Fælles fremtid - udvikling i balance - kort udgave

Visioner og mål

Danmark skal være et samfund med plads til både økonomisk fremgang, social udvikling og et bedre miljø. Der skal være fornødne tilskyndelser til og mulighed for, at den enkelte selv kan yde en indsats. Vi skal have høj beskæftigelse, gode levevilkår samt et godt miljø. Bæredygtig udvikling indebærer, at vi skal tage vare på de økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer samtidig. De kommende generationer skal have mindst lige så gode muligheder for et godt liv, som vi har.Vi skal sikre en sund økonomisk udvikling, der er socialt afbalanceret, og som ikke har negativ virkning på menneskers sundhed og miljøet.

Bæredygtig udvikling kan ikke gennemføres i et land alene.Visionen for en global bæredygtig udvikling er en verden med økonomisk fremgang, større velfærd og øget miljøbeskyttelse. En udvikling, der kommer alle til gode, også de svage og fattige i andre dele af verden. Derfor forudsætter bæredygtig udvikling også respekt for menneskerettigheder, åbenhed og demokrati. Som et af verdens rigeste lande, har Danmark et særligt ansvar for at gå foran i at udvikle et globalt bæredygtigt samfund. Derfor vil Danmark være aktiv i internationalt samarbejde om miljø og udvikling.

Den danske vision om bæredygtig udvikling er baseret på otte mål og principper:

  1. Velfærdssamfundet skal udvikles, og der skal ske en afkobling af sammenhængen mellem vækst og miljøpåvirkning
       
  2. Der skal være et sikkert og sundt miljø for alle, og vi skal opretholde et højt beskyttelsesniveau
       
  3. Vi skal sikre en høj biologisk mangfoldighed og beskytte økosystemerne
       
  4. Ressourcerne skal udnyttes bedre
      
  5. Vi skal yde en aktiv international indsats
       
  6. Miljøhensyn skal indgå i alle sektorer
       
  7. Markedet skal understøtte bæredygtig udvikling
      
  8. Bæredygtig udvikling er et fælles ansvar, og vi skal måle fremskridt

Der er er opnået mange resultater siden Rio-konferencen om bæredygtig udvikling i 1992. Men der er fortsat betydelige udfordringer både i Danmark og i en global sammenhæng, hvis vi skal virkeliggøre visionen om en bæredygtig udvikling.

Stigende international samhandel og det øgede pres på jordens naturressourcer har gjort de enkelte lande mere afhængige af hinanden. Globalisering af økonomien betyder, at mange udfordringer, herunder miljøudfordringer kun kan løses gennem internationalt samarbejde. Klimaforandringer, som er en af de største udfordringer på verdensplan, forventes at få vidtrækkende sociale og miljømæssige konsekvenser. Fattigdom, sult og mangel på basale ressourcer er årsag til konflikter, som i nogle regioner skaber store flygtningeproblemer. Samtidig sættes verdens dyre- og planteliv under pres fra mange menneskelige aktiviteter.

Den økonomiske vækst skal afkobles fra påvirkningen af miljø og sundhed på de områder, hvor det endnu ikke er lykkedes. Der skal være styr på de mange kemiske stoffer, som spredes i miljøet, og som er til fare for sundhed og miljø. Naturen udnyttes stadig så intensivt, at en række arter og naturtyper fortsat går tilbage. Denne udvikling skal vendes. Naturressourcerne skal udnyttes bedre, og der skal bruges mindre og genbruges mere.