Fælles fremtid - udvikling i balance - kort udgave

2. Et sikkert og sundt miljø for alle

Danmark skal være blandt de industrialiserede lande, der er bedst til at nedbringe forurening. Miljøet skal være af høj kvalitet. Forurening af jord, luft og vand skal i stadig mindre grad påvirke menneskers sundhed og dyre- og plantelivet. Farlig, menneskeskabt påvirkning af klimasystemet skal forhindres. Vi skal tage særligt hensyn til følsomme grupper af mennesker - især børn og gravide - og til særligt sårbare økosystemer. Forbrugerne skal have sikre og sunde fødevarer. Farlige kemikalier skal fjernes fra produkterne, fra hjemmet og fra arbejdspladserne.


Klimaforandringer er en af de største globale udfordringer. Atmosfærens indhold af drivhusgasser skal derfor stabiliseres på et niveau, som kan forhindre en farlig, menneskeskabt påvirkning af klimasystemet. Danmark har internationalt set et højt udslip af CO2 pr. indbygger. Det giver os et særligt ansvar. For at leve op til internationale aftaler Kyoto-protokollen - vil Danmark begrænse de samlede udledninger af drivhusgasser med 21 procent i 2008-2012 i forhold til 1990. FN's klimapanel har peget på, at en stabilisering af koncentrationen af klimagasser på et niveau, som gør det muligt at undgå alvorlige menneskeskabte klimaændringer, kan kræve, at udslippene må reduceres med 50-70 procent. Danmark forventes i lighed med de øvrige parter under Klimakonventionen at skulle påtage sig væsentlige yderligere reduktionsforpligtelser for de kommende budgetperioder efter 2012. Et indikativt pejlemærke er, at CO2-udledningen skal halveres inden for en generation. De såkaldte fleksible mekanismer under Kyoto-protokollen kan være omkostningseffektive instrumenter, der skal anvendes og udvikles.

Der er allerede gjort store fremskridt gennem en målrettet indsats. Der er sket en omlægning af energiforbruget, så mere og mere energi stammer fra naturgas og vedvarende energi. Overskudsvarmen fra elproduktionen udnyttes langt bedre i dag. Det har betydet et fald i CO2-udledningerne på ca. 10 procent i løbet af det seneste årti. Også i andre sektorer - eksempelvis landbrug, transport og industri, skal der gøres en indsats. Det er også nødvendigt at begrænse udledningerne af de industrielle klimagasser.

Miljø og sundhed hænger sammen. Fremstilling, brug og bortskaffelse af produkter og må hverken skade mennesker eller miljø. I 2002 vil regeringen præsentere et forslag til strategi for indsatsen over for sundhedsskadelige påvirkninger fra miljøfaktorer. Der vil bl.a. være fokus på kemikalier. Også indsatsen for bedre fødevarer, arbejdsmiljø og indeklima indgår i strategien.

Forbruget af farlige kemikalier skal reduceres mest muligt i de kommende år. Forsigtighedsprincippet skal ligge til grund for indsatsen. Der gøres en aktiv indsats mod de farlige stoffer. I 2020 må der ikke være produkter på markedet, som indeholder kemikalier med særlig problematiske sundheds- og miljøeffekter - som risiko for kræft, mindsket forplantningsevne, ændret arvemasse eller skadelig virkning på sårbare økosystemer. I EU vil Danmark arbejde for, at kemiske stoffer ikke må markedsføres, hvis de nødvendige data fra industrien ikke foreligger inden for en fastsat tidsfrist. Producenterne skal have ansvar for, at de produkter, de sender på markedet, kan anvendes uden fare for sundhed og miljø.

Fødevarer skal være sikre og sunde og af høj kvalitet. Vurderingen af sikkerhed og risiko i relation til fødevarer, tager udgangspunkt i forsigtighedsprincippet.Vi skal begrænse brugen af tilsætningsstoffer mest muligt. Myndighederne skal sikre, at der er klare regler, effektiv kontrol, åbenhed og information og gennemskuelighed på området. Fødevareproducenterne har bl.a. gennem egenkontrol et væsentligt ansvar for fødevaresikkerheden. Fødevaresektorens postion skal styrkes ved at fremme innovation, forskning, videnformidling, produktudvikling og omstillingsevne i virksomhederne.Vi skal have en effektiv indsats på ernæringsområdet, hvor målet er at øge befolkningens sundhed og forebygge sygdomme.

Alle arbejdspladser skal have et forsvarligt arbejdsmiljø. Ingen ansatte må i 2020 udsættes for kemiske stoffer, organiske opløsningsmidler eller tungmetaller eller andre sundhedsskadelige påvirkninger under arbejdet. Indeklimaet må ikke give gener for beboere og ansatte. Bygge- og boligmaterialer skal have en kvalitet, så de ikke afgiver eller udvikler skadelige stoffer.