henvises til ref. 5.

5.2 Screeningsresultater

5.2.1 Internet PC

Grundlaget for opstilling af en model for generation -1 (Gen -1) af Internet PC’en er et LCA studie (6), som er udarbejdet som grundlag for udarbejdelse af et kriterie-dokument for miljømærkning af PC’er. Dette er kompletteret med specifikke data for en 15" CRT skærm (7).

Disse data danner grundlag for at opstille en model af PC’en i Generation -1. Denne indeholder en oversigt over de komponenter og materialer, som de enkelte dele i PC’en består af. Denne model danner udgangspunkt for opstilling af modeller for de senere generationer, som det fremgår af Bilag C. Det har ikke været muligt at få adgang til data af samme kvalitet for de forholdsvis nye TFT-skærme (flad-skærme). Modellering af en 15" TFT-skærm er derfor baseret på umiddelbart tilgængelige data i form af datablade og det man kan se ud af produkterne. Det energiforbrug, der er medgået til at fremstille selve TFT-skærmen er skønnet på grundlag af nogle økonomiske overvejelser. Modellen for en 17" skærm er skaleret op på grundlag af det større areal.

Modellering af CD-ROM drev og mus er foretaget ved "destruktiv analyse". Det er antaget at et DVD drev består af de samme komponenter som et CD-ROM drev.

På grundlag af det realscenario der er opstillet for Internet PC’en i kapitel 4 er nedenstående energiforbrugs-modeller opstillet.

Tabel 5.1
Energiforbrugs-model for Internet PC generationerne

Se her!

De opstillede produktmodeller og de ovenfor angivne energiforbrug eksporteres til beregningsværktøjet (5). Her beregnes de samlede værdier for primært energiforbrug og de vægtede ressourceforbrug som det tidligere er beskrevet (afsnit 5.1). De beregnede resultater er gengivet i tabel 5.2. De angivne værdier er kompenseret for det fradrag den forventede ressourcegenvinding og energiudvinding udløser. Tillige er de tilsvarende værdier beregnet for de enkelte dele og relevante energiforbrug (Bilag D).

Tabel 5.2
Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for Internet PC generationerne.

 

Disse danner grundlag for de beregninger, der foretages i Kapitel 6

5.2.2 TV

Grundlaget for opstilling af en model for generation -1 (Gen -1) (se kapitel 4) af TV’et 28" Schneider type DTV-3 fra 1996. Dette apparat er adskilt og komponenter og dele er identificerede.

Disse data danner grundlag for at opstille en model af TV’et i Generation -1. Denne indeholder en oversigt over de komponenter og materialer, som de enkelte dele i TV’et består af. Denne model danner udgangspunkt for opstilling af modeller for de senere generationer, som det fremgår af Bilag C.

På grundlag af det realscenario der er opstillet for TV’et i kapitel 4 er nedenstående model for energiforbruget opstillet.

Tabel 5.3
Energiforbrugs-model for TV generationerne

 

De opstillede produktmodeller og de ovenfor angivne energiforbrug eksporteres til beregningsværktøjet (5). Her beregnes de samlede værdier for primært energiforbrug og de vægtede ressourceforbrug som det tidligere er beskrevet (afsnit 5.1). De beregnede resultater er gengivet i tabel 5.4. De angivne værdier er kompenseret for det fradrag den forventede ressourcegenvinding og energiudvinding udløser. Tillige er de tilsvarende værdier beregnet for de enkelte dele og relevante energiforbrug (Bilag D).

Tabel 5.4
Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for TV generationerne.

 

Ovenstående resultater danner grundlag for de beregninger, der foretages i Kapitel 6.

5.2.3 Mobiltelefon

Grundlaget for opstilling af en model for generation -1 (se kapitel 4) af mobiltelefonen er et LCA studie (8), som blev udarbejdet i projektet "Miljørigtig udvikling indenfor produktfamilier".

Arbejdet er udført på en mobiltelefon GM 410, som er udviklet af Telital R & D Denmark A/S. Det er en GSM900 mobiltelefon som også omfatter en elektronisk oplader og et lithium ion batteri.

Disse data danner grundlag for at opstille en model af mobiltelefonen i generation -1. Denne indeholder en oversigt over de komponenter og materialer, som de enkelte dele i mobiltelefonen består af. Den indeholder tillige en model for energiforbruget. Denne model danner udgangspunkt for opstilling af modeller for de senere generationer, som det fremgår af Bilag C. Generation +2 af mobiltelefonen indeholder et trådløst headset. Det antages at det omfatter en oplader af samme størrelse som mobiltelefonens og et batteri der udgør en tredjedel af mobiltelefonens. De øvrige komponenter og dele er skønnede.

De opstillede produktmodeller og de ovenfor angivne energiforbrug eksporteres til beregningsværktøjet (5). Her beregnes de samlede værdier for primært energiforbrug og de vægtede ressourceforbrug som det tidligere er beskrevet (afsnit 5.1). De beregnede resultater er gengivet i tabel 5.5. De angivne værdier er kompenseret for det fradrag den forventede ressourcegenvinding og energiudvinding udløser. Tillige er de tilsvarende værdier beregnet for de enkelte dele og relevante energiforbrug (Bilag D).

Tabel 5.5
Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for Mobiltelefon generationerne.

 

Ovenstående tabel danner grundlag for de beregninger, der foretages i Kapitel 6.

5.2.4 Frekvensomformer

Grundlaget for opstilling af en model for generation -1 (Gen -1) (se kapitel 4) af frekvensomformeren stammer fra et tidligere projekt (10). Disse data danner grundlag for at opstille en model af frekvensomformeren i Generation -1. Denne indeholder en oversigt over de komponenter og materialer, som de enkelte dele i frekvensomformeren består af. Denne model danner udgangspunkt for opstilling af modeller for de senere generationer, som det fremgår af Bilag C.

For sammenlignelighedens skyld er det antaget at output effekten for alle generationerne er 2 kW. Den sidste generation (Gen +2 Int) er en frekvensomformer, der er integreret med en elektromotor. For at kunne sammenlignelige fra den ene generation til den anden er modellerne for tidligere generationer også tilføjet en "løs" elektromotor, som det fremgår af Bilag C.

På grundlag af det realscenario der er opstillet for frekvensomformeren i kapitel 4 er nedenstående model for energiforbruget opstillet.

Tabel 5.6
Energiforbrugs-model for frekvensomformer generationerne.

Se her!

De opstillede produktmodeller og de ovenfor angivne energiforbrug eksporteres til beregningsværktøjet (5). Her beregnes de samlede værdier for primært energiforbrug og de vægtede ressourceforbrug som det tidligere er beskrevet (afsnit 5.1). De beregnede resultater er gengivet i tabel 5.7. De angivne værdier er kompenseret for det fradrag den forventede ressourcegenvinding og energiudvinding udløser. Tillige er de tilsvarende værdier beregnet for de enkelte dele og relevante energiforbrug (Bilag D).

Tabel 5.7
Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for frekvensomformer generationerne.

 

Ovenstående tabel danner grundlag for de beregninger, der foretages i Kapitel 6.

6 Levetidsdynamik og konklusioner

6.1 Levetidsdynamik og konklusioner for de fire produkter i fire generationer
6.1.1 PC
6.1.2 TV
6.1.3 Mobiltelefon
6.1.4 Frekvensomformer
    

6.1 Levetidsdynamik og konklusioner for de fire produkter i fire generationer

I dette kapitel redegøres for de sammenligninger og samspil af levetidsdynamik, som er relevante for hvert af de fire produkter, og som med rimelighed kan dækkes af de fire generationer af produkter. For hvert produkt er opstillet en række scenarier, som baserer sig på LCA screeningsresultaterne i kapitel 5. Specifikke konklusioner anføres for hvert af scenarierne.

Som nævnt i afsnit 5.1 repræsenteres miljøbelastningen ved to parametre:
Primært energiforbrug
Vægtede forbrug af materialeressourcer (ressourcer der ikke er energi-relaterede)

I nedenstående figur 6.1 er vist en situation hvor et produkt af en ældre generation udskiftes med et nyere produkt. Kurverne viser det akkumulerede forbrug af materialeressourcer for de to alternativer.

 

Figur 6.1:
De vægtede materialeressourceforbrug for en situation, hvor TV generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år

Som det fremgår af grafen, kan det ud fra en rent materialeressourcemæssig betragtning ikke betale sig at skifte til et nyt produkt. Denne konklusion vil også gælde i andre tilfælde, hvor der introduceres et nyt produkt, en opgradering eller en reparation. Det vil ofte være sådan, at produktionen af et nyt produkt eller en ny del af et produkt, vil udløse et øget forbrug af materialeressourcer.

Set ud fra en materialeressourcemæssig betragtning vil det altid være fordelagtigt at beholde sit gamle produkt så længe som muligt. Dette er en helt generel konklusion, som vil gælde for alle produkter, der kun har forbrug af energi-relaterede ressourcer i brugsfasen.

Et produkts totale ressourcetræk opgøres normalt groft set som summen af materialeressourcerne og energiressourcerne. Energiressourcerne er forbruget af kul, olie, gas mv. i forbindelse med energiforbrug i produktets livscyklus, og dette ressourceforbrug ligger altså under E-parameteren i det beregningsværktøj, som her er brugt.

Man kan dog ikke udfra dette projekt konkludere om der er mulige gevinster i det totale forbrug af ressourcer (energi- og materialeressourcer) ved de handlinger/scenarier, som er opstillet i det følgende. Ønsker man en konklusion på det totale ressourceforbrug skal man bruge en egentlig konventionel LCA metode til opgørelsen. Det kan derfor ikke udelukkes, at visse scenarier vil indebære, at det ekstra forbrug af materialeressourcer til at lave en nyt produkt kan opvejes af et mindre forbrug af energiressourcer idet det nye produkt kan have et lavere energiforbrug i brugsfasen.

Når der i det følgende konkluderes, hvad der er miljømæssigt fordelagtigt eller ej, er dette baseret på beregninger af det primære energiforbrug, som en indikator for miljøbelastningen.

6.1.1 PC

For PC generationerne er opstillet i alt 9 scenarier:

Scenario

Beskrivelse

PC1

Generation -1 skiftes ud med generation +1 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Levetiden for en Internet PC er ca. 3 år, mens generationstiden er ca. 1,5 år. Derfor er det realistisk at udskifte en generation -1 købt for f.eks. 2 år siden med en generation +1 f.eks. næste år. En levetid svarer således til to generationstider.

Kurverne skærer ved År 10, efter 7 år. Da det ikke kan forventes at PC’en lever i 10 år, er det ikke miljømæssigt en fordel at udskifte PC’en.

 

Scenario

Beskrivelse

PC2

Generation 0 med CRT skærm udskiftes med generation +2 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Igen er levetiden lig med to generationstider, og det er realistisk at udskifte en generation 0 købt i dag med en generation +2 om 3 år.

Kurverne skærer ved ca. År 8,5, efter ca. 5,5 år.

På grund af atgeneration+2 har en TFT skærm er hældningen for denne kurve mindre. Men da de to kurver først skærer ved ca. År 8,5, efter ca. 5,5 år, er det ikke miljømæssigt en fordel at udskifte PC’en.

 

Scenario

Beskrivelse

PC3

Generation 0 med 15" TFT skærm udskiftes med generation +2 efter 3 år

 

Begrundelse

Konklusion

Generation 0 vil i dag sælges med en CRT skærm eller en 15" TFT skærm – der er således tale om to udformninger af generation 0. Dette scenarioer en gentagelse af scenario PC2, men nu med TFT skærm.

Kurverne skærer ikke indenfor en overskuelig tidshorisont.

Det kan ikke betale sig miljømæssigt at skifte PC’en, da begge PC'er har TFT skærme med lavt energiforbrug.

 

Scenario

Beskrivelse

PC4

Generation 0 med CRT skærm får en 15" TFT skærm efter 1 år

Begrundelse

Konklusion

Mange forbrugere vælger i dag at udskifte deres CRT skærm med en TFT skærm. Dette scenario synliggør miljøeffekten af denne handling.

Kurverne skærer ved ca. År 4,5, efter ca. 3,5 år.

Det kan betale sig miljømæssigt at skifte, hvis man forventer at beholde sin PC i mere end 4,5 år.

 

Scenario

Beskrivelse

PC5

Generation 0 med CRT skærm mod en generation 0 med 15" TFT skærm

Begrundelse

Konklusion

Ved køb af en PC i dag skal forbrugeren tage stilling til om den skal være med CRT eller TFT skærm. Dette scenario viser konsekvensen af dette valg.

Kurverne skærer efter knap 3 år.

Hvis man påregner at beholde sin PC mere end 3 år, kan det miljømæssigt betale sig at købe en PC med 15" TFT skærm.

 

Scenario

Beskrivelse

PC6

Generation -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation 0 med 15" TFT skærm efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

En funktionel opgradering af en generation -1 kan ske ved udskiftning af processor og motherboard. Denne udskiftning kan også skyldes at processor eller motherboard går i stykker, og det er den mulige udskiftning af en komponent, som medfører den største miljøbelastning. Det er derfor den eneste af de mulige komponentudskiftninger, som der er lavet scenario for, idet alle andre udskiftninger/reparationer kun vil styrke hosstående konklusion.

Her sammenlignes den mest miljøbelastende reparation/udskiftning af en komponent i generation -1 med køb af generation 0.

Kurverne skærer ved År 7,5 efter 4,5 år.

Belastningen ved at udskifte en processor og/eller motherboard er marginal. Det samme vil gælde for udskiftning af CD-ROM drev, Harddisk, Floppy drev, keyboard, modem og mus, der har miljøbelastninger af samme eller mindre størrelse.

Hvis man køber en ny gen 0 PC med en 15" TFT skærm, skal man have den i mere end 4,5 år for at det er miljømæssigt fordelagtigt.

Det er derimod altid en fordel at reparere sin generation-1 PC sammenlignet med at købe en generation 0 med CRT skærm

 

Scenario

Beskrivelse

PC7

Generation -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation +1 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Som scenario PC6, men med generation +1 som alternativ.

Kurverne skærer ved År 10 efter ca. 7 år.

Det kan betale sig miljømæssigt at reparere PC'en i forhold til at købe en ny generation +1.

 

Scenario

Beskrivelse

PC8

Generation 0 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation +2 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

I princippet et scenariosvarende til PC6, men her sammenlignes reparation/udskiftning af en komponent i generation 0 med køb af en generation +2.

Kurverne skærer ikke indenfor en overskuelig tidshorisont.

Det kan miljømæssigt betale sig at reparere.

 

Scenarie

Beskrivelse

PC9

Generation -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation +1 efter 3 år eller ny generation +2 efter 5 år.

Begrundelse

Konklusion

Her er tale om en sammenligning mellem scenario PC8 og en strategi om at bevare den ældste generation (generation -1) indtil yderligere en ny generation (generation +2) kommer på markedet.

Kurverne skærer ved ca. 10 år for begge de nye generationer.

Det kan betale sig miljømæssigt at reparere og fastholde det eksisterende produkt så længe som muligt.


Resultaterne af de 9 scenarier er gengivet i Bilag E.

Omdrejningspunktet for levetidsdynamikken for Internet PC’erne er skærmen. De nye flade TFT-skærme har et væsentligt lavere energiforbrug end de hidtil mest anvendte CRT-skærme. Dette kan i nogle situationer betyde, at det miljømæssigt er fordelagtigt at foretage et skift eller en opgradering.

De væsentligste konklusioner for Internet PC’erne kan sammenfattes til:
Hvis man har en PC med en 15" CRT-skærm er det miljømæssigt fordelagtigt at skifte til en 15" TFT-skærm, hvis man forventer at kunne behold sin PC i mere end 4½ år.
Hvis man står i den situation at skulle vælge mellem en 15" CRT-skærm og en 15" TFT-skærm, vil det være miljømæssigt fordelagtigt at vælge TFT-skærmen, hvis man påregner at beholde den i mere end 3 år.
Det vil ellers altid være miljømæssigt fordelagtigt at reparere sin PC og fastholde sit gamle produkt så længe som muligt.

6.1.2 TV

For TV generationerne er opstillet i alt 7 scenarier:

Scenario

Beskrivelse

TV1

Generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Generationstiden er ca. 5 år for tv-apparater. Dette scenario viser konsekvensen af at udskifte sin nuværende generation -1 med en generation 0.

Kurverne skærer ved År 15 efter 10 år.

Da levetiden forventes at være af størrelsesordenen 10 år kan det ikke miljømæssigt betale sig at skifte frageneration-1 til generation 0 efter 5 år.

 

Scenario

Beskrivelse

TV2

Generation -1 udskiftes med generation +1 efter 10 år

Begrundelse

Konklusion

Eller man kan vente to generationstider og købe sig en generation +1.

Kurverne divergerer, pga. et højere energiforbrug for den nyeste generation. Dette skyldes det markant større energiforbrug, som plasmaskærmen udløser.

Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at skifte.

 

Scenario

Beskrivelse

TV3

Generation 0 udskiftes med generation +1 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Samme princip som i scenario TV1, men en udskiftning af generation 0 med generation +1.

Konklusionen er her den samme som for scenarioTV2.

 

Scenario

Beskrivelse

TV4

Generation 0 udskiftes med generation +2 efter 10 år

Begrundelse

Konklusion

Samme princip som i scenario TV2, men en udskiftning af generation 0 med generation +2

Kurverne divergerer.

Selvom det er antaget at energiforbruget for den næste generation af plasmaskærme er mere moderat, er det stadig markant højere end for en CRT skærm.

Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at skifte.

 

Scenario

Beskrivelse

TV5

Generation +1 udskiftes med generation +2 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Samme princip som i scenario TV1, men en udskiftning af generation +1 med generation +2.

Kurverne skærer ved År 10 efter 5 år.

Hvis man beholder sin generation +1 i 10 år svarer det miljømæssigt til at købe en generation +2, når den kommer på markedet i År 5.

 

Scenario

Beskrivelse

TV6

Generation -1 får udskiftet basiselektronik mod køb af generation 0 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Reparation/udskiftning af basiselektronikken er den mest miljøbelastende af de mulige komponentudskiftninger, og konklusionen er i princippet den samme for udskiftning af andre komponenter. Dette er derfor det eneste reparations-scenario, som er opstillet.

Modellen kigger på om man skal lade sin nuværende generation -1 reparere eller om man skal købe den næste generation (generation 0).

Kurverne skærer ved År 14 efter 9 år.

Den miljømæssige omkostning ved at reparere sit TV er yderst marginal.

Det kan miljømæssigt betale sig at reparere sit gamle TV.

 

Scenario

Beskrivelse

TV7

Generation +1 får udskiftet basiselektronik mod køb af generation +2 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

I princippet et scenario som TV6, men mellem generation +1 og generation +2.

Kurverne skærer ved År 10 efter 5 år.

Det kan miljømæssigt betale sig at reparere sit gamle TV, hvis den forventede rest-levetid ikke er større end 5 år.


Resultaterne af de 7 scenarier er gengivet i Bilag F.

Udviklingen for TV er præget af et faldende energiforbrug i stand-by efter at der i forskellige sammenhænge har været fokus på dette. Til gengæld "opvejes" dette forhold af at de nye (og større) plasma-skærme, der forventes at være dominerende for TV af generation +1 (2006) og generation +2 (2011) har et større energiforbrug.

Den væsentligste konklusion er derfor at det miljømæssigt kan betale sig at fastholde sit gamle apparat, så længe som muligt og om nødvendigt lade det reparere.

6.1.3 Mobiltelefon

For de fire generationer af mobiltelefoner er opstillet 5 scenarier:

Scenario

Beskrivelse

MT1

Generation -1 erstattes med en generation 0 efter 2 år

Begrundelse

Konklusion

Generationstiden er 1 år for mobiltelefoner, mens levetiden er omkring 2-3 år for mange forbrugere. Det er derfor muligt at købe en generation 0 efter 2 år, hvis man har en generation -1. Det er det, som dette scenario kigger på.

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden, da energiforbruget forgeneration0 er større end for generation -1.

Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at købe en ny mobiltelefon.

 

Scenario

Beskrivelse

MT2

Generation -1 erstattes med en generation +1 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Eller kan man købe en generation +1 efter 3 år.

Konklusionen er den samme som for scenario MT1. Den er bare mere udtalt, da forskellen på hældningen mellem kurverne er større.

 

Scenario

Beskrivelse

MT3

Generation -1 erstattes med en generation +2 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Eller man kan købe en generation +2 efter 3 år.

Samme som for scenario MT2.

 

Scenario

Beskrivelse

MT4

Generation 0 får skiftet printkort inkl. komponenter mod køb af generation +1 efter 2 år

Begrundelse

Konklusion

Dette scenario kigger på reparation af en mobiltelefon ved udskiftning af printkortet, som er det oplagte reparationsscenario.

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden, da den årlige miljøbelastning for den nyere generation af mobiltelefonen er større end for den ældre generation.

Det vil være miljømæssigt fordelagtigt at reparere den gamle telefon eller skifte batteriet.

I det viste scenario er printkortet med tilhørende komponenter udskiftet, hvilket er den "tungeste" reparation man kan tænke sig.

 

Scenario

Beskrivelse

MT5

Sammenligning mellem alle fire generationer

Begrundelse

Konklusion

De fire generationer udviser en stadigt stigende variabel miljøbelastning, og dette illustreres af dette scenario.

For hver ny generation af mobiltelefoner udvides funktionaliteten og dermed stiger energiforbruget.

Det vil ikke miljømæssigt være en fordel at udskifte en mobiltelefon med en nyere generation.


Resultaterne af de 5 scenarier er gengivet i Bilag G.

Udviklingen for mobiltelefoner er præget af at hver ny generation har udvidet funktionalitet, som igen udløser et øget energiforbrug. Der er derfor ikke nogen reduceret miljøbelastning i brugsfasen, der kan begrunde udskiftningen af en ældre mobiltelefon med én af nyere generation.

Den væsentligste konklusion er derfor, at det er miljømæssigt fordelagtigt at beholde sin mobiltelefon så længe som muligt og om nødvendigt skifte batteriet eller lade den reparere. Om dette også er økonomisk fordelagtigt for den enkelte forbruger med den prisstruktur, der behersker markedet, er selvfølgelig en helt anden sag.

6.1.4 Frekvensomformer

For de fire generationer af frekvensomformere er opstillet i alt 3 scenarier

Scenario

Beskrivelse

VLT1

Generation -1 udskiftes med generation 0 efter 6 år

Begrundelse

Konklusion

Generationstiden er ca. 6 år. Dette scenario sammenligner udskiftning af en generation -1 med en generation 0.

Kurverne skærer ved År 7 efter kun 1 år.

Miljømæssigt kan det betale sig at skifte til en nyere generation.

 

Scenario

Beskrivelse

VLT2

Generation -1 udskiftes med generation +1 efter 12 år

Begrundelse

Konklusion

Eller man går to generationer frem.

Kurverne skærer ved År 7 efter 1 år.

Miljømæssigt kan det betale sig at skifte til en nyere generation.

 

Scenario

Beskrivelse

VLT3

Generation -1 får udskiftet styrekortet mod køb af ny generation 0 efter 6 år

Begrundelse

Konklusion

Udskiftning/reparation af styrekortet er det typiske reparationsscenario. Her sammenlignes denne reparation på en generation -1 med køb af en generation 0.

Kurverne skærer ved År 7 efter 1 år.

Miljømæssigt kan det ikke betale sig at reparere. Det er miljømæssigt mere fordelagtigt at anskaffe en ny generation af frekvensomformeren.


Resultaterne af de 3 scenarier er gengivet i Bilag H.

Det scenario, der er regnet på, omfatter udover produktion og bortskaffelse af frekvensomformer og elektromotor også energiforbruget af det system frekvensomformeren er den del af. Dette er beskrevet i afsnit 5.2.4.

Dette betyder at den miljøbelastning, der er forbundet med at producere "hardwaren" er marginal i forhold til energiforbruget af det samlede system. Udviklingen i frekvensomformere går mod at det tab der afsættes i selve frekvensomformeren reduceres. Tillige bliver energiforbruget af det samlede system lavere. Dvs. at elektromotoren (eller hvad det nu er) får en højere virkningsgrad.

Den væsentligste konklusion er derfor at det ofte vil kunne betale sig ud fra et miljømæssigt synspunkt at skifte sin gamle frekvensomformer ud med én af nyere generation, når dette er muligt. Denne konklusion er selvfølgelig båret af at der er et energiforbrug af en vis størrelse. I situationer, hvor energiforbruget er væsentligt lavere, end det er skitseret i tabel 5.6, vil denne konklusion næppe holde.

7 Litteratur

1 Konstruktionsprincipper og vejledninger for mindre miljøbelastende elektronikprodukter. Projektet er afrapporteret i reference 5.
[Tilbage]
     
2 Miljødata på elektronikkomponenter. Projektet er afrapporteret i reference 5.
[Tilbage]
    
3 UMIP PC – Værktøj, Version 2.11 beta, Miljøstyrelsen, 1999
[Tilbage]
    
4 Wenzel, H., Hauschild, M. & Rasmussen, E.: Miljøvurdering af Produkter, UMIP publikation, Miljøstyrelsen, 1996.
[Tilbage]
    
5 "A Designer's Guide to Eco-Conscious Design of Electrical & Electronic Equipment", version 1.0, 2002. Dette kan downloades bl.a. fra www.gnteknik.dk.
[Tilbage]
    
6 LCA Study of the Product Group Personal Computeres in the EU Ecolabel Scheme, March 1998, Antlantic Consulting and the Institute for Product Development
[Tilbage]
    
7 Computer Display Industry and Technology Profile, (EPA/744-R-98-005) December 1998. Downloaded fra http://www.epa.gov/dfe/pubs/allpubs.htm#comp
[Tilbage]
   
8 Willum, O. & Erichsen, H., 2001, Miljøvurdering af mobiltelefoner, rapport fra fase 2, 3 & 4, Arbejdsrapport fra projektet "Miljørigtig udvikling indenfor produktfamilier". Miljøstyrelsen.
[Tilbage]
   
9 Frees, N. (2002), Instituttet for Produktudvikling , Personlig Kommunikation
[Tilbage]
   
10 Retningslinier for udvikling af bæredygtig elektronik, 1996, Miljøprojekt nr. 319, Miljøstyrelsen
[Tilbage]
    

Bilag A
Realmodeller

Internet PC - fremtidig teknologi og realmodeller

Nedenstående er baseret på et interview med Willi Kotte, Fujitsu Siemens den 24. august 2001, samt desk research.

Interviewer: Jens Legarth, Rambøll Energi & Miljø

De angivne udsagn er baseret på skøn over den fremtidige udvikling og skal selvfølgelig betragtes som sådanne.

Tallene er en skalering i forhold til model år 2001.

Generation

Gen-1 (primo 2000)

Gen O (mid 2001)

Gen +1 (ultimo 2002).

Gen +2 (mid 2004)

Motherboard

 

 

 

 

Kabinet

100

100

80 (Integration begynder)

0 (Integreret i skærm)

Disk drive

100

100

100

100 (ingen ændring)

Strømforsyning

100

100

100

100 (ingen ændring)

Hard disc

100

100

100

100 (ingen ændring)

Printkort

100

100

100

100 (ingen ændring)

CD-rom drive

0 (ingen)

100

100

100 (ingen ændring)

Modem

100

100

100

100 (ingen ændring)

Keyboard

100

100

100

100 (Ingen ændring)

 

 

 

 

 

Mus

100

100

100

100 (ingen ændring)

 

 

 

 

 

Skærm

 

 

 

 

CRT monitor

100 (15#)

125 (17# - deler markedet m. fladskærme)

0 (Markedet er fladskærme)

0

Fladskærm

0

100 (15# - deler markedet m. CRT monitorer)

132 (17#)

132

 

 

 

 

 

Ledninger

100

100

100

40 (Blue tooth)

 

 

 

 

 

Energiforbrug*

 

 

 

 

CRT monitor

 

 

 

 

Drift

100 (100 W)

100 (100 W)

 

 

Stand-by

150 (10 W)

100 (3 W)

 

 

Fladskærm

 

 

 

 

Drift

 

100 (30 W)

133 (40 W)

117 (35 W)

Stand-by

 

100 (3 W)

100 (3 W)

67 (2 W)

Control Unit

 

 

 

 

Drift

100 (60W)

100 (60W)

100 (60W)

100 (60W)

Stand-by

100 (5W)

100 (5W)

60 (3W)

10 (0,5W)

* Energiforbruget varierer meget fra produkt til produkt indenfor den samme generation, navnlig stand-by forbruget varierer f.eks. fra 2-3 W til 30 W i 2001 (EnergyStar hjemmeside). Der er derfor taget udgangspunkt i et mid-to-high end produkt.

 

TV apparater - fremtidig teknologi og realmodeller

Nedenstående er baseret på møde med Ebbe Frederiksen, Grundig, og desk research af konsulentgruppen.

Interviewere: Johan Gregersen, IPU og Jens Legarth, RAMBØLL Energi & Miljø.

De angivne udsagn er baseret på skøn over den fremtidige udvikling og skal selvfølgelig betragtes som sådanne.

Baseret på 28 # fjernsyn. Tallene angiver størrelsen af enheden eller energiforbruget sammenlignet med år 2001 model.

Generation

Gen-1 (1996)

Gen 0 (2001)

Gen 1 (2006).

Gen 2 (2011)

Skærm

 

CRT 28 # 4:3

CRT 28 # 4:3

 

 

32 # Plasma 16:9

 

 

32 # Plasma 16:9

Højspændings- forsyning

100

100

0 (forsvinder)

0

Modtager

100 (analog)

100 (analog)

100 (analog)

100 (digital)

Kabinet

100 (PC og/eller ABS)

100 (PC og/eller ABS)

60 (PC og/eller ABS)

30 Alu

60 (PC og/eller ABS)

30 Alu

Højttalere

100

100

100 (høj lydkvalitet bibeholdes)

100

Fjernbetjening

100

100

100

100

Strømforsyning

100

100

400

400

Basiselektronik

100

100

100

100

DVD enhed

Nej

Nej

Nej

Ja

Energiforbrug- drift

100 (90 W)

100 (90 W)

220 (200 W)

165 (150 W)

Energiforbrug – stand-by

200 (8 W)

100 (4 W)

50 (2 W)

25 (1 W)

 

Mobiltelefoner - fremtidig teknologi

Nedenstående er baseret på et interview med Leif Köhne, Siemens Mobile Phones A/S, samt desk research.

Interviewere: Jens Legarth, Rambøll Energi & Miljø og Ole Willum, Instituttet for Produktudvikling

De angivne udsagn er baseret på skøn over den fremtidige udvikling og skal selvfølgelig betragtes som sådanne.

Tallene er en skalering i forhold til model år 2001.

Generation

Voice (2000)

HSCSD (2001)

GRPS (2002).

EDGE (2003)

Oplader

Billige telefoner: Lineære ladere

100

100

100 (ingen ændring)

To alternativer

100
Dyrere telefoner: Switch mode

 

 

 

Batteri

Billige telefoner: NiMH

100

125

150

Flere alternativer

Dyrere telefoner: Li Ion

 

 

Li polymer batterier vil have en del af markedet

 

80

 

 

 

Højtalere, forstærkere, mikrofon

100

100

100

100 (ingen ændringer)

Komponenter

diskrete komponenter 100

diskrete komponenter 100

diskrete komponenter 90

diskrete komponenter 80

 

IC’er 100

IC’er 100

IC’er 100

IC’er 100

Print – FR4

100

100

100

100

Display

Billige telefoner: STN 100

STN 100

STN 100

STN 200 (video)

Flere alternativer

Dyrere telefoner: TFT 100

TFT 100

TFT 100

TFT 200 (video)

 

 

 

Farvedisplays vil komme ind

 

Antenne

100

100

125 (mere effekt)

125

Kabinet

100

100

100

100

 

Typiske materialer:
ABS, PC, Mg

 

 

 

Energiforbrug

 

50 (Ca. 700 Wh/år)

100

150 (tendensen fortsætter)

250 (tendensen fortsætter)

 

 

Stigende forbrug pga. øget funktionalitet.

 

 

Kamera til video telefon

Nej

Nej

Nej

Ja

Buzzer (ringe funktion), vibrator

100

100

100

100 (ingen ændringer)

Tastatur, tastaturmåtte

100

100

100

100 (ingen ændringer)

Skærmdåse mod støj iht. EMC

100

100

100

100 (ingen ændringer)

Head-sæt

100

100

100

Trådløst headset (Bluetooth)

Køleplade

 

 

 

Indføres i takt med det større energiforbrug.

 

Frekvensomformer - fremtidig teknologi og realscenarier

Nedenstående er baseret på et interview med Bo Holst, Flemming Lynge Nielsen og Kirsten Stentoft-Hansen, Danfoss Drives, samt på desk research.

Interviewere: Jens Legarth, Rambøll Energi & Miljø og Johan Chr. Gregersen, Instituttet for Produktudvikling

De angivne udsagn er baseret på skøn over den fremtidige udvikling og skal selvfølgelig betragtes som sådanne.

Tallene er en skalering i forhold til model år 2001.

Generation

VLT 3000 (1989)

VLT 5000 (1995)

VLT Gen 1 (2003)

VLT Gen 2 (2009)

VLT Gen 2 – Int (2009)

Powerprint

100

100

100

100

Energifor- bruget til powerdelen vil gå ned, som også angivet under "energi- forbrug"

100

Integreres med styrekort

Styrekort

100

100

100

Styrekortet vil gradvist få flere funktioner, men den fysiske udformning vil være ca. den samme.

100

100

Integreres med powerprint

Kabinet

Aluminium: 110

Plast: 110

Jern: 110

Aluminium: 100

Plast: 100

Jern: 100

Aluminium: 50

Plast: 200

Jern: 10

Aluminium: 50

Plast: 200

Jern: 10

0 (Ingen)

Køler (aluminium)

130

100

80

80

80

Blæser

25

100

Ingen blæser

Ingen blæser

100

Ledning

100

100

100

100

25

Jernplade

0

100

20

20

0

Betjeningspanel

100

100

100

100

100

Optionkort

20

100

200

300

0

DC spole

150

100

80

80

80

Energiforbrug, produkt

102

100

98

96

96

Energiforbrug, system

105

100

95

90

89

 

Bilag B
Basis data for standard bortskaffelse scenario

Se her!

Bilag C
Opstilling af produktmodeller

Opstilling af model for Internet PC'er

Se her!
  

Opstilling af model for TV

Se her!
  

Opstilling af model for Mobiltelefon

Se her!
  

Opstilling af model for VLT

Se her!

Bilag D
Detaljerede beregningsresultater

Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for Internet PC

Produkt del

Energi kompenseret for bortskaffelse (MJ)

Ressource- træk kompenseret for bortskaffelse (mPR)

Energi kompenseret for bortskaf- felse (%)

Ressource- træk kompen- seret for bortskaf- felse (%)

Internet PC Gen. -1

4,39E+03

1,57E+03

-7,92%

-6,21%

Internet PC Gen. -1 Energiforbrug pr år

3,88E+03

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. 0

9,84E+03

2,36E+03

-2,89%

-2,53%

Internet PC Gen. 0 Energiforbrug pr år

2,15E+03

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. +1

1,17E+04

2,38E+03

-2,55%

-2,72%

Internet PC Gen. +1 Energiforbrug pr år

2,17E+03

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. +2

1,16E+04

2,38E+03

-2,09%

-2,60%

Internet PC Gen. +2 Energiforbrug pr år

1,82E+03

0,00E+00

 

 

Resultater opdelt

CD-ROM/DVD-drev

4,86E+02

1,08E+03

-4,32%

-0,81%

Desktop kabinet

1,55E+02

1,52E-01

-30,40%

-77,42%

Floppy drive

9,89E+01

2,82E+01

-11,45%

-0,34%

Harddisk

1,90E+02

5,65E+01

-16,35%

-0,74%

Kabler til desktop

3,42E+01

1,59E+00

-21,39%

-74,21%

Keyboard

1,87E+02

5,21E+01

-12,50%

-2,96%

Modem

3,36E+02

1,13E+02

-0,13%

-0,24%

Motherboard og processor

2,07E+03

6,96E+02

-0,05%

0,00%

Mus

7,49E+00

2,10E+00

-32,93%

-13,44%

Skærm 15" TFT

5,94E+03

6,02E+01

-1,45%

-21,60%

Skærm 17" TFT

7,85E+03

7,94E+01

-1,45%

-21,60%

Skærm CRT Gen -1

9,79E+02

3,55E+02

-16,57%

-16,13%

Strømforsyning

3,35E+02

2,69E+02

-6,80%

-9,45%

Internet PC Gen. +1 Energiforbrug pr år, 17" TFT

9,09E+02

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. +2 Energiforbrug pr år, 17" TFT

7,49E+02

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. 0 Energiforbrug pr år, 15"" TFT

7,38E+02

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. -1 Energiforbrug pr år CRT skærm

2,48E+03

0,00E+00

 

 

 

Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for TV

Produkt del

Energi kompenseret for bortskaffelse (MJ)

Ressourcetræk kompenseret for bortskaffelse (mPR)

Energi kompenseret for bortskaffelse (%)

Ressource- træk kompenseret for bortskaffelse (%)

TV, Generation -1

3,00E+03

9,26E+03

-18,34%

-0,62%

TV, generation -1 Energi- forbrug pr. år

2,67E+03

0,00E+00

 

 

TV, Generation 0

3,00E+03

9,26E+03

-18,34%

-0,62%

TV, generation 0 Energiforbrug pr. år

2,39E+03

0,00E+00

 

 

TV, Generation +1

6,18E+03

2,74E+04

-16,62%

-0,50%

TV, generation +1 Energi- forbrug pr. år

4,83E+03

0,00E+00

 

 

TV, Generation +2

6,66E+03

2,85E+04

-15,83%

-0,52%

TV, generation +2 Energi- forbrug pr. år

3,59E+03

0,00E+00

 

 

Resultater opdelt

Basiselektronik, 28" TV, gen. +1

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

Basiselektronik, 28" TV, gen. +2

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

Basiselektronik, 28" TV, gen. 0

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

Basiselektronik, 28" TV, generation -1

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

DVD-drev inkl Basiselektronik, gen. +2

4,86E+02

1,08E+03

-4,32%

-0,81%

Højspændings- forsyning, incl. afbøjnings- enhed, 28" TV, gen-0

1,16E+02

3,88E+02

-10,11%

-1,71%

Højspændings- forsyning, incl. afbøjnings- enhed, 28" TV, generation -1

1,16E+02

3,88E+02

-10,11%

-1,71%

Kabinet, gen. +1

6,31E+02

1,25E+00

-46,87%

-75,95%

Kabinet, gen. +2

6,31E+02

1,25E+00

-46,87%

-75,95%

Kabinet, gen. 0

7,00E+02

4,40E-01

-33,01%

0,00%

kabinet, gen.-1

7,00E+02

4,40E-01

-33,01%

0,00%

Modtager, 28" TV, gen. +1

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Modtager, 28" TV, gen. +2

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Modtager, 28" TV, gen. 0

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Modtager, 28" TV, generation -1

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Skærm, gen. +1

1,38E+03

4,33E+00

-29,02%

-75,02%

Skærm, gen. +2

1,38E+03

4,33E+00

-29,02%

-75,02%

Skærm, gen. 0

6,86E+02

2,16E+00

-29,00%

-75,04%

Skærm, gen. -1

6,86E+02

2,16E+00

-29,00%

-75,04%

Strømforsyning, 28" TV, gen. +1

3,56E+03

2,48E+04

-2,74%

-0,42%

Strømforsyning, 28" TV, gen. +2

3,56E+03

2,48E+04

-2,74%

-0,42%

Strømforsyning, 28" TV, gen. 0

8,90E+02

6,19E+03

-2,74%

-0,42%

Strømforsyning, 28" TV, generation -1

8,90E+02

6,19E+03

-2,74%

-0,42%

 

Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for Mobiltelefon

Produkt del

Energi kompenseret for bortskaffelse (MJ)

Ressourcetræk kompenseret for bortskaffelse (mPR)

Energi kompenseret for bortskaffelse (%)

Ressourcetræk kompenseret for bortskaffelse (%)

Mobiltelefon Gen. -1

2,22E+02

8,72E+01

-6,00%

-13,63%

Mobiltelefon Gen. -1, Energiforbrug pr år

7,36E+01

0,00E+00

 

 

Mobiltelefon Gen. 0

2,25E+02

8,87E+01

-6,02%

-13,45%

Mobiltelefon Gen. 0, Energiforbrug pr år

8,62E+01

0,00E+00

 

 

Mobiltelefon Gen. +1

2,29E+02

9,01E+01

-6,07%

-13,27%

Mobiltelefon Gen. +1, Energiforbrug pr år

9,89E+01

0,00E+00

 

 

Mobiltelefon Gen. +2

3,52E+02

1,40E+02

-7,00%

-15,48%

Mobiltelefon Gen. +2, Energiforbrug pr år

1,24E+02

0,00E+00

 

 

Resultater opdelt

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. -1, Energiforbrug pr år

1,27E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. -1, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. -0, Energiforbrug pr år

2,53E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. -0, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. +1, Energiforbrug pr år

3,80E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. +1, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. +2, Energiforbrug pr år

6,33E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. +2, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Antenne, Mobiltelefon Gen. +1 og +2

1,23E+00

3,23E-01

-25,20%

-1,31%

Antenne, Mobiltelefon Gen. -1 og 0

9,81E-01

2,58E-01

-25,20%

-1,31%

Batteri, Mobiltelefon Gen. +1

2,04E+01

9,40E+00

-6,84%

-1,78%

Batteri, Mobiltelefon Gen. +2

2,45E+01

1,13E+01

-6,84%

-1,78%

Batteri, Mobiltelefon Gen. 0

1,63E+01

7,52E+00

-6,84%

-1,78%

Batteri, Mobiltelefon Gen. -1

1,31E+01

6,01E+00

-6,84%

-1,78%

Buzzer (ringe funktion), vibrator, Mobiltelefon

1,93E-01

7,13E-03

-25,80%

-79,19%

Display, Mobiltelefon Gen. -1, 0 og +1

3,05E-01

1,42E-04

-24,48%

0,00%

Head-sæt, trådløst, Mobiltelefon Gen. +2

9,03E+01

3,75E+01

-9,11%

-18,79%

Højtalere og mikrofon, Mobiltelefon

3,97E-01

2,21E-01

-10,12%

-33,00%

Kabinet, Mobiltelefon

1,73E+00

8,91E-04

-24,96%

-4,17%

Kamera til video telefon, Mobiltelefon Gen. +2

1,40E+01

3,81E+00

-0,76%

-2,84%

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. +1

8,96E+00

4,21E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. +2

7,97E+00

3,74E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. 0

9,96E+00

4,67E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. -1

9,96E+00

4,67E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, IC, Mobiltelefon

1,44E+02

5,20E+01

-5,28%

-17,36%

Køleplade, Mobiltelefon Gen. +2

2,56E-02

1,20E-04

-62,35%

-80,00%

Oplader, Mobiltelefon

4,78E+01

1,92E+01

-7,16%

-10,71%

Print – FR4, Mobiltelefon

3,21E+00

4,81E+00

-2,20%

-0,92%

Skærmdåse mod støj iht. EMC, Mobiltelefon

6,10E-02

6,07E-05

-29,40%

-78,40%

Tastatur, tastaturmåtte, Mobiltelefon

3,39E-01

2,40E-04

-29,40%

0,00%

 

Resultater fra beregning af energiforbrug og ressourceforbrug for frekvensomformer

Produkt del

Energi kompenseret for bortskaffelse (MJ)

Ressourcetræk kompenseret for bortskaffelse (mPR)

Energi kompenseret for bortskaffelse (%)

Ressourcetræk kompenseret for bortskaffelse (%)

VLT Gen. -1

2,08E+03

1,61E+03

-21,37%

-12,56%

Energiforbrug system kWh/år, gen -1

8,38E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. 0

2,71E+03

2,34E+03

-18,43%

-12,84%

Energiforbrug system kWh/år, gen 0

7,98E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. +1

3,35E+03

3,24E+03

-13,01%

-12,80%

Energiforbrug system kWh/år, gen +1

7,59E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. +2

4,11E+03

4,15E+03

-11,59%

-12,88%

Energiforbrug system kWh/år, gen +2

7,19E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. +2 int

1,78E+03

1,43E+03

-16,78%

-12,44%

Energiforbrug system kWh/år, gen +2 int

7,11E+04

0,00E+00

 

 

Resultater opdelt

Styrekort, VLT Gen. -1

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. -1

7,39E+00

3,64E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. 0

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. 0

4,92E+00

2,43E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. +1

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. +1

3,94E+00

1,94E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. +2

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. +2

3,94E+00

1,94E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. +2 int

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. +2 int

3,94E+00

1,94E-01

-23,60%

-79,20%

Betjenings- panel, VLT Gen. +1

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjenings- panel, VLT Gen. +2

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjenings- panel, VLT Gen. +2 int

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjenings- panel, VLT Gen. 0

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjenings- panel, VLT Gen. -1

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Blæser, VLT Gen. +1

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Blæser, VLT Gen. +2

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Blæser, VLT Gen. +2 int

4,61E+01

1,18E+00

-51,51%

-79,28%

Blæser, VLT Gen. 0

4,61E+01

1,18E+00

-51,51%

-79,28%

Blæser, VLT Gen. -1

1,15E+01

2,95E-01

-51,51%

-79,28%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +1

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +2

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +2 int

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. 0

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. -1

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

Emballage manual mm., VLT Gen. +1

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. +2

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. +2 int

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. 0

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. -1

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Jernplade, VLT Gen. +1

9,24E-01

9,19E-04

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. +2

9,24E-01

9,19E-04

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. +2 int

9,24E-01

9,19E-04

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. 0

2,82E+00

2,81E-03

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. -1

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Kabinet, VLT Gen. +1

9,27E+01

2,96E-01

-55,04%

-78,84%

Kabinet, VLT Gen. +2

9,27E+01

2,96E-01

-55,04%

-78,84%

Kabinet, VLT Gen. +2 int

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Kabinet, VLT Gen. 0

1,56E+02

5,81E-01

-57,48%

-79,66%

Kabinet, VLT Gen. -1

1,72E+02

6,40E-01

-57,48%

-79,66%

Køler, VLT Gen. +1

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. +2

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. +2 int

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. 0

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. -1

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Ledninger, VLT Gen. +1

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. +2

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. +2 int

2,32E+00

6,69E-02

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. 0

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. -1

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Optionkort, VLT Gen. +1

1,52E+03

1,81E+03

-4,74%

-13,18%

Optionkort, VLT Gen. +2

2,28E+03

2,72E+03

-4,74%

-13,18%

Optionkort, VLT Gen. +2 int

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Optionkort, VLT Gen. 0

7,59E+02

9,06E+02

-4,74%

-13,18%

Optionkort, VLT Gen. -1

1,52E+02

1,81E+02

-4,74%

-13,18%

Powerprint, VLT Gen. +1

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. +2

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. +2 int

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. 0

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. -1

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

 

Bilag E
Scenarier for Internet PC

Produkt eller funktionsenhed

Energi inkl. genvinding (MJ)

Ressourcetræk inkl genvinding (mPR)

Energi genvinding i %

Ressource- træk genvinding i %

Internet PC Gen. -1

4,39E+03

1,57E+03

-7,92%

-6,21%

Internet PC Gen. -1 Energiforbrug pr år

3,88E+03

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. 0

9,84E+03

2,36E+03

-2,89%

-2,53%

Internet PC Gen. 0 Energiforbrug pr år

2,15E+03

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. +1

1,17E+04

2,38E+03

-2,55%

-2,72%

Internet PC Gen. +1 Energiforbrug pr år

2,17E+03

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. +2

1,16E+04

2,38E+03

-2,09%

-2,60%

Internet PC Gen. +2 Energiforbrug pr år

1,82E+03

0,00E+00

 

 

CD-ROM/DVD-drev

4,86E+02

1,08E+03

-4,32%

-0,81%

Desktop kabinet

1,55E+02

1,52E-01

-30,40%

-77,42%

Floppy drive

9,89E+01

2,82E+01

-11,45%

-0,34%

Harddisk

1,90E+02

5,65E+01

-16,35%

-0,74%

Kabler til desktop

3,42E+01

1,59E+00

-21,39%

-74,21%

Keyboard

1,87E+02

5,21E+01

-12,50%

-2,96%

Modem

3,36E+02

1,13E+02

-0,13%

-0,24%

Motherboard og processor

2,07E+03

6,96E+02

-0,05%

0,00%

Mus

7,49E+00

2,10E+00

-32,93%

-13,44%

Skærm 15" TFT

5,94E+03

6,02E+01

-1,45%

-21,60%

Skærm 17" TFT

7,85E+03

7,94E+01

-1,45%

-21,60%

Skærm CRT Gen -1

9,79E+02

3,55E+02

-16,57%

-16,13%

Strømforsyning

3,35E+02

2,69E+02

-6,80%

-9,45%

Internet PC Gen. +1 Energiforbrug pr år, 17" TFT

9,09E+02

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. +2 Energiforbrug pr år, 17" TFT

7,49E+02

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. 0 Energiforbrug pr år, 15"" TFT

7,38E+02

0,00E+00

 

 

Internet PC Gen. -1 Energiforbrug pr år CRT skærm

2,48E+03

0,00E+00

 

 

 

Gen -1 skiftes ud med Gen +1 efter 3 år

År

Internet PC Gen. -1

Internet PC Gen. +1

0

4,39E+03

 

1

8,27E+03

 

2

1,22E+04

 

2,99

1,60E+04

1,60E+04

3

1,60E+04

2,77E+04

4

1,99E+04

2,99E+04

5

2,38E+04

3,21E+04

6

2,77E+04

3,42E+04

7

3,16E+04

3,64E+04

8

3,54E+04

3,86E+04

9

3,93E+04

4,08E+04

10

4,32E+04

4,29E+04

11

4,71E+04

4,51E+04

12

5,10E+04

4,73E+04

13

5,48E+04

4,94E+04

14

5,87E+04

5,16E+04

15

6,26E+04

5,38E+04

 

 

Gen -1 skiftes ud med Gen +1 efter 3 år
    

Konklusion:

Skærer ved År 10, efter 7 år.
Det kan ikke betale sig miljømæssigt at skifte da det må antages at PC'en ikke lever mere end 3-4 år.


 

Gen 0 med CRT skærm udskiftes med en Generation +2 efter 3 år

År

Grund scenario

Alternativt scenario

0

4,88E+03

 

1

8,77E+03

 

2

1,27E+04

 

2,99

1,66E+04

1,66E+04

3

1,66E+04

2,82E+04

4

2,04E+04

3,00E+04

5

2,43E+04

3,18E+04

6

2,82E+04

3,36E+04

7

3,21E+04

3,54E+04

8

3,60E+04

3,73E+04

9

3,99E+04

3,91E+04

10

4,38E+04

4,09E+04

11

4,77E+04

4,27E+04

12

5,16E+04

4,45E+04

13

5,55E+04

4,64E+04

14

5,94E+04

4,82E+04

 

 

Gen 0 med CRT skærm udskiftes med en Generation +2 efter 3 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ved ca. År 8,5 , efter ca. 5,5 år.
Det kan ikke betale sig miljømæssigt at skifte da det må antages at PC'en ikke lever mere end 3-4 år.


   

Gen 0 med 15'' TFT skærm udskiftes med en Generation +2 efter 3 år

År

Grund scenario

Alternativt scenario

0

9,84E+03

 

1

1,20E+04

 

2

1,41E+04

 

2,99

1,63E+04

1,63E+04

3

1,63E+04

2,97E+04

4

1,84E+04

3,15E+04

5

2,06E+04

3,34E+04

6

2,27E+04

3,52E+04

7

2,49E+04

3,70E+04

8

2,70E+04

3,88E+04

9

2,92E+04

4,06E+04

10

3,13E+04

4,25E+04

11

3,35E+04

4,43E+04

12

3,56E+04

4,61E+04

13

3,78E+04

4,79E+04

14

3,99E+04

4,97E+04

 

 

Gen 0 med 15'' TFT skærm udskiftes med en Generation +2 efter 3 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ikke indenfor en overskuelig tidshorisont.
Det kan ikke betale sig miljømæssigt at skifte PC'en, da begge PC'er har TFT skærm med lavt energiforbrug.


   

Gen 0 med CRT skærm får en 15'' TFT skærm efter 1 år

År

Grund scenario

Alternativt scenario

0

4,88E+03

 

0,99

8,77E+03

8,77E+03

1

8,77E+03

1,47E+04

2

1,27E+04

1,69E+04

3

1,66E+04

1,90E+04

4

2,04E+04

2,12E+04

5

2,43E+04

2,33E+04

6

2,82E+04

2,55E+04

7

3,21E+04

2,76E+04

8

3,60E+04

2,98E+04

9

3,99E+04

3,19E+04

10

4,38E+04

3,41E+04

11

4,77E+04

3,62E+04

12

5,16E+04

3,84E+04

13

5,55E+04

4,05E+04

14

5,94E+04

4,27E+04

 

 

Gen 0 med CRT skærm får en 15'' TFT skærm efter 1 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ved ca. År 4,5 , efter ca. 3,5 år.
Det kan ikke betale sig miljømæssigt at skifte da det må antages at PC'en ikke lever mere end 3-4 år.


  

Gen 0 med CRT skærm sammenlignes ved køb med en generation 0 med 15'' TFT skærm

År

Grund scenario

Alternativt scenario

0

4,88E+03

9,84E+03

1

8,77E+03

1,20E+04

2

1,27E+04

1,41E+04

3

1,66E+04

1,63E+04

4

2,04E+04

1,84E+04

5

2,43E+04

2,06E+04

6

2,82E+04

2,27E+04

7

3,21E+04

2,49E+04

8

3,60E+04

2,70E+04

9

3,99E+04

2,92E+04

10

4,38E+04

3,13E+04

11

4,77E+04

3,35E+04

12

5,16E+04

3,56E+04

13

5,55E+04

3,78E+04

14

5,94E+04

3,99E+04

 

 

Gen 0 med CRT skærm sammenlignes ved køb med en generation 0 med 15'' TFT skærm
  

Konklusion:

Kurverne skærer efter knap 3 år.
Hvis man påregner at beholde sin PC mere end 3 år kan det miljømæssigt betale sig at købe en med 15" TFT skærm.


   

Internet PC gen -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af en ny gen 0 med 15'' TFT skærm efter 3 år

År

Internet PC generation

Internet PC Gen. 0

0

4,39E+03

 

1

8,27E+03

 

2

1,22E+04

 

2,99

1,60E+04

1,60E+04

3

1,81E+04

2,59E+04

4

2,20E+04

2,80E+04

5

2,59E+04

3,02E+04

6

2,97E+04

3,23E+04

7

3,36E+04

3,45E+04

8

3,75E+04

3,66E+04

9

4,14E+04

3,88E+04

10

4,53E+04

4,09E+04

11

4,91E+04

4,31E+04

12

5,30E+04

4,52E+04

13

5,69E+04

4,74E+04

14

6,08E+04

4,95E+04

 

 

Internet PC gen -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af en ny gen 0 med 15'' TFT skærm efter 3 år
     

Konklusion:

Kurverne skærer efter 4,5 år.
Belastningen ved at udskifte et processor og motherboard er marginal. Det samme vil gælde for udskiftning af CD-ROM drev, Harddisk, Floppy drev, keyboard, modem og mus, der har miljøbelastninger af samme eller mindre størrelse.
Hvis man køber en ny gen 0 PC med en 15" TFT skærm, skal man have den i mere end 4,5 år for et det er miljømæssigt fordelagtigt.
Det er derimod altid en fordel at reparere sin gen -1 PC sammenlignet med at købe en gen 0 med CRT skærm


    

Internet PC generation -1 får udskiftet processor og motherboard i forhold til at købe en ny generation +1 efter 3 års brug

År

Internet PC gen -1 repareres

Internet PC Gen. +1

0

4,39E+03

 

1

8,27E+03

 

2

1,22E+04

 

2,99

1,60E+04

1,60E+04

3

1,81E+04

2,98E+04

4

2,20E+04

3,20E+04

5

2,59E+04

3,41E+04

6

2,97E+04

3,63E+04

7

3,36E+04

3,85E+04

8

3,75E+04

4,07E+04

9

4,14E+04

4,28E+04

10

4,53E+04

4,50E+04

11

4,91E+04

4,72E+04

12

5,30E+04

4,93E+04

13

5,69E+04

5,15E+04

14

6,08E+04

5,37E+04

 

Se her!

Internet PC generation -1 får udskiftet processor og motherboard i forhold til at købe en ny generation +1 efter 3 års brug
   

Konklusion:

Skærer ved År 10 efter ca. 7 år.
Det kan betale sig miljømæssigt at reparere PC'en i forhold til at købe en ny generation +1.

   
     

Generation 0 får repareret processor og motherboard i forhold til at købe en ny gen +2

 

Internet PC Gen. 0 repareres

Internet PC Gen. +2  1,17E+04

0

9,84E+03

 

1

1,20E+04

 

2

1,41E+04

 

2,99

1,63E+04

1,63E+04

3

1,84E+04

2,79E+04

4

2,05E+04

2,97E+04

5

2,27E+04

3,15E+04

6

2,48E+04

3,34E+04

7

2,70E+04

3,52E+04

8

2,91E+04

3,70E+04

9

3,13E+04

3,88E+04

10

3,34E+04

4,06E+04

11

3,56E+04

4,25E+04

12

3,77E+04

4,43E+04

13

3,99E+04

4,61E+04

14

4,20E+04

4,79E+04

15

4,42E+04

4,97E+04

 

 

Generation 0 får repareret processor og motherboard i forhold til at købe en ny gen +2
    

Konklusion:

Skærer ikke indenfor en overskuelig tidshorisont.
Det kan miljømæssigt betale sig at reparere.


   

Gen -1 får udskiftet processor og motherboard mod at købe en ny generation +1 efter 3 års brug eller Gen +2 efter 5 år

 

Internet PC Gen. 0 repareres

Internet PC Gen. +2 
1,17E+04

0

9,84E+03

 

1

1,20E+04

 

2

1,41E+04

 

2,99

1,63E+04

1,63E+04

3

1,84E+04

2,79E+04

4

2,05E+04

2,97E+04

5

2,27E+04

3,15E+04

6

2,48E+04

3,34E+04

7

2,70E+04

3,52E+04

8

2,91E+04

3,70E+04

9

3,13E+04

3,88E+04

10

3,34E+04

4,06E+04

11

3,56E+04

4,25E+04

12

3,77E+04

4,43E+04

13

3,99E+04

4,61E+04

14

4,20E+04

4,79E+04

15

4,42E+04

4,97E+04

 

 

Gen -1 får udskiftet processor og motherboard mod at købe en ny generation +1 efter 3 års brug eller Gen +2 efter 5 år
    

Konklusion:

Skærer ikke indenfor en overskuelig tidshorisont.
Det kan miljømæssigt betale sig at reparere.

 

Indeholder de data der ligger til grund for resultaterne

Del

No

Name

Comm

Amount_y

Unit_y

Skærm CRT Gen -1

175

PS

Skærm CRT

1624,9

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

499,2

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

417,4

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

64,5

g

Skærm CRT Gen -1

171

PET

Skærm CRT

27,2

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

190,5

g

Skærm CRT Gen -1

164

Brass

Skærm CRT

16

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

73,6

g

Skærm CRT Gen -1

175

PS

Skærm CRT

272,2

g

Skærm CRT Gen -1

179

rubber Si

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

164

Brass

Skærm CRT

4

g

Skærm CRT Gen -1

175

PS

Skærm CRT

109,9

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

1079,5

g

Skærm CRT Gen -1

175

PS

Skærm CRT

92,8

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

626

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

3,3

g

Skærm CRT Gen -1

179

0

Skærm CRT

16,4

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

3,6

g

Skærm CRT Gen -1

163

Glass

Skærm CRT

5511,1

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

46,4

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

90,7

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

246,7

g

Skærm CRT Gen -1

169

0

Skærm CRT

9,4

g

Skærm CRT Gen -1

169

0

Skærm CRT

6,2

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

66,9

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

15,9

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

15

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

4,5

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

4

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

14,5

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

295,9

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

134,5

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

108,9

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

0,4

g

Skærm CRT Gen -1

173

PPS valgt POM

Skærm CRT

16,4

g

Skærm CRT Gen -1

164

0

Skærm CRT

2,1

g

Skærm CRT Gen -1

179

0

Skærm CRT

12

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

11,6

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

4,4

g

Skærm CRT Gen -1

164

0

Skærm CRT

4,8

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

19,4

g

Skærm CRT Gen -1

169

0

Skærm CRT

5,8

g

Skærm CRT Gen -1

169

0

Skærm CRT

2,9

g

Skærm CRT Gen -1

169

0

Skærm CRT

4,2

g

Skærm CRT Gen -1

169

0

Skærm CRT

10,9

g

Skærm CRT Gen -1

137

0

Skærm CRT

0,8

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

3,6

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

79,4

g

Skærm CRT Gen -1

154

0

Skærm CRT

71,004

g

Skærm CRT Gen -1

137

Al

Skærm CRT

70,4

g

Skærm CRT Gen -1

157

0

Skærm CRT

0,3

g

Skærm CRT Gen -1

141

0

Skærm CRT

30

g

Skærm CRT Gen -1

148

0

Skærm CRT

30

g

Skærm CRT Gen -1

133

0

Skærm CRT

7,245

g

Skærm CRT Gen -1

112

0

Skærm CRT

18,8

g

Skærm CRT Gen -1

157

0

Skærm CRT

40

g

Skærm CRT Gen -1

157

0

Skærm CRT

13,5

g

Skærm CRT Gen -1

138

Cu

Skærm CRT

0,5

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

3

g

Skærm CRT Gen -1

145

Ledning

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

149

0

Skærm CRT

1

g

Skærm CRT Gen -1

145

0

Skærm CRT

1,5

g

Skærm CRT Gen -1

145

0

Skærm CRT

0,8

g

Skærm CRT Gen -1

140

Ferrite

Skærm CRT

101,6

g

Skærm CRT Gen -1

139

Steel

Skærm CRT

3,8

g

Skærm CRT Gen -1

179

0

Skærm CRT

1

g

Skærm CRT Gen -1

179

Silicone valgt 179

Skærm CRT

176,2

g

Skærm CRT Gen -1

138

Cu

Skærm CRT

38,2

g

Skærm CRT Gen -1

154

PWB

Skærm CRT

55,29

g

Skærm CRT Gen -1

141

Capacitors

Skærm CRT

105

g

Skærm CRT Gen -1

148

Capacitors

Skærm CRT

40

g

Skærm CRT Gen -1

133

Transistorer

Skærm CRT

2,52

g

Skærm CRT Gen -1

112

Transistorer

Skærm CRT

18,8

g

Skærm CRT Gen -1

157

Res

Skærm CRT

30

g

Skærm CRT Gen -1

138

Cu

Skærm CRT

0,5

g

Skærm CRT Gen -1

145

ledning

Skærm CRT

0,7

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

154

0

Skærm CRT

6,84

g

Skærm CRT Gen -1

138

Cu

Skærm CRT

5,4

g

Skærm CRT Gen -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

4,6

g

Skærm CRT Gen -1

145

Ledning

Skærm CRT

1,4

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

1

g

Skærm CRT Gen -1

154

0

Skærm CRT

7,77

g

Skærm CRT Gen -1

145

Ledning

Skærm CRT

1,4

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

1

g

Skærm CRT Gen -1

157

Res

Skærm CRT

0,2

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

14

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

8,8

g

Skærm CRT Gen -1

137

0

Skærm CRT

136,3

g

Skærm CRT Gen -1

137

0

Skærm CRT

20,7

g

Skærm CRT Gen -1

137

0

Skærm CRT

38,9

g

Skærm CRT Gen -1

137

0

Skærm CRT

15,2

g

Skærm CRT Gen -1

139

0

Skærm CRT

87,2

g

Skærm CRT Gen -1

145

Ledning

Skærm CRT

1,4

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

4

g

Skærm CRT Gen -1

154

0

Skærm CRT

256,8825

g

Skærm CRT Gen -1

163

Glas

Skærm CRT

0,4

g

Skærm CRT Gen -1

182

Fe

Skærm CRT

0,4

g

Skærm CRT Gen -1

157

Res

Skærm CRT

1

g

Skærm CRT Gen -1

157

Res

Skærm CRT

50

g

Skærm CRT Gen -1

148

Capacitors

Skærm CRT

20

g

Skærm CRT Gen -1

133

Trasistorer

Skærm CRT

8,19

g

Skærm CRT Gen -1

112

0

Skærm CRT

9,4

g

Skærm CRT Gen -1

115

0

Skærm CRT

0,387

g

Skærm CRT Gen -1

138

Cu

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

6,8

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

9,6

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

7,6

g

Skærm CRT Gen -1

171

0

Skærm CRT

0,6

g

Skærm CRT Gen -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

8,7

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

26,8

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

139,5

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

2,4

g

Skærm CRT Gen -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

9,5

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

12

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

8,5

g

Skærm CRT Gen -1

171

0

Skærm CRT

4,8

g

Skærm CRT Gen -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

5,7

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

7,2

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

5,1

g

Skærm CRT Gen -1

171

0

Skærm CRT

0,5

g

Skærm CRT Gen -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

3,8

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

4,8

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

3,4

g

Skærm CRT Gen -1

171

0

Skærm CRT

0,4

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

35,8

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

3,6

g

Skærm CRT Gen -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

10,8

g

Skærm CRT Gen -1

138

0

Skærm CRT

9,2

g

Skærm CRT Gen -1

140

0

Skærm CRT

8,4

g

Skærm CRT Gen -1

149

0

Skærm CRT

4

g

Skærm CRT Gen -1

149

0

Skærm CRT

3

g

Skærm CRT Gen -1

149

0

Skærm CRT

4

g

Skærm CRT Gen -1

149

0

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

149

0

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

149

0

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

145

Ledning

Skærm CRT

4,8

g

Skærm CRT Gen -1

175

0

Skærm CRT

5,2

g

Skærm CRT Gen -1

135

0

Skærm CRT

34

g

Skærm CRT Gen -1

145

Ledning

Skærm CRT

292,7

g

Skærm CRT Gen -1

154

0

Skærm CRT

7,38

g

Skærm CRT Gen -1

157

0

Skærm CRT

0,4

g

Skærm CRT Gen -1

148

Capacitors

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

133

0

Skærm CRT

0,315

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

1

g

Skærm CRT Gen -1

154

0

Skærm CRT

8,268

g

Skærm CRT Gen -1

157

0

Skærm CRT

5

g

Skærm CRT Gen -1

148

0

Skærm CRT

4

g

Skærm CRT Gen -1

133

0

Skærm CRT

1,89

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

138

Cu

Skærm CRT

0,5

g

Skærm CRT Gen -1

154

0

Skærm CRT

12,672

g

Skærm CRT Gen -1

157

Res

Skærm CRT

7

g

Skærm CRT Gen -1

148

Capacitors

Skærm CRT

3

g

Skærm CRT Gen -1

133

0

Skærm CRT

1,575

g

Skærm CRT Gen -1

149

Connector

Skærm CRT

2

g

Skærm CRT Gen -1

138

Cu

Skærm CRT

0,2

g

Motherboard og processor

601

0

Motherboard og processor

620

g

Motherboard og processor

137

Al

Motherboard og processor

10

g

Motherboard og processor

601

0

Motherboard og processor

120

g

Harddisk

137

Al

Harddisk

60

g

Harddisk

137

Al

Harddisk

205

g

Harddisk

137

Al

Harddisk

85

g

Harddisk

601

0

Harddisk

60

g

Floppy drive

139

Steel

Floppy drive

110

g

Floppy drive

175

PS

Floppy drive

130

g

Floppy drive

137

Al

Floppy drive

70

g

Floppy drive

601

PWA

Floppy drive

30

g

Strømforsyning

139

Steel

Strømforsyning

505

g

Strømforsyning

175

PS

Strømforsyning

100

g

Strømforsyning

154

PWB

Strømforsyning

21,8

g

Strømforsyning

157

0

Strømforsyning

20

g

Strømforsyning

148

0

Strømforsyning

30

g

Strømforsyning

112

0

Strømforsyning

28,2

g

Strømforsyning

141

Electrolytic capacitors

Strømforsyning

45

g

Strømforsyning

150

0

Strømforsyning

110

g

Strømforsyning

137

Al

Strømforsyning

30

g

Strømforsyning

145

0

Strømforsyning

210

g

Desktop kabinet

139

Steel

Desktop kabinet

2680

g

Desktop kabinet

139

Steel

Desktop kabinet

250

g

Desktop kabinet

139

Steel

Desktop kabinet

2180

g

Desktop kabinet

173

PPO valgt POM

Desktop kabinet

210

g

Kabler til desktop

143

0

Kabler til desktop

100

g

Kabler til desktop

145

0

Kabler til desktop

360

g

Keyboard

135

0

Keyboard

150

g

Keyboard

135

0

Keyboard

230

g

Keyboard

139

Steel

Keyboard

28

g

Keyboard

122

IC

Keyboard

7,7

g

Keyboard

122

IC

Keyboard

1

g

Keyboard

154

FR4

Keyboard

51,3

g

Keyboard

138

Cu

Keyboard

32,9

g

Keyboard

177

PVC

Keyboard

37,1

g

Keyboard

135

0

Keyboard

390

g

Modem

601

0

Modem

120

g

Modem

138

Cu

Modem

20

g

Mus

154

0

Mus

4,725

g

Mus

143

0

Mus

45

g

Mus

135

ABS

Mus

50

g

Mus

179

0

Mus

34

g

CD-ROM/DVD-drev

137

Aluminium

CD-ROM/DVD-drev

20

g

CD-ROM/DVD-drev

138

Copper

CD-ROM/DVD-drev

41

g

CD-ROM/DVD-drev

135

Plastic, ABS

CD-ROM/DVD-drev

174

g

CD-ROM/DVD-drev

125

0

CD-ROM/DVD-drev

470

mg

CD-ROM/DVD-drev

139

Steel

CD-ROM/DVD-drev

615

g

CD-ROM/DVD-drev

114

Axial diodes in glass packages

CD-ROM/DVD-drev

700

mg

CD-ROM/DVD-drev

122

Plastic dual in line package (frame thickness = 0.25 mm)

CD-ROM/DVD-drev

940

mg

CD-ROM/DVD-drev

122

0

CD-ROM/DVD-drev

1025

mg

CD-ROM/DVD-drev

134

0

CD-ROM/DVD-drev

1250

mg

CD-ROM/DVD-drev

184

Tin, Sn

CD-ROM/DVD-drev

1300

mg

CD-ROM/DVD-drev

162

Lead, Pb

CD-ROM/DVD-drev

2000

mg

CD-ROM/DVD-drev

0

QUARTZ CRYSTAL

CD-ROM/DVD-drev

2100

mg

CD-ROM/DVD-drev

157

RESISTOR - FIXED - LINEAR

CD-ROM/DVD-drev

4444,444444

mg

CD-ROM/DVD-drev

125

0

CD-ROM/DVD-drev

5000

mg

CD-ROM/DVD-drev

141

CAPACITOR - FIXED - ALUMI - SOLID

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

CD-ROM/DVD-drev

122

0

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

CD-ROM/DVD-drev

122

0

CD-ROM/DVD-drev

15400

mg

CD-ROM/DVD-drev

104

CAPACITOR - FIXED - TANTAL - NONSOLID

CD-ROM/DVD-drev

16500

mg

CD-ROM/DVD-drev

149

CONNECTOR - RECTANGULAR

CD-ROM/DVD-drev

17000

mg

CD-ROM/DVD-drev

154

PWB - SINGLE OR DOUBLE SIDED

CD-ROM/DVD-drev

91814,4

mg

Skærm 15" TFT

602

0

Skærm 15" TFT

487,5980718

g

Skærm 15" TFT

154

PWB

Skærm 15" TFT

34,47066239

g

Skærm 15" TFT

138

Cu

Skærm 15" TFT

50

g

Skærm 15" TFT

157

Resistors

Skærm 15" TFT

20

g

Skærm 15" TFT

148

Elektrolyt kondensator

Skærm 15" TFT

30

g

Skærm 15" TFT

141

0

Skærm 15" TFT

20

g

Skærm 15" TFT

133

Transistorer

Skærm 15" TFT

3,15

g

Skærm 15" TFT

112

Transistorer

Skærm 15" TFT

9,4

g

Skærm 15" TFT

163

Glas 2 lag

Skærm 15" TFT

242,592

g

Skærm 15" TFT

135

Plast

Skærm 15" TFT

300

g

Skærm 15" TFT

139

Fe

Skærm 15" TFT

1500

g

Skærm 15" TFT

139

Fe

Skærm 15" TFT

300

g

Skærm 15" TFT

135

Plast

Skærm 15" TFT

1600

g

Skærm 15" TFT

143

Kabel

Skærm 15" TFT

68,981

g

Skærm 15" TFT

522

Energiforbrug til fremstilling af selve skærmen

Skærm 15" TFT

5650

MJ

Skærm 17" TFT

602

0

Skærm 17" TFT

643,6294548

g

Skærm 17" TFT

154

PWB

Skærm 17" TFT

45,50127436

g

Skærm 17" TFT

138

Cu

Skærm 17" TFT

66

g

Skærm 17" TFT

157

Resistors

Skærm 17" TFT

26,4

g

Skærm 17" TFT

148

Elektrolyt kondensator

Skærm 17" TFT

39,6

g

Skærm 17" TFT

141

0

Skærm 17" TFT

26,4

g

Skærm 17" TFT

133

Transistorer

Skærm 17" TFT

4,158

g

Skærm 17" TFT

112

Transistorer

Skærm 17" TFT

12,408

g

Skærm 17" TFT

163

Glas 2 lag

Skærm 17" TFT

320,22144

g

Skærm 17" TFT

135

Plast

Skærm 17" TFT

396

g

Skærm 17" TFT

139

Fe

Skærm 17" TFT

1980

g

Skærm 17" TFT

139

Fe

Skærm 17" TFT

396

g

Skærm 17" TFT

135

Plast

Skærm 17" TFT

2112

g

Skærm 17" TFT

143

Kabel

Skærm 17" TFT

91,05492

g

Skærm 17" TFT

522

Energiforbrug til fremstilling af selve skærmen

Skærm 17" TFT

7458

MJ

Internet PC Gen. -1 Energiforbrug pr år SCRT skærm

513

Dansk El

 

232

kWh

Internet PC Gen. 0 Energiforbrug pr år, 15"" TFT

513

Dansk El

 

69

kWh

Internet PC Gen. +1 Energiforbrug pr år, 17" TFT

513

Dansk El

 

85

kWh

Internet PC Gen. +2 Energiforbrug pr år, 17" TFT

513

Dansk El

 

70

kWh

Internet PC Gen. -1

601

0

Motherboard og processor

620

g

Internet PC Gen. -1

137

Al

Motherboard og processor

10

g

Internet PC Gen. -1

601

0

Motherboard og processor

120

g

Internet PC Gen. -1

137

Al

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. -1

137

Al

Harddisk

205

g

Internet PC Gen. -1

137

Al

Harddisk

85

g

Internet PC Gen. -1

601

0

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Floppy drive

110

g

Internet PC Gen. -1

175

PS

Floppy drive

130

g

Internet PC Gen. -1

137

Al

Floppy drive

70

g

Internet PC Gen. -1

601

PWA

Floppy drive

30

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Strømforsyning

505

g

Internet PC Gen. -1

175

PS

Strømforsyning

100

g

Internet PC Gen. -1

154

PWB

Strømforsyning

21,8

g

Internet PC Gen. -1

157

0

Strømforsyning

20

g

Internet PC Gen. -1

148

0

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. -1

112

0

Strømforsyning

28,2

g

Internet PC Gen. -1

141

Electrolytic capacitors

Strømforsyning

45

g

Internet PC Gen. -1

150

0

Strømforsyning

110

g

Internet PC Gen. -1

137

Al

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. -1

145

0

Strømforsyning

210

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Desktop kabinet

2680

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Desktop kabinet

250

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Desktop kabinet

2180

g

Internet PC Gen. -1

173

PPO valgt POM

Desktop kabinet

210

g

Internet PC Gen. -1

143

0

Kabler til desktop

100

g

Internet PC Gen. -1

145

0

Kabler til desktop

360

g

Internet PC Gen. -1

175

PS

Skærm CRT

1624,9

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

499,2

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

417,4

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

64,5

g

Internet PC Gen. -1

171

PET

Skærm CRT

27,2

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

190,5

g

Internet PC Gen. -1

164

Brass

Skærm CRT

16

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

73,6

g

Internet PC Gen. -1

175

PS

Skærm CRT

272,2

g

Internet PC Gen. -1

179

rubber Si

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

164

Brass

Skærm CRT

4

g

Internet PC Gen. -1

175

PS

Skærm CRT

109,9

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

1079,5

g

Internet PC Gen. -1

175

PS

Skærm CRT

92,8

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

626

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

3,3

g

Internet PC Gen. -1

179

0

Skærm CRT

16,4

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

3,6

g

Internet PC Gen. -1

163

Glass

Skærm CRT

5511,1

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

46,4

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

90,7

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

246,7

g

Internet PC Gen. -1

169

0

Skærm CRT

9,4

g

Internet PC Gen. -1

169

0

Skærm CRT

6,2

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

66,9

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

15,9

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

15

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

4,5

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

4

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

14,5

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

295,9

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

134,5

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

108,9

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

0,4

g

Internet PC Gen. -1

173

PPS valgt POM

Skærm CRT

16,4

g

Internet PC Gen. -1

164

0

Skærm CRT

2,1

g

Internet PC Gen. -1

179

0

Skærm CRT

12

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

11,6

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

4,4

g

Internet PC Gen. -1

164

0

Skærm CRT

4,8

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

19,4

g

Internet PC Gen. -1

169

0

Skærm CRT

5,8

g

Internet PC Gen. -1

169

0

Skærm CRT

2,9

g

Internet PC Gen. -1

169

0

Skærm CRT

4,2

g

Internet PC Gen. -1

169

0

Skærm CRT

10,9

g

Internet PC Gen. -1

137

0

Skærm CRT

0,8

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

3,6

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

79,4

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Skærm CRT

71,004

g

Internet PC Gen. -1

137

Al

Skærm CRT

70,4

g

Internet PC Gen. -1

157

0

Skærm CRT

0,3

g

Internet PC Gen. -1

141

0

Skærm CRT

30

g

Internet PC Gen. -1

148

0

Skærm CRT

30

g

Internet PC Gen. -1

133

0

Skærm CRT

7,245

g

Internet PC Gen. -1

112

0

Skærm CRT

18,8

g

Internet PC Gen. -1

157

0

Skærm CRT

40

g

Internet PC Gen. -1

157

0

Skærm CRT

13,5

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm CRT

0,5

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

3

g

Internet PC Gen. -1

145

Ledning

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

149

0

Skærm CRT

1

g

Internet PC Gen. -1

145

0

Skærm CRT

1,5

g

Internet PC Gen. -1

145

0

Skærm CRT

0,8

g

Internet PC Gen. -1

140

Ferrite

Skærm CRT

101,6

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Skærm CRT

3,8

g

Internet PC Gen. -1

179

0

Skærm CRT

1

g

Internet PC Gen. -1

179

Silicone valgt 179

Skærm CRT

176,2

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm CRT

38,2

g

Internet PC Gen. -1

154

PWB

Skærm CRT

55,29

g

Internet PC Gen. -1

141

Capacitors

Skærm CRT

105

g

Internet PC Gen. -1

148

Capacitors

Skærm CRT

40

g

Internet PC Gen. -1

133

Transistorer

Skærm CRT

2,52

g

Internet PC Gen. -1

112

Transistorer

Skærm CRT

18,8

g

Internet PC Gen. -1

157

Res

Skærm CRT

30

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm CRT

0,5

g

Internet PC Gen. -1

145

ledning

Skærm CRT

0,7

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Skærm CRT

6,84

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm CRT

5,4

g

Internet PC Gen. -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

4,6

g

Internet PC Gen. -1

145

Ledning

Skærm CRT

1,4

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

1

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Skærm CRT

7,77

g

Internet PC Gen. -1

145

Ledning

Skærm CRT

1,4

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

1

g

Internet PC Gen. -1

157

Res

Skærm CRT

0,2

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

14

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

8,8

g

Internet PC Gen. -1

137

0

Skærm CRT

136,3

g

Internet PC Gen. -1

137

0

Skærm CRT

20,7

g

Internet PC Gen. -1

137

0

Skærm CRT

38,9

g

Internet PC Gen. -1

137

0

Skærm CRT

15,2

g

Internet PC Gen. -1

139

0

Skærm CRT

87,2

g

Internet PC Gen. -1

145

Ledning

Skærm CRT

1,4

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

4

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Skærm CRT

256,8825

g

Internet PC Gen. -1

163

Glas

Skærm CRT

0,4

g

Internet PC Gen. -1

182

Fe

Skærm CRT

0,4

g

Internet PC Gen. -1

157

Res

Skærm CRT

1

g

Internet PC Gen. -1

157

Res

Skærm CRT

50

g

Internet PC Gen. -1

148

Capacitors

Skærm CRT

20

g

Internet PC Gen. -1

133

Trasistorer

Skærm CRT

8,19

g

Internet PC Gen. -1

112

0

Skærm CRT

9,4

g

Internet PC Gen. -1

115

0

Skærm CRT

0,387

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

6,8

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

9,6

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

7,6

g

Internet PC Gen. -1

171

0

Skærm CRT

0,6

g

Internet PC Gen. -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

8,7

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

26,8

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

139,5

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

2,4

g

Internet PC Gen. -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

9,5

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

12

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

8,5

g

Internet PC Gen. -1

171

0

Skærm CRT

4,8

g

Internet PC Gen. -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

5,7

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

7,2

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

5,1

g

Internet PC Gen. -1

171

0

Skærm CRT

0,5

g

Internet PC Gen. -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

3,8

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

4,8

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

3,4

g

Internet PC Gen. -1

171

0

Skærm CRT

0,4

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

35,8

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

3,6

g

Internet PC Gen. -1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

10,8

g

Internet PC Gen. -1

138

0

Skærm CRT

9,2

g

Internet PC Gen. -1

140

0

Skærm CRT

8,4

g

Internet PC Gen. -1

149

0

Skærm CRT

4

g

Internet PC Gen. -1

149

0

Skærm CRT

3

g

Internet PC Gen. -1

149

0

Skærm CRT

4

g

Internet PC Gen. -1

149

0

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

149

0

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

149

0

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

145

Ledning

Skærm CRT

4,8

g

Internet PC Gen. -1

175

0

Skærm CRT

5,2

g

Internet PC Gen. -1

135

0

Skærm CRT

34

g

Internet PC Gen. -1

145

Ledning

Skærm CRT

292,7

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Skærm CRT

7,38

g

Internet PC Gen. -1

157

0

Skærm CRT

0,4

g

Internet PC Gen. -1

148

Capacitors

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

133

0

Skærm CRT

0,315

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

1

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Skærm CRT

8,268

g

Internet PC Gen. -1

157

0

Skærm CRT

5

g

Internet PC Gen. -1

148

0

Skærm CRT

4

g

Internet PC Gen. -1

133

0

Skærm CRT

1,89

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm CRT

0,5

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Skærm CRT

12,672

g

Internet PC Gen. -1

157

Res

Skærm CRT

7

g

Internet PC Gen. -1

148

Capacitors

Skærm CRT

3

g

Internet PC Gen. -1

133

0

Skærm CRT

1,575

g

Internet PC Gen. -1

149

Connector

Skærm CRT

2

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm CRT

0,2

g

Internet PC Gen. -1

135

0

Keyboard

150

g

Internet PC Gen. -1

135

0

Keyboard

230

g

Internet PC Gen. -1

139

Steel

Keyboard

28

g

Internet PC Gen. -1

122

IC

Keyboard

7,7

g

Internet PC Gen. -1

122

IC

Keyboard

1

g

Internet PC Gen. -1

154

FR4

Keyboard

51,3

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Keyboard

32,9

g

Internet PC Gen. -1

177

PVC

Keyboard

37,1

g

Internet PC Gen. -1

135

0

Keyboard

390

g

Internet PC Gen. -1

601

0

Modem

120

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Modem

20

g

Internet PC Gen. -1

154

0

Mus

4,725

g

Internet PC Gen. -1

143

0

Mus

45

g

Internet PC Gen. -1

135

ABS

Mus

50

g

Internet PC Gen. -1

179

0

Mus

34

g

Internet PC Gen. -1

602

0

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

154

PWB

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

138

Cu

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

157

Resistors

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

148

Elektrolyt kondensator

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

141

0

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

133

Transistorer

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

112

Transistorer

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

163

Glas 2 lag

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

135

Plast

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

139

Fe

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

139

Fe

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

135

Plast

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

143

Kabel

Skærm 15" TFT

0

g

Internet PC Gen. -1

522

Energiforbrug til fremstilling af selve skærmen

Skærm 15" TFT

0

MJ

Internet PC Gen. -1

137

Aluminium

CD-ROM/DVD-drev

0

g

Internet PC Gen. -1

138

Copper

CD-ROM/DVD-drev

0

g

Internet PC Gen. -1

135

Plastic, ABS

CD-ROM/DVD-drev

0

g

Internet PC Gen. -1

125

0

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

139

Steel

CD-ROM/DVD-drev

0

g

Internet PC Gen. -1

114

Axial diodes in glass packages

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

122

Plastic dual in line package (frame thickness = 0.25 mm)

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

122

0

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

134

0

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

184

Tin, Sn

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

162

Lead, Pb

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

0

QUARTZ CRYSTAL

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

157

RESISTOR - FIXED - LINEAR

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

125

0

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

141

CAPACITOR - FIXED - ALUMI - SOLID

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

122

0

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

122

0

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

104

CAPACITOR - FIXED - TANTAL - NONSOLID

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

149

CONNECTOR - RECTANGULAR

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. -1

154

PWB - SINGLE OR DOUBLE SIDED

CD-ROM/DVD-drev

0

mg

Internet PC Gen. 0

601

0

Motherboard og processor

620

g

Internet PC Gen. 0

137

Al

Motherboard og processor

10

g

Internet PC Gen. 0

601

0

Motherboard og processor

120

g

Internet PC Gen. 0

137

Al

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. 0

137

Al

Harddisk

205

g

Internet PC Gen. 0

137

Al

Harddisk

85

g

Internet PC Gen. 0

601

0

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Floppy drive

110

g

Internet PC Gen. 0

175

PS

Floppy drive

130

g

Internet PC Gen. 0

137

Al

Floppy drive

70

g

Internet PC Gen. 0

601

PWA

Floppy drive

30

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Strømforsyning

505

g

Internet PC Gen. 0

175

PS

Strømforsyning

100

g

Internet PC Gen. 0

154

PWB

Strømforsyning

21,8

g

Internet PC Gen. 0

157

0

Strømforsyning

20

g

Internet PC Gen. 0

148

0

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. 0

112

0

Strømforsyning

28,2

g

Internet PC Gen. 0

141

Electrolytic capacitors

Strømforsyning

45

g

Internet PC Gen. 0

150

0

Strømforsyning

110

g

Internet PC Gen. 0

137

Al

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. 0

145

0

Strømforsyning

210

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Desktop kabinet

2680

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Desktop kabinet

250

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Desktop kabinet

2180

g

Internet PC Gen. 0

173

PPO valgt POM

Desktop kabinet

210

g

Internet PC Gen. 0

143

0

Kabler til desktop

100

g

Internet PC Gen. 0

145

0

Kabler til desktop

360

g

Internet PC Gen. 0

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

171

PET

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

164

Brass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

179

rubber Si

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

164

Brass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

163

Glass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

173

PPS valgt POM

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

164

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

164

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

137

Al

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

141

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

148

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

112

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

Ferrite

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

179

Silicone valgt 179

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

PWB

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

141

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

133

Transistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

112

Transistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

163

Glas

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

182

Fe

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

133

Trasistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

112

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

115

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

148

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. 0

135

0

Keyboard

150

g

Internet PC Gen. 0

135

0

Keyboard

230

g

Internet PC Gen. 0

139

Steel

Keyboard

28

g

Internet PC Gen. 0

122

IC

Keyboard

7,7

g

Internet PC Gen. 0

122

IC

Keyboard

1

g

Internet PC Gen. 0

154

FR4

Keyboard

51,3

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Keyboard

32,9

g

Internet PC Gen. 0

177

PVC

Keyboard

37,1

g

Internet PC Gen. 0

135

0

Keyboard

390

g

Internet PC Gen. 0

601

0

Modem

120

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Modem

20

g

Internet PC Gen. 0

154

0

Mus

4,725

g

Internet PC Gen. 0

143

0

Mus

45

g

Internet PC Gen. 0

135

ABS

Mus

50

g

Internet PC Gen. 0

179

0

Mus

34

g

Internet PC Gen. 0

602

0

Skærm 15" TFT

487,5980718

g

Internet PC Gen. 0

154

PWB

Skærm 15" TFT

34,47066239

g

Internet PC Gen. 0

138

Cu

Skærm 15" TFT

50

g

Internet PC Gen. 0

157

Resistors

Skærm 15" TFT

20

g

Internet PC Gen. 0

148

Elektrolyt kondensator

Skærm 15" TFT

30

g

Internet PC Gen. 0

141

0

Skærm 15" TFT

20

g

Internet PC Gen. 0

133

Transistorer

Skærm 15" TFT

3,15

g

Internet PC Gen. 0

112

Transistorer

Skærm 15" TFT

9,4

g

Internet PC Gen. 0

163

Glas 2 lag

Skærm 15" TFT

242,592

g

Internet PC Gen. 0

135

Plast

Skærm 15" TFT

300

g

Internet PC Gen. 0

139

Fe

Skærm 15" TFT

1500

g

Internet PC Gen. 0

139

Fe

Skærm 15" TFT

300

g

Internet PC Gen. 0

135

Plast

Skærm 15" TFT

1600

g

Internet PC Gen. 0

143

Kabel

Skærm 15" TFT

68,981

g

Internet PC Gen. 0

522

Energiforbrug til fremstilling af selve skærmen

Skærm 15" TFT

5650

MJ

Internet PC Gen. 0

137

Aluminium

CD-ROM/DVD-drev

20

g

Internet PC Gen. 0

138

Copper

CD-ROM/DVD-drev

41

g

Internet PC Gen. 0

135

Plastic, ABS

CD-ROM/DVD-drev

174

g

Internet PC Gen. 0

125

0

CD-ROM/DVD-drev

470

mg

Internet PC Gen. 0

139

Steel

CD-ROM/DVD-drev

615

g

Internet PC Gen. 0

114

Axial diodes in glass packages

CD-ROM/DVD-drev

700

mg

Internet PC Gen. 0

122

Plastic dual in line package (frame thickness = 0.25 mm)

CD-ROM/DVD-drev

940

mg

Internet PC Gen. 0

122

0

CD-ROM/DVD-drev

1025

mg

Internet PC Gen. 0

134

0

CD-ROM/DVD-drev

1250

mg

Internet PC Gen. 0

184

Tin, Sn

CD-ROM/DVD-drev

1300

mg

Internet PC Gen. 0

162

Lead, Pb

CD-ROM/DVD-drev

2000

mg

Internet PC Gen. 0

0

QUARTZ CRYSTAL

CD-ROM/DVD-drev

2100

mg

Internet PC Gen. 0

157

RESISTOR - FIXED - LINEAR

CD-ROM/DVD-drev

4444,444444

mg

Internet PC Gen. 0

125

0

CD-ROM/DVD-drev

5000

mg

Internet PC Gen. 0

141

CAPACITOR - FIXED - ALUMI - SOLID

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

Internet PC Gen. 0

122

0

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

Internet PC Gen. 0

122

0

CD-ROM/DVD-drev

15400

mg

Internet PC Gen. 0

104

CAPACITOR - FIXED - TANTAL - NONSOLID

CD-ROM/DVD-drev

16500

mg

Internet PC Gen. 0

149

CONNECTOR - RECTANGULAR

CD-ROM/DVD-drev

17000

mg

Internet PC Gen. 0

154

PWB - SINGLE OR DOUBLE SIDED

CD-ROM/DVD-drev

91814,4

mg

Internet PC Gen. +1

601

0

Motherboard og processor

620

g

Internet PC Gen. +1

137

Al

Motherboard og processor

10

g

Internet PC Gen. +1

601

0

Motherboard og processor

120

g

Internet PC Gen. +1

137

Al

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. +1

137

Al

Harddisk

205

g

Internet PC Gen. +1

137

Al

Harddisk

85

g

Internet PC Gen. +1

601

0

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Floppy drive

110

g

Internet PC Gen. +1

175

PS

Floppy drive

130

g

Internet PC Gen. +1

137

Al

Floppy drive

70

g

Internet PC Gen. +1

601

PWA

Floppy drive

30

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Strømforsyning

505

g

Internet PC Gen. +1

175

PS

Strømforsyning

100

g

Internet PC Gen. +1

154

PWB

Strømforsyning

21,8

g

Internet PC Gen. +1

157

0

Strømforsyning

20

g

Internet PC Gen. +1

148

0

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. +1

112

0

Strømforsyning

28,2

g

Internet PC Gen. +1

141

Electrolytic capacitors

Strømforsyning

45

g

Internet PC Gen. +1

150

0

Strømforsyning

110

g

Internet PC Gen. +1

137

Al

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. +1

145

0

Strømforsyning

210

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Desktop kabinet

2144

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Desktop kabinet

200

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Desktop kabinet

1744

g

Internet PC Gen. +1

173

PPO valgt POM

Desktop kabinet

168

g

Internet PC Gen. +1

143

0

Kabler til desktop

100

g

Internet PC Gen. +1

145

0

Kabler til desktop

360

g

Internet PC Gen. +1

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

171

PET

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

164

Brass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

179

rubber Si

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

164

Brass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

163

Glass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

173

PPS valgt POM

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

164

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

164

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

137

Al

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

141

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

148

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

112

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

Ferrite

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

179

Silicone valgt 179

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

PWB

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

141

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

133

Transistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

112

Transistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

163

Glas

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

182

Fe

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

133

Trasistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

112

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

115

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

148

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +1

135

0

Keyboard

150

g

Internet PC Gen. +1

135

0

Keyboard

230

g

Internet PC Gen. +1

139

Steel

Keyboard

28

g

Internet PC Gen. +1

122

IC

Keyboard

7,7

g

Internet PC Gen. +1

122

IC

Keyboard

1

g

Internet PC Gen. +1

154

FR4

Keyboard

51,3

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Keyboard

32,9

g

Internet PC Gen. +1

177

PVC

Keyboard

37,1

g

Internet PC Gen. +1

135

0

Keyboard

390

g

Internet PC Gen. +1

601

0

Modem

120

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Modem

20

g

Internet PC Gen. +1

154

0

Mus

4,725

g

Internet PC Gen. +1

143

0

Mus

45

g

Internet PC Gen. +1

135

ABS

Mus

50

g

Internet PC Gen. +1

179

0

Mus

34

g

Internet PC Gen. +1

602

0

Skærm 15" TFT

643,6294548

g

Internet PC Gen. +1

154

PWB

Skærm 15" TFT

45,50127436

g

Internet PC Gen. +1

138

Cu

Skærm 15" TFT

66

g

Internet PC Gen. +1

157

Resistors

Skærm 15" TFT

26,4

g

Internet PC Gen. +1

148

Elektrolyt kondensator

Skærm 15" TFT

39,6

g

Internet PC Gen. +1

141

0

Skærm 15" TFT

26,4

g

Internet PC Gen. +1

133

Transistorer

Skærm 15" TFT

4,158

g

Internet PC Gen. +1

112

Transistorer

Skærm 15" TFT

12,408

g

Internet PC Gen. +1

163

Glas 2 lag

Skærm 15" TFT

320,22144

g

Internet PC Gen. +1

135

Plast

Skærm 15" TFT

396

g

Internet PC Gen. +1

139

Fe

Skærm 15" TFT

1980

g

Internet PC Gen. +1

139

Fe

Skærm 15" TFT

396

g

Internet PC Gen. +1

135

Plast

Skærm 15" TFT

2112

g

Internet PC Gen. +1

143

Kabel

Skærm 15" TFT

91,05492

g

Internet PC Gen. +1

522

Energiforbrug til fremstilling af selve skærmen

Skærm 15" TFT

7458

MJ

Internet PC Gen. +1

137

Aluminium

CD-ROM/DVD-drev

20

g

Internet PC Gen. +1

138

Copper

CD-ROM/DVD-drev

41

g

Internet PC Gen. +1

135

Plastic, ABS

CD-ROM/DVD-drev

174

g

Internet PC Gen. +1

125

0

CD-ROM/DVD-drev

470

mg

Internet PC Gen. +1

139

Steel

CD-ROM/DVD-drev

615

g

Internet PC Gen. +1

114

Axial diodes in glass packages

CD-ROM/DVD-drev

700

mg

Internet PC Gen. +1

122

Plastic dual in line package (frame thickness = 0.25 mm)

CD-ROM/DVD-drev

940

mg

Internet PC Gen. +1

122

0

CD-ROM/DVD-drev

1025

mg

Internet PC Gen. +1

134

0

CD-ROM/DVD-drev

1250

mg

Internet PC Gen. +1

184

Tin, Sn

CD-ROM/DVD-drev

1300

mg

Internet PC Gen. +1

162

Lead, Pb

CD-ROM/DVD-drev

2000

mg

Internet PC Gen. +1

0

QUARTZ CRYSTAL

CD-ROM/DVD-drev

2100

mg

Internet PC Gen. +1

157

RESISTOR - FIXED - LINEAR

CD-ROM/DVD-drev

4444,444444

mg

Internet PC Gen. +1

125

0

CD-ROM/DVD-drev

5000

mg

Internet PC Gen. +1

141

CAPACITOR - FIXED - ALUMI - SOLID

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

Internet PC Gen. +1

122

0

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

Internet PC Gen. +1

122

0

CD-ROM/DVD-drev

15400

mg

Internet PC Gen. +1

104

CAPACITOR - FIXED - TANTAL - NONSOLID

CD-ROM/DVD-drev

16500

mg

Internet PC Gen. +1

149

CONNECTOR - RECTANGULAR

CD-ROM/DVD-drev

17000

mg

Internet PC Gen. +1

154

PWB - SINGLE OR DOUBLE SIDED

CD-ROM/DVD-drev

91814,4

mg

Internet PC Gen. +2

601

0

Motherboard og processor

620

g

Internet PC Gen. +2

137

Al

Motherboard og processor

10

g

Internet PC Gen. +2

601

0

Motherboard og processor

120

g

Internet PC Gen. +2

137

Al

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. +2

137

Al

Harddisk

205

g

Internet PC Gen. +2

137

Al

Harddisk

85

g

Internet PC Gen. +2

601

0

Harddisk

60

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Floppy drive

110

g

Internet PC Gen. +2

175

PS

Floppy drive

130

g

Internet PC Gen. +2

137

Al

Floppy drive

70

g

Internet PC Gen. +2

601

PWA

Floppy drive

30

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Strømforsyning

505

g

Internet PC Gen. +2

175

PS

Strømforsyning

100

g

Internet PC Gen. +2

154

PWB

Strømforsyning

21,8

g

Internet PC Gen. +2

157

0

Strømforsyning

20

g

Internet PC Gen. +2

148

0

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. +2

112

0

Strømforsyning

28,2

g

Internet PC Gen. +2

141

Electrolytic capacitors

Strømforsyning

45

g

Internet PC Gen. +2

150

0

Strømforsyning

110

g

Internet PC Gen. +2

137

Al

Strømforsyning

30

g

Internet PC Gen. +2

145

0

Strømforsyning

210

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Desktop kabinet

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Desktop kabinet

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Desktop kabinet

0

g

Internet PC Gen. +2

173

PPO valgt POM

Desktop kabinet

0

g

Internet PC Gen. +2

143

0

Kabler til desktop

40

g

Internet PC Gen. +2

145

0

Kabler til desktop

144

g

Internet PC Gen. +2

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

171

PET

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

164

Brass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

179

rubber Si

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

164

Brass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

PS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

163

Glass

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

173

PPS valgt POM

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

164

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

164

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

169

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

137

Al

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

141

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

148

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

112

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

Ferrite

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

179

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

179

Silicone valgt 179

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

PWB

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

141

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

133

Transistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

112

Transistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

137

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

139

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

163

Glas

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

182

Fe

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

133

Trasistorer

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

112

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

115

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

171

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

Bakkelit valgt ABS

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

140

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

175

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

145

Ledning

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

148

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

157

Res

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

148

Capacitors

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

133

0

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

149

Connector

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm CRT

0

g

Internet PC Gen. +2

135

0

Keyboard

150

g

Internet PC Gen. +2

135

0

Keyboard

230

g

Internet PC Gen. +2

139

Steel

Keyboard

28

g

Internet PC Gen. +2

122

IC

Keyboard

7,7

g

Internet PC Gen. +2

122

IC

Keyboard

1

g

Internet PC Gen. +2

154

FR4

Keyboard

51,3

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Keyboard

32,9

g

Internet PC Gen. +2

177

PVC

Keyboard

37,1

g

Internet PC Gen. +2

135

0

Keyboard

390

g

Internet PC Gen. +2

601

0

Modem

120

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Modem

20

g

Internet PC Gen. +2

154

0

Mus

4,725

g

Internet PC Gen. +2

143

0

Mus

45

g

Internet PC Gen. +2

135

ABS

Mus

50

g

Internet PC Gen. +2

179

0

Mus

34

g

Internet PC Gen. +2

602

0

Skærm 15" TFT

643,6294548

g

Internet PC Gen. +2

154

PWB

Skærm 15" TFT

45,50127436

g

Internet PC Gen. +2

138

Cu

Skærm 15" TFT

66

g

Internet PC Gen. +2

157

Resistors

Skærm 15" TFT

26,4

g

Internet PC Gen. +2

148

Elektrolyt kondensator

Skærm 15" TFT

39,6

g

Internet PC Gen. +2

141

0

Skærm 15" TFT

26,4

g

Internet PC Gen. +2

133

Transistorer

Skærm 15" TFT

4,158

g

Internet PC Gen. +2

112

Transistorer

Skærm 15" TFT

12,408

g

Internet PC Gen. +2

163

Glas 2 lag

Skærm 15" TFT

320,22144

g

Internet PC Gen. +2

135

Plast

Skærm 15" TFT

396

g

Internet PC Gen. +2

139

Fe

Skærm 15" TFT

1980

g

Internet PC Gen. +2

139

Fe

Skærm 15" TFT

396

g

Internet PC Gen. +2

135

Plast

Skærm 15" TFT

2112

g

Internet PC Gen. +2

143

Kabel

Skærm 15" TFT

91,05492

g

Internet PC Gen. +2

522

Energiforbrug til fremstilling af selve skærmen

Skærm 15" TFT

7458

MJ

Internet PC Gen. +2

137

Aluminium

CD-ROM/DVD-drev

20

g

Internet PC Gen. +2

138

Copper

CD-ROM/DVD-drev

41

g

Internet PC Gen. +2

135

Plastic, ABS

CD-ROM/DVD-drev

174

g

Internet PC Gen. +2

125

0

CD-ROM/DVD-drev

470

mg

Internet PC Gen. +2

139

Steel

CD-ROM/DVD-drev

615

g

Internet PC Gen. +2

114

Axial diodes in glass packages

CD-ROM/DVD-drev

700

mg

Internet PC Gen. +2

122

Plastic dual in line package (frame thickness = 0.25 mm)

CD-ROM/DVD-drev

940

mg

Internet PC Gen. +2

122

0

CD-ROM/DVD-drev

1025

mg

Internet PC Gen. +2

134

0

CD-ROM/DVD-drev

1250

mg

Internet PC Gen. +2

184

Tin, Sn

CD-ROM/DVD-drev

1300

mg

Internet PC Gen. +2

162

Lead, Pb

CD-ROM/DVD-drev

2000

mg

Internet PC Gen. +2

0

QUARTZ CRYSTAL

CD-ROM/DVD-drev

2100

mg

Internet PC Gen. +2

157

RESISTOR - FIXED - LINEAR

CD-ROM/DVD-drev

4444,444444

mg

Internet PC Gen. +2

125

0

CD-ROM/DVD-drev

5000

mg

Internet PC Gen. +2

141

CAPACITOR - FIXED - ALUMI - SOLID

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

Internet PC Gen. +2

122

0

CD-ROM/DVD-drev

6000

mg

Internet PC Gen. +2

122

0

CD-ROM/DVD-drev

15400

mg

Internet PC Gen. +2

104

CAPACITOR - FIXED - TANTAL - NONSOLID

CD-ROM/DVD-drev

16500

mg

Internet PC Gen. +2

149

CONNECTOR - RECTANGULAR

CD-ROM/DVD-drev

17000

mg

Internet PC Gen. +2

154

PWB - SINGLE OR DOUBLE SIDED

CD-ROM/DVD-drev

91814,4

mg

Internet PC Gen. -1 Energiforbrug pr år

513

Dansk El

 

363

kWh

Internet PC Gen. 0 Energiforbrug pr år

513

Dansk El

 

201

kWh

Internet PC Gen. +1 Energiforbrug pr år

513

Dansk El

 

203

kWh

Internet PC Gen. +2 Energiforbrug pr år

513

Dansk El

 

170

kWh

 

Bilag F
Scenarier for TV

Produkt eller funktionsenhed

Energi inkl genvinding (MJ)

Ressource- træk inkl genvinding (mPR)

Energi genvinding i %

Ressource- træk genvinding i %

TV, Generation -1

3,00E+03

9,26E+03

-18,34%

-0,62%

TV, generation -1 Energiforbrug pr. år

2,67E+03

0,00E+00

 

 

TV, Generation 0

3,00E+03

9,26E+03

-18,34%

-0,62%

TV, generation 0 Energiforbrug pr. år

2,39E+03

0,00E+00

 

 

TV, Generation +1

6,18E+03

2,74E+04

-16,62%

-0,50%

TV, generation +1 Energiforbrug pr. år

4,83E+03

0,00E+00

 

 

TV, Generation +2

6,66E+03

2,85E+04

-15,83%

-0,52%

TV, generation +2 Energiforbrug pr. år

3,59E+03

0,00E+00

 

 

Basiselektronik, 28" TV, gen. +1

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

Basiselektronik, 28" TV, gen. +2

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

Basiselektronik, 28" TV, gen. 0

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

Basiselektronik, 28" TV, generation -1

4,53E+02

1,08E+03

-1,36%

-0,75%

DVD-drev inkl Basiselektronik, gen. +2

4,86E+02

1,08E+03

-4,32%

-0,81%

Højspændingsforsyning, incl. afbøjningsenhed, 28" TV, gen-0

1,16E+02

3,88E+02

-10,11%

-1,71%

Højspændingsforsyning, incl. afbøjningsenhed, 28" TV, generation -1

1,16E+02

3,88E+02

-10,11%

-1,71%

Kabinet, gen. +1

6,31E+02

1,25E+00

-46,87%

-75,95%

Kabinet, gen. +2

6,31E+02

1,25E+00

-46,87%

-75,95%

Kabinet, gen. 0

7,00E+02

4,40E-01

-33,01%

0,00%

kabinet, gen.-1

7,00E+02

4,40E-01

-33,01%

0,00%

Modtager, 28" TV, gen. +1

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Modtager, 28" TV, gen. +2

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Modtager, 28" TV, gen. 0

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Modtager, 28" TV, generation -1

1,54E+02

1,59E+03

-2,52%

-0,62%

Skærm, gen. +1

1,38E+03

4,33E+00

-29,02%

-75,02%

Skærm, gen. +2

1,38E+03

4,33E+00

-29,02%

-75,02%

Skærm, gen. 0

6,86E+02

2,16E+00

-29,00%

-75,04%

Skærm, gen. -1

6,86E+02

2,16E+00

-29,00%

-75,04%

Strømforsyning, 28" TV, gen. +1

3,56E+03

2,48E+04

-2,74%

-0,42%

Strømforsyning, 28" TV, gen. +2

3,56E+03

2,48E+04

-2,74%

-0,42%

Strømforsyning, 28" TV, gen. 0

8,90E+02

6,19E+03

-2,74%

-0,42%

Strømforsyning, 28" TV, generation -1

8,90E+02

6,19E+03

-2,74%

-0,42%

 

TV generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år

År

TV, Generation -1

TV, Generation 0

0

3.000,00

 

1

5,67E+03

 

2

8,34E+03

 

3

1,10E+04

 

4

1,37E+04

 

4,99

1,64E+04

1,64E+04

5

1,64E+04

1,94E+04

6

1,90E+04

2,17E+04

7

2,17E+04

2,41E+04

8

2,44E+04

2,65E+04

9

2,70E+04

2,89E+04

10

2,97E+04

3,13E+04

11

3,24E+04

3,37E+04

12

3,50E+04

3,61E+04

13

3,77E+04

3,85E+04

14

4,04E+04

4,09E+04

15

4,31E+04

4,33E+04

16

4,57E+04

4,56E+04

 

 

TV generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ved År 15 efter 10 år.
Da levetiden forventes at være af størrelsesordenen 10 år kan det ikke miljømæssigt betale sig at skifte fra Gen -1 til gen 0 efter 5 år.


   

TV gen -1 udskiftes med gen +1 efter 10 år

År

TV, Generation -1

TV, Generation +1

0

3,00E+03

 

1

5,67E+03

 

2

8,34E+03

 

3

1,10E+04

 

4

1,37E+04

 

5

1,64E+04

 

6

1,90E+04

 

7

2,17E+04

 

8

2,44E+04

 

9

2,70E+04

 

9,99

2,97E+04

2,97E+04

10

2,97E+04

3,59E+04

11

3,24E+04

4,07E+04

12

3,50E+04

4,55E+04

13

3,77E+04

5,04E+04

14

4,04E+04

5,52E+04

15

4,31E+04

6,00E+04

16

4,57E+04

6,49E+04

17

4,84E+04

6,97E+04

18

5,11E+04

7,45E+04

19

5,37E+04

7,94E+04

20

5,64E+04

8,42E+04

 

 

TV gen -1 udskiftes med gen +1 efter 10 år
    

Konklusion:

Kurverne divergerer, pga et højere energiforbrug for den nyeste generation.
Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at skifte.


   

TV gen 0 udskiftes med en gen +1 efter 5 år

År

TV, Generation 0

TV, Generation +1

0

3.000,00

 

1

5.390,00

 

2

7.780,00

 

3

10.170,00

 

4

12.560,00

 

4,99

14.950,00

14.950,00

5

14.950,00

21.130,00

6

17.340,00

25.960,00

7

19.730,00

30.790,00

8

22.120,00

35.620,00

9

24.510,00

40.450,00

10

26.900,00

45.280,00

11

29.290,00

50.110,00

12

31.680,00

54.940,00

13

34.070,00

59.770,00

14

36.460,00

64.600,00

 

Se her!

TV gen 0 udskiftes med en gen +1 efter 5 år
    

Konklusion:

Som TV2

 

TV gen 0 udskiftes med en gen +2 efter 10 år

År

TV, Generation 0

TV, Generation +2

0

3.000,00

 

1

5.390,00

 

2

7.780,00

 

3

10.170,00

 

4

12.560,00

 

5

14.950,00

 

6

17.340,00

 

7

19.730,00

 

8

22.120,00

 

9

24.510,00

 

9,99

26.900,00

2,69E+04

10

26.900,00

3,36E+04

11

29.290,00

3,72E+04

12

31.680,00

4,07E+04

13

34.070,00

4,43E+04

14

36.460,00

4,79E+04

15

38.850,00

5,15E+04

16

41.240,00

5,51E+04

17

43.630,00

5,87E+04

18

46.020,00

6,23E+04

19

48.410,00

6,59E+04

20

50.800,00

6,95E+04

 

 

TV gen 0 udskiftes med en gen +2 efter 10 år
   

Konklusion:

Kurverne divergerer, pga et højere energiforbrug for den nyeste generation.
Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at skifte.


  

TV generation +1 udskiftes med generation +2 efter 5 år

År

TV, Generation +1

TV, Generation +2

 

0

6.180,00

 

 

1

11.010,00

 

 

2

15.840,00

 

 

3

20.670,00

 

 

4

25.500,00

 

 

4,99

30.330,00

3,03E+04

 

5

30.330,00

3,70E+04

 

6

35.160,00

4,06E+04

 

7

39.990,00

4,42E+04

-4180

8

44.820,00

4,78E+04

-2940

9

49.650,00

5,14E+04

-1700

10

54.480,00

5,49E+04

-460

11

59.310,00

5,85E+04

780

12

64.140,00

6,21E+04

2020

13

68.970,00

6,57E+04

3260

14

73.800,00

6,93E+04

4500

15

78.630,00

7,29E+04

5740

 

 

TV generation +1 udskiftes med generation +2 efter 5 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ved År 10 efter 5 år.
Hvis man beholder generation +1 i 10 år svarer det miljømæssigt til at købe en gen +2, når den kommer på markedet i År 5.


   

TV generation -1 får repareret basiselektronikken sammenlignet med generation 0 efter 5 år

År

TV, Generation -1

TV, Generation 0

0

3.000,00

 

1

5.670,00

 

2

8.340,00

 

3

11.010,00

 

4

13.680,00

 

4,99

16.350,00

1,64E+04

5

16.803,00

1,94E+04

6

19.473,00

2,17E+04

7

22.143,00

2,41E+04

8

24.813,00

2,65E+04

9

27.483,00

2,89E+04

10

30.153,00

3,13E+04

11

32.823,00

3,37E+04

12

35.493,00

3,61E+04

13

38.163,00

3,85E+04

14

40.833,00

4,09E+04

15

43.503,00

4,33E+04

 

 

TV generation -1 får repareret basiselektronikken sammenlignet med generation 0 efter 5 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ved År 14 efter 9 år.
Det kan miljømæssigt betale sig at reparere sit gamle TV.


  

TV generation +1 får repareret basiselektronikken sammenlignet med generation +2 efter 5 år

År

TV, Generation +1

TV, Generation +2

0

6.180,00

 

1

11.010,00

 

2

15.840,00

 

3

20.670,00

 

4

25.500,00

 

4,99

30.330,00

3,03E+04

5

30.783,00

3,70E+04

6

35.613,00

4,06E+04

7

40.443,00

4,42E+04

8

45.273,00

4,78E+04

9

50.103,00

5,14E+04

10

54.933,00

5,49E+04

11

59.763,00

5,85E+04

12

64.593,00

6,21E+04

13

69.423,00

6,57E+04

14

74.253,00

6,93E+04

15

79.083,00

7,29E+04

 

TV generation +1 får repareret basiselektronikken sammenlignet med generation +2 efter 5 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ved År 10 efter 5 år.
Det kan miljømæssigt betale sig at reparere sit gamle TV, hvis den forventede rest-levetid ikke er større end 5 år.


   

TV generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år

År

TV, Generation -1

TV, Generation 0

0

9.260,00

 

1

9.260,00

 

2

9.260,00

 

3

9.260,00

 

4

9.260,00

 

4,99

9.260,00

9,26E+03

5

9.260,00

1,85E+04

6

9.260,00

1,85E+04

7

9.260,00

1,85E+04

8

9.260,00

1,85E+04

9

9.260,00

1,85E+04

10

9.260,00

1,85E+04

11

9.260,00

1,85E+04

12

9.260,00

1,85E+04

13

9.260,00

1,85E+04

14

9.260,00

1,85E+04

15

9.260,00

1,85E+04

16

9.260,00

1,85E+04

 

 

TV generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år
  

Konklusion:

Kurverne skærer ved År 15 efter 10 år.
Da levetiden forventes at være af størrelsesordenen 10 år kan det ikke miljømæssigt betale sig at skifte fra Gen -1 til gen 0 efter 5 år.


  

Indeholder de data der ligger til grund for resultaterne

Se her!

Bilag G
Scenarier for mobiltelefon

Produkt eller funktionsenhed

Energi inkl genvinding (MJ)

Ressource- træk inkl genvinding (mPR)

Energi gen- vinding i %

Ressource- træk genvinding i %

Mobiltelefon Gen. -1

2,22E+02

8,72E+01

-6,00%

-13,63%

Mobiltelefon Gen. -1, Energiforbrug pr år

7,36E+01

0,00E+00

 

 

Mobiltelefon Gen. 0

2,25E+02

8,87E+01

-6,02%

-13,45%

Mobiltelefon Gen. 0, Energiforbrug pr år

8,62E+01

0,00E+00

 

 

Mobiltelefon Gen. +1

2,29E+02

9,01E+01

-6,07%

-13,27%

Mobiltelefon Gen. +1, Energiforbrug pr år

9,89E+01

0,00E+00

 

 

Mobiltelefon Gen. +2

3,52E+02

1,40E+02

-7,00%

-15,48%

Mobiltelefon Gen. +2, Energiforbrug pr år

1,24E+02

0,00E+00

 

 

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. -1, Energiforbrug pr år

1,27E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. -1, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. -0, Energiforbrug pr år

2,53E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. -0, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. +1, Energiforbrug pr år

3,80E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. +1, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug opladning pr år, Mobiltelefon Gen. +2, Energiforbrug pr år

6,33E+01

0,00E+00

 

 

Energiforbrug, oplader på standby pr. år, Mobiltelefon Gen. +2, Energiforbrug pr år

6,09E+01

0,00E+00

 

 

Antenne, Mobiltelefon Gen. +1 og +2

1,23E+00

3,23E-01

-25,20%

-1,31%

Antenne, Mobiltelefon Gen. -1 og 0

9,81E-01

2,58E-01

-25,20%

-1,31%

Batteri, Mobiltelefon Gen. +1

2,04E+01

9,40E+00

-6,84%

-1,78%

Batteri, Mobiltelefon Gen. +2

2,45E+01

1,13E+01

-6,84%

-1,78%

Batteri, Mobiltelefon Gen. 0

1,63E+01

7,52E+00

-6,84%

-1,78%

Batteri, Mobiltelefon Gen. -1

1,31E+01

6,01E+00

-6,84%

-1,78%

Buzzer (ringe funktion), vibrator, Mobiltelefon

1,93E-01

7,13E-03

-25,80%

-79,19%

Display, Mobiltelefon Gen. -1, 0 og +1

3,05E-01

1,42E-04

-24,48%

0,00%

Head-sæt, trådløst, Mobiltelefon Gen. +2

9,03E+01

3,75E+01

-9,11%

-18,79%

Head-sæt, trådløst, Mobiltelefon Gen. -1,0 og +1

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Højtalere og mikrofon, Mobiltelefon

3,97E-01

2,21E-01

-10,12%

-33,00%

Kabinet, Mobiltelefon

1,73E+00

8,91E-04

-24,96%

-4,17%

Kamera til video telefon, Mobiltelefon Gen. +2

1,40E+01

3,81E+00

-0,76%

-2,84%

Kamera til video telefon, Mobiltelefon Gen. -1, 0 og +1

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. +1

8,96E+00

4,21E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. +2

7,97E+00

3,74E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. 0

9,96E+00

4,67E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, discrete, Mobiltelefon Gen. -1

9,96E+00

4,67E+00

-1,50%

-4,91%

Komponenter, IC, Mobiltelefon

1,44E+02

5,20E+01

-5,28%

-17,36%

Køleplade, Mobiltelefon

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Køleplade, Mobiltelefon Gen. +2

2,56E-02

1,20E-04

-62,35%

-80,00%

Oplader, Mobiltelefon

4,78E+01

1,92E+01

-7,16%

-10,71%

Print – FR4, Mobiltelefon

3,21E+00

4,81E+00

-2,20%

-0,92%

Skærmdåse mod støj iht. EMC, Mobiltelefon

6,10E-02

6,07E-05

-29,40%

-78,40%

Tastatur, tastaturmåtte, Mobiltelefon

3,39E-01

2,40E-04

-29,40%

0,00%


  

Mobiltelefon Generation -1 erstattes efter 2 år med en generation 0

År

Mobiltelefon Gen. -1

Mobiltelefon Gen. 0

0

2,22E+02

 

1

2,96E+02

 

1,99

3,69E+02

3,69E+02

2

3,69E+02

5,94E+02

3

4,43E+02

6,80E+02

4

5,16E+02

7,67E+02

5

5,90E+02

8,53E+02

6

6,64E+02

9,39E+02

7

7,37E+02

1,03E+03

8

8,11E+02

1,11E+03

9

8,84E+02

1,20E+03

10

9,58E+02

1,28E+03

11

1,03E+03

1,37E+03

12

1,11E+03

1,46E+03

13

1,18E+03

1,54E+03

 

 

Mobiltelefon Generation -1 erstattes efter 2 år med en generation 0
    

Konklusion:

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden
Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at købe en ny mobiltelefon.
Det vil være miljømæssigt fordelagtigt at reparere den gamle telefon eller skifte batteriet.


    

Mobiltelefon Generation -1 erstattes efter 3 år med en generation +1

År

Mobiltelefon Gen. -1

Mobiltelefon Gen. +1

0

2,22E+02

 

1

2,96E+02

 

2

3,69E+02

 

2,99

4,43E+02

4,43E+02

3

4,43E+02

6,72E+02

4

5,16E+02

7,71E+02

5

5,90E+02

8,70E+02

6

6,64E+02

9,69E+02

7

7,37E+02

1,07E+03

8

8,11E+02

1,17E+03

9

8,84E+02

1,27E+03

10

9,58E+02

1,36E+03

11

1,03E+03

1,46E+03

12

1,11E+03

1,56E+03

13

1,18E+03

1,66E+03

14

1,25E+03

1,76E+03

 

 

Mobiltelefon Generation -1 erstattes efter 3 år med en generation +1
   

Konklusion:

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden
Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at købe en ny mobiltelefon.
Det vil være miljømæssigt fordelagtigt at reparere den gamle telefon eller skifte batteriet.


    

Mobiltelefon Generation -1 erstattes efter 3 år med en generaion +2

År

Mobiltelefon Gen. -1

Mobiltelefon Gen. +2

0

2,22E+02

 

1

2,96E+02

 

2

3,69E+02

 

2,99

4,43E+02

4,43E+02

3

4,43E+02

7,95E+02

4

5,16E+02

9,19E+02

5

5,90E+02

1,04E+03

6

6,64E+02

1,17E+03

7

7,37E+02

1,29E+03

8

8,11E+02

1,41E+03

9

8,84E+02

1,54E+03

10

9,58E+02

1,66E+03

11

1,03E+03

1,79E+03

12

1,11E+03

1,91E+03

13

1,18E+03

2,03E+03

14

1,25E+03

2,16E+03

 

 

Mobiltelefon Generation -1 erstattes efter 3 år med en generaion +2
   

Konklusion:

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden
Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at købe en ny mobiltelefon.
Det vil være miljømæssigt fordelagtigt at reparere den gamle telefon eller skifte batteriet.


   

Mobiltelefon Generation 0 får skiftet printkort, med komponenter efter 2 år sammenlignet med en generation +1

År

Mobiltelefon Gen. 0

Mobiltelefon Gen. +1

0

2,25E+02

 

1

3,11E+02

 

1,99

3,97E+02

3,97E+02

2

5,55E+02

7,49E+02

3

6,41E+02

8,73E+02

4

7,27E+02

9,97E+02

5

8,13E+02

1,12E+03

6

8,99E+02

1,25E+03

7

9,86E+02

1,37E+03

8

1,07E+03

1,49E+03

9

1,16E+03

1,62E+03

10

1,24E+03

1,74E+03

11

1,33E+03

1,87E+03

12

1,42E+03

1,99E+03

13

1,50E+03

2,11E+03

 

 

Mobiltelefon Generation 0 får skiftet printkort, med komponenter efter 2 år sammenlignet med en generation +1
    

Konklusion:

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden
Det vil være miljømæssigt fordelagtigt at reparere den gamle telefon eller skifte batteriet.
I det viste scenario er printkortet med tilhørende komponenter udskiftet, hvilket er den "tungeste" reparation man kan tænke sig.


    

Sammenligning mellem de 4 generationer

År

Mobiltelefon Gen. -1

Mobiltelefon Gen. 0

Mobiltelefon Gen. +1

Mobiltelefon Gen. +2

0

2,25E+02

2,22E+02

2,29E+02

3,52E+02

1

2,99E+02

3,08E+02

3,28E+02

4,76E+02

2

3,72E+02

3,94E+02

4,27E+02

6,00E+02

3

4,46E+02

4,81E+02

5,26E+02

7,24E+02

4

5,19E+02

5,67E+02

6,25E+02

8,48E+02

5

5,93E+02

6,53E+02

7,24E+02

9,72E+02

6

6,67E+02

7,39E+02

8,22E+02

1,10E+03

7

7,40E+02

8,25E+02

9,21E+02

1,22E+03

8

8,14E+02

9,12E+02

1,02E+03

1,34E+03

9

8,87E+02

9,98E+02

1,12E+03

1,47E+03

10

9,61E+02

1,08E+03

1,22E+03

1,59E+03

11

1,03E+03

1,17E+03

1,32E+03

1,72E+03

12

1,11E+03

1,26E+03

1,42E+03

1,84E+03

13

1,18E+03

1,34E+03

1,51E+03

1,96E+03

14

1,26E+03

1,43E+03

1,61E+03

2,09E+03

 

 

Sammenligning mellem de 4 generationer
    

Konklusion:

For hver ny generation af mobiltelefoner udvides funktionaliteten og dermed stiger energiforbruget.
Det vil ikke miljømæssigt være en fordel at udskifte en telefon med en nyere generation.

 

Indeholder de data der ligger til grund for resultaterne

Se her!

Bilag H
Scenarier for frekvensomformer

Produkt eller funktionsenhed

Energi inkl genvinding (MJ)

Ressource- træk inkl gen- vinding (mPR)

Energi genvinding i %

Ressource- træk gen- vinding i %

VLT Gen. -1

2,08E+03

1,61E+03

-21,37%

-12,56%

Energiforbrug system kWh/år, gen -1

8,38E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. 0

2,71E+03

2,34E+03

-18,43%

-12,84%

Energiforbrug system kWh/år, gen 0

7,98E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. +1

3,35E+03

3,24E+03

-13,01%

-12,80%

Energiforbrug system kWh/år, gen +1

7,59E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. +2

4,11E+03

4,15E+03

-11,59%

-12,88%

Energiforbrug system kWh/år, gen +2

7,19E+04

0,00E+00

 

 

VLT Gen. +2 int

1,78E+03

1,43E+03

-16,78%

-12,44%

Energiforbrug system kWh/år, gen +2 int

7,11E+04

0,00E+00

 

 

Styrekort, VLT Gen. -1

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. -1

7,39E+00

3,64E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. 0

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. 0

4,92E+00

2,43E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. +1

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. +1

3,94E+00

1,94E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. +2

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. +2

3,94E+00

1,94E-01

-23,60%

-79,20%

Styrekort, VLT Gen. +2 int

3,68E+02

4,37E+02

-5,55%

-13,79%

DC spole, VLT Gen. +2 int

3,94E+00

1,94E-01

-23,60%

-79,20%

Betjeningspanel, VLT Gen. +1

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjeningspanel, VLT Gen. +2

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjeningspanel, VLT Gen. +2 int

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjeningspanel, VLT Gen. 0

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Betjeningspanel, VLT Gen. -1

2,50E+02

2,68E+02

-4,86%

-13,51%

Blæser, VLT Gen. +1

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Blæser, VLT Gen. +2

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Blæser, VLT Gen. +2 int

4,61E+01

1,18E+00

-51,51%

-79,28%

Blæser, VLT Gen. 0

4,61E+01

1,18E+00

-51,51%

-79,28%

Blæser, VLT Gen. -1

1,15E+01

2,95E-01

-51,51%

-79,28%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +1

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +2

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +2 int

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. 0

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

El motor, 2 kW, VLT Gen. -1

2,73E+00

1,88E-02

-48,42%

-79,34%

Emballage manual mm., VLT Gen. +1

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. +2

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. +2 int

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. 0

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Emballage manual mm., VLT Gen. -1

3,65E+01

0,00E+00

-40,00%

 

Jernplade, VLT Gen. +1

9,24E-01

9,19E-04

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. +2

9,24E-01

9,19E-04

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. +2 int

9,24E-01

9,19E-04

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. 0

2,82E+00

2,81E-03

-29,40%

-78,40%

Jernplade, VLT Gen. -1

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Kabinet, VLT Gen. +1

9,27E+01

2,96E-01

-55,04%

-78,84%

Kabinet, VLT Gen. +2

9,27E+01

2,96E-01

-55,04%

-78,84%

Kabinet, VLT Gen. +2 int

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Kabinet, VLT Gen. 0

1,56E+02

5,81E-01

-57,48%

-79,66%

Kabinet, VLT Gen. -1

1,72E+02

6,40E-01

-57,48%

-79,66%

Køler, VLT Gen. +1

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. +2

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. +2 int

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. 0

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Køler, VLT Gen. -1

1,28E+02

6,00E-01

-62,35%

-80,00%

Ledninger, VLT Gen. +1

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. +2

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. +2 int

2,32E+00

6,69E-02

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. 0

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Ledninger, VLT Gen. -1

9,28E+00

2,68E-01

-21,44%

-83,27%

Optionkort, VLT Gen. +1

1,52E+03

1,81E+03

-4,74%

-13,18%

Optionkort, VLT Gen. +2

2,28E+03

2,72E+03

-4,74%

-13,18%

Optionkort, VLT Gen. +2 int

0,00E+00

0,00E+00

 

 

Optionkort, VLT Gen. 0

7,59E+02

9,06E+02

-4,74%

-13,18%

Optionkort, VLT Gen. -1

1,52E+02

1,81E+02

-4,74%

-13,18%

Powerprint, VLT Gen. +1

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. +2

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. +2 int

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. 0

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%

Powerprint, VLT Gen. -1

9,42E+02

7,21E+02

-3,56%

-10,32%


 

VLT gen -1 udskiftes med VLT gen 0 efter 6 år

År

VLT Gen. -1

VLT Gen. 0

0

2,08E+03

 

1

8,59E+04

 

2

1,70E+05

 

3

2,53E+05

 

4

3,37E+05

 

5

4,21E+05

 

5,99

5,05E+05

5,05E+05

6

5,05E+05

5,08E+05

7

5,89E+05

5,87E+05

8

6,72E+05

6,67E+05

9

7,56E+05

7,47E+05

10

8,40E+05

8,27E+05

11

9,24E+05

9,07E+05

12

1,01E+06

9,86E+05

13

1,09E+06

1,07E+06

14

1,18E+06

1,15E+06

 

VLT gen -1 udskiftes med VLT gen 0 efter 6 år
  

Konklusion:

Kurverne skærer ved År 7 efter 1 år.
Miljømæssigt kan det betale sig at skifte.

 

VLT gen -1 udskiftes med en VLT gen +1

År

VLT Gen. -1

VLT Gen. +1

0

2,08E+03

 

1

8,59E+04

 

2

1,70E+05

 

3

2,53E+05

 

4

3,37E+05

 

5

4,21E+05

 

6

5,05E+05

 

7

5,89E+05

 

8

6,72E+05

 

9

7,56E+05

 

10

8,40E+05

 

11

9,24E+05

 

12

1,01E+06

 

13

1,09E+06

 

13,99

1,18E+06

1,18E+06

14

1,18E+06

1,18E+06

15

1,26E+06

1,25E+06

16

1,34E+06

1,33E+06

17

1,43E+06

1,41E+06

18

1,51E+06

1,48E+06

19

1,59E+06

1,56E+06

20

1,68E+06

1,63E+06

21

1,76E+06

1,71E+06

 

 

VLT gen -1 udskiftes med en VLT gen +1
    

Konklusion:

Kurverne skærer indenfor et år.
Det kan miljømæssigt betale sig at skifte.


   

VLT gen -1 får udskiftet styrekort sammenlignet med nyanskaffelse af en VLT gen 0 efter 6 år

År

VLT Gen. -1 repareres

VLT Gen. 0

0

2,08E+03

 

1

8,59E+04

 

2

1,70E+05

 

3

2,53E+05

 

4

3,37E+05

 

5

4,21E+05

 

5,99

5,05E+05

5,05E+05

6

5,05E+05

5,08E+05

7

5,89E+05

5,87E+05

8

6,73E+05

6,67E+05

9

7,57E+05

7,47E+05

10

8,40E+05

8,27E+05

11

9,24E+05

9,07E+05

12

1,01E+06

9,86E+05

13

1,09E+06

1,07E+06

14

1,18E+06

1,15E+06

 

 

VLT gen -1 får udskiftet styrekort sammenlignet med nyanskaffelse af en VLT gen 0 efter 6 år
   

Konklusion:

Kurverne skærer ved År 7 efter 1 år.
Miljømæssigt kan det ikke betale sig at reparere.


    

Part of product

Energy incl recovery (MJ)

Type

 

Styrekort, VLT Gen. -1

3,68E+02

-1

18%

DC spole, VLT Gen. -1

7,39E+00

-1

0%

Betjeningspanel, VLT Gen. -1

2,50E+02

-1

12%

Blæser, VLT Gen. -1

1,15E+01

-1

1%

El motor, 2 kW, VLT Gen. -1

2,73E+00

-1

0%

Emballage manual mm., VLT Gen. -1

3,65E+01

-1

2%

Jernplade, VLT Gen. -1

0,00E+00

-1

0%

Kabinet, VLT Gen. -1

1,72E+02

-1

8%

Køler, VLT Gen. -1

1,28E+02

-1

6%

Ledninger, VLT Gen. -1

9,28E+00

-1

0%

Optionkort, VLT Gen. -1

1,52E+02

-1

7%

Powerprint, VLT Gen. -1

9,42E+02

-1

45%

Sum

2,08E+03

 

 

 

 

 

 

Styrekort, VLT Gen. 0

3,68E+02

0

14%

DC spole, VLT Gen. 0

4,92E+00

0

0%

Betjeningspanel, VLT Gen. 0

2,50E+02

0

9%

Blæser, VLT Gen. 0

4,61E+01

0

2%

El motor, 2 kW, VLT Gen. 0

2,73E+00

0

0%

Emballage manual mm., VLT Gen. 0

3,65E+01

0

1%

Jernplade, VLT Gen. 0

2,82E+00

0

0%

Kabinet, VLT Gen. 0

1,56E+02

0

6%

Køler, VLT Gen. 0

1,28E+02

0

5%

Ledninger, VLT Gen. 0

9,28E+00

0

0%

Optionkort, VLT Gen. 0

7,59E+02

0

28%

Powerprint, VLT Gen. 0

9,42E+02

0

35%

Sum

2,71E+03

 

 

 

 

 

 

Styrekort, VLT Gen. +1

3,68E+02

+1

11%

DC spole, VLT Gen. +1

3,94E+00

+1

0%

Betjeningspanel, VLT Gen. +1

2,50E+02

+1

7%

Blæser, VLT Gen. +1

0,00E+00

+1

0%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +1

2,73E+00

+1

0%

Emballage manual mm., VLT Gen. +1

3,65E+01

+1

1%

Jernplade, VLT Gen. +1

9,24E-01

+1

0%

Kabinet, VLT Gen. +1

9,27E+01

+1

3%

Køler, VLT Gen. +1

1,28E+02

+1

4%

Ledninger, VLT Gen. +1

9,28E+00

+1

0%

Optionkort, VLT Gen. +1

1,52E+03

+1

45%

Powerprint, VLT Gen. +1

9,42E+02

+1

28%

Sum

3,35E+03

 

 

 

 

 

 

VLT Gen. +2

4,11E+03

+2

5%

Energiforbrug system kWh/år, gen +2

7,19E+04

+2

90%

Styrekort, VLT Gen. +2

3,68E+02

+2

0%

DC spole, VLT Gen. +2

3,94E+00

+2

0%

Betjeningspanel, VLT Gen. +2

2,50E+02

+2

0%

Blæser, VLT Gen. +2

0,00E+00

+2

0%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +2

2,73E+00

+2

0%

Emballage manual mm., VLT Gen. +2

3,65E+01

+2

0%

Jernplade, VLT Gen. +2

9,24E-01

+2

0%

Kabinet, VLT Gen. +2

9,27E+01

+2

0%

Køler, VLT Gen. +2

1,28E+02

+2

0%

Ledninger, VLT Gen. +2

9,28E+00

+2

0%

Optionkort, VLT Gen. +2

2,28E+03

+2

3%

Powerprint, VLT Gen. +2

9,42E+02

+2

1%

Sum

8,01E+04

 

 

 

 

 

 

Styrekort, VLT Gen. +2 int

3,68E+02

nt

21%

DC spole, VLT Gen. +2 int

3,94E+00

nt

0%

Betjeningspanel, VLT Gen. +2 int

2,50E+02

nt

14%

Blæser, VLT Gen. +2 int

4,61E+01

nt

3%

El motor, 2 kW, VLT Gen. +2 int

2,73E+00

nt

0%

Emballage manual mm., VLT Gen. +2 int

3,65E+01

nt

2%

Jernplade, VLT Gen. +2 int

9,24E-01

nt

0%

Kabinet, VLT Gen. +2 int

0,00E+00

nt

0%

Køler, VLT Gen. +2 int

1,28E+02

nt

7%

Ledninger, VLT Gen. +2 int

2,32E+00

nt

0%

Optionkort, VLT Gen. +2 int

0,00E+00

nt

0%

Powerprint, VLT Gen. +2 int

9,42E+02

nt

53%

Sum

1,78E+03

 

 

 

Indeholder de data der ligger til grund for resultaterne

Se her!