Fælles fremtid - udvikling i balance - kort udgave

7. Markedet skal understøtte en bæredygtig udvikling

Bæredygtig udvikling og økonomisk fremgang er ikke modsætninger. Virksomheder, der gør en stor miljøindsats, klarer sig generelt godt i konkurrencen. En fremadrettet indsats for miljø og bæredygtig udvikling kan fremme danske virksomheders konkurrenceevne.


Det skal kunne betale sig at tage hensyn til miljøet.Virksomhederne skal motiveres til at satse mere på at udvikle og sælge miljøvenlige produkter. Og det skal gøres mere attraktivt for forbrugere at vælge miljøvenlige produkter. Princippet om, at forureneren betaler, skal efterleves. Regeringen ønsker at fremme brugen af markedsbaserede virkemidler - som miljøafgifter, tilskud og omsættelige kvoter, så priserne afspejler de reelle miljøomkostninger. Herved påvirkes forbrug og produktion, så forureningen mindskes dér, hvor det er billigst for samfundet.

Danmark vil arbejde for, at miljøafgifter så vidt muligt aftales på internationalt niveau.

Tilskudsordninger, herunder afgiftsfritagelser i sektorerne, kan påvirke adfærden, så det har negative konsekvenser for miljøet. Der vil blive set på om de eksisterende tilskudsordninger kan ændres eller justeres, så de ikke skader miljøet. Det vil blandt andet ske gennem arbejdet med en rapport om grøn markedsøkonomi, som forventes færdiggjort i efteråret 2002.

Troværdig information om, hvordan produkterne påvirker miljøet, er nødvendig for, at markedet kan understøtte en bæredygtig udvikling. Miljømærker og andre former for miljøinformation giver forbrugere og virksomheder bedre muligheder for at foretage reelle valg. Den offentlige sektor er selv en markant forbruger og har derfor mulighed for at påvirke markedet gennem sine indkøb.

Et øget videngrundlag skal understøtte bæredygtig udvikling. Regeringen har f. eks. etableret et Institut for Miljøvurdering, der gennem forskning på højt internationalt niveau skal medvirke til, at miljømålene opnås på den økonomisk mest effektive måde.

Det er vigtigt, at også den finansielle sektor har fokus på miljøhensyn. Når pensionskasser og andre investorer lægger øget vægt på virksomhedernes miljøprofil, kan miljøet blive en positivt konkurrenceparameter. Øget brug af grønne og etiske regnskaber vil styrke mulighederne. Erfaringer, fra f.eks. aktie-index, der opgør bæredygtige virksomheders økonomiske resultater, har vist, at virksomheder, der satser på bæredygtighed, ofte klarer sig bedre i konkurrencen.